Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

• Креатор на темата Креатор на темата ThA-BiTcH
  • Време на започнување Време на започнување
И ти си збир клетки, и тоа способни да се логираат овде, ама галиба не повеќе од тоа.
Кога ќе прочитам такви како тебе може и ќе сменам мислење за темата.

Ќе си родам 10 :tapp: на 50 години ако треба
и пак ќе сум со истиот став

На пример второто дете ми беше непланирано ете се појави изгубив работа, станавме зависни од моите од неговите и не беше лесно - точно го памтам местото на паркетот кај што плачев со саати. Ама не можам да преминам преку фактот дека ако ја прекинев бременоста ќе ја убиев неа колку и да си се тешам нема човек таму - човек е, еве ја има чудни навики да биде почиста од мене и чуден карактер, многу сака да се гушка и да се смее на глас - значи имало човек таму во моментот кога некој ми сугерираше дека не е човек извади го, што било тоа што ќе го фрлев ако не била ќерка ми? Како може некој да каже не е човек. Едно е да кажеш тоа е мое право легално е и го спречив да живее за јас да живеам, друго е да живееш во заблуда дека немало човек.

Може сум чудна ама повеќе го оправдувам убиството во афект од абортусот - за да убиеш возрасен човек во афект значи дека до толку ти го загрозил животот, а за да го спречиш животот на сопственото дете - зошто? На крајот од краиштата животот ни го отежнуваат возрасните а не децата.

На пример второто дете ми беше непланирано ете се појави изгубив работа, станавме зависни од моите од неговите и не беше лесно - точно го памтам местото на паркетот кај што плачев со саати. Ама не можам да преминам преку фактот дека ако ја прекинев бременоста ќе ја убиев неа колку и да си се тешам нема човек таму - човек е, еве ја има чудни навики да биде почиста од мене и чуден карактер, многу сака да се гушка и да се смее на глас - значи имало човек таму во моментот кога некој ми сугерираше дека не е човек извади го, што било тоа што ќе го фрлев ако не била ќерка ми? Како може некој да каже не е човек. Едно е да кажеш тоа е мое право легално е и го спречив да живее за јас да живеам, друго е да живееш во заблуда дека немало човек.

Може сум чудна ама повеќе го оправдувам убиството во афект од абортусот - за да убиеш возрасен човек во афект значи дека до толку ти го загрозил животот, а за да го спречиш животот на сопственото дете - зошто? На крајот од краиштата животот ни го отежнуваат возрасните а не децата.

Супер размислување и јас размислувам слично АМА за да раѓам на 50 години ќе подразмислам. Сите знаеме дека со текот на годините шансите за компликации во бременост се зголемуваат. Знам за случај за здрава, права родилка, која имаше 40 и нешто, почина на пораѓајот. Бебенцето мислам дека остана живо...

Па од кај знаеш дека е збир на клетки не осеќа ништо? Еднаш велиш појма немам како изгледа фетус (ама ете дека сите така велат и јас сум ЗА, да не бидам шупак) друг пат велиш :„ И онака плодот претставува само збир на клетки нема ни свест ни ништо„ Де сега ако сакаш кажи ми кој се твоите цврсти ставови кои ти зад нив стоиш? А за тоа „нејзино тело и што сака нека прави„ ок е, нека си продаде бубрег, нека си стави силикони, нека си промени пол... се додека во неа не почне да чука друго срце, друг живот, што нејзиното телото служи како инкубатор. Уфф милион пати реков нема да пишувам веќе на темата, ама не издржува срце јуначко :icon_lol:
п.с. уште еднаш ако ми кажеш дека бранам црковни ставови, коа ке те замавам со кандилото...

Па види сега и продавањето на бубрег(доброволно значи) си е лично право на човекот(донорот), па и ставањето на силикони и тоа си е апсолутно лично право на секоја една жена ... е сега мењавањето на пол(лично право е да) но тоа е стварно бљак работа и несакам да коментирам околу тоа !

Па види сега и продавањето на бубрег(доброволно значи) си е лично право на човекот(донорот), па и ставањето на силикони и тоа си е апсолутно лично право на секоја една жена ... е сега мењавањето на пол(лично право е да) но тоа е стварно бљак работа и несакам да коментирам околу тоа !
Тоа велам се што е лично нејзино нека продава, вади менува...ама штом посегнеш рака кон друго тело е веќе кривично, така и фетусот е друго тело, посебно срце, бубрег, мозок, пол итн. Не е брадавица да израсне па да си го носиш цел живот, или ако ти смета да го отстраниш, тоа е тело кој после 9 месеци станува човек и води свој живот, свои карактеристики, навики маани итн.
Јас неможам да натерам некоја насила да задржи дете, тоа не е возможно, мене ме вади од такт дека на тоа се гледа како на вадење заб, ќе поболи малку и терај даље за исте паре. Збир на клетки бе пффф ништо посебно :cautious:

Лично сметам дека доколку бременоста е непланирана и неочекувана(поради ххх причини) подобро е и за мајката како и за таткото(оплодувачот) и општо за сите да биде прекината навремено ... лично мислење значи кое не го наметнувам на никого !
Тогаш, брат, 90% од луѓето немаше никогаш да се родат..... ;)

Тогаш, брат, 90% од луѓето немаше никогаш да се родат..... ;)

Aбе види сега тука зависи до концептот на размислување ... точно е тоа дека многу работи во животот излегуваат ете така неочекувано и непланирано ... но сепак овде станува збор за нов човек, нова личност, со сите свои животни потреби и.т.н. ... лично како човек отсекогаш сум ги спроведувал работите плански тоа ми е во навика уште од мал и преферирам повеќе квалитет а не квантитет ... не е поентата во тоа сега да земеме како Ши*цине и како Цигојнерине да правиме по десет комада деца, тоа е лесно, но ние сме друга цивилизација и култура друже, ние сме Европјани не сме Африканци и Азијати со такви сфаќања ко нив па секоја година да чукаме деца, деца, деца... цели фудбалски екипи по дома кои како прво не можеш да ги изброиш во една куќа колку ги има, а не пак како родител да им пружиш нешто !
Тоа што го прават они е еден вид на геноцид(врз останатите кои не се како нив) ... прави по 10 деца и после барај права, права, права, па уште некој морон ќе каже дека биле они тука отсекогаш, биле автохтони my ass ...
Мислам дека секој еден брачен пар на планетава Земја треба да биде свесен и одговорен за своите постапки, секој еден брачен пар на планетава треба да има по 1-2 деца, проблемот е во тоа што некои како тие горенаведените(племенци) не се свесни и одговорни за своите постапки а притоа им прават штета на другите кои не се од нивната клапа !
Проблемот е во тоа што на планетава имаш различни цивилизации друже, имаш западна цивилизирана и културна цивилизација(во која и ние спаѓаме) и имаш некои заостанати племенски цивилизации кои сеуште живеат неколку века наназад со сфаќањата ... сума сумарум судир на различни цивилизации и култури со различен степен на развиток и различни вредности и.т.н. и.т.н. !
И никаде не пишав дека лошо е да се има дете, но под услов тоа дете да биде посакувано, очекувано и планирано ... во спротивно го поддржувам абортус и не сметам дека претставува убиство, плодот и припаѓа на жената(мајката) бидејќи она го носи, во нејзино тело се наоѓа, нејзино тело- нејзин плод ... дури и смешно е да се каже дека абортусот е еднаков на убиство, како може да е убиено нешто што не е ни родено, а откако ќе се роди тогаш веќе може да се смета тоа бебе како нов човек !

На вакви теми, оние кои се за абортус секогаш го земаат силувањето и менталните болести како причина.

Ај да тргнеме настрана од тоа. Што ако плодот е здрав, направен со пукнат кондом?
За силување и ментални болести сите се согласуваат, и оние кои се за и оние против абортус. Но што во ваков случај?
--- надополнето: 21 април 2013 во 15:32 ---
На темата, јас поддржувам абортус. Меѓутоа, сметам дека абортусот е себична работа. Кој сака нека ме убедува дека е направен бидејќи детето ќе немало убав живот, ми е еквивалент на војните кои се водат за мир. Бесмислено. Никој не може да предвиди тоа дете каков живот ќе има ако не е абортирано. Може ќе биде питач на улица, ама па може светот ќе го смени. Стив Џобс е посвоен. Не знам колку од холивудскиве глумци се посвоени.

Родено по секоја цена... никого не можеш да го натераш на ништо ако не сака со сила можеш да земеш со сила не можеш да дадеш.
Ама кога ќе ја видиш големата слика најдобро за сите е да има еден човек плус, најдобро за сите е да се сочува животот. Инаку нештата секако нема да тргнат како што сме планирале па што ако не е планирано. Кога ти се остварил некој животен план?

Навистина би и дала ваков предлог на жена која не сака да живее, бремена е од својот силувач?
Во најмала рака тоа е нехумано.
--- надополнето: 23 април 2013 во 01:15 ---

Се е тоа убаво кажано. Ама ти си имала партнер, со некого си била веќе во брак, имало кој да те поддржи.

Не си била девојче од 14 години, не си била силувана, не си била измамена за да останеш бремена. Си била со човекот со кој веќе имаш едно дете. Океј е.

Немој да ги судиш луѓето пред да знаеш зошто постапиле како што постапиле.

Добро утро народе

Немој да ги судиш луѓето пред да знаеш зошто постапиле како што постапиле.

Не ги судам луѓето, имам пријателки што го направиле од многу побанални причини - само мислам дека животот ќе им беше подобар да не го направеа. Страшна ми е мене таа загуба што не се свесни дека си ја нанесоа .

14 години е опасност по животот од девојката ако не се лажам, опасноста за нејзиното психичко здравје од силувањето е уште поголема и полоша од смрт - значи тоа е случај во кој се прекинува од здравствени причини.

Познавам млади мајки што родиле млади и се снашле многу добро, ама го родиле со љубов. Една со мене што учеше 1ва година средно или 2ра бевме значи 16 - животот сега на триесет и нешто и е среден, децата и се големи таа може да си се посвети себе си да си живее да си патува да си работи.

п.с. не може секое мислење против абортусот да го сваќате како осуда на смрт - имаме право да мислиме и да кажеме, а кажаното од мене на пример е за доброто на оној што чита

На вакви теми, оние кои се за абортус секогаш го земаат силувањето и менталните болести како причина.

Ај да тргнеме настрана од тоа. Што ако плодот е здрав, направен со пукнат кондом?
За силување и ментални болести сите се согласуваат, и оние кои се за и оние против абортус. Но што во ваков случај?
--- надополнето: 21 април 2013 во 15:32 ---
На темата, јас поддржувам абортус. Меѓутоа, сметам дека абортусот е себична работа. Кој сака нека ме убедува дека е направен бидејќи детето ќе немало убав живот, ми е еквивалент на војните кои се водат за мир. Бесмислено. Никој не може да предвиди тоа дете каков живот ќе има ако не е абортирано. Може ќе биде питач на улица, ама па може светот ќе го смени. Стив Џобс е посвоен. Не знам колку од холивудскиве глумци се посвоени.
Ако гледаш така може да биде и на другата страна од паричката, може да биде сериски убиец, силувач, дилер на дрога, корумпиран политичар итн. така да не ти пали многу теоријата.

Добро утро народе

Не ги судам луѓето, имам пријателки што го направиле од многу побанални причини - само мислам дека животот ќе им беше подобар да не го направеа. Страшна ми е мене таа загуба што не се свесни дека си ја нанесоа .

14 години е опасност по животот од девојката ако не се лажам, опасноста за нејзиното психичко здравје од силувањето е уште поголема и полоша од смрт - значи тоа е случај во кој се прекинува од здравствени причини.

Познавам млади мајки што родиле млади и се снашле многу добро, ама го родиле со љубов. Една со мене што учеше 1ва година средно или 2ра бевме значи 16 - животот сега на триесет и нешто и е среден, децата и се големи таа може да си се посвети себе си да си живее да си патува да си работи.

п.с. не може секое мислење против абортусот да го сваќате како осуда на смрт - имаме право да мислиме и да кажеме, а кажаното од мене на пример е за доброто на оној што чита

Апсолутно те разбирам, само што ти гледаш исклучиво низ очите на мајката, малце да погледнеме и низ оние на ембрионот.
Зошто е помалку важен ембрионот на онаа што е 14 годишна, онаа што е силувана, од онаа која од љубов го направила?

Не можеме да судиме за нечиј потенцијален живот врз основа на оргазам и доброволно имање сексуален однос.

Сите овие ембриони се исти. Но моралното судење не важи за сите исто.

Со вакви оправдувања или осудувања на абортусот, се осеќам како да одиме по библиското ,,наследен грев,, - ти ќе страдаш за гревот на твоите родители.

Имено, ти ќе умреш ако татко ти те зачнал силувајќи, ти ќе умреш оти мајка ти е премлада, а ти ќе живееш оти и двајцата се сакале.

Не ми е целта тебе лично да те навредам или да ти го омаловажам ставот - напротив, само ти укажувам на хипокризијата која е пресудна во одлуката за морално исправно и неисправно, кај повеќето пролајфери.

edno golemo da,toa odlucuva toj koj go nosi plodot.

Toкму така но сега одма ќе ти се налепат лица кои се категорично анти-абортусот и ќе те бомбардираат со своите квази-ставови како тоа било убиство бе еј, убиство на што, убиство на нешто што не е родено ... :ROFLMAO:
Б.Т.В. навистина е глупо на друг да му кажуваш што да прави и дали тоа што сака да го направи е добро или лошо ... плодот и припаѓа на мајката, во нејзино тело се наоѓа и последниот збор го има таа, а тоа дали тој потег(абортусот) бил позитивен или негативен можеме до бескрај да си се нагаѓаме, да може тоа бебе да биде и позитивна личност, но исто така подеднакви се шансите да биде и негативна личност, но некои паметњаковци уште на нероден Петко капа му плетат, каква личност ќе бил ... :tapp:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom