Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

Член од
4 јули 2009
Мислења
4.795
Поени од реакции
3.493
Може ли да ми кажете некој јадења кои се калорични,но не се масни,бидејќи ми се случува да внесам 100 гр. протеини,но што се однесува до калориите сум мизерен неможам ни до 2000 да стигнам

Член од
6 март 2007
Мислења
307
Поени од реакции
184
Може ли да ми кажете некој јадења кои се калорични,но не се масни,бидејќи ми се случува да внесам 100 гр. протеини,но што се однесува до калориите сум мизерен неможам ни до 2000 да стигнам
Па за да пополниш калории ти требат масти. Треба да си пресметаш по твоето тело, на пример на секој килограм мускулна маса да внесуваш од прилика 1-3 грама протеин(во зависност што сакаш да постигенеш), 4-6 грама јаглехидрати и останатото го дополнуваш со масти во зависност колкав треба да ти биде дневниот калориски внес. Иначе сите калорични јадења се со масти, за тоа се и калорични. 1 грам масти е еднакво 9 калории, додека 1 грам протеин или јаглехидрати е еднакво на 4 калории.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Ај да беше прашањево обратно да требаше да се мисли човек како да склопи нискокалорични јадења ама за високо калорични имаш милион примери.
Наједонставно, земи јади путер од кикиритки, 4-5 лажици и веќе си внел не ме држи за збор ама 500калории некаде

Член од
27 април 2011
Мислења
9
Поени од реакции
7
Има ли некој искуство со соја сосот? Слушам дека се користи како замена за сол,колку е всушност тоа ефективно?

S

Stef Bachatero

Гостин
Има ли некој искуство со соја сосот? Слушам дека се користи како замена за сол,колку е всушност тоа ефективно?
Многу не ефективно зашто ставаат шеќер или глукозо-фруктозен сируп.Ок е да зачиниш нешто но додава калории :)

Член од
27 јули 2012
Мислења
300
Поени од реакции
122
Земав обезмастено сирење на пазар, е сеа таа ја прашав ми рече дека скоро и да немало масти во него, ама за белковини незнаеше да ми каже, некој ако има информација околу колку проценти би требало да содржи
не јади многу сирење , не е убаво. боље урда јади .
--- надополнето: 4 декември 2012 во 01:06 ---
Каков е тој соја сос и прв пат слушам дека е замена за сол ?! о.О ај кажи нешто поише ме заинтересира :)

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.333
Поени од реакции
21.648
Дали ќе има некои несакани нус појави од комбинација на рибино масло со млеко?

Всушност, не е баш комбинација, ама сепак.. Оброците во првата половина од денот ми се следните:
- веднаш после станување пијам 50гр. гејнер (со вода)
- половина час подоцна јадам овесни снегулки со 250мл. млеко
- два часа подоцна јадам 200гр. бисквити со 250мл. млеко
- ТРЕНИНГ
- и тн.

Јас планирав да го пијам после првиот оброк, нормално од сабајле, за да ги имам неговите придобивки преку целиот ден, ама се мислам да не има некои несакани ефекти, бидејќи првиот оброк секогаш ми е овесни снегулки + млеко. Комбинацијата млеко и риба некако ми е чудна.. :) Не е некоја голема количина, една супена лажица пијам, но сепак..

X3m

Титула по желба
Член од
20 јуни 2007
Мислења
445
Поени од реакции
177
Како беше работата со урдата... што е по сува (полесно се двои) толку помал % на масти содржи или обратно ? :)

Член од
27 јули 2012
Мислења
300
Поени од реакции
122
Како беше работата со урдата... што е по сува (полесно се двои) толку помал % на масти содржи или обратно ? :)
незнам за тоа, јас увек читам на паковањето обично зимам урда здравје радово најбоља мие .

• Ми се допаѓа
Reactions: X3m

X3m

Титула по желба
Член од
20 јуни 2007
Мислења
445
Поени од реакции
177
Јас купував изварка, ама сега не ја гледам нешто низ маркетите... сеа дома видов урда у фрижидер па пред спиење изедов едно 250г и ми беше многу повкусна од изварката... па затоа прашам, оваа беше таква сува

Член од
8 февруари 2009
Мислења
911
Поени од реакции
173
Кај пишав дека јадам многу сирење? Прашав за белковини затоа што има некои содржат околу 10, некои околу 20, а јас ги мерам оброците.

Член од
24 јуни 2009
Мислења
310
Поени од реакции
124
може некој да ми даде линк од некој калкулатор за исхрана.
она која храна колку протеини,масти,јх, калории содржи.

Член од
27 април 2011
Мислења
9
Поени од реакции
7
--- надополнето: 4 декември 2012 во 01:06 ---

Каков е тој соја сос и прв пат слушам дека е замена за сол ?! о.О ај кажи нешто поише ме заинтересира :)
Па и јас сега слушнав за него,ми го препорачаа во теретана,баш како замена за сол пошо и јас водам ако може да се каже еден строг режим бидејќи цел ми е мускулна маса,па на овој начин всушност комплетно се елиминира нели употреба на сол што уствари кај нас жените предизвикува појава на целулит. Така што побарав мислење од некој поискусен на оваа тема пред целосно да го исклучам од исхраната.А уствари е еден вид на течност,нешто како оцет,не мириса убаво,но има добар вкус,баш го имам неколку пати ставено врз стек и мислам дури и повкусен ми го прави.

Charon

Нинџа
Член од
31 октомври 2010
Мислења
428
Поени од реакции
1.104
може некој да ми даде линк од некој калкулатор за исхрана.
она која храна колку протеини,масти,јх, калории содржи.
пиши на гугл:

xxxxx nutrition facts и отвори ја страната од nutritiondata

пример

beef nutrition facts, rice nutrition facts

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.721
Поени од реакции
11.558
Добро е да се зема омега-3 како додаток? Иначе јадам многу често риба и од тие грицките (лешници, фстаци..), па затоа се замислив малку..

Kajgana Shop

На врв Bottom