Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Фала на брз одговор друже.
Значи можно е да е ланчето.. ми се чини скапо:)
Иначе, дали имаш информација дали воопшто треба да се мења ланчето, дали ти кажале на твојата кога треба да се смени? Дали воопшто има рок на траење/мењање?
Се информирав за моторите.. баш така е како ти што кажуваш, мала потрошувачка,нема многу работи за да се зезнат..
Кое уље го користиш?

Цената е сеуште недефинирана.. мислам дека ке можам за 2300/2400 да ја зеам, регистрирана.

За тие пари можеш едино Поло и Ибица да најдеш дизел (зачувани) од овие што си ги набројал.Исто така за овие пари можеш да најдеш зачувани (дизел) Клио,Пежо 206,Корса C,Браво/Брава,Пунто.Но сите овие (освен браво/брава) спаѓаат во super mini класата и се доста помали од погоре набројаните.Фокус,Астра,Голф 4,Пасат,Бора не наоѓаш зачувани дизел за 3000 евра, а бензинци ќе ти трошат доста (поголеми мотори,потешка каросерија...).
Ако ти е за возикање низ град земи си некое од помалите кои ги набројав погоре.Поевтино ќе миниш на бензинска и нема да ти треба голем паркинг простор.Ако ти е за на автопат земи пасат или бора.Барем ќе си уживаш во комфорот.
Е добро колку можи Астра да троши 1.6 бензин? Сигурно не повеќе од 101-от шо сега го имам кој в град троши сигурно 9 :eek:

Е добро колку можи Астра да троши 1.6 бензин? Сигурно не повеќе од 101-от шо сега го имам кој в град троши сигурно 9 :eek:
Ако возиш нормално тука некаде ке ти биде.. помалку сигурно нема

Фала на брз одговор друже.
Значи можно е да е ланчето.. ми се чини скапо:)
Иначе, дали имаш информација дали воопшто треба да се мења ланчето, дали ти кажале на твојата кога треба да се смени? Дали воопшто има рок на траење/мењање?
Се информирав за моторите.. баш така е како ти што кажуваш, мала потрошувачка,нема многу работи за да се зезнат..
Кое уље го користиш?

Цената е сеуште недефинирана.. мислам дека ке можам за 2300/2400 да ја зеам, регистрирана.
Ти викам најдобро однеси ја ќе ја слушнат ќе ја проверат, може тебе ти се чини дека е ланчето, си има подруг звук моторот тоа е јасно

ланчето нормално дека треба да се менува, обично кога ќе почне да тропка
јас ја носам позади олимписки, беше официјален авто куќа сервис, сега е приватен ... однеси ја ќе ја проверат ќе ти кажат
Јас така направив пред да ја купам :)

Масло користам GM 10w40 полусинтетично, филтри кога како, последен пат сменив во аутомакедонија оргинални филтри, масло и свеќици
инаку филтри купувам пред железничка има една продавница, по 300 ден доаѓа парче, освен тој за полен е околу 500 ден. ама тој не се менува како и другите туку на подолг интервал

Цената е ОК, толку се движат сега, гледај само да има клима!

lančeto izdržuva najmalku 200.000km,ako redovno se servisira i se pazi na kvalitetot i nivoto na uljeto nikogas nema da se rasipe. Zvukot e ist i kaj korsa B i C,taka rabotat site korsi na lance od toj model. Kaj korsite znae da se rasipe i zategacot na liniskiot kais,pa da pocne on da grebe i tropka. Inaku se strašno izdržlivi,skoro nisto ne se rasipuva.
eh,za 2400 so tesko da e so klima,verovatno e i so 3 vrati.

Под 10 не ми се верува да троши посебно ако ти треба за тргни-застани.

Под 10 не ми се верува да троши посебно ако ти треба за тргни-застани.
Аман бе :O поарно ко така да не купувам ич ебаго :eek: Дизеливе не се зачувани, плинот ќе ти го јаде моторот, бензин многу ќе троши, на едни им паѓаат моторите после 150 000, другиве од странство не чинат, НЕМОЈ НИКАКО ДА ЗЕМАШ ОД СТРАНСТВО!!! Земи си од тука...од тука па се раскантани по патиштава и тие не чинат! Голф 4 бензин не земај не чинат, Голф 3 плин не чини не земај!, Поло, Пежо 206, Пунто се ко конзерви, мали, тесни.....у пичку матер веќе!!! :mad:

Јас само сакам да земам конечно во животов нешто подобро од 101, да осетам шо значи да влезеш в кола и да не се плашиш дали ќе запали на втор, трет, десетти пат, седиштето да не ми пропаѓа, да не ми трокира кога преминувам лежечи полицаец, да не ми грчи кога менувам во рикверц, да бидам сигурен дека ќе ме искачи на Плетвар, Крушево, да појдам до Скопје, Охрид for god sake.....да можам да качам девојка внатре, а не да ми биди срам со шпедитер од 90-та кој треба да има улога на кола :eek:

Е тоа сакам!:mad:

Astra imaš i so 1.2 motor i se kolku tolku ekonomični. A kola na voda nema brat,ako ti e za štedenje kupuvaj tdi.

Аман бе :O поарно ко така да не купувам ич ебаго :eek: Дизеливе не се зачувани, плинот ќе ти го јаде моторот, бензин многу ќе троши, на едни им паѓаат моторите после 150 000, другиве од странство не чинат, НЕМОЈ НИКАКО ДА ЗЕМАШ ОД СТРАНСТВО!!! Земи си од тука...од тука па се раскантани по патиштава и тие не чинат! Голф 4 бензин не земај не чинат, Голф 3 плин не чини не земај!, Поло, Пежо 206, Пунто се ко конзерви, мали, тесни.....у пичку матер веќе!!! :mad:

Јас само сакам да земам конечно во животов нешто подобро од 101, да осетам шо значи да влезеш в кола и да не се плашиш дали ќе запали на втор, трет, десетти пат, седиштето да не ми пропаѓа, да не ми трокира кога преминувам лежечи полицаец, да не ми грчи кога менувам во рикверц, да бидам сигурен дека ќе ме искачи на Плетвар, Крушево, да појдам до Скопје, Охрид for god sake.....да можам да качам девојка внатре, а не да ми биди срам со шпедитер од 90-та кој треба да има улога на кола :eek:

Е тоа сакам!:mad:
Тоа чаршиските муабети не ги слушај.Француските не чинеле вакви накви еве го 17 години мака нема (Клио прва генерација).Бензинци кои што трошат под 9 се само автомобилите кои спаѓаат во super mini категоријата (Клио,Пунто,Поло,206,Јарис,Саксо...).Јарисот и Полото се многу малечки внатре и тешко да те собере ако си над 180cm.Пунтото не е многу поросторно но задоволува додека останатите 3 се со сосем доволен простор.Јас би ти препорачал 1.5 dci Клио (втора генерација) или пак 206 1.9 D.Се движат околу 2600-700 евра за пристоен модел само внимавај ако е купен од тука поради гнасната навика да се вози на црвена нафта.

Ти викам најдобро однеси ја ќе ја слушнат ќе ја проверат, може тебе ти се чини дека е ланчето, си има подруг звук моторот тоа е јасно

ланчето нормално дека треба да се менува, обично кога ќе почне да тропка
јас ја носам позади олимписки, беше официјален авто куќа сервис, сега е приватен ... однеси ја ќе ја проверат ќе ти кажат
Јас така направив пред да ја купам :)

Масло користам GM 10w40 полусинтетично, филтри кога како, последен пат сменив во аутомакедонија оргинални филтри, масло и свеќици
инаку филтри купувам пред железничка има една продавница, по 300 ден доаѓа парче, освен тој за полен е околу 500 ден. ама тој не се менува како и другите туку на подолг интервал

Цената е ОК, толку се движат сега, гледај само да има клима!
lančeto izdržuva najmalku 200.000km,ako redovno se servisira i se pazi na kvalitetot i nivoto na uljeto nikogas nema da se rasipe. Zvukot e ist i kaj korsa B i C,taka rabotat site korsi na lance od toj model. Kaj korsite znae da se rasipe i zategacot na liniskiot kais,pa da pocne on da grebe i tropka. Inaku se strašno izdržlivi,skoro nisto ne se rasipuva.
eh,za 2400 so tesko da e so klima,verovatno e i so 3 vrati.

Фала ви на одговорите.;) Гледам дека и редовните сервиси не се скапи.
Иначе има клима, и е со 3 врати, комфорт е опремата, електрика на прозори, централно и така..
Добро, во секој случај незнам што би можело и подобро за тие пари..Пошто гледав и Поло има за тие пари одприлика, бензинче. Дизел несакам, така да затоа и прашувам како се тие Корси, па да си направам споредба со Полото.
Мислам дека ке ја земам оваа, па ке видиме што ке испадне.

Многу е 10 за 1.6 мотор; некаде меѓу 8 и 9 литри градска, зависи од условите.

Тоа чаршиските муабети не ги слушај.Француските не чинеле вакви накви еве го 17 години мака нема (Клио прва генерација).Бензинци кои што трошат под 9 се само автомобилите кои спаѓаат во super mini категоријата (Клио,Пунто,Поло,206,Јарис,Саксо...).Јарисот и Полото се многу малечки внатре и тешко да те собере ако си над 180cm.Пунтото не е многу поросторно но задоволува додека останатите 3 се со сосем доволен простор.Јас би ти препорачал 1.5 dci Клио (втора генерација) или пак 206 1.9 D.Се движат околу 2600-700 евра за пристоен модел само внимавај ако е купен од тука поради гнасната навика да се вози на црвена нафта.

Ете гледаш :eek: И како јас да истражувам по пазаров? Ти ќе кажеш едно, друг друго, татко ми трето...абе тоа е кога ти се броени парите, кога немаш слобода да купиш БАШ ТОА ШО САКАШ, ќе ги броиш еврата до цент и ќе прашуваш секаде и секого....и пак на крај ќе наебеш :tapp:

Ете гледаш :eek: И како јас да истражувам по пазаров? Ти ќе кажеш едно, друг друго, татко ми трето...абе тоа е кога ти се броени парите, кога немаш слобода да купиш БАШ ТОА ШО САКАШ, ќе ги броиш еврата до цент и ќе прашуваш секаде и секого....и пак на крај ќе наебеш :tapp:
Купи си Хонда Сивик 1.5 виТек бензин. Нема да зажалеш.

Јас имам астра 1.6 бензин. Мојата е 75коња и троши 7,5-8 низ град, но не ја стискам. Пред некое време ставив плинче и кога не ја стискам вадам иста потрошувачка на плин како и бензин, а кога ја стискам знае да рипне и до 11 плин :D Долго време ја имам астрата(скоро 10 години) и нема покажано некој поголем проблем. Моторот со 75 коња нема смрт :)
Edit: Сега видов дека имаш пишано дека плинот го јаде моторот. Ако плинот е правилно наместен и редовно се одржува,може да го продолжи векот на моторот.

кога немаш слобода да купиш БАШ ТОА ШО САКАШ

Напротив, ја имаш потполната слобода да си купиш она што го сакаш, најбитно е да бираш добро сочувано возило, без оглед на марката.
Сега има избор на коли колку ти душа сака, имаш и време и можност да испробаш повеќе модели и да се исценкаш за цената.

Јас имам астра 1.6 бензин. Мојата е 75коња и троши 7,5-8 низ град, но не ја стискам.

Варијантата на Астра 1.6 16v има слична потрошувачка, а 100 коња.
Според мене подобро е таква да бара (а и почести се како модел што се продава).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom