Топлификација и нејзиниот штетен и патетичен бизнис план [општа дискусија]

каде беше поточно? кај се наоѓа балкан енерџи?
Балкан Енерџи е само преименувана Топлификација, исти се директорите, работниците, просториите- се е исто, само името е сменето.
Балкан Енерџи Центар се наоѓа во зградата Градската Библиотека до Градежниот факултет.
Балкан Енерџи Запад е во старата зграда на Топлификација во Тафталиџе ( топлана Запад )
А Балкан Енерџи Исток во Аеродром

Сите се сеќавате колку минатата 2012 година Топлификација се пренемагаше, дека пропаѓа, дека работи со загуба, дека ќе престане со работа, дека не може да издржи, дека не може да плаќа и на крајот во договор со Регулаторна се преименува во Балкан Енерџи
Вчера медиумите известија за завршната сметка на Топлификација, според која профитот е е повеќе кратно зголемен.
Еве како за тоа известија Вечер и Утрински
http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=2D687F5D8FC662409EAB48E2A0D9C9F7
http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=B4D36F921526684CA543EA664CC11043
Мислам дека ќе се согласите дека ова ја потврдува Народната поговорка:
КОЈ ЛАЖЕ ТОЈ И КРАДЕ!

Топлификација постојано тврдеше и тврди дека имаа 55 илјади корисници.
Јас пак до сега тврдев дека, Топлификација најмногу имала 32 илјади корисници, сега има околу 20 илјади.
Се чини дека сум претерал во проценките - очигледно Топлификација има многу под 20 илјади корисници
Во Плусинфо е објавен напис дека досега 12 илјади корисници побарале поврат на парите.
Во написот е пренесена изјава на Портпаролот на Топлификација кој вели:
„Досега до компанијата поднеле барање за повраток на пари 12.000 корисници, на 9.700 корисници им се вратени парите, а за 2.300 од нив се обработуваат податоците. На преостанатите корисници ќе им бидат вратени парите во наредниот период, но под услов да достават барања за поврат на парите што им ги должи компанијата– вели Макенаџиев.“
Можно е дека постојат корисници кој не поднеле барање за враќање на парите, но тој број не може да биде поголем од 3-4 илјади. Што значи, може да се смета дека Топлификација има околу 15 илјади сеуште приклучени корисници
Еве како за ова извести Плусинфо:
http://www.plusinfo.mk/vest/87021/C...ati-pari-a-ne-podnesuvaat-baranje-za-povrat--

Интересно е што, за случајот Топлификација во моментов владее апсолутен молк. Ништо нема во медиумите... Уставниот суд сеуште молчи.... Нема никакви вести ни од Судовите во Стразбур и Женева... И на интернет страниците на Топлификација и нејзините претпријатија ќерќи нема ништо. На страницата на Регулаторна, последна вест е од крајот на февруари. Тоа е веста дека за приклучените парното ќе поефтини 15%, а за исклучените ќе поскапе 34%.
Следната недела се очекуваат ваквите сметки, да видиме дали тоа ќе го забележат медиумите.
Се прашувам дали е ова „затишје пред бура “ или „ работава е легната “?
Единствено најдов податок од Македонската берза за мал промет на акции на Топлификација. Цената е повисока и изнесува 1400 денари по акција. Дали некој знае колку чинее акциите на Топлификација во „ добрите “ времиња?
Еве што пишува:

ШИФРА НА ХВ - TPLF - ТОПЛИФИКАЦИЈА АД СКОПЈЕ

Преглед за последни: 1 месец 3 месеци 6 месеци 9 месеци 12 месеци
Податоци за хв
Пазарен сегмент: Супер котација - обични акции
ISIN: MKTPLF101010
***Вкупно издадени ХВ 450.000
Шифра на ХВ TPLF
Последно тргување 11.04.2013
Максимална цена: 1.400,00
Минимална цена: 1.400,00
*Просечна цена: 1.400,00
Количина: 71
Промет: 99.400,00
Број на трансакции: 2
Последните 52 недели
Минимална цена: 1.103,00
Максимална цена: 2.798,00
Количина: 19.586
Промет: 39.407.865,00
Број на трансакции: 742
* просечната цена е од последениот ден кога имало тргување
** во податоците не се вклучени блок трансакциите
*** вклучени се обичните и приоритетните акции во сопственост на Фондот за ПИОМ (доколку постојат). Акциите кои ги поседува Фондот за ПИОМ се приоритетни, кои со продажба се претвораат во обични.

Ве молам некој ако може да ми одговори на прашањево ? Поседувам 2 стана од кои еден е исклучен од системот на Балкан Енерџи Груп . Се работи за празен стан исклучен уште во 2009 та година ?Од Нова година почнав да добивам сметки ? Не можам од сметката да разберам дали треба да платам паушал или која услуга ? или под кој основ се пресметува тоа што треба да го платам кога цевките во празниот стан се ладни односно цела страна во зградата се исклучени од системот ?
Каде и дали треба некаде да реагирам или да се жалам ? Во станот во кој живеам редовно ги подмирувам обврските , меѓутоа со Русиве не добивме ништо подобра услуга . И тие штедат на енергенси , а јас ако за квадратурата е потребно за да се загрее 10 кубици дрва годишно , плаќам на БЕГ колку за 17 кубици . Ве молам некој да даде одговор бидејќи ова е невиден криминал . На Топлификација не и плаќав за празниот стан , а овие не знам под кој основ кога нема ни мерач ни топлина бараат пари? Со 25 % намалена цена на гасот цените на парното останаа исти ? Плус на почетокот ветуваа дека ќе ја смалат цената дека ќе греат подолго ? Балкан Енерџи груп е криминал !

ако е цела зграда исклучена, нема зошто било кој од зградата да плаќа. ама за да биде тоа регулирано законски, треба да се организирате сите вие од зградата и со правник да го решите проблемот. БЕГ носи топлина само до подстаницата, и тоа е нивна работа, а ваша (на станарите во зградата) е од подстаницата до становите да си плаќате. мислам дека ме сфати

Каде и дали треба некаде да реагирам или да се жалам ? Балкан Енерџи груп е криминал !
Најнапред Ви пожелувам Добродејде и секое добро на Вас и Вашата Фамилија.
Бакан енерџи е само преименувана Топлификација. Се работи за исти вработени, исти директори, сместени во исти згради .
Она што од Вас бараат да им платите, не се должи на „ поминување на цевки “ и „ топли ѕидови “, туку на одлука на Регулаторната комисија.
Овде можете да ги погледате Правилата врз основ на кој Ви праќаат фактури:
http://www.erc.org.mk/odluki/2012-07-30- PRAVILA SNABDUVANJE TOPLINSKA ENERGIJA.pdf
Според член 66, ставовите 1 и 2, од оваа одлука сите исклучени корисници се присилуваат да повторно се приклучат. А ако одбијат, се присилуваат неограничено долго да и плаќаат на Топлификација, надомест за некаква „ ангажирана моќност “.
За овие Правила, се поднесени околу дваесетина иницијативи до Уставниот суд, почнувајќи од август 2012, меѓутоа Судот сеуште не се изјаснил.
Исто се поднесени жалби до Европскиот суд за човекови права во Стразбур и Комесаријатот за човекови права на ООН, во Женева. И на овие жалби сеуште нема одговор.
Ете таква е моментната ситуација.
Мој совет е да не ги плаќате овие фактури.
Дури и да Уставниот суд ги одбие иницијативите и не ги поништи овие срамни Правила, сеуште ни останува правната борба пред редовните судови.
Во Република Македонија, постојат други Закони врз основ на кои ќе се спротивставиме. На пример во Законот за облигациони односи, предвидено е, за засновање на облигационен однос, да постојат (1) изрази на волја, (2) предмет и (3) основ на облигациониот однос. А ниту едно од ова не е исполнето, а Законите и Уставот се посилни од Правилата на Регулаторна
За да подготвите за правната борба пред редовните судови, пожелно, а не е задолжително, е да вложите приговор на ваквите фактури. Во постот # 841, на страна 57 е предложен текст на таков приговор. Можете да го ископирате, надоплните и корегирате според Ваша желба и да го поднесете. Тоа е безплатно.
Јас за сите досегашни фактури поднесов приговор.
Исто можете да се напишете претставка до Народниот правобранител и Постојаната анкетна комисија за заштита на правата на човекот при Собранието на РМ. Ако сакате можам да ја постирам мојата претставка, како идеја како Вие да составите своја претставка.
Ете толку..
Уште еднаш Ви посакувам Добредојде и не се грижите, Вие не сте сами, туку не имате нас, од Кајгана, за пријател!

ако е цела зграда исклучена, нема зошто било кој од зградата да плаќа. ама за да биде тоа регулирано законски, треба да се организирате сите вие од зградата и со правник да го решите проблемот. БЕГ носи топлина само до подстаницата, и тоа е нивна работа, а ваша (на станарите во зградата) е од подстаницата до становите да си плаќате. мислам дека ме сфати

Најнапред Ви пожелувам Добродејде и секое добро на Вас и Вашата Фамилија.
Бакан енерџи е само преименувана Топлификација. Се работи за исти вработени, исти директори, сместени во исти згради .
Она што од Вас бараат да им платите, не се должи на „ поминување на цевки “ и „ топли ѕидови “, туку на одлука на Регулаторната комисија.
Овде можете да ги погледате Правилата врз основ на кој Ви праќаат фактури:
http://www.erc.org.mk/odluki/2012-07-30- PRAVILA SNABDUVANJE TOPLINSKA ENERGIJA.pdf

Уште еднаш Ви посакувам Добредојде и не се грижите, Вие не сте сами, туку не имате нас, од Кајгана, за пријател!

kooperativa - На нас не ни треба топлина ни до подстаница ни до зграда од БЕГ посебно во празни станови . Исто така знаеме како се прави топла вода .Јас прашав за совет од луѓе кои ги делат моите проблеми , ако треба и за здружување и за заедничко дејствување против Руските лопови . Во системот на Топлификација исклучени се 30% од корисниците .Јас тоа го нарекувам собирање на критична маса . Сите тие 30% се исклучиле законски и со документ , со предходно платени сметки. На изборите сите партии ветуваа гасификација . Има разни начини за затоплување на домот освен плаќање сметки од 4000 - 5000 денари. Моите соседи кои се исклучени никој не ги плаќаат сметките од 1000 денари паушал , а не ги ни интересира дали им се доставуваат .Барем цевките да беа топли па да имаше некаква основа за наплата.
А да те прашам дали во тие подстаници има мерачи за потрошена топлина и како се пресметува ангажирана моќност ? Како ЕВН што пресметува за струјата ? И кога сите одат на одмор се поскапува струјата ?

Смрт за зони и пајак воз Пријателе од денеска имаш уште еден член во твојот тим .Ти благодарам за времето што го одвои на форумот за моето прашање . Прикачувај претставки , приговори и разни документи на форумот , за да се справиме со ова зло. Руси , Австријци и разни странци треба да ги земат компаниите и да го подјадуваат обичниот народ? Инаку според информациите кои доаѓаат од БЕГ , многу се неорганизирани и не се достојни да го превземат бизнисот . Немаат ни билинг систем а сметки пишуваат како ќе стигнат . Волкот го менува влакното но не ќудта . Така и вработените од Топлификација кои преминаа во БЕГ .Навиките за штедење им се задржаа .Многу од нив кои работат во БЕГ се имаат исклучено од парното па после уклучени се на диво . Не фатила уште некоја зима како во Битола на пример па да видиме Скопје како ќе биде стоплено и за колку пари .

kooperativa - На нас не ни треба топлина ни до подстаница ни до зграда од БЕГ посебно во празни станови . Исто така знаеме како се прави топла вода .Јас прашав за совет од луѓе кои ги делат моите проблеми , ако треба и за здружување и за заедничко дејствување против Руските лопови . Во системот на Топлификација исклучени се 30% од корисниците .Јас тоа го нарекувам собирање на критична маса . Сите тие 30% се исклучиле законски и со документ , со предходно платени сметки. На изборите сите партии ветуваа гасификација . Има разни начини за затоплување на домот освен плаќање сметки од 4000 - 5000 денари. Моите соседи кои се исклучени никој не ги плаќаат сметките од 1000 денари паушал , а не ги ни интересира дали им се доставуваат .Барем цевките да беа топли па да имаше некаква основа за наплата.
А да те прашам дали во тие подстаници има мерачи за потрошена топлина и како се пресметува ангажирана моќност ? Како ЕВН што пресметува за струјата ? И кога сите одат на одмор се поскапува струјата ?

Смрт за зони и пајак воз Пријателе од денеска имаш уште еден член во твојот тим .Ти благодарам за времето што го одвои на форумот за моето прашање . Прикачувај претставки , приговори и разни документи на форумот , за да се справиме со ова зло. Руси , Австријци и разни странци треба да ги земат компаниите и да го подјадуваат обичниот народ? Инаку според информациите кои доаѓаат од БЕГ , многу се неорганизирани и не се достојни да го превземат бизнисот . Немаат ни билинг систем а сметки пишуваат како ќе стигнат . Волкот го менува влакното но не ќудта . Така и вработените од Топлификација кои преминаа во БЕГ .Навиките за штедење им се задржаа .Многу од нив кои работат во БЕГ се имаат исклучено од парното па после уклучени се на диво . Не фатила уште некоја зима како во Битола на пример па да видиме Скопје како ќе биде стоплено и за колку пари .
ти изгледа не си ме разбрал па ми реплицираш неубаво. СО ТЕБЕ СУМ, и тоа што го пишав беше само она што го знам и најдобро што можам. ДА, смрт за зони е многу подобро информиран но оставив тојсамиот да каже што има. мислам дека ги надминавме недоразбирањата.
сега околу подстаницата, тебе а и останатите подстанари ИЧ не треба да ве интересира дали и колку топлина/струја потрошиле. а пошто сте исклучени СИТЕ, едноставно подстаницата НЕ работи и не троши струја. така да тука треба да сте чисти, без обврски. а за она околу паушалот, ........ пак и тука сте чисти. нема основа за наплата. е сега, каков правен совет да ти дадам НЕ знам, али адвокат сигурно ќе може да ти помогне. а топлификација, ко и сите други големи субјекти во мкд ќе пробува да заебе одредена група на луѓе кои или од незнање или од страв ќе платат нешто, а тоа е чиста добивка за компанијата.
така да, приклучи се на смрт и со среќа.
П.С. и јас имам проблеми со топлификација, но не е за оваа тема

ти изгледа не си ме разбрал па ми реплицираш неубаво. СО ТЕБЕ СУМ, и тоа што го пишав беше само она што го знам и најдобро што можам.
П.С. и јас имам проблеми со топлификација, но не е за оваа тема

ОК.
Проблемот е во тоа што со новиот закон од лани тие се во право законски. И имаат политичка подршка . Тоа е со цел исклучените да се уклучуваат и да се дисперзира ризикот од наплата и незадоволство. Значи ако сите се уклучат пак цената на парното би требало да падне. Од кога го добија бизнисот гасот падна уште другиот ден. ТЕ-ТО почна да работи , а пареата која се ослободува од производство на струја е гратис , бидејќи нели имаат ист сопственик. Тоа се е во ред , а на нас како потрошувачи е интерес да плаќаме поевтино парно.
И тука настануваат сите проблеми . Ние и покрај сите овие повластувања за БЕГ не добивме поевтино парно , а навиките поранешните вработени во ТПЛФ си ги задржале.
Проблемот кај празниот стан е што може да се исклучи само ако се сложат граѓаните од цела зграда . Јас напишав дека е исклучена само мојата страна од зградата односно вертикално нема ни еден потрошувач , но има по некој потрошувач по другите вертикали.Комшиите велат дека не се заморуваат со тоа и дека никој не може да им наплати за нешто што не користат.Но не е така . За тоа си во право дека треба тоа да се реши со БЕГ за да имаме чисти сметки и дугачка љубов.Земи еден хоризонтален пример. Сите бараки во една улица се исклучени од системот а само еден преку неколку бараки да е уклучен . И сите до тој објект мораат да плаќаат паушали. Чаре ?

Кога ќе има штрајкови никој не одиме а на форуми се чаталиме .
Каде е Сител и оној Јади Бурек да трубат за лошата услуга од БЕГ.
Мое мислење е дека еден ден ќе ја бараме Топлификација .
После само неколку години на светска криза компанијата не можеше да ги сервисира граѓаните и да се задолжува кај банките за да го грее Скопје и чесно си ги врати лиценците . Само неколку години на лоша услуга придонесоа да ја изгуби довербата кај потрошувачите. Овие сега како ќе ја стекнат ?
На Балканот сите топлификациони системи се во сопственост на државата .Државата ако сакаше преку Елем ќе го земеше бизнисот . Но со овој стандард на граѓаните е невозможно да имаат профит . Затоа и овие Русиве ако не добијат евтин гас за ТЕ - ТО ќе си отидат и ќе не остават на цедило.

ОК.
Проблемот е во тоа што со новиот закон од лани тие се во право законски. И имаат политичка подршка . Тоа е со цел исклучените да се уклучуваат и да се дисперзира ризикот од наплата и незадоволство. Значи ако сите се уклучат пак цената на парното би требало да падне. Од кога го добија бизнисот гасот падна уште другиот ден. ТЕ-ТО почна да работи , а пареата која се ослободува од производство на струја е гратис , бидејќи нели имаат ист сопственик. Тоа се е во ред , а на нас како потрошувачи е интерес да плаќаме поевтино парно.
И тука настануваат сите проблеми . Ние и покрај сите овие повластувања за БЕГ не добивме поевтино парно , а навиките поранешните вработени во ТПЛФ си ги задржале.
Проблемот кај празниот стан е што може да се исклучи само ако се сложат граѓаните од цела зграда . Јас напишав дека е исклучена само мојата страна од зградата односно вертикално нема ни еден потрошувач , но има по некој потрошувач по другите вертикали.Комшиите велат дека не се заморуваат со тоа и дека никој не може да им наплати за нешто што не користат.Но не е така . За тоа си во право дека треба тоа да се реши со БЕГ за да имаме чисти сметки и дугачка љубов.Земи еден хоризонтален пример. Сите бараки во една улица се исклучени од системот а само еден преку неколку бараки да е уклучен . И сите до тој објект мораат да плаќаат паушали. Чаре ?

Кога ќе има штрајкови никој не одиме а на форуми се чаталиме .
Каде е Сител и оној Јади Бурек да трубат за лошата услуга од БЕГ.
Мое мислење е дека еден ден ќе ја бараме Топлификација .
После само неколку години на светска криза компанијата не можеше да ги сервисира граѓаните и да се задолжува кај банките за да го грее Скопје и чесно си ги врати лиценците . Само неколку години на лоша услуга придонесоа да ја изгуби довербата кај потрошувачите. Овие сега како ќе ја стекнат ?
На Балканот сите топлификациони системи се во сопственост на државата .Државата ако сакаше преку Елем ќе го земеше бизнисот . Но со овој стандард на граѓаните е невозможно да имаат профит . Затоа и овие Русиве ако не добијат евтин гас за ТЕ - ТО ќе си отидат и ќе не остават на цедило.
аха, јас пак те разбрав дека ЦЕЛА зграда сте исклучени. али како и да е, мисалм дека пошто подстаницата е заедника, на сите станари, имаш обвска за нејзиното одржување од причина што е во функција. али за паушалот .......... пак нема логика да треба да плаќате. едноставно цефките се ладни и нема дистрибуција на топлина. е сега, тука има една финта на која сигурно би се повикале ....... а тоа е дека ти ги грееле ѕидовите од другите станови па ти компензирале да не трошиш многу струја. е ова ми е “шијем ти га џуро“ ситуација. влакно во јајце. ...... тогаш становите кои користат парно би требале да се побунат и побараат помали сметки ако станот до нив не е загреан (не живее никој) затоа што губитокот на топлина е поголем, а никако не се надокнадуваа таа топлина. но за тоа нема да може, а ќе може да плаќа тој што не ги користи.
мора да има начин, правна регулатива која ги штити граѓаните од вакви небулозни ситуации, особено што оваа вашата е ептен конкретна.
ај еве уште еден пример ми текна, ..... има станови кои на први кат со дел од подот се во воздух, осносно станот е поголем од основвата, мислам дека ме разбираш. и тука (тој дел од подот) тие станови се поладни, дури и ладни кога е под нула. а тој на втори е позагреан посто станот е ист ко тој под него. а и тој и овој на први плаќаат исто. е ај сега.
мамето!!!

И мене ми стигна вчера за исклучен 750ден. за 40м2, претходната беше 500ден., за споредба кога се вселив во 2007 плаќав 900 денари за уклучено парно.
Криминал и не им плаќам па шо биде нека биде.

Ве молам некој ако може да ми одговори на прашањево ? Поседувам 2 стана од кои еден е исклучен од системот на Балкан Енерџи Груп . Се работи за празен стан исклучен уште во 2009 та година ?Од Нова година почнав да добивам сметки ? Не можам од сметката да разберам дали треба да платам паушал или која услуга ? или под кој основ се пресметува тоа што треба да го платам кога цевките во празниот стан се ладни односно цела страна во зградата се исклучени од системот ?
Каде и дали треба некаде да реагирам или да се жалам ? Во станот во кој живеам редовно ги подмирувам обврските , меѓутоа со Русиве не добивме ништо подобра услуга . И тие штедат на енергенси , а јас ако за квадратурата е потребно за да се загрее 10 кубици дрва годишно , плаќам на БЕГ колку за 17 кубици . Ве молам некој да даде одговор бидејќи ова е невиден криминал . На Топлификација не и плаќав за празниот стан , а овие не знам под кој основ кога нема ни мерач ни топлина бараат пари? Со 25 % намалена цена на гасот цените на парното останаа исти ? Плус на почетокот ветуваа дека ќе ја смалат цената дека ќе греат подолго ? Балкан Енерџи груп е криминал !
Овие Балкан Енерџи Груп се офшор фирма регистрирана на Кипар. Така да ако се Руска фирма прашање е зошто би се криеле зад офшор фирма. Најверојатно е дека има Руски капитал кој што го градеше ТеТо, но исто така многу поверојатно е дека зад оваа фирма е власта, односно блиски на неа. Зошто инаку би и се овозможиле такви повластици на пазарот? Додека беше Топлификација важеа едни правила (не дека тие чинеа, од позиција на монопол се напунија со пари), сега и исклучените ќе плаќаат, па не знам зошто не им наметнат на сите, цела држава па и другите градови да им плаќаат на БЕГ, ова е веќе дискриминација на исклучените.
Си се договориле власта, односно Мијалков или Камчев, или некој друг на највисока позиција да формираат заедничка фирма со Русите, кај едните влог се штетни закони, другиве влог е ТЕТо и сега ќе се богатат.
Оние од предходната власт изгледаат како улични џепчии во споредба со сегашниве лопови.

Овие Балкан Енерџи Груп се офшор фирма регистрирана на Кипар. Така да ако се Руска фирма прашање е зошто би се криеле зад офшор фирма. Најверојатно е дека има Руски капитал кој што го градеше ТеТо, но исто така многу поверојатно е дека зад оваа фирма е власта, односно блиски на неа. Зошто инаку би и се овозможиле такви повластици на пазарот? Додека беше Топлификација важеа едни правила (не дека тие чинеа, од позиција на монопол се напунија со пари), сега и исклучените ќе плаќаат, па не знам зошто не им наметнат на сите, цела држава па и другите градови да им плаќаат на БЕГ, ова е веќе дискриминација на исклучените.
Си се договориле власта, односно Мијалков или Камчев, или некој друг на највисока позиција да формираат заедничка фирма со Русите, кај едните влог се штетни закони, другиве влог е ТЕТо и сега ќе се богатат.
Оние од предходната власт изгледаат како улични џепчии во споредба со сегашниве лопови.
100% точно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom