Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

• Креатор на темата Креатор на темата ThA-BiTcH
  • Време на започнување Време на започнување
Како бе ексклузивно право на мајката? Кај е тука таткото? До кога е плодот збир на клетки, и од кога почнува да не е? Имаш учено како се зачнува? Имаш некаде видено (интернет има се) како изгледа плод од 8 недели?
Јас ако не знам за нешто, нема ни да пишувам, се бламирате бе клетки ниедни! Барем збир да бевте...

Со лица кои поставуваат равенство помеѓу абортус и убиство немам намера да дискутирам т.е. да губам време ... едноставно некои го оправдуваат абортусот и не сметаат дека тоа е убиство, а некои(ко ти на пр.) не го оправдувате и го сметате за убиство ... различни мислења и ставови па и така и треба да биде неможат сите луѓе да имаат исти ставови ... она што мене ме нервира е тоа што слепо ги поддржувате ставовите на црквата(не само по ова прашање/абортус) притоа негледајќи го датумот/календарот, одамна пројде 15ти век !
Ако утре дедо Штефи ви каже фрлете се во Вардар ќе отидете во рајот, гарант дека многумина и ќе го сторат тоа !
Плукате по Муслиманите(дека биле верски затупеници и заостанати) а вие сте дури и бетер од нив кога слепо браните црковни теории денеска во 21 век на територија на Европа !

Со лица кои поставуваат равенство помеѓу абортус и убиство немам намера да дискутирам т.е. да губам време ... едноставно некои го оправдуваат абортусот и не сметаат дека тоа е убиство, а некои(ко ти на пр.) не го оправдувате и го сметате за убиство ... различни мислења и ставови па и така и треба да биде неможат сите луѓе да имаат исти ставови ... она што мене ме нервира е тоа што слепо ги поддржувате ставовите на црквата(не само по ова прашање/абортус) притоа негледајќи го датумот/календарот, одамна пројде 15ти век !
Ако утре дедо Штефи ви каже фрлете се во Вардар ќе отидете во рајот, гарант дека многумина и ќе го сторат тоа !
Плукате по Муслиманите(дека биле верски затупеници и заостанати) а вие сте дури и бетер од нив кога слепо браните црковни теории денеска во 21 век на територија на Европа !
Ај што ми избегна на прашањата, ќе ти прогледам низ прсти дека не знаеш па избегнуваш...ама од кај ставот дека јас ги подржувам ставовите на црквата? Стои некаде на мој профил во инфо дека сум црквеник?
Да не тропаме глупости, немој само да се тешиш со тоа дека ако оправдуваш абортус не си затунтен и заостанат, напротив!
Или одговори ми на поставените прашања кои се во склоп со темата, или не мешај баби и жаби.
Нека ти е Господ напомош чедо мое :)

Јас ќе кажам само едно нешто..
Секој треба да си ги сноси последиците од своите постапки..
Слушам некој вели ...како ќе ме натераш да родам кога не сум спремна...
Па и убиецот несака да оди во затвор ама мора...Истото е и со ова...Тоа е нов живот.Кој ти си го створил а последиците ќе ги трпиш ти и никој друг

Ај што ми избегна на прашањата, ќе ти прогледам низ прсти дека не знаеш па избегнуваш...ама од кај ставот дека јас ги подржувам ставовите на црквата? Стои некаде на мој профил во инфо дека сум црквеник?
Да не тропаме глупости, немој само да се тешиш со тоа дека ако оправдуваш абортус не си затунтен и заостанат, напротив!
Или одговори ми на поставените прашања кои се во склоп со темата, или не мешај баби и жаби.
Нека ти е Господ напомош чедо мое :)

На кои тоа прашања да ти одговарам, па не сум гинеколог да му е*ам мајката па да знам како изгледа фетусот во таа и таа недела, тоа прашај си некој гинеколог, само тврдам и стојам цврсто на мојот став дека абортусот нема логика да се поистоветува еднакво на убиство ... тоа што вие браните некакви затупени ставови(црковни) тоа си е ваш проблем не е мој ... по која логика на пр. некоја девојка да носи бебе и да го раѓа доколку забременила несакано и непланирано, едноставно не го сака тоа дете од ххх причини и единствено решение е да го абортира навреме, нејзино тело-нејзин плод... секој човек си е господар на своето тело и на се што се наоѓа во тоа тело(плодот на пр.) ...
... ах бе чедо божје бе ...

Против ептен против - освен поради болест што носи голем ризик за инвалидитет кај бебето и мајката или што би било фатално за мајката
Не се водам од никаков застарен ни религиозен став само од животот - дека нема таква мајка што родила дете и после зажалила, нема таква што ќе роди и ќе е сигурна дека животот и условите ќе се исти и дека секогаш ќе има пари да го гледа можам да родам кога имам најмногу услови ама условите знаат да се урнат, и бракот знае да се распадне и здравјето знае за секунда да се измени никој не гарантира дека децата што ги раѓаме ќе бидат ок со животот
Не верувам дека тие што го направиле не зажалиле, не верувам дека не погледнале никогаш назад и не помислиле без потреба изгубив цел човек, човек што во добро и лошо ќе беше покрај мене - зошто детето е некој кој безусловно те сака.

Против ептен против - освен поради болест што носи голем ризик за инвалидитет кај бебето и мајката или што би било фатално за мајката

OK секако дека доколку плодот има некаков тежок инвалидитет, или пак доколку може дури и да наштети врз здравјето на мајката секако дека најдобра и единствена опција е абортусот ... но што правиме ако плодот е сосема правилен но бременоста е несакана и непланирана(ххх причини) дали во таков случај го оправдуваш или не абортусот, дали сметаш дека тоа бебе мора да биде родено по секоја цена иако мајката несакала и неочекувала да остане бремена !

Родено по секоја цена... никого не можеш да го натераш на ништо ако не сака со сила можеш да земеш со сила не можеш да дадеш.
Ама кога ќе ја видиш големата слика најдобро за сите е да има еден човек плус, најдобро за сите е да се сочува животот. Инаку нештата секако нема да тргнат како што сме планирале па што ако не е планирано. Кога ти се остварил некој животен план?

Родено по секоја цена... никого не можеш да го натераш на ништо ако не сака со сила можеш да земеш со сила не можеш да дадеш.
Ама кога ќе ја видиш големата слика најдобро за сите е да има еден човек плус, најдобро за сите е да се сочува животот. Инаку нештата секако нема да тргнат како што сме планирале па што ако не е планирано. Кога ти се остварил некој животен план?

ОК те сфаќам што сакаш да кажеш, станува збор за нов живот/човек, но зашто по секоја цена да се роди доколку е неочекувано и непосакувано(поради ххх причини) ... точно е тоа дека многу ситуации во животот(и позитивни и негативни) едноставно се случуваат непланирани, но сепак овде станува збор за нов човек нова личност со сите свои животни потреби и дали таа индивидуа доколку е зачната мора да се роди по секоја цена иако да речеме е непосакувана и непланирана ... сепак лично како човек повеќе преферирам да си ги терам работите плански иако фала богу не сум бил во ваква ситуација(да забременам некоја:icon_mrgr:), но чисто си правиме муабет околу овие нешта(абортус да/не) !
Лично сметам дека доколку бременоста е непланирана и неочекувана(поради ххх причини) подобро е и за мајката како и за таткото(оплодувачот) и општо за сите да биде прекината навремено ... лично мислење значи кое не го наметнувам на никого !

Ако мајката не го сака фетусот, треба да му се овозможи на таткото да го земе и да го одгледува.
Зависи комисијата како ќе одлучи.
Треба трочлена комисија во состав: маж, жена и поп (оџа ако се муслими). Одлуката се донесува со просто мнозинство.

На кои тоа прашања да ти одговарам, па не сум гинеколог да му е*ам мајката па да знам како изгледа фетусот во таа и таа недела, тоа прашај си некој гинеколог, само тврдам и стојам цврсто на мојот став дека абортусот нема логика да се поистоветува еднакво на убиство ... тоа што вие браните некакви затупени ставови(црковни) тоа си е ваш проблем не е мој ... по која логика на пр. некоја девојка да носи бебе и да го раѓа доколку забременила несакано и непланирано, едноставно не го сака тоа дете од ххх причини и единствено решение е да го абортира навреме, нејзино тело-нејзин плод... секој човек си е господар на своето тело и на се што се наоѓа во тоа тело(плодот на пр.) ...
... ах бе чедо божје бе ...
Па од кај знаеш дека е збир на клетки не осеќа ништо? Еднаш велиш појма немам како изгледа фетус (ама ете дека сите така велат и јас сум ЗА, да не бидам шупак) друг пат велиш :„ И онака плодот претставува само збир на клетки нема ни свест ни ништо„ Де сега ако сакаш кажи ми кој се твоите цврсти ставови кои ти зад нив стоиш? А за тоа „нејзино тело и што сака нека прави„ ок е, нека си продаде бубрег, нека си стави силикони, нека си промени пол... се додека во неа не почне да чука друго срце, друг живот, што нејзиното телото служи како инкубатор. Уфф милион пати реков нема да пишувам веќе на темата, ама не издржува срце јуначко :icon_lol:

п.с. уште еднаш ако ми кажеш дека бранам црковни ставови, коа ке те замавам со кандилото...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom