Ристовски: Младите премногу избираат што да работат

Точно дека Македонците треба да се трудат повеќе, АМА тоа не е оправдување за министерот. Како прво, тој не е квалификуван за позицијава. Каков пример дава на младите? Треба и ние да работиме што ни се падне? Да работиме нешто што ни е под нивото, за партиски деца како него да работат нешто над нивното ниво. Од авион се гледа кој колку го бива за одредено работно место и колку е квалификуван за истото.
Друго, Владата отвора студиски програми на секое коше. Зошто? Тие што се запишани на факултет не се водат како невработени. И така студираат неписмени и полуписмени. Потоа се ствара ситуација да имаме невработени со дипломи и истава Влада ни кажува дека дипломата не значи ништо, да сме работеле што било.
Јас не би прифатила да работам под моето ниво и Спиро да ми кажува што да правам. Сега моментално сум во Македонија, ама нема да останам долго. Спиро нека си организира трибини на тема Одлевање мозоци и Како да се намали невработеноста меѓу младите, само напред.

Не го оправдувам братов од неколку аспекти.

Но од друга страна, страшно е преценувањето и егото каде скоро секој млад човек себеси се поставува од старт на врвната позиција по која тежнее. Некои работи не одат така. Патот дотаму треба да е тежкичок, што би се рекло да ти пропаднат мадињата до земја од работа, за кога ќе го добиеш она што го сакаш, ги префрлиш преку рамо и така си ги носиш.
Не можи од старт да се очекува директорско место или некое раководно место. Државната администрација кога ќе постане синоним за работа, притоа негирајќи се околу себе е лошо.
Земам примери околу себе. Прв братучед со две мали деца, женет пред година дена, не сака да ја чепни мотиката иако има нива, не сака да одгледува прасиња иако татко му се нафати да му помага, оти го мрзело да станува и треба да спие бегот до 12 часот, не сака да работи како аргат да меша малтер,не сака да работи во некоја конфекција и така натаму, а останал со средно ветеринарно и со кукањето дека тешко му оди животот. А што сака?!
Да, глупаво е некој неписмен да ти ги задава командите за тоа што треба да правиш, а што не, иако добро размислиме тоа и не е некоја новина се влечка од дамнешни времиња.

Како за пример прашајте ги кроз муабет дел од професорите кои ви предаваат на факултетите што работеле, пред да бидат професори. Лично кај мене најдобриот професор докторирал во Русија, па работел 25 години новинар во МТВ, каде добил награда за најдобар новинар на Балканот во една од годините, каде го расветли случајот со Владо Таневски, каде го напиша сценариото за ,,Мајки" oд Милчо Манчевски, каде поседува информации и знаење од зрно грашок до некое селце во Перу, за на крај да стане професор т.е во случајов доцент.

Мене ме плаши тоа што рапидно одиме кон вадење на кадар со факултети, дел оспособен, дел рутки со диплома,изгубени во свемирот и времето.
Не оди подалеку,тргни лично од министерот.Колку години има?Кое е неговото искуство?Ја разбирам оваков совет и препорака да ми даде некој министер,ама зрел човек,со големо искуство позади себе,некој што поминал и фурка и вретено,а не некој пи*лак како Спиро,кој од вчера е излезен од школските клупи.

Не е проблемот во тоа што младите не сакале да работат као, проблемот е што НЕМА РАБОТНИ МЕСТА.Нека излезе министерот и нека каже колку слободни работи места има во Р. Македонија во моментов. Ако се над 1000 слободни работни места во моментов, во цела држава, јас јавно ќе се запалам на плоштад, е така.

Не оди подалеку,тргни лично од министерот.Колку години има?Кое е неговото искуство?Ја разбирам оваков совет и препорака да ми даде некој министер,ама зрел човек,со големо искуство позади себе,некој што поминал и фурка и вретено,а не некој пи*лак како Спиро,кој од вчера е излезен од школските клупи.
Спиро го лупнал нештото по наредба од некој но ФАКТ е дека местото не му е за таму, министерско. Тој ја нема основата оти уште не е испилен и спаѓа во онаа група која ја наведив т.е би се самоцитирал ,,Да, глупаво е некој неписмен да ти ги задава командите за тоа што треба да правиш, а што не, иако добро размислиме тоа и не е некоја новина се влечка од дамнешни времиња." .

Да речиме дека Спиро погоди болна точка која крие повеќе вистини како индивидуални одрази на некаква си реалност. Имаме оправдана разочараност, бидејќи не сме добиле колку што сме заслужиле. Имаме разочараност бидејќи не добиваме колку што заслужуваме, а имаме диплома иако за кур не не бива. Имаме разочараност од пуста мрза да се фати нешто в рака и да се работи, ако мораме некако да егзистираме, имаме разочараност од солење памет на некој некомпетентен, имаме разочараност..........

Не е проблемот во тоа што младите не сакале да работат као, проблемот е што НЕМА РАБОТНИ МЕСТА.Нека излезе министерот и нека каже колку слободни работи места има во Р. Македонија во моментов. Ако се над 1000 слободни работни места во моментов, во цела држава, јас јавно ќе се запалам на плоштад, е така.

Moжда се и над 1000, ама неофицијални работни места.Или фиктивни, исто срање.

дали мислите дека 21.000 е доволна сума како плата во мкд?

182872_10201313275737652_834623045_n.jpg

Проблемот е како што пишаа предходно нема ниту еден лидер мегу младината се исплоитизирано до макисмум,ако ви текнува што учевме на час по биологија ГРУГОТ СО ИСХРАНА сликичката како животните се јадат мегу себе и се одржува некој баланс,е и сега е така власта (не само оваа) влезе во сите делови од животот од изминатите години ,влезе во сршта на свеста на целото општество.се држи под контрола и таа диктира дали и како ке се случи во државата,поточно се оди во круг.Ништо чудно како тргнала работата вечер да има и 100.000 млади луге на плоштад со парола не го даваме СПИРО ВО ПРАВО Е сите залажани дека ке добијат работно место или ке го изгубат ако не излезат.Уште поголем е проблемот зашто ние веке неколку години немаме опзиција со здрав и решителен лидер што ке ги критикува грешките,а не да држи говори кој напамет му ги научивме.Тоа е веке го имам спомнато МАКЕДОНЦИТЕ СЕ КАКО ПЛАСТЕЛИН на кај ке го сфиткаш на таму стои па и до 500години се додека не дојде некој и не го промени.
Да се случеше ова во словенија,грција или западот ке требаше со солзавец да ги бркат малдите од протест,а кај нас сите се срекни и задоволни :(

Јас не го оправдувам она што го изјави министерот ама мислам дека и превише го извадија од контекст. И јас мислам дека многу од младите пребираат, седат дома и чекаат некој да им тропне на врата да им понуди работа. Точно е дека е многу тешко да се дојде до солидно и стаблино работно место ама ретко кој дошол на такво од прва. (Овде мислам на обичните смртници, а не партиски потрчковци, мамини и татини синови). Ама од друга страна е и неприфатлив ставот на младите боље дома ќе седам него да одам на ова жешкото да служам пијачки или бришам маси. Кој сака да заработи ќе најде ваков или онаков начин да го направи тоа, и секако дека никој не треба да очекува да му паѓаат пари од небо или државата или владата да им најде работа. Цела образована младина е у филм јас завршив факултет и сега не прифаќам да работам нешто што ми е под чест, а да ги прашаш колку од нив следат секој ден огласи и се пријавуваат на се што е отворено со надеж дека некаде ќе ги одберат и ќе почнат да заработуваат самостално. Не дај боже да немаат подршка финансиска од никаде ќе заборават и на дипломи и на се и ќе прифатат да работат било што. Да не се разбереме погрешно, апсолутно се сложувам дека живееме во држава која не нуди ништо за младите, ама дека и младите се разгалени, се.
Ете ти едно ми се допаѓа од мене... Се сложувам со твојот пост, но не во целост.

Ако некој инвестира во своето образование и може да учествува во градењето на подобра држава, без разлика на било кој план зошто државата не му го пружа тоа што му е потребно.
На крај краева знаеме еден куп примери каде што си учел едно, но работиш сосема трето што врска нема од твојата професија, односно факултет што го имаш завршено.
Нормално не е возможно за сите да има место каде што си имаат замислено, ама таксисти, градежници, разнесувачи на роба со факултет? Не, фала на таквата грижа на државата за народот.

И да, таа изјава на Министерот е да се одврати само внимание од реалните проблеми, затоа што многу добро и тој знае што е проблемот со нашата држава.

абе братче дај да ги оставиме бројките веке еднаш,ајде ке се ценкаме дали се оволку или онолку тука имаме директен шамар на малдината као демек не сака да работи пробира работни места,ти ако немаш работа ке издржиш и со 1000 денари,доста се тие клише муабети доволно се оволку или онолку а пушти сега на прва сигурно иде реклама запишете се на факултет и после 4 години ти вика еее ти пробираш многу

Проблемот е како што пишаа предходно нема ниту еден лидер мегу младината се исплоитизирано до макисмум,ако ви текнува што учевме на час по биологија ГРУГОТ СО ИСХРАНА сликичката како животните се јадат мегу себе и се одржува некој баланс,е и сега е така власта (не само оваа) влезе во сите делови од животот од изминатите години ,влезе во сршта на свеста на целото општество.се држи под контрола и таа диктира дали и како ке се случи во државата,поточно се оди во круг.Ништо чудно како тргнала работата вечер да има и 100.000 млади луге на плоштад со парола не го даваме СПИРО ВО ПРАВО Е сите залажани дека ке добијат работно место или ке го изгубат ако не излезат.Уште поголем е проблемот зашто ние веке неколку години немаме опзиција со здрав и решителен лидер што ке ги критикува грешките,а не да држи говори кој напамет му ги научивме.Тоа е веке го имам спомнато МАКЕДОНЦИТЕ СЕ КАКО ПЛАСТЕЛИН на кај ке го сфиткаш на таму стои па и до 500години се додека не дојде некој и не го промени.
Да се случеше ова во словенија,грција или западот ке требаше со солзавец да ги бркат малдите од протест,а кај нас сите се срекни и задоволни :(
За ова болдираново си во право,тоа го гледаме веќе неколку години,за било кој протести во државава,власта прави контрапротест.Ниту постои реален синдикат,ниту постои независно новинарство,кој може да организира такво нешто за да се прикаже вистинската слика на протестот?Кога дојдовме до ситуација,кога и самата опозиција е разбиена однатре,и УМС е поделено,вистинска опозиција нема.Се стана провладино,не остана ниту една неутрална граѓанска невладина организација.

Ете ти едно ми се допаѓа од мене... Се сложувам со твојот пост, но не во целост.

Ако некој инвестира во своето образование и може да учествува во градењето на подобра држава, без разлика на било кој план зошто државата не му го пружа тоа што му е потребно.
На крај краева знаеме еден куп примери каде што си учел едно, но работиш сосема трето што врска нема од твојата професија, односно факултет што го имаш завршено.
Нормално не е возможно за сите да има место каде што си имаат замислено, ама таксисти, градежници, разнесувачи на роба со факултет? Не, фала на таквата грижа на државата за народот.

И да, таа изјава на Министерот е да се одврати само внимание од реалните проблеми, затоа што многу добро и тој знае што е проблемот со нашата држава.
Другар проблем е што го нема тоа ДРУГОТО за работа,ја ке одам на кеј да бидам келнер не ми е проблем ама повекето те третираат као ѓубре,не те осигураат инспекциите можат да проверат тоа е барем центар ама не сакаат зашто сите се поврзани ти плакаат минимално,ама ке работам ке стигнам стигнам до 30 години и после што ? А што младината е у филм не е никој крив туку државата,па погледнете какви реклами им пуштаат за факс. а деца се тоа лесно се лажат и ајде 94,4% на факултет и ајде после одете бришете маси сите на кеј па ни маси ке нема толку. ИЗЛАЖИ ГИ АКНИ 20,000 ЕВРА ЗА ФАКУЛТЕТ ПОСЛЕ ОДИ КРИТИКУВАЈ ГИ МРЗЛИВИ БИЛЕ

--- надополнето: 21 мај 2013 во 21:08 ---

Добро бе шо плукате по Спиро?

Пред неполни 2 месеци имаше избори, требаше да се изјасните на нив, а не тука на форум.

У мкд со овие цени што се, за самостоен живот т.е живот почнат од нула без подршка од родители и банки, доволна сума како плата тие се најмалку 2000Е.
Со тие 2000Е, за краток рок (4-5 години) ќе се обезбедиш стамбено, ќе си купиш некоја кола и ќе можеш да си дозволиш некој добар живот без многу расипништво.
А со овие 21.000 денари, ќе крпиш крај со крај и за нешто ќе се стискаш + ќе треба да имаш веќе решено стамбено прашање.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom