No enclosing instance of M1 is accessible must quallify the allocation with a enclosing instance - во Еclipse
Зошто несака да се направи објект на следниот начин од класа што содржи матрица?
-код-
import java.util.Scanner;
public class Matrici {
public static void main(String[] args) {
Scanner in = new Scanner(System.in);
System.out.println("Vnesi ja dimenzijata za prvata matrica: ");
int n = in.nextInt();
Matrica M1 = new Matrica(n);// - Овде дава грешка
}
}
class Matrica
{
int mat[][];
Matrica(int ds)
{
mat = new int[ds][ds];
}
void vrednosti(int n)
{
for (int i = 0; i < n; i++)
{
for (int j = 0; j < n; j++)
{
System.out.println("[" + i + "]" + "[" + j + "] = ");
mat[i][j] = in.nextInt();
}
}
}
void zbir(Matrica M2, int ds)
{
int zbir[][] = new int[ds][ds];
for (int i = 0; i < mat[0].length; i++)
{
for (int j = 0; j < mat[1].length; j++)
{
zbir[i][j] += mat[i][j] + M2.mat[i][j];
}
}
}
}
Ништо немаш променето-код-
порбај сега сигурно ќе биде
имаш некои правила за креирање на класи, да си ги научиш![]()
public class Niz {
public static void main(String[] args) {
System.out.println("Vnesi dva broja: ");
int broj1 = in.nextInt();
int broj2 = in.nextInt();
Matrica mat1 = new Matrica(broj1,broj2);
mat1.vnesi_matrica(broj1, broj2);
mat1.pecati_matrica(broj1, broj2);
}
}
е де кажи што имаш променето ти?Ништо немаш променето
Edit: Работи на следниот начин
-код-
а на претходниот начин си направил некој чуден објект и main метод во истата класа и сакаш да ти работи ... пробај така како што ти пратив само повикај ги методите кои ти фалат (ме мрзи да ја пуштам оти малку безвезе ти е напишана) ќе видеш дека и тоа работи.mat1.vnesi_matrica(broj1, broj2);mat1.pecati_matrica(broj1, broj2);
Зашто почнуваш дирекно со Java?Java How to Program 2010 -
што мислите за книгава,може ли да се научи јава.Значи почетник сум имам основни познавања од С од факултет
Сакам да научам веб програмирање, и паралелно со хтмл да учам и јава.
Пред се ме интересира дали јавата може да се учи од почеток или е потешка и бара добри предзнаења од други програмски јазици.
Читајќи на нет сватив дека јава е дирекно врзана со веб програмирањето.Зашто почнуваш дирекно со Java?
Ако сега почнуваш со HTML, тогаш претпоставувам незнаеш ни CSS, ниту пак javascript?
Која ти е желбата за кариера и што подразбираш под веб технологии? Пошо тоа е сепак доста широк поим.
Зошто јава ?И пак стигаме до прашањето зашто баш Јава. PHP, Ryby, dot Net па дури и Python се попопуларни и покористени од Јава за web ствари.
Али ова е само за back end, значи баш серверски ствари...
Тој што ќе опслужува толку голем број на јузери ќе најде начин да се справи со скалирањето на PHP. Пример, Фејсбук, го конвертира PHP кодот во C++ за да ја искористи неговата брзина....Зошто јава ?
Прво, денес напишан код може да го извршуваш и после 20 години и второ, сите тие што прават PHP, Ruby или Python кога ќе имаат потреба од handlaње на голем број корисници, наместо да фрлаат пари на нови машини ќе се префрлат на јава