Инвестициски БУМ во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Ало бре, и лани имавме изнесување на капиталот во матичните земји, па пак имавме повеќе СДИ.
И лани грците и другите европјани имаа криза. И лани телекомот и другите европски фирми исплатија дивиденди на матичните компании.
Добро знам како се рачуна СДИ, само ти не знаеш да ја израчунаш неспособноста на Теле Самрак.

http://www.kapital.mk/MK/region/890...hrvatska_padnaa_na_nivoto_od_1996_godina.aspx

Незнам... Што уште не ти е јасно??

Сега и тебе ти залепија партиска етикета:pos:Исто како и на мене , значи ако на економско експрертската кајгана тајфа не им одговараат податоците што ги објавуваме ние стануваме Сител. Логика топови:drk:

Не е све до СДИ поред мене се преценети. Не знам дали има некоја анализа за тоа колку реално Македонија има ќар од ними пошто ги субвенционира тие инвестиции. Значи све е тоа добро, да има инвестиции, работни места итн. но некако тие СДИ ни се алфа и омега во државата за економскиот успех. А од друга страна домашната економија или да кажам мали и средни домашни фирми се во лоша состојба. Повеќе во таа насока треба да се направи поред мене. Ама и покрај тоа нивото на СДИ годинава е многу ниско. Големината на најавените инвестиции кој се најавуваат се намалува постојано.

На што дроги си?

На дијазепами сум, не можам да се смирам од возбуда од големиот наплив на СДИ.
--- надополнето: 1 ноември 2012 во 18:26 ---
Големината на најавените инвестиции кој се најавуваат се намалува постојано.

Сега и тебе ќе те прашаат на што дрога си.

Ќе слушнеш на Сител дека уствари 70 милиони инвестиции се поголеми од 250 милиони инвестиции. ;)
Како што слушнавме за позитивната рецесија.

Објавено 01 ноември 2012, 16:20,

ГРЧКИТЕ КОМПАНИИ ИЗНЕЛЕ 70 МИЛИОНИ ЕВРА ОД МАКЕДОНИЈА!

http://www.kapital.com.mk/mk/makedo...ii_iznele_70_milioni_evra_od_makedonija!.aspx
Сега рачунај чим Грците само 70 мил евра , изнеле од државата колку и други држави извадиле и пак сме во плус со СДИ. Ама пред вака да изиграваш паметен научи нешто по основи на економија како се рачуна СДИ по која методологија итн, па после продавај мозок а не да ми лепиш етикети.
Колку што знам изнесување на профит не се смета за „негативна странска инвестиција“. Значи теоретски можно е да се има негативна бројка на СДИ:confused:. Знам дека го бројат реинвестирањето на добивка од компанија во странска сопственост како странска инвестиција. Што е малку дубиозно ама ај нека им биде.

Колку што знам изнесување на профит не се смета за „негативна странска инвестиција“. Значи теоретски можно е да се има негативна бројка на СДИ:confused:. Знам дека го бројат реинвестирањето на добивка од компанија во странска сопственост како странска инвестиција. Што е малку дубиозно ама ај нека им биде.
Го прикажуваат како одлив не како негативна странска инвестиција. Имаше еден месец оваа година каде што СДИ беа во минус.Значи можно е.

Дрога не дрога, статистиката е од ДЗС па ја доволно знам да читам статистики. Покрај тоа има и разни видови од ДСИ, не се сите исти. Иначе тоа што компаниите ја извлекуваат добивката за мене е лош знак во смисла ако завршат државните субвенции и можно е да ги затворат погоните. Така барем и во други држави било досега.

Го прикажуваат како одлив не како негативна странска инвестиција. Имаше еден месец оваа година каде што СДИ беа во минус.Значи можно е.
Добро ако викаш така ќе ти верувам...
Дрога не дрога, статистиката е од ДЗС па ја доволно знам да читам статистики. Покрај тоа има и разни видови од ДСИ, не се сите исти. Иначе тоа што компаниите ја извлекуваат добивката за мене е лош знак во смисла ако завршат државните субвенции и можно е да ги затворат погоните. Така барем и во други држави било досега.
Субвенции нема да завршат никогаш тоа и е силен изборен адут. Дури и друга влада да дојде мислам дека ќе продолжат со субвенции...Се гледа кој им се приоритетите плати пензии субвенции...капитални инвестиции се на дното на листата.

Добро ако викаш така ќе ти верувам...

Субвенции нема да завршат никогаш тоа и е силен изборен адут. Дури и друга влада да дојде мислам дека ќе продолжат со субвенции...Се гледа кој им се приоритетите плати пензии субвенции...капитални инвестиции се на дното на листата.

Мислец на субвенциите за странските инвеститори како ослободувајне од комунали и други давачки за одреден рок. Тие ако завршат можеби ќе им текне да се селат во друга земја. Затоа ме интересира колку такви субвенции добиваат странските инвеститори и дали ќарот е доволен. Поентата ми е за џабе им даваме такви субвенции на странските инвеститори ако испаднеме на крај уште да доплаќаме. Немам таква статистика досега видено.

Го најдоа виновникот и за БДП-то и за СДИ-то , тоа е Грција.

Ајде за август и септември грците биле виновни што го изнеле капиталот , но зошто до јули немаше раст на СДИ ?

И лани имаше одлив , но сепак СДИ беа 3 пати поголеми од оваа година.

7 нови странски инвестиции за два месеци внесоа свеж капитал во земјава. И покрај тоа што голем број компани се погодени од глобалната економска криза сепак има и такви кои се одлучија да го прошират својот бизнис во Македонија како земја која нуди одлични услови за инвестиција.
Вчера во индустриската зона СКопје 1 започна производството во руската фармацевтска компанија Продис. Капацитетот чини 8 милиони евра а ќе овозможи 160 вработувања.Пред три дена стартуваше и италијанската компанија Текнохосе која ќе произведува гумени армирани црева за висок притисок кои имаат примена во градежништвото и автомобилската индустрија наменети за ЈугоИсточна Европа. До крајот на март 2013 компанијата ќе вложи вкупно 15 милиони евра и ќе овозможи вкупно 200 нови вработувања.
Странските инвеститори вложуваат милиони евра .Минатиот месец беше отворена и компанијата Арчело Митал ,гигант за производство на челик во светот и во рударската индустрија. Со реализација започна и Холандската компанија VPTEX фабрика која ќе произведува заштитна опрема а ќе отвори нови 180 работни места.На почетокот од септември со инвестиција вредна 6 милиони евра стартуваше и нова производствена линија за фармацевтски производи на компанијата Бионика Фармацеутикалс. Овие 7 компании овозможија нешто повеќе од 4000 нови работни места за македонците . Во најава се и нови инвестиции. Хрватска компанија во село Гари ќе отвори фабрика за производство на флаширана вода наменета за извоз. Ќе се гради и нов трговски центар на влезот во Тетово а за него инвеститорот вложува околу 20 милиони евра .
http://www.sitel.com.mk/sedum-stranski-investicii-za-dva-meseci

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom