A Song of Ice and Fire

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.429
Поени од реакции
35.117
Од Зелазни имам доста работи во читачот ама ете никако да дојде ред и од него да прочитам нешто. Некако ми прави отпор фактот дека некои од најголемите свемирски сапунски серии (кои порано, ги обожавав) се напишани според негови дела.
Ајде препорачај од што да почнам со него, онака по лични преференци.

Ранд = Пол Атрејдис+Фродо?
Хаха... :)
(повеќе нешто како Џордановски крос од Александар Македонски и Доктор Џекил + Мистер Хајд, ама со магијски моќи, - со извинување за употребата на не-епско-фантазиските-ликови).

Мартин е поизделкан од Џордан, неговиот свет за мене е многу посложен и побогат, го бива за создавање интересни ликови и ситуации и нивно натамошно развивање.
Небо и земја е споредбата на двата автори. Посебно за квалитетот на представувањето на ликовите. Мартин е мајстор за градење на ликови.

Безброј пати сакав да го искршам читачот заради дрвењето за Аис Седаи-те. Претпоставувам најзаслужна работа за опстојувањето да го завршам серијалот, беше желбата да дочекам да превладее спротивната страна, само за да им го читам сеирот на бабите.

Како и да е, интересно ќе биде да се почека крајот на серијата во првата половина на Јануари, кога треба да излезе последната книга. Ако ништо друго, само за да се заврши сето тоа...

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Од Зелазни имам доста работи во читачот ама ете никако да дојде ред и од него да прочитам нешто. Некако ми прави отпор фактот дека некои од најголемите свемирски сапунски серии (кои порано, ги обожавав) се напишани според негови дела.
Ајде препорачај од што да почнам со него, онака по лични преференци.
Амберските хроники ги читав во издание на српската Alnari. Набавив 3 книги (во кои има, мислам десет дела од серијалот) по навистина бедни цени. Првата ме чинеше нешто меѓу 200/300 денари, а имаше околу 700 страни. Другите беа нешто помали и сразмерно поевтини. Веројатно ги има и во pdf. Почни со нив :)
Господарот на светлината е сф/ф комбинација. Според мене најдоброто од Зелазни. А и според други. Го вбројуваат меѓу најдобрите сф романи.
Добра е и трилогијата што ја има напишано со Роберт Шекли - Millenium contest.

Серијалот Discwolrd од Тери Прачет е исто така многу добар и прилично забавен.

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.543
Поени од реакции
14.678

пристигнаа :vozbud:
корицата не е многу квалитетна треба многу пазење, плус 250 денари поштарина ми зедоја :)

Член од
7 април 2012
Мислења
1.130
Поени од реакции
1.510

пристигнаа :vozbud:
корицата не е многу квалитетна треба многу пазење, плус 250 денари поштарина ми зедоја :)
They're beautiful! :D

Уживај! :)

И јас да се пофалам, еве ги моите. :love:

Feast е за 2 cm повисока од другите. My OCD is killing me...

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.429
Поени од реакции
35.117
+1 за јамболијата како позадина! :)

Hurin, уживај во книгите.
Ти завидувам, чувството кога прв пат го читаш Мартин... (y)

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Во еден од претходните постови напишав некои очигледни паралели меѓу ликови од серијалот на Џордан и некои други приказни, ама ја заборавив за мене најочигледната Голум - Падан Фејн :)
Нечија болна опседнатост, речиси наркоманска зависност поврзана со одреден предмет или личност и не е така ретка појава во книжевноста. Дали и Reek на Мартин ќе развие слични пориви. Насетувам извесна сличност, иако е прерано за таква оцена. Сепак, факт е дека Reek и психички и физички пропаѓа и ништо чудно да пукне, на овој или на оној начин. Се зависи од желбите на Мартин. Можеби грешам и премногу воопштувам но во моментов имам таков впечаток.
На страна што сум фан на Руз Болтон, неговото дете на „љубовта“ ич не ми е по ќеф, но сепак ликот е мошне талентиран кога станува збор за психофизичко преобликување на неговите миленици.

Член од
7 април 2012
Мислења
1.130
Поени од реакции
1.510
Нечија болна опседнатост, речиси наркоманска зависност поврзана со одреден предмет или личност и не е така ретка појава во книжевноста. Дали и Reek на Мартин ќе развие слични пориви. Насетувам извесна сличност, иако е прерано за таква оцена. Сепак, факт е дека Reek и психички и физички пропаѓа и ништо чудно да пукне, на овој или на оној начин. Се зависи од желбите на Мартин. Можеби грешам и премногу воопштувам но во моментов имам таков впечаток.
На страна што сум фан на Руз Болтон, неговото дете на „љубовта“ ич не ми е по ќеф, но сепак ликот е мошне талентиран кога станува збор за психофизичко преобликување на неговите миленици.
Yay! Another Roose Bolton fan! :D

А за Reek јас гледам само смрт. Дали тоа ќе биде од рацете на Stannis или од некој друг, не знам, но сигурен сум дека кога-тогаш ќе умре.

Иако го страствено го мразам Ramsay, сметам дека се тоа што му го направи на Theon беше заслужено. Такво суштество ја заслужува истата милост што им ја пружи на синовите на воденичарот и на луѓето на Winterfell.

Speaking of Ramsay...очекувам да ја дочека својата смрт од рацете на татко му. Или обратно. Како и да е, мислам дека еден од нив нема да доживее до Битката за Winterfell.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Speaking of Ramsay...очекувам да ја дочека својата смрт од рацете на татко му. Или обратно. Како и да е, мислам дека еден од нив нема да доживее до Битката за Winterfell.
Зошто верувам дека ќе биде обратно:(?

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.118
Поени од реакции
9.068
Ramsey Bolton ти е како бубашваба, се живо ќе умре во апокалипса он и Cersei ќе останат живи за инает. Само Theon да не ми го чепкаат пошто ќе летаат глави. Доста страдаше. :)

Многу јак лик е како и да е. Нешто во стил Joffrey на стероиди, ем помрачен ем поизопачен. Едвај чекам да видам како ќе го прикаже дечкото во GoT S3. Reek reek rhymes with sick. <3

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Ramsey Bolton ти е како бубашваба, се живо ќе умре во апокалипса он и Cersei ќе останат живи за инает. Само Theon да не ми го чепкаат пошто ќе летаат глави. Доста страдаше. :)

Многу јак лик е како и да е. Нешто во стил Joffrey на стероиди, ем помрачен ем поизопачен. Едвај чекам да видам како ќе го прикаже дечкото во GoT S3. Reek reek rhymes with sick. <3
Морее, извесна госпоЖа ако го начека Reek-от...:sneaky:

Член од
14 август 2006
Мислења
45.364
Поени од реакции
84.593
Морее, извесна госпоЖа ако го начека Reek-от...:sneaky:
Мислиш дека госпоѓата Каменосрце ќе стигне до железнородениот предавник пред да ја дознае вистината за своите деца?

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Мислиш дека госпоѓата Каменосрце ќе стигне до железнородениот предавник пред да ја дознае вистината за своите деца?
Ааааа, на сегашниот reek се мислело, ОК знам на која госпожа се мисли. :D

Kajgana Shop

На врв Bottom