Твојов одговор неодливо ме потсеќа на еден настан од пред многу години, бајаги пред Бугарија да влезе во ЕУ, кога беа уште копучаана. Имаше еден батка кај нас у маало шо прстојуваше у Ќустендил недела дена. Коа се врати цела година дена ни распрааше (со невидена самоувереност) како било у цела Бугарија, колку биле цените на не знам шо у Софија и у Пловдив, какви цури се ашкале у Варна, како сите тие Бугарки се товарале као штуки за ситна парица. Страшното е што, коа ќе се истрча со глупост, наместо да се корегира чоек и да размисли шо рекол, ја продлабочуе глупоста. Си праиме муабет де.
Добро Петар, не ни мора човек да отиде во Америка за отстрана да ги гледа нештата. Не морам да одам во Северна Кореа за да знам дека е ужасно да живееш таму.
Ако сум запознала 200 луѓе, 199 имале семејни проблеми, дисфункционални семејства, распаднати бракови, никаков контакт со родителите.
Репрезентативниот примерок тоа го кажува, за почеток добра беше свадбата на која од роднините на младоженецот присуствуваа ни повеќе, ни помалку, само мајка му и сестра му, затоа што таткото не го познаваше (high school sweetheart на мајка му).
Социјалниот живот, барем онаму каде што бев, беше на далеку пониско ниво него во Македонија и општо Балканот. Видов ништо повеќе од депресивни луѓе, без амбиција, без чувство за семејна припадност. Имаа деца со познат и непознат јунак на 17 годишна возраст, а оние во брак, најчесто имаа деца од предходниот брак (или уште почесто врска) другиот родител немаше контакт со децата.
Едно, значи ЕДНО семејство не запознав во кое постоеа мајка татко деца.
Ниту еден човек од овие на моја возраст, не знаеше за такво семејство. Имаше такви кои не си ги познаваа татковците, уште почесто, не ни разговараа со родителите.
Децата раселени, ќерката на една од моите шефици се мажеше на само околу 300 км подалеку од местово, на неа и маж и им беше далеку да одат.
Јас во Белгија да се мажам, 3 автобуси ќе тргнат да ме мажат.
Присуствував на уште една свадба, двајца без тројца, тишина, исто ко да не било.
Мојот коментар е дека луѓето драстично се поразлични него тука и го немаат тој близок однос кој го има тука. Во Македонија нема да се случи комшиката да ми ја убијат и после 5 дена некој да сфати дека е умрена.
Една девојка буквално исчезна, не се појави на работа, НИКОЈ не го пријави нејзиното исчезнување. Всушност, нејзината сестра, која живееше во сосема друга држава, после 2-3 недели дојде да ја побара и тогаш сфатија дека всушност неа ја нема.
Тоа можеш да го негираш, меѓутоа и ти си свесен, дека таков меѓучовечки однос, каков што има тука, не е секојдневие таму.
Не го измислив јас тоа, дури и самите амери си потврдуваа. Им беше чудно што имам мајка и татко повеќе од 20 години во брак, и дека и двајцата ми се биолошки родители. И дека имам само една сестра, ама не полусестра, замисли, од исти родители сестра.
Кога си одевме, направивме забава, ние Балканците. Дојдоа луѓе по 40 години постари од нас, само да видат како е тоа, зашто немаа они ист поим за забава со нас.
Не испраќаа луѓе на кои едвај им ги памтевме имињата, постојано велеа ,,го осветливте нашиот живот,,. Плачеа по нас луѓе кои ги имав видено 2-3 пати вкупно.
На една од свадбите (онаа првата) дојде мајката на младоженецот и поим немаше кои сме, да ни се заблагодари што сме дошле и што сме ги развеселиле луѓето. Зашто иначе, сите амери беа дојдени во тренерки и фармерки и се пијанчеа без да ги ни приметат младоженците.
Можеби кај што живееш ти е поинаку, ама онаму кај што живеев јас добро знам на какво ниво беше социјалниот живот на тие луѓе. Скоро и да го немаа.
И не може некој што има 3 брака зад себе, децата сите се полубраќа и полусестри, што ги склепал после 2 недели познанство со некого, да ме учи мене за морални норми.
А пази, најголем дел од овие луѓе, беа од Минесота, Монтана и Вашингтон. Чат пат се наоѓаше некој појужно.
--- надополнето: 27 ноември 2012 во 12:34 ---
епа то ми се аргументите...некој има право и слобода шо сака да прај ко че е во брак со мене ...и со заедничкиот имот и со парите можи и ако сака сите да ги потроши и се да прокоцка и законо не дава никаква заштита ...имав тетка така и напрај мажотје сите пари и ги потроши и таја го следела и го фатила кај шо оди кај швалерката ...ебати аргументите поубо да ги немав...јбг шит хепен
Финансиска проневера (ако ја има) е една работа, а неверство сосема друга.
Што, ако не потроши ни денар на швалерката, тогаш не треба да биде кривично гонет?