Креационизам наспроти еволуционизам

• Креатор на темата Креатор на темата bucio
  • Време на започнување Време на започнување
Вистината е Христос, Кој Е жива Вистина, сам по себе.
Секој збор кажан од Христос, Кој Е Вистина, е вистинит збор.
--- надополнето: 25 април 2013 во 23:56 ---

Ех сеа Христос.. океј.. али Христос изрично он не кажува дека само он е Вистината?! ОН вели барајте ја во себе вистината. .нели? Као претходно шо ми кажа... да го барам бога во себе.. епа ако Бог е вистината, а Христос преку него (богочовек) ја шири вистината, спознанието за вистината.. онда некако ми е нелогично ова шо ми го кажуваш.. сеа.. кај да ја абрам Вистината, во Исус или во Себе?

Пошо глеј, до сеа сум ја барал во себе.. и сум нашол доста вистини така.. А има вистина и во Исус,, не велам не..

Него шо ќе те прашав... .
А тоа што Рене Декарт вели - Cogito Ergo Sum - Мислам значи постојам.. тоа важи или не?

Тие 3-4 кои не ги чиниш, плус уште едно 30-40, кои сигурно не ги чиниш, не можат да Те одвојат од Светов и да те насочат кон Бога, затоа што се клучни при тоа движење.

На пример, милостиња делат и атеистите, но не во името Божјо и за своето спасение, туку во нивно лично име.

Или како што вели еден современ грузиски богослов: „..аскетизам занчи лично увежбување во чинењето добри дела...„.

E од кај сеа ги изваде плус 30-40?! Па стварно не си фер... па претходно не наброја толку.. од кај сеа 30-40?
Де кажи плус кои се тие.. па стварно не е фер..

А шо се однесува па до грузискиов благослов - многу ми се допаѓа,, и мора да ти се пофалам дека секој ден го правам тоа.... сериозно...

Пошо глеј, до сеа сум ја барал во себе.. и сум нашол доста вистини така.. А има вистина и во Исус,, не велам не..

А тоа што Рене Декарт вели - Cogito Ergo Sum - Мислам значи постојам.. тоа важи или не?
.

Медленце.....првото ти е точно. Во Исус е Вистината.

Она од Рене....поголема глупост нема.
Требе да се научиш да не_мислиш. Таму е Вистината.

Медленце.....првото ти е точно. во Исус е вистината.

Гурџи бе, ти сакаш Медле муслиман да ни го напраиш:P

Медленце.....првото ти е точно. Во Исус е Вистината.

ахаха не фала твоето „немислење“ не ми треба... задржи си го...

Ех сеа Христос.. океј.. али Христос изрично он не кажува дека само он е Вистината?! ОН вели барајте ја во себе вистината. .нели? Као претходно шо ми кажа... да го барам бога во себе.. епа ако Бог е вистината, а Христос преку него (богочовек) ја шири вистината, спознанието за вистината.. онда некако ми е нелогично ова шо ми го кажуваш.. сеа.. кај да ја абрам Вистината, во Исус или во Себе?

E од кај сеа ги изваде плус 30-40?! Па стварно не си фер... па претходно не наброја толку.. од кај сеа 30-40?
Де кажи плус кои се тие.. па стварно не е фер..

А шо се однесува па до грузискиов благослов - многу ми се допаѓа,, и мора да ти се пофалам дека секој ден го правам тоа.... сериозно...

Ќе отворам една поопшта тема за нетематски врзани разговори па таму ќе прајме муабет, оти ако продолжиме на оваа тема, ќе срипаат админите и ќе делат картони...

Предложете некој документарец на оваа или слична тема. Исто и книга, може и на англиски. Издавачката куќа “Откровение“ имаше вакви книги, на македонски, секако со завземање на страната на креационизмот. Има 2-3 купено од саем, само ме мрзи сега да ги барам, не можам да се сетам на насловите.

Предложете некој документарец на оваа или слична тема. Исто и книга, може и на англиски. Издавачката куќа “Откровение“ имаше вакви книги, на македонски, секако со завземање на страната на креационизмот. Има 2-3 купено од саем, само ме мрзи сега да ги барам, не можам да се сетам на насловите.

Книги на оваа тема од книжарницата „Откровение“ се следниве:
Не на Еволуцијата, Да на Библијата - од проф. д-р Иван Грозданов
Вселената и животот - Случајни или Планирани појави - John Blanchard (2 поглавја од Does God Believe in Atheists)
ОДГОВОРИ (на 20те најчесто поставувани прашања за создавањето на светот и потоа) - автор е: www.answersingenesis.org

На англиски ти ги препорачувам:
Icons of Evolution - Dr. Jonathan Wells
Refuting Evolution - Dr. Jonathan Sarfati
Refuting Evolution 2 (втор дел) - Dr. Jonathan Sarfati
Darwin's Black Box - The Biochemical Challenge to Evolution - Dr. Michael J. Behe
The Case for a Creator - Lee Strobel (Ја има и на македонски: Случајот Создател)
The Scientific Case Against Evolution - Dr. Henry M. Morris
Evolution: The Fossils Still Say No! - Dr. Duane T. Gish (ја има и на српски: Крах Еволуцие)
Darwinism and the Divine Evolutionary Thought and Natural Theology - Alister E. McGrath.pdf (оваа е повеќе филозофска, за филозофијата на Дарвинизмот и натурализмот)

п.с. Ја ги имам сите овие и плус уште некои други ;)

А еве ти и едно видео:

Поздрав!

Ќе отворам една поопшта тема за нетематски врзани разговори па таму ќе прајме муабет, оти ако продолжиме на оваа тема, ќе срипаат админите и ќе делат картони...

Не бе брат.. зашо,, јас само се надоврзувам и го патам твојот колосек...

Сепак, да си признаеш избега малку од колосекот.. оти темата ни беше „Создавање наспроти развивање“..

Во ред: создавање наспроти развивање, нека остане...

И во создавањето и во „развивањето„, крајот е ист: песимистички до максимум. Како тој крај се вклопува во развивањето? За Црквата, нема(м) дилема, но за развивањето?...:unsure:

Не бе брат.. зашо,, јас само се надоврзувам и го патам твојот колосек...

Сепак, да си признаеш избега малку од колосекот.. оти темата ни беше „Создавање наспроти развивање“..

И двајцата избегавте од колосек. Најдобро е да си отворите некоја тема за општи и неврзани разговори или тема за создавање и развивање. Тука темата е креационизам (создавање) наспроти (Дарвиновата) евоуција. Еволуција и развивање не се ни приближно синоними или слични поими. И нема потреба од „преведување“ на зборот еволуција, затоа што тоа е македонски збор и е нашироко познат дури и кај основношколците, а тука на подфорумов за Религија сите сме постари од тоа.

(y) @Ipsissimus и Чорбаџија тие се книгите, имам неколку од нив.
--- надополнето: 27 април 2013 во 17:20 ---
Книги на оваа тема од книжарницата „Откровение“ се следниве:
Не на Еволуцијата, Да на Библијата - од проф. д-р Иван Грозданов
Вселената и животот - Случајни или Планирани појави - John Blanchard (2 поглавја од Does God Believe in Atheists)
ОДГОВОРИ (на 20те најчесто поставувани прашања за создавањето на светот и потоа) - автор е: www.answersingenesis.org

На англиски ти ги препорачувам:
Icons of Evolution - Dr. Jonathan Wells
Refuting Evolution - Dr. Jonathan Sarfati
Refuting Evolution 2 (втор дел) - Dr. Jonathan Sarfati
Darwin's Black Box - The Biochemical Challenge to Evolution - Dr. Michael J. Behe
The Case for a Creator - Lee Strobel (Ја има и на македонски: Случајот Создател)
The Scientific Case Against Evolution - Dr. Henry M. Morris
Evolution: The Fossils Still Say No! - Dr. Duane T. Gish (ја има и на српски: Крах Еволуцие)
Darwinism and the Divine Evolutionary Thought and Natural Theology - Alister E. McGrath.pdf (оваа е повеќе филозофска, за филозофијата на Дарвинизмот и натурализмот)

п.с. Ја ги имам сите овие и плус уште некои други ;)

А еве ти и едно видео:

Поздрав!
Работиве што ми ги наброја ми се чини се држат повеќе до едната страна, имап ли нешто што е на некој налин неутрално, т.е. изнесува аргументи и во корист на едната и во корист на другата страна или пак е целосно ја застапува другата страна :D

Работиве што ми ги наброја ми се чини се држат повеќе до едната страна, имап ли нешто што е на некој налин неутрално, т.е. изнесува аргументи и во корист на едната и во корист на другата страна или пак е целосно ја застапува другата страна :D

Не сум сретнал до сега книга што пишува на оваа тема, а да има неутрално гледиште. За да биде книгата таква, би требало авторот да е или неодлучен или пак да е убеден во некоја сосема трета хипотеза за настанокот на живиот свет. Али јас за таква до не сум чул.
Баш ме интересира ако најдеш некоја таква книга. Поздрав!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom