Религијата (не) го унапредува општеството

C

cige

Гостин
Па да,индиректно да,поради тие проповеди на библијата.Мислам црквата е крива што е мал процентот на хомопоулацијата што се изјаснило јавно дека се хомо.додека не им пружа сигурност на тие кои што се кријат и глумат дека се хомо ( 60% од хомичите).Ако ги земеме нив како пример :)
Ех да не беше црквата колку педери ќе имаше по светов........:place:

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Ех да не беше црквата колку педери ќе имаше по светов........:place:
Жално што поради вашите конзервативни погледи неможете да погледнете што всушност се дешава околу вас...навистина жално :(

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Религиите не само што не носат никаков напредок, туку нивното делување враќа наназад во минатото, во темниот среден век !
Да не биле пронаоѓачите и научниците кои нели биле ’’еретици‘‘ и ’’слуги на ѓаволот‘‘(според црквата), да не била науката, технологијата, индустријализацијата, електрониката и.т.н. и ден денеска ќе сме живееле исто како пред неколку векови, ако сме ги слушале само црквата и свештениците и ден денеска ќе сме палеле свеќи и газиени ламби ноќе и ден денеска ќе ни умирале децата од минорни работи како настинка грип и сл. ќе сме црпеле вода сеуште од реки, езера, бунари... сеуште ќе сме мислеле дека земјата е една рамна плоча која ја носат некои животни на грб(китови, слонови, желки...) !
Јас не велам дека треба да се исмеваме и плукаме по религијата, но сметам дека нејзиното време е завршено и нека си седи таму каде што и е местото, државите денеска се секуларни, државните институции и закони се целосно одделени од религиската сфера и сметам дека така е и најправилно и така треба да си остане !

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.705
Поени од реакции
1.105
Можеби религиите се конзервативни ама пак напредноста дефинитивно го уназадува човекот во секое поле ;)

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Можеби религиите се конзервативни ама пак напредноста дефинитивно го уназадува човекот во секое поле ;)
;)
Медицина, техничко инжинерство,градежништво, комуникација, транспорт, енергетика.
Уназадени за век и векова поради напредокот.
Амин.Машала. Нека е силата со тебе.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Да се биде Атеист и не значи дека треба по автоматизам да се биде којзнае колку либерален, модерен и напреден човек !
Атеист е човек што не верува во тие работи религии, постоење на бог/ови... а тоа дали некој е либерален, модерен и напреден тоа си е веќе лична работа, нема врска тука религијата, јас на пр. не сум воопшто религиозен(Атеист сум), но сепак по многу прашања имам конзервативен пристап и како човек воопшто не сум некој голем помодар, туку сум прилично скромен и навидум повеќе делувам конзервативно отколку либерално, а сепак сум Атеист ........ така да постојат разно-разни варијанти, не е се така црно и бело, постојат и други бои !
Јас само напишав погоре дека времето на религиите е завршено, нека си седи религијата таму каде што и е местото, живееме во секуларни и демократски држави, државните институции и закони си се одделени од религиската сфера и така е и најправилно !
П.С. Кој сака нека си биде верник, но без наметнувања на религиите во 21 век !
--- надополнето: 23 декември 2012 во 12:50 ---
;)
Медицина, техничко инжинерство,градежништво, комуникација, транспорт, енергетика.
Според верниците поубаво е да сме си останеле во средниот век, што ќе ни е напредок и развој, наместо струја свеќи и газиени ламби ноќе, наместо чешми ќе си земеш стомните и право на извор, децата што ако ни умрат од најбанални работи(од грип на пр.) и да светот е рамна плоча која ја носат китови, слонови и сл. :tapp:
Да не биле ’’еретиците‘‘ и ден денеска ќе сме живеела вака и така ќе сме размислувале !

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Според верниците поубаво е да сме си останеле во средниот век, што ќе ни е напредок и развој, наместо струја свеќи и газиени ламби ноќе, наместо чешми ќе си земеш стомните и право на извор, децата што ако ни умрат од најбанални работи(од грип на пр.)!
Погоре напишаното, е стандардно оправдување на атеизмот во однос на религозноста и стандардно мешање „баби и жаби„, т.е. мешање на духовноста со материјалноста.
--- надополнето: 23 декември 2012 во 14:56 ---
и да светот е рамна плоча која ја носат китови, слонови и сл. :tapp:
Погледот на Светот е прилично променлива работа, така да и она кое денес е наметнато како хелиоцентичен светоглед, е тема за дискусија.
Црквата на пример, не тврди и не тврдела дека Земјава е плоча, носена од китови или желки. Тоа се саде обични бабини деветини...
--- надополнето: 23 декември 2012 во 14:59 ---
!
За верните во Црквата, битна е безвременоста и бесконечноста од Царството Небесно а не минливото време од створениов Свет.
А да бевме сега 26-от век, што тогаш ќе речеш? Ќе речеш дека, сега сме 26-ти век, шо ќе ни‘ е религијата, така?...

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.705
Поени од реакции
1.105
;)
Прво ако си муслиман речи ( машала ) . Второ не дека Македонија немаше да биде развиена можеби не бог знае колку али за тоа не кочат тие 550год турско ! Грција пример 95% од населението се декларираат како верници и што уназадени се ?Ако си бил во Грција ќе видиш дека можеби е една од најразвиените Балкански држави .
--- надополнето: 23 декември 2012 во 20:06 ---
Да се биде Атеист и не значи дека треба по автоматизам да се биде којзнае колку либерален, модерен и напреден човек !
Атеист е човек што не верува во тие работи религии, постоење на бог/ови... а тоа дали некој е либерален, модерен и напреден тоа си е веќе лична работа, нема врска тука религијата, јас на пр. не сум воопшто религиозен(Атеист сум), но сепак по многу прашања имам конзервативен пристап и како човек воопшто не сум некој голем помодар, туку сум прилично скромен и навидум повеќе делувам конзервативно отколку либерално, а сепак сум Атеист ........ така да постојат разно-разни варијанти, не е се така црно и бело, постојат и други бои !
Јас само напишав погоре дека времето на религиите е завршено, нека си седи религијата таму каде што и е местото, живееме во секуларни и демократски држави, државните институции и закони си се одделени од религиската сфера и така е и најправилно !
--- надополнето: 23 декември 2012 во 12:50 ---

Според верниците поубаво е да сме си останеле во средниот век, што ќе ни е напредок и развој, наместо струја свеќи и газиени ламби ноќе, наместо чешми ќе си земеш стомните и право на извор, децата што ако ни умрат од најбанални работи(од грип на пр.) и да светот е рамна плоча која ја носат китови, слонови и сл. :tapp:
Да не биле ’’еретиците‘‘ и ден денеска ќе сме живеела вака и така ќе сме размислувале !
Што му фали пример на Иран ? Нели се води како Исламска Република Иран што му фали него крајно конзервативна земја е значи несакам Македонија да не оди технологиски напред нека ајфони,лап топи,таблети итн бидат достапни за сите но кога во нашава земја би се живеело по приврзано во поглед за религијата не би било овака колку луѓе несакаат да се женат или мажат од тоа што "премногу се напредни" или завршиле факултет па мислат бог знае кој се па после имаме проблем со раѓање деца наталитет и ред др .

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Што му фали пример на Иран ? Нели се води како Исламска Република Иран што му фали него крајно конзервативна земја е значи несакам Македонија да не оди технологиски напред нека ајфони,лап топи,таблети итн бидат достапни за сите но кога во нашава земја би се живеело по приврзано во поглед за религијата не би било овака колку луѓе несакаат да се женат или мажат од тоа што "премногу се напредни" или завршиле факултет па мислат бог знае кој се па после имаме проблем со раѓање деца наталитет и ред др .
Види сега јас не сум ниту либерален, ниту модерен и напреден ............ просечно сум либерален и модерен, ништо повеќе од тоа, прилично сум скромен а и по многу прашања имам конзервативен пристап и не немам ајфони, ајподи, лаптоп, бмв и сл. ................ НО сепак сум Атеист друже не верувам во религијата, не ме привлекуваат такви работи како да ти кажам ............... не сум помодар, не сум кремче, не сум некој којзнае каков либерал, но сепак сум Атеист и немам појма како е во Иран, знам дека се Персиски народ Иранците(околу 80 милиони) по уредување државата е Исламска Република имаат Шеријат и по состав се 90%Шиити и 10% Сунити, друго незнам !
П.С. А за тоа што викаш бракови и деца, тоа си е пред се лично и интимно прашање, индивидуална работа и тука влијаат многу фактори али ај да не ја забегуваме темава !

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
Подобро што нема ајфони, лаптопи и таблети, пошто ако овие "напредните со фалултети" земат да ги користат, по цел ден само порки ќе гледаат и уште помалку ќе им биде до мажење и женење.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Прво ако си муслиман речи ( машала ) . Второ не дека Македонија немаше да биде развиена можеби не бог знае колку али за тоа не кочат тие 550год турско ! Грција пример 95% од населението се декларираат како верници и што уназадени се ?Ако си бил во Грција ќе видиш дека можеби е една од најразвиените Балкански држави .
Или може да ја земеш Шведска, Норвешка, Холандија, Јапонија, Ј.Кореа за пример. Кога веќе ја вмеша , слободно земи ја и Турција.Или одбери било која земја или пак област. Кога станува збор за технолошко-технички напредок земјите каде што религијата е секундарна во животот на луѓето и истите повеќе се занимаваат со овоземски теми покажуваат подобри резултати. Е сега, ако станува збор за некаков духовен напредок веројатно во земји Иран, С. Арабија, Јемен, Пакистан, Ватикан истиов отскокнува во однос со остатокот од светот. Овие последниве се држави каде религијата го има приматот во секојдневието. И секоја од нив ги користи придобивките од првоспоменатите земји.
Не велам дека сите религии го уназадуваат општеството, самиот поим религија е поширок од она што нас ни се сервира секој ден како институција-религија и самиот не е еквивалентен со вера.
Ама да не се лажеме, слободата на размислување и човечката идеја обликувани свесно и совесно се причината за напредокот на човештвото како цивилизација.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Не дека Македонија немаше да биде развиена можеби не бог знае колку али за тоа не кочат тие 550год турско ! Грција пример 95% од населението се декларираат како верници и што уназадени се ?Ако си бил во Грција ќе видиш дека можеби е една од најразвиените Балкански држави .
Правиш голема грешка, ако сите т.е. повеќето/мнозинството народ во една држава се декларираат како верници(од било која религија) тоа незначи и дека тие луѓе навистина се верници .......... едно е тоа кој како ќе се декларира, а сосема друго е што чувствува во себе тој човек и јас се декларирам како Православен Христијанин ама немам благе везе со религијата ...... повеќето се декларираат како верници поради традицијата ете нели по татко, мајка, дедовци, баби... како и поради средината и општеството а не дека навистина се верници, а плус и овдека на Балканот иако е погрешно сепак и ден денеска сеуште нацијата и религијата се ставаат во едно, иако национална припадност и религија се две различни работи сепак на Балканот се знае ако си Македонец си обавезно Православен, исто и ако си Влав, Грк, Бугарин, Србин, Црногорец, Романец и.т.н. ако си Турчин, Албанец, Бошњак, Ром и.т.н. тогаш нели по автоматизам си Муслиман, ако си Хрват или Словенец по автоматизам си и Католик и.т.н.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Абе дефинитивно Грујче наш згреши што напраи секој оФчар да има компјутер и ВиФи:facepalm:

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.705
Поени од реакции
1.105
Абе дефинитивно Грујче наш згреши што напраи секој оФчар да има компјутер и ВиФи:facepalm:
Не државата греши што нема "шеријат" во нашава земја па ќе видите кај се раѓа "анархистичкиот леб" .И олади малце со изразиве не сум неписмен гледам за кого е ова наменето !

Kajgana Shop

На врв Bottom