Бизнис за 2000-3000 евра, Чист неуспех-Предизвик-Успех

• Креатор на темата Креатор на темата Гоката
  • Време на започнување Време на започнување
Бизнис за 3 000 евра.
500 евра да изнајмеш казан.
500 евра да изнајмеш простор за ферментација.
1000 евра за грозје. (60 000 ти купуват грубо 7-8 тона грозје)...
500 евра за подготовка и репроматеријали за варејне ракија.
500 евра за непланирани трошоци.

8 тона грозје 80 казана по 25 литра (у казан 100 килца шира), 2 тона ракија. 2-3 евра литар ракија 4-6 000 евра назад. Идеално на хартија.

У пракса, ништо не бива од него. :D:D:D

Егзистенцијализам не оди со тоа све што го наброја, тоа може само во студентски домови со некоја ефтина ракија. :)
Мене ме придоби уште со подрумот, ама чекај да видиме секси вмровка што ќе понуди.

Правеш основна грешка у чекори за егзистенцијалистички дискурс, ама нема да ти објаснам дека.
Студентаријата мисле оти праа егзистенцијалистички маабети, додек тате праќа пари.
На село, прааме егзистенцијалистички маабети, оти никој не праќа пари (плус, нема кој да праќа).

Тава психоделична селска идила ми е ного примамлива, со се егзистенцијалистичкио дискур, само не го задоволува мојот фетиш кон учени вмровки. Ме тури во хамлетовска дилема овде. Имате ли некоја цицлеста вемеровка во Подареш?

Змејко Јунаку Македонски, Цицлести Вмровки има насегде со лизгар да ги ринеш. Оти тава не е партија, тава е национално движење... (Исто како у песната Мерак имам мамо Млада партизанка да станам... Денеска е, Мерак имам мамо Млада вмровка да станам).... За да ти ја разрешам најуспешно дилемата, јас имам врски кај семоќнио лидер и ќе напраам се шо е у моја моќ, Мац Мац да ја прераспоредат у Подарешката Избирачка Единица.... Избори се ближат, требе високообразован кадар и по селата... А она се вклопува идеално у профило шо моментално се тера од меснио избирачки штаб.

Бизнис за 3 000 евра.
500 евра да изнајмеш казан.
500 евра да изнајмеш простор за ферментација.
1000 евра за грозје. (60 000 ти купуват грубо 7-8 тона грозје)...
500 евра за подготовка и репроматеријали за варејне ракија.
500 евра за непланирани трошоци.

8 тона грозје 80 казана по 25 литра (у казан 100 килца шира), 2 тона ракија. 2-3 евра литар ракија 4-6 000 евра назад. Идеално на хартија.

У пракса, ништо не бива од него. :D:D:D

Како не бива? Со сегашната цена на струјата, ништо чудно ракијата да се продава како „грејно тело“ и јачината да се смета во киловати. Две-три на сабајле, со ручекот една-две и некоја чаша винце, за вечера такуѓере... ни печка да палиш ни ништо... а и таман порано ќе си легнеш па немаш многу трошоци :)

Како не бива? Со сегашната цена на струјата, ништо чудно ракијата да се продава како „грејно тело“ и јачината да се смета во киловати. Две-три на сабајле, со ручекот една-две и некоја чаша винце, за вечера такуѓере... ни печка да палиш ни ништо... а и таман порано ќе си легнеш па немаш многу трошоци :)
Не бива оти многу луѓе прават ракија, има луѓе што прават и по 30 тона ракија, а вообичаена количина е 10 тона. Преплавен е пазарот

Во МКД постои ли воопшто психолошка ординација? Македонците знаат ли што е разлика меѓу психолог и психијатар?
Не зезај.

Кога е таква работата зошто некој воопшто студира тоа? Се дур луѓе учат само ради реда за да бидат „интелектуалци“ воопшто нема да ги жалам таквите случаеви. Знам звучи грубо ама така е, 100 пати подобро да завршела за медицинска сестра сега и во странство ако сака ќе работеше...
--- надополнето: 12 февруари 2013 во 08:08 ---
Јасно, де, јасно.
Реков нешто што не зависи од тебе.
Ама факт е, исто така, дека многу работници заслужуваат далеку повеќе од тоа што примаат.
Не зборувам за тебе, и твојот бизнис конкретно. Еве овие од конфекција на пример, сигурно носат повеќе од мочани 6000 денари месечно, ама бидејќи немаат каде, приватњакот си игра курташак со нив.

Не станува збор за сочувство, станува збор за општите неприлики во државата.
Има такви што цел живот ќе работат за 15 000, од мрза, ама има и такви, што ќе се побунат, ќе ти рече дај што сакаш ќе работам, ама дај повеќе плата, не затоа што не ги цени парите, туку затоа што го цени својот труд, а и трошоците, општо се огромни.
Батали дали има семејство, еден човек да е.

И знаеш што фали најмногу од се? Работодавец што ќе вложи во тебе.
--- надополнето: 11 февруари 2013 во 11:20 ---

Отвори своја ординација?

Во Бангладеш за 6дена 10 саати работа зимаат 4000 денари. Глобализација. Грешка е што во МКД никој несака да се прешколува или обучи за нешто друго. Потребни се повеќе иницијативи за тоа како и пореални проекти за мал бизнис. Не е само дај му 3000е на некој, треба и кредити и подршка (курсови) и ред други работи. Со 3000е тешко дека нешто ќе се направи ама 3000е плус поволен креди од 10 000е плус бизнис ангели плус подршка за извоз, едукација, заеднички настапи на саем итн итн е тука веќе нешто може да се склопи

Не бива оти многу луѓе прават ракија, има луѓе што прават и по 30 тона ракија, а вообичаена количина е 10 тона. Преплавен е пазарот
не се пали,ако е добра ракијата произведи десетици тони - ќе ги снема......проблемот е што ваков проект нема шанса да ти одобрат,алкохолот ќе треба да го лиценцираш и брендираш

Јас работам во програмерска фирма, и верувај дека имаше деца што идеа со родителите на интервју (да, со родителите), и нивните родители зборуваа повеќе од нив, син ми е капацитет, многу интелегентен е, факултетот сите испити навреме ги зеде... а тие како магариња дремат, мислам, what the fuck?!

ОЗБИЛНО!??? ХАХАХАХАХАХАХА :pos:

Рудници и
Немам јас никаков проблем со тоа и 1000 евра плата да земе работникот кај мене, со насмевка ќе му ја дадам, ама не може тој да ми носи 300 а јас да му давам 500. Треба да биде вреден повеќе од 500 за да добие 500. Целиот проблем кај работниците е што мислат дека ако донеле во фирмата 300 евра, одма треба толку и да земат. Каде се трошоци, осигурување? Треба ли јас да имам некаков профит, за кој матрак ја држам фирмата? Испаѓа дека јас работам за нив.

Затоа ти викам, не може да ми дојде некој копук со искуство скоро непостоечко и да ми бара толкава плата. Барањата треба да му се реални. Е тоа ја создава омразата помеѓу газдата и работникот. Фактот што работникот не се ставил во чевли на газдата и при своите барања не ја пресметал својата вредност и трошоците на фирмата.

Dobro odgovoreno te podrzuvam site se naviknale daj plata pa bidi sposoben zaraboti ja a potoa trazi pogolema plata

So 3000,00 evra ima mnogu uspesni biznisi.Problemot e sto nema rabotnici.Lesno e tuka da sedite i da delime pamet i da kukate kako drzavava ne ja biva i polesno e da odis vo stranstvo i da rabotis.Toj sto ne znae sto da raboti tuka,mislis deka ke se snajde u stranstvo,da ke go staat za pomalku pari da bide sadoperac,cistac,konobar,amal......ima rabota tuka,nema rabotnici.
Ај не јади г....! ЦНЦ оператор, програми 3д цртање за производство и кои не срања сето за 9500 денари месечноооо! немало работници?! Колку пари толку музика пријателе! а не работници немало. ти се искрши од работа можи па за да даваш такви тврдења.
--- надополнето: 7 март 2013 во 23:41 ---
Dobro odgovoreno te podrzuvam site se naviknale daj plata pa bidi sposoben zaraboti ja a potoa trazi pogolema plata
И да му носи работникот куп пари исти курац е, таков е менталитетот македонски. јас кај што работев, газдата со мал биз со приозводство и десет вработени за еве нема ни десет години наѕида на сметката околу милион евра а го знам тоа бидеќи имав пристап до тие документи а сепак ден денес работниците замаат исти кур, по дестина илјади денари и тоа пак не се ни осигурани сите. Вистината е дека газдите плаќаат точно онолку колку работникот да не напушти од работа. и ич к не го боли дали може да се опстане со тие пари или не. тој битно има и не се замара понатаму.

Ако имате вистинско знаење идеи и квалитет не ви треба ваш почетен капитал за бизнис. Многу лесно се наоѓаат инвеститори или финансиски средства.
Знаење за печење ракија или чистење кикирики не се смета за нешто со бизнис вредност.
Абе сум помислувал на инвеститор арно ама тогаш тој ќе биде газдата а ти еве да речеме би бил раководел со бизнисот. И директор и шеф и незнам што, во секој случај - работник а не газда. или пак ортак, или пак можи и да ти ја земи идејата ако е интересна и доходовна па ти да се сликаш. појма неам:confused::tapp:

Абе сум помислувал на инвеститор арно ама тогаш тој ќе биде газдата а ти еве да речеме би бил раководел со бизнисот. И директор и шеф и незнам што, во секој случај - работник а не газда. или пак ортак, или пак можи и да ти ја земи идејата ако е интересна и доходовна па ти да се сликаш. појма неам:confused::tapp:
Види, ова што ти го кажува Стефус, за жал (или среќа) ти е единствена опција. И не само тебе, на тоа е заснован целиот бизнис во светот. Ретки се тие што успеале само со едното (или само со идеа или само со капитал). Она со почетоци во гаражи се толку ретки примери, што личат повеќе на митови а највеќе служат за пропаганда.... Но затоа пак постои здружување на идејата и капиталот. Постојат луѓе со оригинална и издржена идеа, како и оние со капитал.... тоа го движи бизнисот - секаде е така.
А имаш и втора опција! И ти и сите што кај тој газда работите (и кукате) за мала плата, а тој натепал милиони.... Не тебе некој да ти ја украде идеата, туку ти (те вие вработените) украдете му ја идејата заложете ги становите (ако ви стиска) како хипотека земете кредити и вие тепајте милиони! Е трета опција немате, барем мене не ми е позната!? Или ќе ризикуваш со инвеститор, или со хипотекарен кредит. Tertium non datur (трето нема)

Види, ова што ти го кажува Стефус, за жал (или среќа) ти е единствена опција. И не само тебе, на тоа е заснован целиот бизнис во светот. Ретки се тие што успеале само со едното (или само со идеа или само со капитал). Она со почетоци во гаражи се толку ретки примери, што личат повеќе на митови а највеќе служат за пропаганда.... Но затоа пак постои здружување на идејата и капиталот. Постојат луѓе со оригинална и издржена идеа, како и оние со капитал.... тоа го движи бизнисот - секаде е така.
А имаш и втора опција! И ти и сите што кај тој газда работите (и кукате) за мала плата, а тој натепал милиони.... Не тебе некој да ти ја украде идеата, туку ти (те вие вработените) украдете му ја идејата заложете ги становите (ако ви стиска) како хипотека земете кредити и вие тепајте милиони! Е трета опција немате, барем мене не ми е позната!? Или ќе ризикуваш со инвеститор, или со хипотекарен кредит. Tertium non datur (трето нема)

За втората опција треба муда. Треба се да се стави на линија па и тогаш треба контакти, релации, да може се да помине лесно. Треба и слога. Треба и вработените да ги платиш...Лесно е да се седи од страна и да се кука како не плаќале повеќе а никој не гледа низ што се прошол газдата. 10 фамилии јадат ради него ама важно не чини малку плаќал. hellassteel ако ти е малку дај си отказ и ете имаш 2 опции како да заработиш повеќе.

Не се продава цел бизнис туку само удел во бизнисот. Инаку само со почетен капитал тешко дека некогаш ќе порасне бизнисот. Имам другарчиња кој сега влего во 2-3 круг на финансирање почна со 0 денари работат веќе неколку години а бизнисот се уште не генерира добивка (може и никогаш нема ни да) а имаат пари да го водат и си земаат плата. Сам без надворешно финансирање тешко се успева. Посебно не на почеток кога воопшто не се ни квалификуваш за кредит. Плус и како FARANG рече земање кредит е доста ризична работа ако бизнисот генерира загуба ќе мораш да ја финансираш од свој џеб што е често случај со старапи.

За втората опција треба муда. Треба се да се стави на линија па и тогаш треба контакти, релации, да може се да помине лесно. Треба и слога. Треба и вработените да ги платиш...Лесно е да се седи од страна и да се кука како не плаќале повеќе а никој не гледа низ што се прошол газдата. 10 фамилии јадат ради него ама важно не чини малку плаќал. hellassteel ако ти е малку дај си отказ и ете имаш 2 опции како да заработиш повеќе.
Хехе, не се секирај батка за мене ти толку, не сум јас од тие што седат отстрана и само кукаат. Си го барам чарето јас. А за платата - Да! малку ми се и дадов отказ уште пред една година зш таму пишав Кај што работев а не кај што работам.. Друго, Десет фамилии страдаат а не ‘‘јадат‘‘ оти платата не им стасува да го поминат месецот за ИСХРАНА алооо! само им фатиле камен нозете не се способни и свесни да најдат подобро и седат таму и буфтаат, рмбаат ко волови за троа слама. А за заработување заработувам десеткратно повеќе сега, Но ете, и тоа не ми е доволно и сакам, морам и единствеан опција што ќе ја прифатам е само нагоре! Така да и од оваа работа во Германија фит фаќам. Не му продавај муда за бубрези на оние кои немаат и незнаат за друга опција освен да седат закочени на работното место и да лупаат по цел ден како ИСПРОГРАМИРАНИ РОБОТИ !!!

Хехе, не се секирај батка за мене ти толку, не сум јас од тие што седат отстрана и само кукаат. Си го барам чарето јас. А за платата - Да! малку ми се и дадов отказ уште пред една година зш таму пишав Кај што работев а не кај што работам.. Друго, Десет фамилии страдаат а не ‘‘јадат‘‘ оти платата не им стасува да го поминат месецот за ИСХРАНА алооо! само им фатиле камен нозете не се способни и свесни да најдат подобро и седат таму и буфтаат, рмбаат ко волови за троа слама. А за заработување заработувам десеткратно повеќе сега, Но ете, и тоа не ми е доволно и сакам, морам и единствеан опција што ќе ја прифатам е само нагоре! Така да и од оваа работа во Германија фит фаќам. Не му продавај муда за бубрези на оние кои немаат и незнаат за друга опција освен да седат закочени на работното место и да лупаат по цел ден како ИСПРОГРАМИРАНИ РОБОТИ !!!

Не се секирам само преку таквото од луге што се жалат а ништо не преземаат. Супер ако е така ко што викаш а за останатите таму толку вредат, толку заслужуваат очигледно. Тој што заслужил повеќе знае како да го земе

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom