Бизнис за 2000-3000 евра, Чист неуспех-Предизвик-Успех

• Креатор на темата Креатор на темата Гоката
  • Време на започнување Време на започнување
.....колку пари да имаш и да вложиш тешко дека бизнисот со продажба на фрижидери на ескимите би ти просперирал.....
Земал некој почнал бизнис/продажба на комори за ладење на Ескимите....Растурил од продавање.
Го прашуваат како успева ?
Вика типот : Се е до техника на продажба....Им објаснувам дека е подобро навечер да имаат секс на -4 Ц, во комора, отколку на -20 Ц во игло :):):)

Jas toa sto go rabotam go rabotam.Ne mi e jasno temava e top,ochekuvav kako ke se razvie nekoj diskusija a jas kao se custvuvam poiskusen da nekomu so nekoja ideja mu pomognam.Vie odma temava ja vrtite na e*em strana.Kako coek da bide konstruktiven,koga gledam osim deckoto so polzavite nikoj ne spomna ama nikakva ideja sto da se otvori.Pak ke kazam nema rabotnici,site se filozofi.Mislam na onie koi chmaat doma i ne sakaat da rabotat.
1. Vo pravo si
2. Tie sto imaat ideja sto da pravat so 3000 evra, ne dremat na forumov. Ja realiziraat idejata.

p.s. znam sto i kako se raboti, bratmi zede kredit za otvaranje na sopstven biznis. Cisto za info, bratmi ima 23 godini.

Зошто ми судиш без да ме познаваш? Ако ти си имал искуство со некој скржав газда, не значи дека сите се такви, немој да патиш од стереотипи. Јас неколкупати реков, работам за да спечалам колку што ќе ми биде доволно за живот, убавите работи не се купуваат со пари кај мене. И пак ќе речам, ако работникот донесе во фирмата 1000 евра, сигурно ќе добие барем 300 од нив. Малку ти звучи ова? Епа друже, јас кога сум пуштил оглас, сум барал РАБОТНИК, а не ОРТАК. Не може да зема тој исто колку и јас поради едноставниот факт што моето име стои на фирмата, ако работникот нешто усере, јас ќе ги трпам последиците на долг рок. Тој денес е тука - утре не е, јас морам да се сносам со тоа што тој го оставил зад себе и да ги расчистувам гомнариите. Јас имам одговорност пред УЈП, кога ќе дојдат инспекции јас сум на отстрел. Тој работи дур работи, кога ќе отиде дома си го исклучува мозокот и не му е гајле дали фирмата гори. Ако сака да има поголема одговорност, ќе има и поголема плата. Затоа постојат менаџери. Ама па после мене ќе треба да ми одговара ако во фирмата има некој проблем. Не може менаџер (и таква плата) без одговорност.

Значи, ептен ги гледате работите како мулиња, само напред. Никој не се ставил во улога на газда, да види како е. Направил работникот зделка вредна 1000 евра и готово, мисли дека го фатил бог за јајца, одма сака 500-600 евра плата. Мисли дека само тој е во фирмата со потреби, мисли дека само неговата уста е гладна. Божем нема даноци, давачки. Божем нема газда кој исто така треба да однесе дома леб за семејството.

Пак стереотип. Јас не негирам дека има скржави газди, но не се сите такви. Од искуство ти кажувам дека има газди кои живеат полошо од своите вработени, поради фактот што се уценувани од страна на вработените. Стручен кадар во таа област нема, и вработените може да си играат курташак. Бараат ненормални плати, опичени услови и што уште не. Газдата нема избор, или ќе му ги исполни условите или ќе ја затвори фирмата.

Затоа не ми збори дека газдите се само кретени. Меѓу работниците има многу повеќе нечесни копилиња. Отвори фирма и ќе видиш и самиот.

Во право си. И ете, ми доаѓа кандидат за работно место. Живее на 500 метри од фирмата, што значи не плаќа превоз ниту јадење. Може да си земе пауза и дома да си јаде. Живее со родителите и нема никакви трошоци, дури и сметките за вода му се платени. Сите пари од платата ги троши самиот. Во еден сервис каде што има широк спектар на дефекти, тој знае да форматира само, што покрива околу 5% од услугата која ја нудам. Бара 400 евра плата.

И јас, бидејќи сум фер, се ставив во негова позиција. Знаеш што сфатив? "Па јас овој ќе го шупчам како сакам, ако дава 400 евра супер, си најдов овца за стрижење. Ако не дава, дома ќе речам дека не сум ја добил работата и нема лутење. Значи или ќе му земам на овој 400 евра за ништо, или ќе продолжам да џаболебарам дома. Кој е како мене!"

Само сепак не знам, мене ми се чини дека треба прво да отворите фирма и да го искусите ова пред да имате право да судите. Повеќето од вас сте работници, никогаш не сте биле проколнати фирма да водите. Затоа сте способни да говорите само од ваша гледна точка. Јас имам работено од мизерни до прекрасни работи, и еве ме сега со фирма. Сум бил и ваму и таму. Затоа каде-каде кредибилитетот ми дозволува да зборувам за двете страни.

Ги разбирам јас потребите целосно, знам дека 20к не се доволни за одржување семејство ама има еден проблем - јас водам приватна фирма, а не хуманитарна организација. Со задоволство ќе му дадам 250е ако заслужил 200, за да му тргнам дел од грижите и да може да се посвети на работата подобро, ама дали е фер спрема другите вработени и кон мене да му давам 500е ако заслужил 200? Што, сега на чистачите треба да им плаќам одмор на бахамите? Мој ли е проблемот што тој склепал 5 деца а не е способен да ги храни? Требало навреме да мисли, ако сака многу деца, прво ќе се осигура дека може финансиски да ги поддржи. Јас не се осмелував ни девојка да фатам без да сум сигурен дека ќе имам доволно пари за потребите на една врска. Тоа се вика "животно планирање", нешто што на балканот слабо се применува. Сочувствувам јас со работникот, знам дека му е тешко, знам дека 200е не се доволни но на крајот на денот тоа е негово семејство, не можам јас да го хранам поради фактот што имам и јас семејство. Да му давам од свој џеб пари кои не ги заработил.. Тоа ни во сон. Да земам јас парче леб од устата на мојата жена и моите деца за да ги нахранам неговите, само затоа што тој не умеел да си стави кондом? Не ти делува тоа нефер?

Не знам дали се разбираме околу ова, сакав да кажам дека сочувството не треба да се смета како обврска за помош. Фирмата е отворена со цел да заработи, а не со цел да се расфрла со пари. Како и да свртиш, за еден работник да добие поголема плата, треба да донесе повеќе пари. Кратко и јасно. Вака е во мојата фирма, а за другите нит сакам да дискутирам нит ми е гајле.

Јасно, де, јасно.
Реков нешто што не зависи од тебе.
Ама факт е, исто така, дека многу работници заслужуваат далеку повеќе од тоа што примаат.
Не зборувам за тебе, и твојот бизнис конкретно. Еве овие од конфекција на пример, сигурно носат повеќе од мочани 6000 денари месечно, ама бидејќи немаат каде, приватњакот си игра курташак со нив.

Не станува збор за сочувство, станува збор за општите неприлики во државата.
Има такви што цел живот ќе работат за 15 000, од мрза, ама има и такви, што ќе се побунат, ќе ти рече дај што сакаш ќе работам, ама дај повеќе плата, не затоа што не ги цени парите, туку затоа што го цени својот труд, а и трошоците, општо се огромни.
Батали дали има семејство, еден човек да е.

И знаеш што фали најмногу од се? Работодавец што ќе вложи во тебе.
--- надополнето: 11 февруари 2013 во 11:20 ---
Што може психолог да направи со 3000 евра? Дај кажи, сестра ми нема работа 10 години веќе.

Отвори своја ординација?

Во право си. И ете, ми доаѓа кандидат за работно место. Живее на 500 метри од фирмата, што значи не плаќа превоз ниту јадење. Може да си земе пауза и дома да си јаде. Живее со родителите и нема никакви трошоци, дури и сметките за вода му се платени. Сите пари од платата ги троши самиот. Во еден сервис каде што има широк спектар на дефекти, тој знае да форматира само, што покрива околу 5% од услугата која ја нудам. Бара 400 евра плата.

а што има улога тој дали плаќа превоз, јадење, дали има други приходи и сл., негов проблем (или поволност) каде живее ... не може газдата да ме уценува, па ти живееш блиску, не плаќаш ова она или имаш други приходи па затоа ќе ти дадам помала плата ... уште во старт нека не те интересира дали плаќа правоз и сл. или живее на 100 км и секој ден патува ... ако се сложил за одредена плата да работи ќе работи ... а ако живееше на 100 км од твојата фирма, дали тогаш ќе му дадеше и плата од 500 ЕУР?

а што има улога тој дали плаќа превоз, јадење, дали има други приходи и сл., негов проблем (или поволност) каде живее ... не може газдата да ме уценува, па ти живееш блиску, не плаќаш ова она или имаш други приходи па затоа ќе ти дадам помала плата ... уште во старт нека не те интересира дали плаќа правоз и сл. или живее на 100 км и секој ден патува ... ако се сложил за одредена плата да работи ќе работи ... а ако живееше на 100 км од твојата фирма, дали тогаш ќе му дадеше и плата од 500 ЕУР?
Не се работи за уценување туку основа на една соработка. Ми доаѓа копиљот 6 години помлад од мене, со никакво животно искуство, сеуште мајка му ги пере неговите гаќи и има дрскост да ме лаже дека има трошоци и дека неговите побарувања од 20к се оправдани? Како очекуваш јас да соработувам со човек кој уште од првиот ден врската ја гради врз платформа од лаги и мисли дека го испил целиот ум на светот? Не ми е криво што ме лаже бе, туку ми е криво што ми ја навредува интелигенцијата мислејќи дека лагата му поминува. И џабе да се понуди да работи, таков џган во фирма не земам чисто од принцип. Фирмата е како семејство, секој треба да му го чува грбот на колегата. Како јас да се потпрам на човек кој така безобразно лаже?

PurplePuma
За тие случаи се согласувам, тоа е класичен пример за газда кој е паразит, сака да живее на грбот на своите работници давајќи што помалку а земајќи што повеќе. Факт е дека такви постојат, само јас сакав да нагласам дека не се сите исти. Ако работното место не ти се допаѓа треба да го смениш. Не држи вода тоа дека нема работа, ако некој навистина има желба да работи секогаш ќе најде работа. Како што реков, јас на едно работно место почнав со плата од 100еу иако ми беше понижувачки, знаев дека вредам повеќе но исто така знаев дека треба да ја докажам својата вредност. Затоа наместо да му кукам на газдата за поголема плата, јас запнав, се докажав на дело и бев награден.

Отвори своја ординација?

Во МКД постои ли воопшто психолошка ординација? Македонците знаат ли што е разлика меѓу психолог и психијатар?
Не зезај.

На истата страна бараат и приватни фирми работници.
Саде економисти, правници, филолози, машинци....
Da de,ama nikoj ne dava plata 30 iljadarki,posebno pa ne za leženje. da ne zborime za toa sto vo stopanstvoto megu sabota,nedela i ponedelnik nema nikakva razlika,i se raboti skoro sekoj den,a vo državno sabota i nedela uživaš.

Da de,ama nikoj ne dava plata 30 iljadarki,posebno pa ne za leženje. da ne zborime za toa sto vo stopanstvoto megu sabota,nedela i ponedelnik nema nikakva razlika,i se raboti skoro sekoj den,a vo državno sabota i nedela uživaš.

Хаха, епа што да ти речам - најди си начин во администрација да влезеш.
Ако тоа го гледаш како успех, што повеќе да ти кажам?

Инаку едниот родител ми работи во државен, едниот во приватен сектор.
Вистина му е полесно на овој од државен, ама оној од приватен, зима повеќе од дупло поголема плата.
--- надополнето: 11 февруари 2013 во 18:49 ---
Маче, собирај 3000 евра и отвори ординација, ја сите пари кај тебе ќе ги оставам.
Јас нема да те примам :*
Не смеам субјективна да бидам спрема клиентите, јбг.
--- надополнето: 11 февруари 2013 во 18:49 ---
Во МКД постои ли воопшто психолошка ординација? Македонците знаат ли што е разлика меѓу психолог и психијатар?
Не зезај.
Да, постои.
Не, не знаат.

Дознаваат кога имаат проблем :)

Хаха, епа што да ти речам - најди си начин во администрација да влезеш.
Ако тоа го гледаш како успех, што повеќе да ти кажам?

Инаку едниот родител ми работи во државен, едниот во приватен сектор.
Вистина му е полесно на овој од државен, ама оној од приватен, зима повеќе од дупло поголема плата.
[
Mnogu retki se ovakvi slučaevi,obično razlikata vo platata e najmalku 1:2 do 1:3 normalno vo korist na bugetarot. A toa na kogo mu e polesno mislam deka uopste ne treba ni da se debatira.

Што можеш ти да понудиш повеќе од образувана, секси врмовка, о опиок еден?
Подрум пун ракија, вино, домашна туршија, домашна зимница, секоја недела фурненски леб, фрижидер пун со пресно заколана бишка, домашни кабаси, и можноста за егзистенцијалистички дискурс. И од време на време, ако си мераклија ќе одеме на дрва, как шо пишах на суссаро тука
http://forum.kajgana.com/threads/Ноќни-птици.64609/page-2#post-5442396

Подрум пун ракија, вино, домашна туршија, домашна зимница, секоја недела фурненски леб, фрижидер пун со пресно заколана бишка, домашни кабаси, и можноста за егзистенцијалистички дискурс. И од време на време, ако си мераклија ќе одеме на дрва, как шо пишах на суссаро тука

Егзистенцијализам не оди со тоа све што го наброја, тоа може само во студентски домови со некоја ефтина ракија. :)
Мене ме придоби уште со подрумот, ама чекај да видиме секси вмровка што ќе понуди.

Тава психоделична селска идила ми е ного примамлива, со се егзистенцијалистичкио дискур, само не го задоволува мојот фетиш кон учени вмровки. Ме тури во хамлетовска дилема овде. Имате ли некоја цицлеста вемеровка во Подареш?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom