Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

• Креатор на темата Креатор на темата onak
  • Време на започнување Време на започнување
I samo toa. Nisto pojke.

Небитно.

Мнозинството се чувствувало задоволно.

Секогаш ќе с енајде одреден процент луѓе на кои не им се допаѓаат одредени нешта.

Треба да се говори од аспект на мнозинството, бар според мене. Зошто на тоа мнозинстов му било поарно тогаш, а не сега?

Инаку и за турско имало малцинстов кои биле вазали и служеле на Турците, па з анив си било супер. Секојпат го имало тоа.

Небитно.

Мнозинството се чувствувало задоволно.

Секогаш ќе с енајде одреден процент луѓе на кои не им се допаѓаат одредени нешта.

Треба да се говори од аспект на мнозинството, бар според мене. Зошто на тоа мнозинстов му било поарно тогаш, а не сега?

Инаку и за турско имало малцинстов кои биле вазали и служеле на Турците, па з анив си било супер. Секојпат го имало тоа.

Koe mnozinstvo? Morale taka. Plus tivka okupacija imavme.
Ne e taka. Makedonija nikogas ne bila vistinski del od SFRJ, osven za eftina rabotna sila.
I rasadnik na kodosi.
Nikomu ne mu bese ubavo, osven na nekolkcina glausi. Zatoa i imase tolku omraza i krv potoa. Eksperimentot umre so Tito.

Ne e taka. Makedonija nikogas ne bila vistinski del od SFRJ, osven za eftina rabotna sila.
I rasadnik na kodosi.
Nikomu ne mu bese ubavo, osven na nekolkcina glausi. Zatoa i imase tolku omraza i krv potoa. Eksperimentot umre so Tito.

Од Вардарска БАновина станавме СР МАкеоднија.

На хартија бевме виситнски дел од СФРЈ.

Ефтина работна сила сме и денес. Пардон, не сме ни ефтина, невработена работна сила е грото од населението.

Па не би рекол дека не им било убаво.

Крв имаше таму каде што имаше судир на религии. Православни со Католици, со муслимани.

Крв со муслиманите имаше и тука кај нас во самосотјна Македонија.

Да, експериментот умре со Тито.

Doni, ne zezaj. Arno bese, ama da ne placeme sega za nesto sto bilo failed experiment.
Ne vleam da plukame, ama pak i da ne velicame.
iskonskiot son na Makedoncite bese i e slobodna i samostojna Makedonija. Ergo, nisto ne bilo poubavo od toa da se ostvari. Se ostvari, sledstveno, sega e poubavo.

Doni, ne zezaj. Arno bese, ama da ne placeme sega za nesto sto bilo failed experiment.
Ne vleam da plukame, ama pak i da ne velicame.
iskonskiot son na Makedoncite bese i e slobodna i samostojna Makedonija. Ergo, nisto ne bilo poubavo od toa da se ostvari. Se ostvari, sledstveno, sega e poubavo.

Еде и ја сум за болдот.

Може да се коментира лежерно, да се споредат некои работи.

Сите се задоволни и среќни со самостојна Македонија. Таман работа да е спротивно.

Боли фактот што економски тие што ја водеа самосотјна МАкедонија, не ја мрднаа од нулта точка, то ест од 1990 наваму.

И ко ќе видиш со СФРЈ добивме како што влеиш само СОЦИЈАЛИСИТЧКА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА со еднаква сиромаштија насекаде, а сега добивме само САМОСТОЈНА МАКЕДОНИЈА со нерамномерна сиромаштија.

Но здравје само, и со Господ напред, може ќе му биде поарно и на ова парче земја. Којзнае.

Би се сложил и со терминот ‘‘големи играчи‘‘ а за овој маршалот Тито, баш соодветен збор најде во претпоследниот пост - манга! Историјата е преполна и со големи играчи и со манги!.... Голем играч игра долгорочно и на сигурно, творбата која ја води и развива по некои утврдени вредности и принципи на неговите претходници и воглавно плански и продуктивно... и таа творба трае и многу по неговата смрт. А манга игра краткорочно (ден за ден) и несигурно - се коцка ‘‘на ситно‘‘ и троши неплански и непродуктивно, за на крај изгубат неговите наследници ‘‘на крупно‘‘.... За разлика од големите играчи низ историјата, на мангава државата некако не потраја!
Ако сакаш да го тупиме терминолошки, ОК....
Поентата е дека секое водење држава, па и компанија, бара одредени квалитети.
Ако директор на фирма успева да направи лично пријателство со директор на банка, па земе евтин кредит за репроматеријали + даде провизија и направи успешна бизнис зделка со друга фирма и при овозможи сигурна и редовна плата за неговите вработени - тој е ДОБАР директор.
Исто ти е со лидер на држава....
Е сега , ако сакаш да ми кажаш дека сите пари од тогаш се трошеле непланско и непродуктивно, тогаш не знам како ке коментираш за сега....

Да се разбереме, јас сум свесен дека тоа време не се врака и немам идеали за тоа, али од друга страна свесен сум и на животот сега, зборам општо за расположење кај народот, и споредба по секавање на расположението кај народот тогаш.....

I rasadnik na kodosi.
:facepalm::pos::tapp::cuc:
--- надополнето: 5 декември 2012 во 23:47 ---
Saglam drzava. Samo vreme treba. Konecno e trgnato kolceto nagore.
20 - set godini cekam da trgne, uste kolku da cekam ???

Saglam drzava. Samo vreme treba. Konecno e trgnato kolceto nagore.

Ти си, дечко, тотално лом. Више не ме чудат ни серафими и целибати...

Денешнава Македонија, иначе, социјално-здраствено-образовно-економско-политички е бетер од времето на втората петолетка во СФРЈ.

Сеа само има бољи реклами.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom