Македонска берза

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
А како стои Гранит?
Види сам http://www.mse.mk/mk/stats/current-ratios/4 Добар е и тој...Инаку и Фершпед добро тера...
Фершпед со 38% поголема добивка од лани

Во првите девет месеци од годинава групацијата Фершпед оствари добивка пред оданочување од 132.551.000 денари, а нето-добивката изнесува 127.534.000 денари (околу 2 милиони евра), што е за 38% повеќе од истиот период лани.

Одлична фирма Жив и здрав да ни е олигархот мрсен Штеријо :)
--- надополнето: 1 ноември 2012 во 23:22 ---
А во Меѓувреме...

Народната банка ја спушти прогнозата за растот ја зголеми за инфлацијата

четврток, 01 ноември 2012, 17:59

Народната банка ги објави корегираните проекции за економијата годинава. БДП ќе биде на нула, односно економијата ќе биде во стагнација, а инфлацијата ќе изнесува 3,5%. Монетарната власт останува на ставот дека главната причина за влошените проекции се влијанијата

Интересно економијава иде надоле а има одредени фирми кој се држат одлично а типував добар дел од нив. Уште само да рипне цената на акција...а ако и тоа не барем ќе падне фина дивиденда.

fearless

in Arsenal we trust!
Член од
5 јануари 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
185
Kakvi se vasite prognozi za dolarot posle uraganov?

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Интересно економијава иде надоле а има одредени фирми кој се држат одлично а типував добар дел од нив. Уште само да рипне цената на акција...а ако и тоа не барем ќе падне фина дивиденда.
За Бетон и Гранит на хартија јасно е дека ќе пораснат после инекцијата. Ме буни Фершпед со ваков пораст, дали он го зема тендерот за Скопје 2014?

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Ме буни Фершпед со ваков пораст
Овие добивки на Фершпед се ситница (да не кажам мизерни) во споредба со добивките што ги правел во златноте време на транзицијата.
Познаник што работи во јавна администрација ми има кажувано дека тогаш се чекало Штерјо да плати давачки спрема државата за да може јавната администрација да земат плата.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Овие добивки на Фершпед се ситница (да не кажам мизерни) во споредба со добивките што ги правел во златноте време на транзицијата.
Познаник што работи во јавна администрација ми има кажувано дека тогаш се чекало Штерјо да плати давачки спрема државата за да може јавната администрација да земат плата.
Тоа време го знам. Но Штерјо пред две години го здрмаа јако, сите клиенти му се повлекоа, се развлече на милион ситни бизниси најмногу по Штип и Свети Николе и главниот извор почна да му се суши. Незнам дали знаете но Фершпед не плаќа со пари него со компензација. А од друга страна за наплата прима пари. Како се чистат на крај година еден Господ знае :)

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
На "големиот газда" Штерјо му ја лапнаа алфа овие хиениве од власта, не му оди баш најдобро, иако после овој дил веројатно ќе го остават на мира, влог во таа компанија се чини исплатлив. Инаку штета за телевизијата која после затварањето на а1 многу вложи и зголеми поблика, сега ќе гледаме розови вести и таму. Ќе биде по се изгледа пресинг некоја вечер со Миленко Неделковски а гости Латаси, Мирки и Јанковци :) Гранит мислам дека е топ фирма ем дивиденда (средно-ниска) ем стабилна им е цената имаат изгледи за раст
http://www.libertas.mk/тв-алфа-од-јануари-со-нов-управител-и-во/

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Денес берзата пукна -1.79% и е на 1731 и е на најниско ниво од 2009 дали ќе го стигне дното од 2009 од 1630-40? Што мислите?

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Денес берзата пукна -1.79% и е на 1731 и е на најниско ниво од 2009 дали ќе го стигне дното од 2009 од 1630-40? Што мислите?
Катастрофа е денес. Викав јас дека не е на арно што го реизбраа Ѓупчето америчко.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Катастрофа е денес. Викав јас дека не е на арно што го реизбраа Ѓупчето америчко.
Зошто не е арно? Ќе продолжи со глупавите политики како од 2009 а од тогаш рипна доста берзата барем во САД за Европа тие си имаат други маки.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Зошто не е арно?
Вчера и денес американските берзи се во пад, токму поради реизборот на дотичниот.
Сигурно има многу поупатени светски инвеститори од мене и тебе што знаат зошто тоа не е на арно.

Член од
15 февруари 2012
Мислења
435
Поени од реакции
537
Najgolem "vinovnik" za padot na indexot spored dnevnata lista e KMB. Cela nedela posle prilicno losiot kvartalen izvestaj vestacki se obiduvaa da ja odrzat cenata na nekoe nivo no denes najposle pukna i go povlece cel index nadole. Kaj KMB gledam "kapacitet" da odi i pod 2000, a bidejki se raboti za najlikvidnata akcija(ili mi se cini?), mislam deka zadadenite "celi" se lesno dostizni.

Член од
15 февруари 2012
Мислења
435
Поени од реакции
537
KMB падна 3,6%, Топлификација падна за цели 8,5%.
Ако мислиш дека Топлификација има поголемо влијание врз падот и покрај 6 пати поголемиот промет на КМБ, немам намера да те разубедувам тука во тоа.

Kajgana Shop

На врв Bottom