Топлификација и нејзиниот штетен и патетичен бизнис план [општа дискусија]

Дневник објави два написа за судбината на исклучените,
Сметките се огромни и огромно е незадоволството.
Сметките на приклучените, се малку намалени, на исклучените многу сголемено
Регулаторна објаснува дека така пракса имало секаде Уставниот суд молчи, ама наводно наскоро ќе решавал
http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=3B06680F8951CA4CA5FF5C441EFB2C32
http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=DF65D139509615419BB8B55AB5CF16A2

Новата сметка за исклучен 1413 денари . Па луѓето се исклучуваа поради фактот што месечните примања не можеа да ги покријат трошковите за парно или поради тоа што пронаоѓаа нови начини за затоплување а не поради ќеф. Јас напишав дека ќе ја бараме Скопска Топлификација . БЕГ се лопови и ќе видиме до кога ќе издржат со Македонскиот народ. Издржал македонскиот народ многу па ќе најде начин да се справи и со ова . Ако има некое здружение , институција , чаре кажувајте да им излеземе на мегдан на Русите .Кај е сега Сител , Јади Бурек и Миленко да го бранат народот од злото. Да се организираме со штрајкови против БЕГ.Ако не ги пресечеме во корен ќе не играат како сакаат. Да го дигнеме нашиот глас , по форуми , коментари ( ако ни ги објават ) по сајтови претставки ,штрајкови .

Денес бев во Топлификација центар да вложам приговор за фактурата.
Разговарав со еден Познат инаку тамо вработен. Тие се убедени дека Уставниот суд ќе пресуди во нивна корист. Силно се охрабрени со одлуката на Уставниот суд да не расправа за ефтината дневна тарифа и со одлуката на АМАН да прекине со протестите.
Инаку, Устаниот суд сеуште молчи, Ние си ги кинеме нервите, а тој молчи
Што, кога и како ќе одлучи Судот не е познато но ова одолговлекување укажува на намерите на Судот. Уште пред регулаторна да ги донесе правилата исклучените да плаќаат, се слушна муабети дека работата е „ наредена “, а и ова одолговлекување укажува на намерите
За мене е битно следново:
1. Во февруари 2009, Судот одлучи исклучените да не плаќаат ништо
2. Минатата есен на Судот му е јасно укажано дека, ова што го прави Топлификација е измама и грабеж
( за ова известија медиумите на пример:
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=122412829552&id=10&setIzdanie=22763

Во барањето за кое Уставниот суд сега се прогласи за ненадлежен, Стрезовски, меѓу другото, пишува: „Со овој поединечен акт ми е наметнато да плаќам според начинот на мерење наречен „мерење со калориметри“, што е спротивно на моето уверување и мислење дека овој начин на мерење не е точен, дека претставува измама и грабеж и дека треба да се пронајдат тие што го наметнаа и овозможија овој начин на мерење и да се изведат пред лицето на правдата.

Што значи, ако Судот одлучи во корист на Топлификација,
Ќе ја поништи сопственото решение и ќе заштитува измамници.
Какви се Вашите прогнози: Како ќе одлучи Уставниот суд?
Како ѓе постапите ако Судот одлучи во корист на Топлификација?

Да се разбереме .Топлификација понатаму да ја нарекуваме БЕГ , Балкан Енерџи Груп.
Тие го превземаа овој бизнис со ветување до владата дека ќе поевтини парното , ја покренаа тендерската документација за Чебрен и Галиште и дојдоа со еден куп ветувања kako Субрата Рој. До сега не остварија ништо . Од владата добија многу поволности , посебно правна и судска помош за да го превземат бизнисот . Владата ги штити и во сите спорови со Топлификација А.Д. До сега за закупи , кирии немаат платено ни денар, резервни делови за системот немаат , за одржување на опремата немаат вложено ни денар .Значи од сите договори на кои се обврзале немаат ништо испочитувано. Не сакаат да ја продадат ни ТЕ - ТО гасната централа на Гаспром .
Ги имаат само истите вработени од Топлификација кои бај д веј земаат околу 600 - 1000 евра плата . Тоа се истите комунистички вампири кои земаа плата во Топлификација , кои не работат колку што се платени и кои сега продаваат муда за бубрези и во БЕГ.
Но сега во коалиција со Владата на Р. Македонија. Цената на гасот се намали за 25 %, а цената на парното 0 % . Исклучените ќе плаќаат и за уклучените . Владата полека ги исклучува од системот , школите , градинките ... а таа е најголемиот должник.
Во време на диктатура во Р.М тужење во Р.Македонија е безначајна работа . Само странски државјани кои живеат тука или странски државјани акционери во Топлификација можат да им ги стегнат тужбите до Стразбург . Јас ја разбирам владата дека сака граѓаните да плаќаат поефтино парно , но што не направи да плаќаат поевтина струја , јавен превоз , банкарски провизии ... Владата на Р. Македонија врз светската цена на енергенсите , јужниот тек и се друго , не може да направи ама баш ништо. Ама на граѓаните на Македонија може да им опне странски газди да ги извлекуваат профитите во Русија , Австрија и други држави .Странците во вид на разни , награди , бонуси ќе им ги полнат џеповите на Груевци а ние Македонците ќе си плаќаме све. Уште ако кренеш глас и дупло.Кај е сега Јади Бурек или Латас да зборат нешто за парното или оној Сарма .Немаат наредба за извршување. Се си е добро , додека не стегне некоја зима како во Битола ?

И понатаму нема било какви вест од Уставниот суд кога ќе одлучи за судбината на исклучените. Ниту во весниците има некакви вести околу ова. Но исклучените се уште добиваат фактури и тоа, од минатиот месец зголемени за 34%.
( Добиваат „ништо“ а тоа „ништо“ ете поскапело за 34%)
Одолговлекувањето на одлуката на Уставниот суд е очигледен доказ дека Јавната власт е силно заитересирана за овој случај или подобро кажано силно е заинтересирана да исклучените повторно се вклучат во системот на АД Топлификација.
Уставниот суд во 2009 веќе пресуди да исклучените не плаќаат и сега е потребно само да ја потврди својата одлука.
Постоење на пресуда во сличен случај, во правниот систем каков што постои во Англија, САД, и слично кој е наречен Common law, односно кој се нарекува уште Прецедентен правен систем е доволен аргумент да Уставниот суд или било кој друг суд одлучи во корист на исклучените. Во Прецедентниот правен систем извор на правото се поранешните пресуди.
Во Европа и кај нас, благодарејќи на Наполеон, е во употреба Civil Law или Кодифициран или Континентален правен систем на правото каде што правото произлегува од законите.
Значи, кај нас, е можно да се донесат различни пресуди.
Но постои општо прифатена морална норма дека добар судијата треба да суди еднакво во слични случаји. Што значи, ако Уставниот суд сега одлучи поинаку одколку што одлучи во 2009 тоа ќе биде сериозен удар на угледот на Судот.
Но очигледно на Јавната власт и е поважно да исклучените се присилат на повторно вклучување, одколку што и е важен угледот на Уставниот суд.
Како што се вели „ картите се фрлени на масата “ и во наредните неколку поста јас ќе ги опишам страните кој учествуваат во „ играта “, нивните планови желби, интреси и слично.
Во играта учествуваат
-Топлификација со своето дело ТЕ-ТО
- Исклучените
- и Јавната власт, преставувана со Регулаторната комисија за енергетика и Уставниот суд зад кои сосема извесно стојат многу повисоки личности.
Јас припаѓам на страната на исклучените и за интересите на исклучените се борам. За мене Топлификација и Регулаторна се непријатели. Но за да се победи непријателот, треба да се познава.

ај нешто во врска со темава.
дали некои од тие што користат парно им стигнал некој документ за потпишување? поточно се работи за склучување на договор.
мајка ми е корисник и и реков да не го пополнува и потпишува. нормално ме послуша. но ете за беља, нејзина пријателка која исто не потпишала и стигнало известување да идела во нивните простории и да го потпишела договорот :confused: ненормални!!! па ако не потпишам, значи две работи. една е дека сакам да бидам слободен и да можам во некое идно време да се отажам ако ги исполнам условите со комшиите и сл, а другово е дека пошто не потпишувам договор, дека не ни сакам да ме топлат, нека дојдат и нека ме исклучат.
во врска со првото, то е исто ко со телефонијата, после истекот на договорот, ти си ги користиш услугите и ти доаѓа фактира која фино лепо си ја плаќаш. а ако сакаш да престанеш да ги користиш нивните услуги, едноставно им кажуваш и готово.

дали некои од тие што користат парно им стигнал некој документ за потпишување?

Неколку до сега ми стасаа за потпишување, на ниту едно не сум одговорил ниту потпишал. Ниту пак имам намера.
А услугите си ги користам и редовно плаќам.

Неколку до сега ми стасаа за потпишување, на ниту едно не сум одговорил ниту потпишал. Ниту пак имам намера.
А услугите си ги користам и редовно плаќам.
токму тоа и ми беше поентата. но фала за тоа дека не се мајка ми и нејзината пријателка единствени. инаку, пробувам да ја натерам да се откаже, затоа што 3500-4000 ден, не знам точно, се многу за греење. на годишно ниво тоа се 42 000-48 000 денари. а јбга, за 70 квадрати нема шанси да се плати толку многу. моја процена е дека не би било повеќе од 30 000

И понатаму нема било какви вест од Уставниот суд кога ќе одлучи за судбината на исклучените. Ниту во весниците има некакви вести околу ова. Но исклучените се уште добиваат фактури и тоа, од минатиот месец зголемени за 34%.
( Добиваат „ништо“ а тоа „ништо“ ете поскапело за 34%)
Одолговлекувањето на одлуката на Уставниот суд е очигледен доказ дека Јавната власт е силно заитересирана за овој случај или подобро кажано силно е заинтересирана да исклучените повторно се вклучат во системот на АД Топлификација.
Во играта учествуваат
-Топлификација со своето дело ТЕ-ТО
- Исклучените
- и Јавната власт, преставувана со Регулаторната комисија за енергетика и Уставниот суд зад кои сосема извесно стојат многу повисоки личности.
Јас припаѓам на страната на исклучените и за интересите на исклучените се борам. За мене Топлификација и Регулаторна се непријатели. Но за да се победи непријателот, треба да се познава.

Се бориш за правата на потрошувачите и ги почитувам твоите напори ама гледам дека си во заблуда и не си информиран за некои работи.

ТЕ - ТО гасната централа е сопственост 80 % на руската фирма Синтес од Лебедев кој се занимава со бизнисот со гас и продажба на струја и има повеќе такви гасни централи во Европа и Азија.
20 % сопственици се А.Д. Топлификација
Основната дејност на ТЕ- ТО е производство на струја , а пареата која се користи за затоплување на 30 - 70 % на Скопје се јавува како нус производ односно се ослободува при процесот на производство на струја.
Значи ТЕ - ТО е проект на А.Д. Топлификација со намера за поефтино затоплување на Скопје.Поради високите цени на гасот ТЕ-ТО не може да работи рентабилно односно претрпува загуби. И затоа во поголемиот дел од сезоната не работи додека да дојде ( и ако дојде ? ) јужниот тек и ефтиниот руски гас.
Само Топлификација А.Д. има опрема за затоплување на Скопје . Дел од Топланите работат на гас , а дел на мазут кој претрпе големи измени во цената и е скап.
Планот на Топлификација беше со странски партнер да изгради уште една таква централа , за Козле , Карпош , Ѓорче за цело Скопје да биде покриено.
Топлификација А.Д. поради оправданиот револт од потрошувачите и се поголемиот број на исклучени ( 35 % ) се откажа од бизнисот со затоплување и ги врати лиценците. Од 01.01.2013 со оваа дејност се занимава Балкан Енерџи Груп.Таа е фирма ќерка на Синтез како што кажува и самото име затоплува неколку поголеми градови на Балканот.
За затоплување на Скопје по сезона потребни се 25 - 30 милиони евра , а Топлификација го даде во залог сиот свој имот и се задолжи кај банките со цел да го затоплува Скопје.Најголем должник на Топлификација остана државата , Сител , општините и секако граѓаните.
Значи на нашите сметки пишува БЕГ ( Балкан Енерџи Груп ) и сите поплаки и претставки треба да се однесуваат кон нив. Кога го превземаа бизнисот ветија намалување на цената на парното и подолго затоплување но сметките останаа исти. За сметка на уклучените цената на парното се зголеми кај исклучените. Државата односно Грујо стои позади ова со донесени закони во Македонскиот парламент .
Топлификација никој повеќе да не ја спомнува. Да последните неколку години услугата беше никаква бидејќи не можеа да обезбедат поефтин гас и чесно се откажаа бидејќи немаат толку милиони и задолжени се кај сите банки. Дури и претплатеното им го вратија на граѓаните.

Наши непријатели сега поради високите сметки се :
Грујо диктаторот ( кој ги контролира судовите РКЕ и сите инструменти на власта)- кој го даде бизнисот на Руси , за сметка на домашна компанија предложи штетни закони за граѓаните и Топлификација А.Д. а не е влијателен на светскиот енергетски пазар, да обезбеди на пример поефтин гас .

РКЕ ( регулаторна комисија за енергетика ) која донесува штетни одлуки поради нивното незнаење и нестручност а партиска обоеност

БЕГ кој иако од кога го превзема бизнисот цената на гасот се намали за 25 % не ја намалија цената на парното односно ја намалија на уклучените за сметка на исклучените.

Случајот е ист како со ЕВН односно ЕСМ. Бидејќи македонските менаџери и министри се неспособни ЕСМ го продадоа на австриската ЕВН .Кога беше ЕСМ плаќавте толку големи сметки за струја ? Сега и евтината тарифа ни ја укинаа .
Така сега власта односно фамилијата се здружи со БЕГ и ќе не учат и воспитуваат дека е добро да плаќаме парно , да се уклучуваме во системот , можеби ќе ни наредат и мерачи дома , за наредните 35 години колку што им трае лиценцата ќе се научиме а тие ќе не крадат и парите ќе ги носат за Русија. Ќе има за сите и за фамилијата и за Русите . А ќе плаќаат граѓаните .

П.С. Јас не сум член на ниту една партија . Како потрошувач сум многу револтиран за високите сметки. Топлификација го грееше Скопје од 1965 година и сметките кои сме ги плаќале ќе ги бараме . Не верувам дека ќе добиеме некогаш пониски сметки , може само повисоки но оптимист сум дека ќе ги заштитиме нашите права како потрошувачи . А тоа можеме само заедно. Значи ако некој имал право да се исклучи никој да не може да те натера да се уклучиш или не дај боже да ти ги покачува сметките како што прават . Утре Грујо и извршители ќе ни прати.

mijak_76
Техничките каратеристики на ТЕ-ТО погледни на истава тема страна 51 пост # 752

Ок се сложувам со карактеристиките кои биле во тој период и еве ти повели ако имаш време документ за да се запознаеш со вистината за ТЕ- ТО.
Но не се сложувам дека е мегаломанска и неоправдана инвестиција туку напротив визионерска.
Иднината на производство на струја се гасните централи а не термоцентралите во Битола .До кога ќе има јаглен ?
ТЕ- ТО може да произведе 30% од струјата што е потребна во Македонија иако проектот е пред се за продажба на струја во странство.
Од Гаспром постои интерес да ја купи ТЕ - ТО и како главен снабдувач на гас да работи рентабилно .
Имаат дадено и понуда но тој Русинот Лебедев не сака да ја прифати.
Значи ние граѓаните сме колатерална штета за кавгите помеѓу Топлификација А.Д. од една страна и Грујо ( РКЕ , судови , власт , моќ , закони , собрание ) кој се здружил со Русинот Лебедев кој е опозиција на Путин во Русија ( можеш да замислиш како ќе заврши . Јас се плашам кај Березовски да не замине? ) и има доста пари во Кипарските Банки, од каде што ги регистрира овие фирми ( БЕГ , Кардикор ...)
Инаку за изградбата се потрошени 135,8 милиони евра , а цената за продажба може да оди и до 200 милиони евра. За Гаспром како спонзор на Лига на Шампиони , Шалке 04 , Црвена Звезда , Спартак Москва ...и кој остварува по 40 милијарди евра годишен профит овие пари се за цигари , мастики или не знам што .Плус ќе им носат профит и ќе си работат со нивни ефтин гас.
Во проект на Гаспром е да изградат 4 гасни централи во Србија и да го шират бизнисот со гас до Италија за чија цел го започнаа проектот Јужен Тек .
И во таква ситуација господин Грујо со одбрана дека ги штити правата на потрошувачите им го даде бизнисот на Синтез кои не плаќаат ништо според договорот ( види страна 51 пост број 753 ) кон Топлификација А.Д. Му ветија дека ќе имаме поефтино и поквалитетно парно , дека ќе ги изградат Чебрен и Галиште , и многу други работи кои за жал не ги исполнуваат .Бидејќи на Балканот сите топлани се во сопственост на државата и работат со загуби не сакаше Елем Енергетика да го превземе бизнисот туку ги втурна Русите и преку партиските мегафони ( Јанко Јади Бурек , Латас и Ивона пред се ) започна негативна кампања против Топлификација А.Д. Башка што државата за државни институции , школи , факултети ... е должна околу 12 милиони евра . Ние сме се исклучиле од системот така ? А зошто тој почна школите и институциите да ги исклучува од системот ? Значи ни тој не верува во проектот па ги втурна Русите . Сега ги помага со закони за да се вклучуваме ние обичните граѓани. Ама ги згрешил луѓето. Ние сме се исклучиле поради тоа што домашниот буџет не ни дозволува а не од кеиф. Сите знаеме дека централно парно во зима најдобро затоплува. Ама ако за еден стан се потребни за една сезона 7 кубици дрва , ние плаќаме по 15 значи дупло. Си пробал да објавиш ваков коментар во Вечер , или сево ова да му го кажеш на Јанко ? Или на Миленко да му се пожалиш за високите сметки ? Едноставно не постоиме. Ние сме колатерална штета . Уште види ги сметките за одржување на зграда ( 60 денари за топлотна подстаница , ангажирана моќност ) курци , палци ...
TE - TO.jpg

Attachments

убава слика, кај ја најде?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom