Кој бенд од познатите не можете да го сварите или сметате дека е префорсиран?

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Е сега се скаравме. :)

Joy Division никако не можат да бидат преценет бенд. Рок музиката има нечисто потекло, настанала како ефтина забава, без некои уметнички претензии. Joy Division се еден од ретките бендови кои го оставиле зад себе холивудксиот синдром на лажна големина кој се провлекува низ рок музиката и створиле навистина уметнички дела. Тие се Достоевски на рок музиката. Unknown Pleasures и Closer се автентични уметнички дела чија важност тешко дека може да биде преценета. Joy Division по моето скромно мислење се најважниот бенд во рок музиката, заедно со Pink Floyd, на кои може да им се замери единствено хипер продукцијата и неизедначеноста на квалитетот од албум до албум.

Не го разбирам аргументот за квантитетот. Што има да се каже на 50 рок албуми што не може да се каже на 2? Мене Rolling Stones ми се одвратни. Нека одат да си ги гледаат внуците наместо да се бламираат. Но парите се слатки и на стари години.

Што се однесува на Sex Pistols, квалитетот на нивната музика е ирелевантен. Важна е енергијата која ја донесоа со себе. Тие претставуваат едно големо и еднозначо НЕ на вредностите кои тогаш беа наметнати во Англија. Не можеш да очекуваш квалитет од луѓе кои генерално не знаеа да свират. Сид Вишс беше примен во бендот затоа што претепа новинар. Одвај знаеше да ја држи гитарата.

Меѓутоа, рок музиката и вака и онака не е значајна од аспект на квалитетни музичари. Важна е енргијата која ја носи со себе, а таа кај Sex Pistols ја имаше во изобилство.
Да знаев дека ќе се вратиш на форумов не го пишував постот :D...Не знам дали насловот на темата е сменет ама кога го пишав постот мислам дека беше некако поинаку формулиран насловот и го немаше делот во него "не можете да ги сварите" колку што се сеќавам, затоа и ги наброив дел од бендовите што се во него.
Темава јас ја разбрав дека треба да се издвои бенд кој е култен, но во исто време е префорсиран само на музички план.
Немам никаква замерка за музиката на Joy Division, буквално се што е издадено е генијално и заслужни се за еден нов правец на музика, но по мое сепак имаат премалку издадено албуми за да бидат толку високо на музичкиот пиедесталот пред дузина бендови. Го спомнав примерот со Pere Ubu и мислам дека бев доста јасен на што мислам.
Слично и за Секс Пистолс и Нирвана...И за нив пишав примери со Dead Kennedys и Mudhoney.
Муабетот ми е дака кога ги листав бендовите се обидов да направам дистинкција помеѓу музичкиот дел на бендот и неговото останато влијание во музиката.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.325
Поени од реакции
15.577
Како бе го спомнавте колдплеј, че ве пукам бе еј...

А иначе истовремено мило ми е што не ги спомнавте прљаво казалиште од ексј :D

radiohead: поисфорсиран бенд ретко да начекам. На глава ми ги качија а искрено не се толку фсацинантни колку што сакате да верувате дека се. Среден квалитет и добар бренд за да продаваат нетолку добри албуми. Башка оној пејачон е идиот...но обично таквите највеќе ги сакаат.
Io Sono Interista wake up, wake up, ice age coming :D

:(...

Он топик: GNR, AC/DC и сите на нив слични и сите екс ју бендови (Бјело Дугме, Рибља Чорба, Дивље Јагоде..).
Значи коа ќе дојдат Рибља у Скопје луѓево хистерија ги фаќа lele ke odis li na bora 4orba sve jos mirise na nju leleee najjakiii!!!1
Бора и компанија не Доаѓаат у Скопје бе луѓе, они си Одат од Скопје на пауза меѓу два концерта.
Или коа на свирка негде ќе ја почнат Knocking on heaven's door И СИТЕ ОДМА LELE PESNAVAAAAA
Е шо.
Океј, песната..
AMA GNR LELELEL E OVA E MUZIKA!!!
-.-
Нез.. Не ги сварив ни нив ни ЕјСиДиСи, ич не им го сфаќам филмот.
Песната е од Парни Ваљак, и стварно е добра, сус :D (п.с. Ја знаев уште пред да ја искомерцијализира/исфорсира Бени :D )

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.634
Поени од реакции
31.847

А иначе истовремено мило ми е што не ги спомнавте прљаво казалиште од ексј :D

Io Sono Interista wake up, wake up, ice age coming :D

Песната е од Парни Ваљак, и стварно е добра, сус :D (п.с. Ја знаев уште пред да ја искомерцијализира/исфорсира Бени :D )
Дали знајш која е разликата меѓу фан кој е сигурен дека бендот е врв и фан кој мисли дека бендот кој го сака е врв?
Првиот додека некои плукаат, хејтаат, се обидуваат да го оцрнат бендот не гивосува фак, или народски кажано го боли тулето бидејќи е сигурен дека бендот е страшилиште ти текнува. Додека пак оној вториот ќе скока и ќе се обидува да докажува како бендот чинел, бендот онадел матер и е најбенд од сите бендови, дека другите ништо не разбираат.
Па така во однос на Radiohead, останувам да дејствувам како оној првиот :) нека пишува народот, јас сум сигурен во себе, можеби и посигурен во осознаениот квалитет на бендот од речиси поголемото осознавање на општествениве појави за кои мислам дека дел од нив ги познавам :)

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.665
Поени од реакции
34.115
Квантитет? o_O Избројав 16 песни вредни за споменување од Нирвана, ако имаш да додадеш плус нешто од нивната дискографија слободно постирај.
По мое се премалку за статусот кој го имаат во музиката..Пример еве што направиле Mudhoney и Melvins на музички план во истиот жанр како Нирвана, а некои луѓе воопшто не ги ни познаваат.

1. Heart-Shaped Box
  2. Rape Me
  3. Pennyroyal Tea
  4. Аll Apologies"
  5. Smells Like Teen Spirit
  6. In Bloom
  7. Come as You Are
  8. Lithium
  9. Polly
  10. Drain You
  11. On a Plain
  12. Something in the Way
  13. Blew
  14. About a Girl
  15. Love Buzz
  16. Negative Creep
How can a culture can forget its plan of yesterday
And you swear it's not a trend
Doesn't matter anyway
Barely heat the top of friend like it moves everyday
You could shit upon the stage
They'll be fans
They'll be fans

All the kids will eat it up
If its packaged properly
Steal a sound and imitate
Keep a format equally
Not an ode, just the facts
Where our world is nowadays
An idea is what we lack
Doesn't matter anyways

Me ubiva vo poim, ama ipak si ja ispustil. :icon_lol:

Аneurysam, Big Long Now, Frances Farmer will have his revenge in Seatlle, Lounge Act.. et cetera, не е поентата да набројуваме сега, Нирвана е малку, малку повеќе од unplugged во Њујорк, a троа и темава не буни, бенд кој е исфорсиран или по вкус неможете да го сварите. Ми се допаѓа мислењето на Члено од поназад, дека е битна енергијата што еден бенд ја носи, и можеби овојпат доаѓа со цена, малку поголем и недефиниран култ, но не значи дека нема вистински фанови и дека исфорсираноста е беспредметна.

M

Moon Child

Гостин
Е! Сега видов на ФБ некој го постирал, и морав да го пишам, зошто поназад го заборавив. Лени Кравиц. Никогаш не ја сфатив фамата околу овој лигав човек. Ама баш никогаш.
Бендови кои органски неможам да ги сварам:
Linkin Park - права галамџиска музика. За крив к*р не ги бива.
Avenged Sevenfold - Гитаристите се нашминкале и од глава до пети. Незнам од кога рокерите/металците почнаа да се ценат по убавина.
System of a Down - Овие ти свиреле хеви метал/хард рок Хахахах. Од wikipedia - "The stylistic variety and level of experimentation in System of a Down's music has made it difficult to describe" Ај бе не ме дупчи.
Pink Floyd - Иако се смета за еден од најдобрите бендови, пробувам да влезам во тек, но некако ЕПТЕН ми се досадни.
Nirvana - Секој втор носи маица со натпис Nirvana и мисли дека е cool. Ниту една песна не ми се допаѓа од овој бенд.
Queen - Неможам да го поднесам педерчето. Каква сака музика нека има, кога ќе го видам по гаки на некое видео на јутуб ми се лоши. Па и тоа бркот скапан. бљак.
Nickelback - Неам коментар.
И јас незнам од кога рокерите и металците почнаа да се ценат по убавина, еве гледам, ти така ги цениш.
Околу СОАД, не ја гледам поврзаноста на твојов муабет со она ископираното од Википедија. И зошто така се изнасмеа.

Кога гледам дека пишувате за Нирвана ми боцкате во очиве. И јас познавам еден куп луѓе, кои носат маици од Нирвана, па не ги мразам или мислам дека се исфорсирани поради тоа. Кој што сака нека си прави, јес да иритира, ама не ми игра којзнае колкава улога, дури и повеќе ми е смешно.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.634
Поени од реакции
31.847
Ако мене ме прашувате конкретно за Нирвана не можам да одговорам дали се преценети.Знам само дека пред нив имало добар куп погранџ бендови кои буфтале стрикно гранџ до максимум, но Нирвана биле од друга страна паметните кои успеале да си направат добра склопка на гранџот со помеката алтернативна рок музика, да го подизмешаат и сето тоа да звучи повторно добро. Инаку дали Нирвана од секогаш се хит не знам, но во мое време кога бев мал паметам дека немаше многу многу народ низ Прилеп што ги слушаа додека се купуваа тие касетките за во касетофонче. Дури и паметам кога ми поставија интернет, тоа беше пред нз точно еве нека бидат 4 години, Нирвана имаа на Smells like 5 милиони гледаност на видеото, кога за прв пат го отворив. Оттогаш па досега има рапиден скок во популарноста.
Не можам да ги плукам оти ми се бенд од детството, оти и денес знам да си пуштам нивна песна и да се вратам во времето кога свирев гитара на сукалото за месење од мајка ми :)

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Се согласувам дека Колдплеј не треба да бидат спомнати. Никој не ги преценува.

Погрешно е што некој воопшто ги цени.

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Овие нашиве НексТајм не знам дали се познати, ама поубо да не се... зш врска немеТ

Indigo

баниран/а
Член од
8 септември 2012
Мислења
763
Поени од реакции
414
Е! Сега видов на ФБ некој го постирал, и морав да го пишам, зошто поназад го заборавив. Лени Кравиц. Никогаш не ја сфатив фамата околу овој лигав човек. Ама баш никогаш.

И јас незнам од кога рокерите и металците почнаа да се ценат по убавина, еве гледам, ти така ги цениш.
Околу СОАД, не ја гледам поврзаноста на твојов муабет со она ископираното од Википедија. И зошто така се изнасмеа.

Кога гледам дека пишувате за Нирвана ми боцкате во очиве. И јас познавам еден куп луѓе, кои носат маици од Нирвана, па не ги мразам или мислам дека се исфорсирани поради тоа. Кој што сака нека си прави, јес да иритира, ама не ми игра којзнае колкава улога, дури и повеќе ми е смешно.

Како успеа да видиш дека јас така ги ценам? За мене важи старото правило, додека косата не ти порасне од одреден степен несмееш да користиш дисторзија.
Како можеш ова да го класифицираш во рок/метал??
Во врска со гитаристот на Sytem of a Down - Daron Malakian - Од Wikipedia - „He is placed 30th in Guitar World's List of The 100 Greatest Heavy Metal Guitarists of All Time“- Како може ова к#пиле да биде 30ти? Според кој критериум? Тетоважи ? Шминка? Ако е според шминка јас ќе го ставам на број 1. Која инфуленција е овој гитарист на младите ? Кое соло го има одсвирено овој гитарист? Наместо да оди напред и БАРЕМ да се потруди да го донесе свирењето гитара на повисоко ниво како што имаат направено Page, Hendrix, Malmsteen итн, он се грижи повеќе за шминката и популарноста.

Nirvana - Kurt Cobain. Само кукавиците се самоубиваат. По самоубиството и популарноста и врендноста им рипна 3 пати. Повеќето што носат Nirvana маици и ја знаат "Smells like Teen spirit" се сметаат за рокери/металци (пфф хахаха..) - тоа е една од главните причини што неможам органски да го сварам бендот. Едноставно по смрта на кобејн е тргнат во сосема погрешна насока.

M

Moon Child

Гостин
Дали Кобеин се самоубил или не, е прашање на лично убедување. Ете јас на пример мислам дека не се самоубил. Така да, неможеш да цениш дали е кукавица и да го користиш тоа како аргумент за да ја оцрниш нивната улога во музичката индустрија. Јас на пример не се замарам кој ги слуша Нирвана, и не ме интересира кој носи маица од нив. Јас не ги ценам по тоа.

Indigo

баниран/а
Член од
8 септември 2012
Мислења
763
Поени од реакции
414
Дали Кобеин се самоубил или не, е прашање на лично убедување. Ете јас на пример мислам дека не се самоубил. Така да, неможеш да цениш дали е кукавица и да го користиш тоа како аргумент за да ја оцрниш нивната улога во музичката индустрија. Јас на пример не се замарам кој ги слуша Нирвана, и не ме интересира кој носи маица од нив. Јас не ги ценам по тоа.
ама ти си еден од ретките! албански ли да зборам да ме разбереш?!

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.665
Поени од реакции
34.115
Aма секој бенд има такви фанови, Radiohead - Creep, Metallica - Nothing else matters, Beatles - Yesterday... Nirvana - Smells like teen spirit. itn
албански не зборам, ама имаш ретардирана причина што неможеш бендот органски да го свариш.

Kajgana Shop

На врв Bottom