Бензин vs Дизел

• Креатор на темата Креатор на темата Evo XII
  • Време на започнување Време на започнување
Ако поминуваш 2000 км годишно,бензинот и 200 денари нека биде тебе ќе ти се исплати,ама ако поминуваш над 15-20000 илјади,ќе плачеш од Лансерот,незнам како само тебе ти троши 9 л градска,да не го туркаш?Другарот има Лансер од 2008 година,ми вика по 12,5 градска ми нема симнато,а вози полека не се трка со него,така да математиката ти е лоша.

А бе стручњак ако поминував по 15000км годишно,нормално ке земев дизел.Туку темата е забегана тоталка.Дали се исплати да се земе дизел или бензин.Тие како мене што поминуваат ни нецели 4000км годишно,повекето би се одлучиле за бензин,него за дизел зошто со разликата во цена зборувам за ново возило,има за 3000евра да ставаш гориво и да се возиш.Не ја напињајте темата без везе.Сега испага дека сте вие во право,така.Но заборавивте дека вие возите половњаци а ајс искеширав 16000евра и во ниеден момент не се пожалив дека сум ги дал парите.А ако размилсуваш дека цените на возилата пагаат,тогаш оди пешки што да ти кажам.Во тој случај скапаницата твоја нема да вреди ни 1000евра,а јас барем ке карам5-6000евра.Е сега на крајот кој е во кар?Јас или ти....

Да точно е дека троши 12 у град,ама кога го возат пилиштарци како мојот син.Не му е јасно како на него му троши 11 уград а јас кога го возам 9?А ајде сега,бекни нешто?
--- надополнето: 15 февруари 2013 во 12:11 ---
Sakso dizel da,uno dizel e gjubre,Uno samo benzinče. I so bravata si ja utnal,samo JTD gi biva,ovie postarite dizeli TD se katastrofa.
--- надополнето: 15 февруари 2013 во 08:52 ---

Ako ne puštea uvoz ke si se vozevme so BG tabli. Koj gi ebe. Na tebe previše ti e ispraznet mozokot i mesto da ja pofališ vladata sto konečno se osvesti i mu dozvoli na siromašniov narod da si kupi eftinko polovnjače tuka ni baeš za toa lancerot ko da e neznam kakva kola,jaka muda što e nova,a ustvari živ ke se izedeš oti si gi lupnal parite. 95% od narodov ni 2000 evra ne može da sobere da si kupi polovnjak,a ti novi koli ke ni reklamiraš.
http://www.pazar3.mk/mk/Listing/AdDetail/Index/1228218-MITSUBISHI-LANCER--09-MOZE-ZAMENA
Eve na ovoj javi mu se možda i za 5000 ke go dade isti kako tvojot samo da go otkači. Za 3 godini si 10.000 evra u dupka. Ušte nekoja godina i moeto a6 od 96g. ke bide poskapo nego tvojot lancer.

Ајдеееееееее сега.....Па владата мораше да го направи овој чекор,за да и тие со пониски примања се подноват.Идејата беше да се замени стариот возен парк од 2000 и пред тоа,но не по секоја цена.Зошто гледам се носи само губрето од ЕУ,а на автомобилите купени во МК им ја рушите цената со некакви причини што не држат вода.Демек било купено во МК,те немало ова,она.....Ама ако ги прочепкаш огласите ке видиш дека и лугето се опаметија и потенцираат дека не е увоз од ЕУ она што го продаваат,и дека е 1000 пати посаглам од она што се влечка од отпадите од ЕУ.

Па кој нормален бе ке ти продаде саглам ауто во ЕУ за 3000евра,бе?ДАли си прочачкал на интернет страниците да видиш колку оди Ланцер 1.8 во Германија 2009-та,а?Под 7-8000евра нема шанса да најдеш?Е ама вреди?Е вреди затоа е 8000евра.

Ги довлечкавте кршовите од ЕУ за евтини пари,и мислите сте јаки фаци.Не бре.........
--- надополнето: 15 февруари 2013 во 12:21 ---
За крај
Ја напињате темата,а никој со факти да коментира...Не детски приказни во стилот нафтата е 75,бла,бла,бла..............

1.Оддржување ама како што треба кај дизељ.
-адитиви обавезно зошто ОКТА толку знае да прави гориво
-греачи,филтри,и останати тракаташки акко сакаш возилото да е фит
-сервис саглам,не со половни делови зошто не е101 или југо
На крај кога ке ја составиш целата математика ан годишно ниво,парите што си ги заштедил во разликата на цената на горивото и потрошувачката си ги дал,и пак си на исто:Ама повекето од вас скриените трошкови не ги кажува.

Јас на мојата скапо платена кола и ставам адитиви зошто имаме толку саглам безнин.И сега што?Да се правам луд дека не е така?И дека мора да оди на сервис,да се правам луд,така?И дека една гума за него е од економската класа 70евра,па да се правам луд.А што вие ги немате тие трошкови?За вас БМВ и АУДИ направиле возила кои не се расипуваат.......

За конечен крај
Секогаш ке има луге кои си водат своја математика,и луге кои мислат дека водат математика.Затоа оставете ме да си ставам бензин од 90денари/литар,да си поминувам само 4000км годишно,да си плакам 100евра сервис,а вие со вашите дизели слободно возете се.Само кажете кога ке бидам дома да го затворам прозорот,ке ми влегува многу дим од вашите издувни лонци:pos::pos:

Да точно е дека троши 12 у град,ама кога го возат пилиштарци како мојот син.Не му е јасно како на него му троши 11 уград а јас кога го возам 9?А ајде сега,бекни нешто?
извај го бастуно од под гаста... проблемот не е во пилиштаци шо возат, проблемот е во дедовци шо клаваат 4-та на 43 км/ч само поради фактот шо така троши 0.03 литри помалце по борд. Да ти дадат тебе дизел, можеби и 3 литри низ град ќе извадиш.

Од
извај го бастуно од под гаста... проблемот не е во пилиштаци шо возат, проблемот е во дедовци шо клаваат 4-та на 43 км/ч само поради фактот шо така троши 0.03 литри помалце по борд. Да ти дадат тебе дизел, можеби и 3 литри низ град ќе извадиш.
Оди во СК изигравај Шумахер да те видам,ако сакаш да го поминеш остатокот од твојот живот во корка...Еен ја цеваницата на булевар со Пасатот ја собра жената.И сега шо праиме,а?

Koe održuvanje kaj dizel ušte ednaš ke te prašam? Ti stvarno ne znaeš što zboriš. Nonstop na crvena nafta i ništo čepnato na motor ni na segašnovo a6,ni na prošliot golf3. Ne znam drugo što da ti kaže čovek. Ja mislam deka ako imav jugo ili stokec za niv ze delovite gabe 5x poveke pari za popravki ke frlev nego za golf3 ili audito.

Од
Оди во СК изигравај Шумахер да те видам,ако сакаш да го поминеш остатокот од твојот живот во корка...Еен ја цеваницата на булевар со Пасатот ја собра жената.И сега шо праиме,а?

Добро бе друже, си купил бензин и ја отру темата за тоа како си го направил правиот избор. Во ред е, за тебе е тоа прав избор, не мора и нас да не убедуваш.

Кордобата моја од 2000та е дизел, ништо од ова што го збориш (адитиви, делови) не е така како што претставуваш, екстра задоволни сме од неа и си тера. Сега на старо ќе купувам Мерцедес CDI, ризик е, ама high risk - high reward. Секој си прави како што мисли со парите, јас за твоите пари, па и помалку, би гледал 520ки и 320ки од 2007-8 - вкус е, избор е, до човекот е.

Не верувам дека има некое универзално правило за тоа што треба човек да земе, премногу фактори се во игра.

Koe održuvanje kaj dizel ušte ednaš ke te prašam? Ti stvarno ne znaeš što zboriš. Nonstop na crvena nafta i ništo čepnato na motor ni na segašnovo a6,ni na prošliot golf3. Ne znam drugo što da ti kaže čovek. Ja mislam deka ako imav jugo ili stokec za niv ze delovite gabe 5x poveke pari za popravki ke frlev nego za golf3 ili audito.

Како што кажа Прилепчанец гупско оддржување е кај нас,без разлика дали се работи за дизел или бензин......
--- надополнето: 15 февруари 2013 во 12:47 ---
Добро веке не постирам јас сум зе заебал што сум дал 16000евра за безнинец,а вие сте паметните.......На крај попаметниот попушта секогаш,зошто на празни глави не можеш да им објасниш:Ама крајот го краси или го гнаси делото,така?

Како што кажа Прилепчанец гупско оддржување е кај нас,без разлика дали се работи за дизел или бензин......
--- надополнето: 15 февруари 2013 во 12:47 ---
Добро веке не постирам јас сум зе заебал што сум дал 16000евра за безнинец,а вие сте паметните.......На крај попаметниот попушта секогаш,зошто на празни глави не можеш да им објасниш:Ама крајот го краси или го гнаси делото,така?
Од пост на пост го тупиш со тие 16000 ко надркана спонзоруша. И со коментарот дека после некое време дека ке извадиш 5000 евра, да, ке извадиш на 5-6 години старост, за разлика од било кое европско возило на старост од 10 години :cool: од иста класа.
Стави го оддржавањето на дизел и бензин на кантар. Вози ги двете во исто време. Ги развозував паралелно, водев евиденција за што колку сум дал. Генерално трошоците се исти ако се тера редовен сервис, регистрација. Квалитетна свеќица ти е колку квалитетен греач, работната рака кој како некој исто наплаќа некој не. Каишите разлика некоја мала има ама кога ке ти дојде времето за менуваш ланче на лансерот ке збориме. ;)

Од пост на пост го тупиш со тие 16000 ко надркана спонзоруша. И со коментарот дека после некое време дека ке извадиш 5000 евра, да, ке извадиш на 5-6 години старост, за разлика од било кое европско возило на старост од 10 години :cool: од иста класа.
Стави го оддржавањето на дизел и бензин на кантар. Вози ги двете во исто време. Ги развозував паралелно, водев евиденција за што колку сум дал. Генерално трошоците се исти ако се тера редовен сервис, регистрација. Квалитетна свеќица ти е колку квалитетен греач, работната рака кој како некој исто наплаќа некој не. Каишите разлика некоја мала има ама кога ке ти дојде времето за менуваш ланче на лансерот ке збориме. ;)

Размислувањето според твојот надимак на форумот...Не ме замарај зборам со луге.....

Momentalno kaj nas vakvi tipovi na vozilo sto nikoj go neke,znaci mitsubishi,saab,nisani,toyoti od 2007 nagore itn polovni se prodavaat za poniski ceni nego na zapad. Da pukneš od smea. Kaj nas najgolem del od narodot kupuva kola od 1500-2000 evra,nesto pomalku kupuvaat TDi do 4000 evra,tie poskapite vozila veke poteško se prodavaat,zatoa i slab izbor i pomalku se uvezuva.
Eve takov lancer od 2009 opklada stavam deka za 5000-6000 evra ke najdeš kaj nas staklo kako nov da e,a na zapad ko so vika od 7000 pa nagore se. E toa e,kaj nas tesko veke da prodadeš polovnjace za poveke od 5000 evra(zborime za prosečni kantički),godinata uopste ne e ni bitna.
Sekoj si go pravi esapot,znae deka ako zeme nesto vakvo veke ne može da go prodade.
A novo ako kupues uste odma se znae deka vo 2-3 godini si gi izgubil 50-70% od parite.

Размислувањето според твојот надимак на форумот...Не ме замарај зборам со луге.....
Немаш аргумент некој да дадеш? Толку и си компетентен за да дадеш мислење
Адиос :drk::drk::drk:

Sakso dizel da,uno dizel e gjubre,Uno samo benzinče. I so bravata si ja utnal,samo JTD gi biva,ovie postarite dizeli TD se katastrofa.
--- надополнето: 15 февруари 2013 во 08:52 ---

Ako ne puštea uvoz ke si se vozevme so BG tabli. Koj gi ebe. Na tebe previše ti e ispraznet mozokot i mesto da ja pofališ vladata sto konečno se osvesti i mu dozvoli na siromašniov narod da si kupi eftinko polovnjače tuka ni baeš za toa lancerot ko da e neznam kakva kola,jaka muda što e nova,a ustvari živ ke se izedeš oti si gi lupnal parite. 95% od narodov ni 2000 evra ne može da sobere da si kupi polovnjak,a ti novi koli ke ni reklamiraš.
http://www.pazar3.mk/mk/Listing/AdDetail/Index/1228218-MITSUBISHI-LANCER--09-MOZE-ZAMENA
Eve na ovoj javi mu se možda i za 5000 ke go dade isti kako tvojot samo da go otkači. Za 3 godini si 10.000 evra u dupka. Ušte nekoja godina i moeto a6 od 96g. ke bide poskapo nego tvojot lancer.

Исти мотор во југо носат,1.1 Уното.И не сум по бензинците.Добра е до сега колава,не ми покажува дефект,фино работи,добро влече,не чади претерено,пали од прва,у гаража е постојано,не стои надвор,е сеа освен што на 3500 км и дотурам пола литро масло,што за турбодизел мислам дека не е голема количина.Може да и до самото масло.Мајсторов вика од 3000-5000 км за турбодизел било нормално да троши до литро масло.А ако не го пуштеа увозот,како ќе возиш кола со БГ табли,ако немаш државјанство,со полномошно некако бива ли?А за тоа дека 95% од народот нема ни 2000 евра да купи половњак,се согласувам за тоа.Дај бе друже,ги отепа од форсирање Волксвагените.Се зависи од тоа како ќе ти се погоди.

А бе стручњак ако поминував по 15000км годишно,нормално ке земев дизел.Туку темата е забегана тоталка.Дали се исплати да се земе дизел или бензин.Тие како мене што поминуваат ни нецели 4000км годишно,повекето би се одлучиле за бензин,него за дизел зошто со разликата во цена зборувам за ново возило,има за 3000евра да ставаш гориво и да се возиш.Не ја напињајте темата без везе.Сега испага дека сте вие во право,така.Но заборавивте дека вие возите половњаци а ајс искеширав 16000евра и во ниеден момент не се пожалив дека сум ги дал парите.А ако размилсуваш дека цените на возилата пагаат,тогаш оди пешки што да ти кажам.Во тој случај скапаницата твоја нема да вреди ни 1000евра,а јас барем ке карам5-6000евра.Е сега на крајот кој е во кар?Јас или ти....

--- надополнето: 15 февруари 2013 во 12:11 ---

Ајдеееееееее сега.....Па владата мораше да го направи овој чекор,за да и тие со пониски примања се подноват.Идејата беше да се замени стариот возен парк од 2000 и пред тоа,но не по секоја цена.Зошто гледам се носи само губрето од ЕУ,а на автомобилите купени во МК им ја рушите цената со некакви причини што не држат вода.Демек било купено во МК,те немало ова,она.....Ама ако ги прочепкаш огласите ке видиш дека и лугето се опаметија и потенцираат дека не е увоз од ЕУ она што го продаваат,и дека е 1000 пати посаглам од она што се влечка од отпадите од ЕУ.

Па кој нормален бе ке ти продаде саглам ауто во ЕУ за 3000евра,бе?ДАли си прочачкал на интернет страниците да видиш колку оди Ланцер 1.8 во Германија 2009-та,а?Под 7-8000евра нема шанса да најдеш?Е ама вреди?Е вреди затоа е 8000евра.

Ги довлечкавте кршовите од ЕУ за евтини пари,и мислите сте јаки фаци.Не бре.........
--- надополнето: 15 февруари 2013 во 12:21 ---
За крај
Ја напињате темата,а никој со факти да коментира...Не детски приказни во стилот нафтата е 75,бла,бла,бла..............

1.Оддржување ама како што треба кај дизељ.
-адитиви обавезно зошто ОКТА толку знае да прави гориво
-греачи,филтри,и останати тракаташки акко сакаш возилото да е фит
-сервис саглам,не со половни делови зошто не е101 или југо
На крај кога ке ја составиш целата математика ан годишно ниво,парите што си ги заштедил во разликата на цената на горивото и потрошувачката си ги дал,и пак си на исто:Ама повекето од вас скриените трошкови не ги кажува.

Јас на мојата скапо платена кола и ставам адитиви зошто имаме толку саглам безнин.И сега што?Да се правам луд дека не е така?И дека мора да оди на сервис,да се правам луд,така?И дека една гума за него е од економската класа 70евра,па да се правам луд.А што вие ги немате тие трошкови?За вас БМВ и АУДИ направиле возила кои не се расипуваат.......

За конечен крај
Секогаш ке има луге кои си водат своја математика,и луге кои мислат дека водат математика.Затоа оставете ме да си ставам бензин од 90денари/литар,да си поминувам само 4000км годишно,да си плакам 100евра сервис,а вие со вашите дизели слободно возете се.Само кажете кога ке бидам дома да го затворам прозорот,ке ми влегува многу дим од вашите издувни лонци:pos::pos:

Сто пати повтори дека возиш кола од 16000 илјади евра,голем к.р,извини вака повозрасен си ама 16000 илјади се не се 116000.Второ,половњак како ауди а6 од 2008,или мерцедес неможе да биде лош.Трето мојата скапаница е нова,од салон извадена и е поскапа од твојата,ама не е Ферари па да потенцирам во секој пост дека возам кола од толку и толку илјади.Трето,.што ќе ти е кола да возиш ако неможеш да уживаш во возењето,и да се мислиш дали потрошила 9 или 10.Секој нека вози што сака,и на што има мерак,не е мој,а најмалку твој проблем дали некој вози кола со 300000 илјади или милион,ти не му плаќаш сервис и гориво,мора да сватиш дека ова не е тема кој вози подобра,полуксузна кола,туку тема на која одговараме кој повеќе вози на бензин или дизел.

Momentalno kaj nas vakvi tipovi na vozilo sto nikoj go neke,znaci mitsubishi,saab,nisani,toyoti od 2007 nagore itn polovni se prodavaat za poniski ceni nego na zapad. Da pukneš od smea. Kaj nas najgolem del od narodot kupuva kola od 1500-2000 evra,nesto pomalku kupuvaat TDi do 4000 evra,tie poskapite vozila veke poteško se prodavaat,zatoa i slab izbor i pomalku se uvezuva.
Eve takov lancer od 2009 opklada stavam deka za 5000-6000 evra ke najdeš kaj nas staklo kako nov da e,a na zapad ko so vika od 7000 pa nagore se. E toa e,kaj nas tesko veke da prodadeš polovnjace za poveke od 5000 evra(zborime za prosečni kantički),godinata uopste ne e ni bitna.
Sekoj si go pravi esapot,znae deka ako zeme nesto vakvo veke ne može da go prodade.
A novo ako kupues uste odma se znae deka vo 2-3 godini si gi izgubil 50-70% od parite.

Да ке најдеш сигурно.А бе стручњак ти пратиш ли кои коли се продаваат кај нас по пазарите,а?Па дефинитивно не.Ланцер немаш под 7500евра бе?А отвори да видиш зошто ги нема многу како понуда?Зошто она ауто што е покажано како ауто и ретко го има во продажба.Тоа е мерило.Зошто не можеш да најдеш Венто кај нас?Или ако има за продажба одма го земаат?Зошто се покажа посаглам од Голф.

Зошто има многу малку Сеат Ибиза дизел на пазарите?Зошто се покажа како подобра од својот близнак Поло.....

Да кај нас тешко се продава половњак од 5000евра нагоре зошто народот нема пари,алоооооооо.....Едвај скрпарил 2-3000евра за кола.......

Се замолува модераторот на темата да и стави еден катанец зошто веке се претера по секоја мера.Се нема респект еден кон друг,господата со Волксваген како да купиле авион,типот е у Авганистан си печали пари се смее на глупостите,си вози кола од 16000евра,го боли дали е литар90денара(и мене ке ми било сеедно да печалам 5-60000долара годишно),дали ке троши 9 или 12 литра а другите само пишуваат глупости а најтрагичното е дека се почнува со врегање,а секогаш е така кога се нема аргуемнти................

Дај баталете вие возите дизел,он вози бензин.Па на крај не му го плакаш ти горивото,мајко му.Он си има есап.Го гледаш годишно нецели 4000км.....Има кеш си плака.....

Последен апел до модераторот,да се заклучи темата.....

Но заборавивте дека вие возите половњаци а ајс искеширав 16000евра и во ниеден момент не се пожалив дека сум ги дал парите.А ако размилсуваш дека цените на возилата пагаат,тогаш оди пешки што да ти кажам.Во тој случај скапаницата твоја нема да вреди ни 1000евра,а јас барем ке карам5-6000евра.Е сега на крајот кој е во кар?Јас или ти....

Не пропушташ прилика да кажеш колку пари си дал за новата кола, аман, има луѓе што дале по 50 000 па не си ја трескаат главата од тастатура за на форум да надокнадат за недостатокот од пенилно ткиво што пробуваат да го надокнадат со 16000 евра што ги дале за нова кола што личи на изделкан руски тенк и троши како истиот. Нема тема да не спомнеш за колата, дај олабави.
Имаше едно време едно девојче нејзините што купија нова кола, па истово го правеше на сите теми, чак шта више мислам и дека исто Mitsubishi имаше, побарај низ форумов, најди ја, напрајте си муабет колку ви се прекрасни колите.

Троши 9, ама ако шалташ во 4та на 30 како што пиша и Џиш и ако исфрлаш во лер 200 метра пред семафор. Мене така дизелот и по 3 ми троши кога го вози татко ми. Нов е, чисто да си кажам да не ме нападнеш дека возам канта.

Не знам што е, ама еве го пак... :facepalm:

Јас откако земав дизел за истата километража давам речиси дупло помалку пари за гориво. Со 1300-400 денари отидов и се вратив од Берово, а со 1500 до Софија и тоа без штедење, возев нормално, не да се гуши колата од ниски вртежи. Малку е потрома на тргање од бензинецот, но веќе над 2000 вртежи влече супер. Моторот минимално се слуша кога работи, оној "там камион" момент го нема воопшто. Никогаш не би се вратила пак на бензинец.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom