Па за да пополниш калории ти требат масти. Треба да си пресметаш по твоето тело, на пример на секој килограм мускулна маса да внесуваш од прилика 1-3 грама протеин(во зависност што сакаш да постигенеш), 4-6 грама јаглехидрати и останатото го дополнуваш со масти во зависност колкав треба да ти биде дневниот калориски внес. Иначе сите калорични јадења се со масти, за тоа се и калорични. 1 грам масти е еднакво 9 калории, додека 1 грам протеин или јаглехидрати е еднакво на 4 калории.Може ли да ми кажете некој јадења кои се калорични,но не се масни,бидејќи ми се случува да внесам 100 гр. протеини,но што се однесува до калориите сум мизерен неможам ни до 2000 да стигнам
Ај да беше прашањево обратно да требаше да се мисли човек како да склопи нискокалорични јадења ама за високо калорични имаш милион примери.Може ли да ми кажете некој јадења кои се калорични,но не се масни,бидејќи ми се случува да внесам 100 гр. протеини,но што се однесува до калориите сум мизерен неможам ни до 2000 да стигнам
Многу не ефективно зашто ставаат шеќер или глукозо-фруктозен сируп.Ок е да зачиниш нешто но додава калорииИма ли некој искуство со соја сосот? Слушам дека се користи како замена за сол,колку е всушност тоа ефективно?
не јади многу сирење , не е убаво. боље урда јади .Земав обезмастено сирење на пазар, е сеа таа ја прашав ми рече дека скоро и да немало масти во него, ама за белковини незнаеше да ми каже, некој ако има информација околу колку проценти би требало да содржи
Каков е тој соја сос и прв пат слушам дека е замена за сол ?! о.О ај кажи нешто поише ме заинтересираИма ли некој искуство со соја сосот? Слушам дека се користи како замена за сол,колку е всушност тоа ефективно?
незнам за тоа, јас увек читам на паковањето обично зимам урда здравје радово најбоља мие .Како беше работата со урдата... што е по сува (полесно се двои) толку помал % на масти содржи или обратно ?
Кај пишав дека јадам многу сирење? Прашав за белковини затоа што има некои содржат околу 10, некои околу 20, а јас ги мерам оброците.не јади многу сирење , не е убаво. боље урда јади .
Па и јас сега слушнав за него,ми го препорачаа во теретана,баш како замена за сол пошо и јас водам ако може да се каже еден строг режим бидејќи цел ми е мускулна маса,па на овој начин всушност комплетно се елиминира нели употреба на сол што уствари кај нас жените предизвикува појава на целулит. Така што побарав мислење од некој поискусен на оваа тема пред целосно да го исклучам од исхраната.А уствари е еден вид на течност,нешто како оцет,не мириса убаво,но има добар вкус,баш го имам неколку пати ставено врз стек и мислам дури и повкусен ми го прави.не јади многу сирење , не е убаво. боље урда јади .
--- надополнето: 4 декември 2012 во 01:06 ---
Каков е тој соја сос и прв пат слушам дека е замена за сол ?! о.О ај кажи нешто поише ме заинтересира
пиши на гугл:може некој да ми даде линк од некој калкулатор за исхрана.
она која храна колку протеини,масти,јх, калории содржи.