Знам оти имаш фолксваген дизел, и е супер кола.
Свекици на бензинец, греачи на дизел.
Бобини на бензинец, Рејле на греачи.
Акумулаторо на дизел е секојпат поскап.
Ујленцето исто така, поскапичко.
Имаш турбина у приказната, шо репарацијата е над 500 евра, нова 1000ка.
Оти ако цркне турбина и потегле ујленце, дури тогај ќе има хорор филм.
Пумпите за довод на гориво, веќе и на бензинците и дизелите са осетлива работа. Тија пумпи за висок притисок, пиезо инјектори, потопни пумпи, ово оно... Ебало си е мајката...
На Запад дизелите имат данок од двојно до тројно повеќе од бензинците. (Кај нас не праа некаква смисла тава де... Никои нема данок сврзан со погонското гориво и издувните гасове).
Ако возе човек повеќе од 20 000 годишно, дефинитивно се зима дизел.
Не ме разбирај грешка, јас возих бензинец, а сега имам дизел кола.
И двете одеа/одат доволно за наши услови (без потреба да се прават трки, натпревари или слични глупости по патиштата).
Ама на крајо, сепак преферирам бензинец, ама не секојпат има човек услови да возе точно тава шо сака, па ќе си праа компромиси.![]()
Друже,и ја да имам за фрлање 200 евра месечно за бензин и ја ке возам 330ci 245кс ,арно ама немам 200 евра за фрлање а многу ми се и овие 4000-5000 што ги давам сеа за нафта,не дека ги немам туку не ми се даваат за глупости.
Околу турбината.. еве ти линк па размисли за цените што си ги пишал.
http://www.ebay.com/itm/Turbocharge...arts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item51a041602f
Пред да давате цени од ракав,малце проверете по форумиве по огласиве,тие баук цени веќе не постојат,се увезоа многу коли,цените паднаа,како на колите така и на деловите,имаш Ибеј, имаш добавувачи од БГ,Грција,Србија. Се отворија многу нови магацини за делови кај нас. Мене ми викаа бегај од БМВ многу скапи делови незнам што.Имам службен Пежо партнер,обичен дизел од 2009 год. Обичен редовен сервис е 4000 ден.Сајла за кумплунг 3500ден. Ретровизор 6000ден.
тие се цените од овластен сервис,ако одиш на некој маалски ке уштедиш 40% минимум.