reilin Здраво!
Темава ја најдов случајно , во не баш идеално време (3 по полноќ) за читање на истата , но веќе сум сигурен дека времето од 10тина минути потрошено што го читам ова не е залудно , туку доста корисно.
Ти го тагнав никот бидејќи сакам да го прочиташ моето мислење , и додека сеуште го пишувам воведот да напоменам дека ова е само мое мислење и размислување , би ми било мило ако ти помогнам тебе или било кому друг кој ќе го прочита ова , не сакам да бидам лошо разбран.
Врсници сме , и јас оваа година завршувам средно (медицинско).Истите мисли , истите проблеми ги имам додека ситуацијата ми е поразлична , да не речам ретка за наши услови.
Пред месец два , добив препорака која звучеше доста интересно и морав да ја разгледам.
Студирање во странство , поточно Шкотска.Зошто баш таму? Незнам колку од "нас" ( форумџиите ) знаат дека Шкотска има исто така интересна програма за студирање.Од мои сознанија ( не конкретни ) владата на Шкотска овозможува слободно студирање на сите (државни) факултети , без обврска да плаќаат студентите , односно има програма која има правила и критериуми кои треба да ги исполнувате за да влезете во истата.
Мене искрено проблем ми направи тоа што сум деликатен случај , но исто така не ни пробав да одам до крај да дознаам се.
И кога мислев дека сум блиску до одбирањето и насока на кој факултет од тие би го одбрал јас всушност дознав дека најнепотребно ми е да брзам и да бирам нешто прискладно за тоа што го сакам ( бидејќи ја немаше мојата сегашна професија ) . Одеднаш почнав да мислам поинаку , по објективно , работите да ги гледам од трето лице и од повеќе агли.
Го сменив мислењето и сега за сега цврсто стојам на истото.Пауза после средното образование!
Како што напоменав погоре , знам (мислам дека е така) дека сум поразличен случај бидејќи за обичен влез во Обединетото Кралство треба да поседуваш виза , која не е така лесно изводливо да ја добиеш.Предпоставувам веќе сваќате која предност ја имам .
Да не должам околу тоа , но суштината мислам дека ја имам разбрано.Секако можеби за година 2,3,5 ќе размислувам поинаку и ќе ми биде мило/криво што сум постапил така но барем ќе знам дека инстиктот сум си го послушал и сум направил чекор кој би ме правел по среќен.
Како што имав прилика да прочитам , Словенија и Словачка нудат најдобри услови за студирање во странство како македонец, мислам дека никој не го потенцираше тоа но како што имам слушнато словенечкиот ( или словенскиот како се пишуваше бе? ) не е баш едноставен но јас мислам дека јазик како јазик за 3 месеци највеќе би го зборувал како мајчин.
Секако дека има и останати опции , можеби добри и привлечни но немам/е слушнато за нив , затоа добро е да се информираш од што повеќе извори ( доколку го ставаш во приоритет студирањето во странство ) .
Инаку имам слушнато дека дипломите од факултетите од Обединетото Кралство и Австралија имаат као најголемо значење и се секаде во светот признати , секако дека има факултети на секаде што се јаки познати и признати но овие се двојат , како што имам слушнато.
Прочитав дека некои членови потенцираат дека ако паузираш можно е навиката за учење да ја изгубиш , никогаш да не продолжиш на факултет и слично.Еве како јас гледам на тие размислувања , јас сум релативно просечен ученик , тоа не го кријам и не се срамам да го искажам истото . Најмалку од се сакам да се опишувам и фалам , но сметам дека сум интелегентен и паметен и си имам врежано во главата дека оценките се само бројки и дипломата само хартија.
Oва го болдирав бидејќи сакам да видам што мислат некои други за истото , да влегува во очи!

Значи во мојот случај сметам дека паузата ќе ми биде фала богу од голема корист да се одморам и да се свртам да го користам времето за школо спрема работи кои ме прават посреќен а одземаат повеќе време.
Не мислам да лежам и да гледам телевизија , секако дека во овој период на пауза од факултет би работел .Напишав факултет а не едукација бидејќи не е само школото едукација , црпењето информации и знаења од различни сфери секојдневно го сметам за покорисна едукација од некои гранки на задолжителната школска едукација.Да не избегам предалеку...
Исто така добро е да потенцирам и дека сум таков каков што сум ученик ем бидејќи ја немам таа навика за учење но и поради тоа што можам да го воочам од нашето образование.
Едноставен коментар и без хејт на нашето образование би ми бил не ми се допаѓа како функционира.(Enought regular i guess)
Знам дека мојата диплома која живи здрави ќе ја добијам кога ќе го завршам моменталното средно училиште нема да ми биде признаена и корисна на местото каде што ќе продолжам така да времето минато тука би било колку корисно толку и штетно но што е тука е.Главата горе , верувам во своите квалитети и способности.
Верувам дека паузата можеби ќе трае една учебна година , но можеби и ќе продолжи се зависи од околностите , јас би имал и опција да учам некој/и курс/еви кои се пократок временски период од факултетот а можеби ќе ми бидат покорисни.
Како и да е , немаме сите исти ситуации , секој според својата треба да си одлучи и да донесе правилна одлука.
Секој совет нека ви биде добредојден , но убаво разгледајте го и согледајте ги добрите и лошите страни од истиот , сумирајте што има подобро лошо или добро , дали повеќе ви одговара или не.
Едноставно ако во било каква ситуација во животот не сме сигурни за нешто , најидеално е да размислиме како да ја решиме , размислувањето не трае секогаш ист временски интервал што значи во нашава дадена ситуација не е лошо да се направи пауза.
Се надевам дека мислењето мое ќе го прочитаат повеќе членови кои се на оваа крстосница и дека барем делумно ќе помогнам некому.
Се извинувам за предолгиот пост , но сакав да искажам се што мислев , и пак не сум целосен но страв ми е да не претерам па да не сака да се испрати мислењево и целово ова пишување да падне во вода

Поздрав