Нешто Оливија многу разубавена ми се чинеше последната епизода. Ми се свиѓаше тоа што доби повеќе простор во епизодава и конечно и` дадоа некоја задача да заврши сама.
Она што не ми се свиѓаше беше делот со Питер бидејќи испадна дека трансформацијата околу која се дигна толку галама (и која беше причина за секакви теории) последните неколку епизоди - била за џабе. Освен, нели, да покажат, по милионити пат во серијава, дека love can move mountains или некоја слична патетика. Не дека тоа не го знаев уште кога Оливија имаше флешови од Питер во трета сезона. И во четврта. Мислев дека јадрото на сезоната ќе биде битката против Обсерверите, а не уште еден will they or won't they заплет.
На сметка на тоа, многу бавно се движат кон комплетирањето на машината и конечната пресметка. Се надевам дека ќе ги убрзаат работите сега веќе кога ја решија „страшната“ ситуација на Питер. Сега можат да се посветат на една друга ситуација, додуша не толку страшна, а тоа е светската инвазија.
И кога веќе Питер знаеше дека Виндмарк ќе му упадне во станот без да знае дека тоа е испланирано, зошто не го среди тогаш? Најверојатно бидејќи сценаристите планираат да го скинат некоја наредна епизода.
Кукањето на Волтер не ми смета, и никогаш нема да ми смета, од проста причина што уживам во глумата на Џон Нобл. Плус неговата состојба е нешто ново, гледано од емотивен аспект. Се согласувам со wot дека ваквата состојба во иднина би можела да резултира со некакви драстични Волтернејтовски постапки.
Кратко кажано, последната епизода не ми се допадна, ама ај, барем колку-толку ми даде надеж дека конечно расчистија со љубовните заплети, поради што порастеретено ќе можат да се посветат на спасувањето на светот. Мислам дека е редно време.