Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Не знам дали ми е за тука мислењево, ама не знам во која друга тема би го поставила.
Сакам да го заменам обичниот бојлер во вц со проточен. Може ли да ми препорачате каков проточен бојлер е најдобро да ставам, кои се најквалитетни и најекономични и каде можам да ги најдам во Скопје?
Малце каснам, ама сега видов.
Имам проточен бољер незнам веке ни јас колку време. Марка сименс со бакарни цевки( многу битна работа) и досега се има покажано како одличен.
Тоа за сервисот на неколку години што ти рекле зависи само од колку имаш нечистотии во водата( песок) и се менува една мембрана која ако не се лажам кога последен пат ја сменав кошташе 200 -300 денари. Поседен пат ја сменав пред можеби 10 години. Ако земиш со пластични цевки , кога мембраната ке се скини ке го фрлиш цел бољер пошто е залиен, вака само неколку штрафчиња и заврши работа.
За тукашни услови ти брка 21 кв снага, а за во летно време се намалува на 18 и тоа е тоа. За економичноста сименс и било кој друг бољер од 21 кв ке ти потрошат исто така да, најповеќе зависи колку ке кисниш под туш пошто водата никогаш нема да се олади:).
За притисокот е точно но не е толку трагично како што некој кажуваат. Ако нема притисок нема да работи ни обичниот бољер така да не се замарај премногу со тоа.
За штеловањето на топла вода незнам што толку комплицираат, се штелова ептен лесно. ја пушташ топлата до даска и после регулираш со ладна ако има потреба да регулираш. Значи топлата не се штелова, туку ја ладиш само со ладната.
Сега за другите кои се повеќе автоматизирани незнам и неможам да кажам, ама јас со овој сум презадоволен.
--- надополнето: 1 март 2013 во 11:36 ---
Protocnite bojleri se opasni po zivot,nese lazete obicen bojler e najdobro itoa dabide isklucen koga kese tushirate.nikogas nese znae koga greacot moze da probie 5 termostati da imate zabe vie [nikogas nese tusirajte so uklucen bojler] edno neka vie jasno ne postoi ekonomicno greenje, postoi za zal mnogu skapa struja.Lesno se resava problemot mazite treba da prestanat da bidat zeni,so benzin treba dase zapali EVN togas smetkata ke bide mnogu mala toa znaci kolku treba.Taka vo Romanija istiot gazda [KOPILE] pocna da imja kaci strujata mnogu loso pomina go zapalija edvaj se spasil so helikopter se izvlekol nikogas nese vratil tamu.Nekoj mu kazal deka kaj nas nema mazi itaka dojde ovde imu ide biznisot super.
Ке ти одговорам на битолски.
Шоо збораш бе така останав:)
Прво само колку си неупатен е чудо едно. Незнам како си го замислуваш проточниот бољер, но греачите се одвоени од водата физички за разлика од обичниот бољер кај кој не е.
Попрво би те фатило струја со обичен отколку со проточен( се разбира ако струјата ти е поврзана како што треба и имаш нормално заземјување). Ако инсталацијата ти е онака згорапопреку ке загиниш од струен удар и од фрижидерот ако пробие некоја фаза или од електричното шпоре кога вариш кафе. Сигурно не вариш кафе со исклучена рингла??

Секако треба да одговориш на прашањата кои ти ги постави skepar.... инаку ако имаш солидна изолација и квалитетна надворешна столарија со овој модел http://electronica.gr/AC18714F.el.aspx би имал квалитетен уред кој би служел со години, беспрекорно затоплување и сметка за струја (за затоплување) помала од 2,000 во најстудените месеци,. бидејки е многу економичен (просечно троши 0,75Kw/h)... Fujitsu има и во РМ, мислам дека Енергија ги нуди (ама не сум сигурен).... е сега постојат и варијации на тема! Но ова би бил мој фаворит.
Ti blagodarm za sovetot veke go poracav klimatizerot sto mi go preporaca ,imam nova dograma (stolarija) komsii gore dolu levo desno ziveat great,znaci ke se gream so ovoj klimatizer ,cenata mi odgovara ,koga ke dojdis Bitola bordzam pijacka

Ti blagodarm za sovetot veke go poracav klimatizerot sto mi go preporaca ,imam nova dograma (stolarija) komsii gore dolu levo desno ziveat great,znaci ke se gream so ovoj klimatizer ,cenata mi odgovara ,koga ke dojdis Bitola bordzam pijacka
Со среќа да си го служиш. Реков и пак ќе повторам од брендот и спецификациите кои ги прочитав би требало да бидеш презадоволен: COP скоро 4.3 со просечна потрошувачка од 0,75Kw/h (А+ енергетска ефикасност!) при греење, грчињава валат 11000 но максимум до 14,300 BTU. a болгарчета велат не само што е оперативен до -20*С http://satex.bg/bg/product-view/100.html туку и за испорачаната снага Отдавана моштност (отопление) 0.5/3.20/4.50 kW, што со нова столарија и добра изолација не би требало да претставува никаков проблем квалитетно и економично да загреат дваесетина квадрати.

СПЕЦИФИКАЦИЈА НА АВАНТ
Прегледај го приврзокот 59044

СПЕЦИФИКАЦИЈА НА XPower GOLD
Прегледај го приврзокот 59045

Jasno moze da se vidi deka tie se potpolni isti, osven razlika vo filtri i dizajn :) (eventualno kade se sostavuvani)

Neznam zasto skepar go posoci Xpower Gold, demek imal pogolem kondezator, sijem ti ga djuro..... rekla kazala muabet....Faktite drugo kazuvaat.... identicni se....

Vo sekoj slucaj fala na sovetite.....
Toshiba RAS-167SKV најаката од 6KW(греење) ако се спореди со Carrier 42NQV060M исто така најјаката од 7,5kw(греење) за оние што живеат во згради а не во куќи и би монтирале под прозор(класично) подобро да ја одберат Tosibata ради тежина и димензии на надворешната единица...во другите парметри(COP,EER,cena) не навлегувам.
Toshiba RAS-167SKV=40кг, димензии 550x790x290 mm , Carrier 42NQV060M=88кг, димензии 1360x900x320mm
Секоја чест на изузетци со вишак простор али метро ипол долга клима и безмалку 100кила за наши услови по зградиве е преголемо за монтажа.

ALO, Toshiba RAS-167SKV e 16000 BTU, a Carrier 42NQV060M e 22000BTU.
Ako nekoj bra klima vrz osnova na tezina i gabaritot, nema sto da bara na forumov.
U prodavnica ke prasa koja e najlesna i najmala i zavrsena rabota:)
--- надополнето: 2 март 2013 во 09:49 ---
ALO, Toshiba RAS-167SKV e 16000 BTU, a Carrier 42NQV060M e 22000BTU.
Ako nekoj bra klima vrz osnova na tezina i gabaritot, nema sto da bara na forumov.
U prodavnica ke prasa koja e najlesna i najmala i zavrsena rabota:)
--- надополнето: 2 март 2013 во 09:53 ---
Zaboraviv da kazam deka kompresorot an gorenaveduvaniot Carier vo sporedba so avantot e mnogu podobar (twin-rotary VS single-rotary)

Da, poso koga sme ja gledale Audrey ne bilo na crt monitori i televizori pred raspaganje, sve bilo 720p minimum, zatoa sega e blasphemy. :D Silly anon, being newfag, talkin crazy.

Pi e orgasm za oci. Alal im vera. Slaba prikazna i povrzuvanje though.

Дали препознавате некој од тука? :D

482545_618705504811069_776182537_n.jpg

Од кај ја ископа сликава бе:pos:

Од кај ја ископа сликава бе:pos:
По дома гледав што слики имам по апаратот кога ја најдов оваа од дамна кога бев на приредбава знам сликав ама еве не сум ја споделил тука :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom