Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

• Креатор на темата Креатор на темата onak
  • Време на започнување Време на започнување
Кој е параметар дека е тргнато колцето нагоре ?
Ете на пример и на вработените не им исплаќаат плати за да не се чуствуваат невработените отфрлено и устрамено.

:facepalm::pos::tapp::cuc:
--- надополнето: 5 декември 2012 во 23:47 ---

20 - set godini cekam da trgne, uste kolku da cekam ???
уште 20 ако и тогаш не појде онда уште 20.

ке одговорам кратко и јасно на темава - кого и да прашате од постарите кое време поубаво сегашното или во сфрј - 99.9% ке ви одговорат дека у СФРЈ било подобро.

народот бил вработен
сите биле задоволни од платата
порано имале по 5 6 деца што значи дека имале средства да ги изгледаат и да ги издржаваат
имало развиена индустрија
имало даааалеку повеќе фабрики
имале појака економија
имале слога и подршка едни меѓу други
имале..... СЕ!

што сакате повеќе? - што е тоа што денеска го имате а во СФРЈ го немало?

:facepalm::pos::tapp::cuc:
--- надополнето: 5 декември 2012 во 23:47 ---

20 - set godini cekam da trgne, uste kolku da cekam ???

Sakate se vednas i sega, e nema, ke cekas, moze nema da docekas, moze ke docekas, ako treba tamam kolku sto treba.

Ти си, дечко, тотално лом. Више не ме чудат ни серафими и целибати...

Денешнава Македонија, иначе, социјално-здраствено-образовно-економско-политички е бетер од времето на втората петолетка во СФРЈ.

Сеа само има бољи реклами.

Normalno, koga komunjarite i onoj keleshon ja klecnaa na kolena.
--- надополнето: 6 декември 2012 во 08:01 ---
уште 20 ако и тогаш не појде онда уште 20.

што сакате повеќе? - што е тоа што денеска го имате а во СФРЈ го немало?

Sopstvena drzava vo koja ne sme vazali na srbite i ne polagame smetki vo Belgrad, kako vo SHS, Krlastvoto Jugoslavija na kralot ili SFRJ na masinbravarot.

Па ако е нормално, тогаш што туку се куроштрецаш?
Види темата како гласи, поклони се и изрецитирај една партизанска.

Па ако е нормално, тогаш што туку се куроштрецаш?
Види темата како гласи, поклони се и изрецитирај една партизанска.

Dibek, procita nesto ili onaka da tresnes?

Sto pa ja ne dibecaana odgovaram.

MIT, nema vistina.

Se ziveelo podobro, gol madlak bez vlakna.

Site ednakvo nemaa. A malite titovi gzolizaci malku poednakvi bea od ednakvite.
Tolku.
Da mu bese na "mnozinstvoto" ubavo, nemase da se raspadne.

Dibek, procita nesto ili onaka da tresnes?

Sto pa ja ne dibecaana odgovaram.

MIT, nema vistina.

Tolku.

Хмм, пријателе и така е, и не е така.

Иако доста често се слагам со некои твои мислења по други прашања и теми, тука сепак мислам дека грешиш.

Грешиш со завземање на ставот дека сто посто не чинело, и тоа е. А реалноста и сведоштвата го велат токму спротивното.

Се слагам дека с(м)е биле еднакво сиромашни. А сега какви с(м)е?

Сега освен сиромаштија, урнисано е и достоинството на овој народ. На пат сме да го изгубиме и ова парче земја, но овој пат по наша вина, и веројатно засекогаш.

Јас не познавам човек, вклучувајќи се и себе, од интелектуалец до обичен работник, кој не е загрижен за тоа што ќе биде утре, и кој не размислува секојдневно да замине од оваа држава.
Таквите размислувања не доаѓаат од што е арно.

Ова го немало во СФРЈ. Дефинитивно. КАкво било било, но до ова дереџе, не бил овој народ.

Sakate se vednas i sega, e nema, ke cekas, moze nema da docekas, moze ke docekas, ako treba tamam kolku sto treba.

Sopstvena drzava vo koja ne sme vazali na srbite i ne polagame smetki vo Belgrad, kako vo SHS, Krlastvoto Jugoslavija na kralot ili SFRJ na masinbravarot.
и сега кога имаш соопствена БАНАНA држава што корист имаш од тоа? секои 2 недели соопствената држава ти вика поскапување парно поскапување струја бензини дрн дрн.. инфлација невработеност инциденти и ред други работи, државните институции ти функцинираат како што треба? оди во суд и заврши работа ко шо треба без да ти бара мито - оди завшри работа у градска или у државна без да имаш пријатели ....

Хмм, пријателе и така е, и не е така.

Иако доста често се слагам со некои твои мислења по други прашања и теми, тука сепак мислам дека грешиш.

Грешиш со завземање на ставот дека сто посто не чинело, и тоа е. А реалноста и сведоштвата го велат токму спротивното.

Се слагам дека с(м)е биле еднакво сиромашни. А сега какви с(м)е?

Сега освен сиромаштија, урнисано е и достоинството на овој народ. На пат сме да го изгубиме и ова парче земја, но овој пат по наша вина, и веројатно засекогаш.

Јас не познавам човек, вклучувајќи се и себе, од интелектуалец до обичен работник, кој не е загрижен за тоа што ќе биде утре, и кој не размислува секојдневно да замине од оваа држава.
Таквите размислувања не доаѓаат од што е арно.

Ова го немало во СФРЈ. Дефинитивно. КАкво било било, но до ова дереџе, не бил овој народ.

A be ne odam deka se bilo negativno. Ne mi e toj stavot. Tuku ednostavno, ne bilo zemja Dembelija i raj, a sega samo pekol.

vo toa vazalno vreme , vojnicite ne odele vo vojna po naredba na gospodarot, sega kako vazali, si gi prakame vojnicite po naredba na gospodarot ,te vo avganistan ,te vo irAN, AKO TOA NE E VAZALSTVO NE ZNAM STO E ,
plus . pokorni sme mu na ahmeti, brisel, i koj znae uste komu

Има разлика, има. Сега препорачуваат у тој и тој дел од Скопје да не идеш, у тој и тој регион да внимаваш да ќутиш, да не носиш маица "Македонија" низ Чаир и Топана...и тако даље.
И разлика е сега немаш кредити со кои ќе можеш од две просечни плати да купиш барака од 50-тина 000 евра. Да, и тогаш живеевме скромно оти со 1 плата јадевме и се облекувавме, со другата (пази 2 плати у фамилија, ееејјј узбаши, шпиони, комуњари :vozbud: ) одеше за кредит за стан, барака или возило.
Ама ај сеа пробајте со една плата да живеете, со друга да купите стан? У ствари со 2 просечни плати не моеш ни нова кола, ебаго. А и за стара прашање.

Мислам збориме за просечни плати, не за 100 евра или 1000 евра и имање од дедо од Подржикоњ.

....Сега препорачуваат у тој и тој дел од Скопје да не идеш, у тој и тој регион да внимаваш да збораш македонски, да не носиш маица "Македонија" низ Чаир и Топана...и тако даље....

Луѓето фино ти помагаат во организација на животот, а ти......Бре, ништо да не чинело...
--- надополнето: 6 декември 2012 во 10:16 ---
...Ете на пример и на вработените не им исплаќаат плати за да не се чуствуваат невработените отфрлено и устрамено....
Подеднаква грижа за сите поданици...Абе, држава....

MIT, nema vistina.
Tolku.

Парафраза: Нормално дека е сега посрање од тогаш, ама тоа не значи дека тогаш било боље од сега.

Абе се читаш ли ти понекогаш или само мелеш глупости да ти мине времето?

што е тоа што денеска го имате а во СФРЈ го немало?
Денес Македонија е независна, самостојна и суверена држава.
fuyeah.jpg

Dr Zmigo

Долго време зборуваш и си се фатил за жртвите на Голи Оток, те колку биле, зашто и како.

Небитно е. Се случило тоа и тоа е. Нека се и 1 милион, тоа е нецели 5% од вкупната популација на СФРЈ од 22 милиона.

21 милион вели дека им било убаво, и дека биле задоволни.
ВО секое општество имало жртви и невини и виновни.

Од тоа нема бегање.

Мене повеќе ме болат нашите жртви од 2001 година од арнаутиве и муџахединиве и невините жртви што паднаа за Велигден.

Таквите политички жртви се свесно направени и јасно е која им била целта. Последиците биле тие -Голи Оток.

Не гледам како таквите жртви влијаат врз фактот за животот во СФРЈ.

Да, болно е, кога знаеме што се случило со Брашнаров и Ченто, но болен е егзодусот на Егејците, болни се зулумите на арнаутите на чело со џемо, болни се бугарските зверства, болни се пет вековните малтретирања од османлиите и еден куп други работи.
Макеоднија има болна историја.

Мислам дека темава не е за болната историја на Макеоднија во времето на СФРЈ, туку светлата страна и придобивките од таа СФРЈ, односно моментот на СОЦИЈАЛИСТИЧКА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА.

Не зборувам само за жртвите на Голи Оток, јас зборувам за сите жртви на тој режим... Реков и предходно на Алфа оди една емисија ‘‘Југословенски тајни служби‘‘ во која што колку што видов има нешто за тоа... Погледни го ова: http://www.youtube.com/watch?v=ImYISDeG9Hc во 3:20 (Пр. Др Здравко Томац професор на факултетот за политички науки во Загреб, цитира некој извештај од 1951 година од Собранието на Југославија, па вели: ‘‘1951 Скупштина Југославије у свом извештају се хвали: (ке продолжам МК) дека ликвидирале 680,000 непријатели и дека низ логори спровеле 3,5 милиони луѓе... Самите тие броеви се застрашувачки! И тие броеви се изнесени како успех...‘‘ Предходно изнесов и за истражувања на повеќе извори од кои како најголеми најавторитетни прифатени во Светот на Р. Румел, кој 40 години цела кариера ја посветува на истражувачката работа, те масовните убиства и геноциди (етноциди) кои се случувале по Светов. Некој со 2-3 поста се обиде да го дискредитира и омаловажи неговото дело, а тоа не му успеало на никој досега од неговата фела, те луѓе од науката: историчари и политиколози кои на големо се користат со неговите истражувања.. но ете некој мисли дека на кајганава ќе се дисквалификува вакво дело на еден научник, но тоа е добро ама само за самодовербата како што видовме... инаку како може некој кој не е во науката да во 3 поста искритикува човек кој има вакво CV http://www.hawaii.edu/powerkills/LONGVITA.HTM ;
чии книги трудови се преведени на десетина јазици, чии книги ги печатат како научна литература, издаваштва од универзитети во Охајо, во Њу Џерси... чии дела во каталогот ги има во Конгресната библиотека на САД.... и тн и тн...
А тој и неколку извори се сложни во едно! Со извештајот на Собранието на СФРЈ од 1951 делумно.....но сложни се во бројката од близу еден милион жртви на титовиот режим! Еве ја табелата од овој, кој ‘‘маршаловата кланица‘‘ (како ја нарекува) со 1,070,000 ја рангира на 11 место од геноцидите кои се случувале по Светот...
Да се разбереме, никој не вели дека во тие жртви немало и од оние кои се окрвавени во Втората Св Војна (четници усташи балисти), оние кои биле убиени пред крајот на војната и непосредно по неа... но најголемиот дел тоа биле цивили, цели семејства затоа што еден се огрешил или припаѓале на погрешна нација.... пишував претходно за тоа, највеќе од оние кои биле неподобни за режимот и идеолошки, огромен број патриоти, политички неистомисленици и како сакаш кажи... Многу голем број реваншизми и местенки особено внатре во партијата и тн Најголемиот број невини цивилни лица! Кога на тоа ќе се додаде бројот на стотици и стотици иљади протерани, обесправени по разни основи како една од тековините на револуцијата: конфискации, одземени фабрики, имоти во вид на деловни и стамбени простори, обработива земја, шиканирани понижени деградирани.... Ако ги сметаш и нивните фамилии тоа се неколку милиони унесреќени луѓе. Затоа што секој убиен или обесправен голема е веројатноста дека има семејство нели!? Не е жртва само тој што бил убиен или репресиран од режимот, трпело целото негово семејство!
И ти сега ме прашуваш каква врска има тоа со темата и за животот во СФРЈ!?
И тоа каква има! Прво кога се мисли на живот не се мисли само на тоа како се живеело од аспект на економија, стандард, социјала и тн и тн... од економски да, но и од политички, социолошки, културолошки.... од хуман аспект на крајот на краиштата... треба да сватиме и признаеме дека оние што биле жртви на тој режим неможат да се пофалат со оние придобивки за кои овдека се говори на големо: Добар стандард решена социјала, здравство и тн.
Така почна таа творба и траеше со такви репресии, можеби и две децении но се разбира со послаб интензитет и се помалку тортури, а се повеќе слобода за народот...
А на крајот на краишта знаеме како заврши! Со крвава војна во која животот го загубива повеќе од 200,000 луѓе, при што протерани беа над 600,-700,000... почна со крв до појас, заврши со крв до колена! Смешно е да се рехабилитира федерацијата од тие жртви и страдања, да се тврди како тоа го направиле националисти... и тн. Па тие националисти се изродива токму во титовата ‘‘кумровачка школа‘‘, членови и високи функции имаа тие господари на војната во структурите на КПЈ или републичките комитети, во ЈНА и тн.. па тие сите се чеда на Маршалот и му се кунева долго по неговата смрт!
Премногу е нереално, да не кажам премногу цинично да се зборува за придобивките на револуцијата а да не се зборува за тоа на каков темел е градена, да не се зборува за жртвите нејзини, кои немале шанси да ги уживаат тие придобивки! Во име на вистината и тоа треба да се знае!
Претходно зборував, но кога ги спомнуваш Муџахедините пак ќе повторам, во многу што за ситуацијата во РМ денес, кумуваше катастрофалната демографска политика на Маршалот и неговите рецидиви, кои во неговата партија имаа високи функции. Колку само ја измени демографската карта на Македонија со прибирањето на бегалците од Албанија и давајки им државјанство и особено со миграцијата на косовските Албанци во Македонија. Можеби и за стотина илјади во тоа време, а и во најново време така велат за неговите рецидиви! Колку се сега тие 100 илјади, по 30-40 години можеш да замислиш!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom