- Член од
- 7 април 2012
- Мислења
- 1.130
- Поени од реакции
- 1.510
Абе ако ја стаеја кај шо треба, а тоа е у четврта сезона, тогаш трета немаше многу возбудлива да биде, пошто втората книга од третиот дел е најдинамична, со највише настани, а првата книга (т.е. трета сезона), е малку помирна. Сторм Оф Сордс е неофицијално најдобра негова книга и очекувам четврта сезона (т.е. втора книга од третиот дел) да биде најинтересна.
Ова се само претпоставки, ама не би бил изненаден ако во четвртата сезона ги стават приказните од Железните Острови и Дорн. И таму има доста интересни настани. Како и да е, НВО ќе гледаат да ги адаптираат книгите на најинтересен начин, постојано да се случува нешто возбудливо.Абе ако ја стаеја кај шо треба, а тоа е у четврта сезона, тогаш трета немаше многу возбудлива да биде, пошто втората книга од третиот дел е најдинамична, со највише настани, а првата книга (т.е. трета сезона), е малку помирна. Сторм Оф Сордс е неофицијално најдобра негова книга и очекувам четврта сезона (т.е. втора книга од третиот дел) да биде најинтересна.
А за големион пост шо го имаш на другана страна имам цели реферати да ти пишувам, оти ми се чини дека некои работи ги гледаш малку чудно (- да бидам политички коректен), али никако да најдам време за еден таков сериозен пост.
Како и да е, фино што има некој кој знае и со кој може и на нашки да се допишувам за ова.
Штета што Оберин, како и други солидни ликови имаше ограничен рок на траење. Имаше потенцијал.OK, ајде ќе бидам легалист: - Лорд Ремзи Болтон и Лејди Арја Старк.
(у матичното у Зимоврел така е запишано)
Веројатно мислиш на Hot Pie, пошто овој Питулица така е у оригинал.
Не ми текнуе баш дека Џора ја советуваше да иде у Ашаи т.е. на исток. Он ја советуваше да иде на запад и да не останува тука, но тоа беше подоцна во книгата, кога почна да се заплеткува миринскиот јазол. До овој степен тој само ја советуваше дека треба да се пази од карќаните и дека истиот совет кој и го даде Куати е вистинит (за разлика од муабетите на Заро и Пјат).
Доран уопште не е пасивен. Тој само се труди така да изгледа. Доран е еден од најпрагматичните ликови.
Не си седел мирно, иако така изгледа.
- Склучува таен брачен договор, кој доколку се обзнани, за Дорна ќе значи исто што и буната на Белон, за Железните острови.
- Го праќа својот син, на тајна мисија (што се потпира на тој договор), која исто така е предавство за смртна казна.
- Цело време калкулира со позиционирањето на трупите на превојот кон краините и дозволува намерно Кралското Пристаниште да мисли дека може да манипулира со него, користејќи го антагонизмот со Reach.
- Цело време влече политички потези кои секогаш имаат скриена поента (баш Оберин најде да го прати во малиот совет, исто како бомба да фрлил во него).
- Цело време тактизира со Мирсела и успева преку својот способен норвошанец, да ги осуети и држи под контрола фанатиците во својата земја/фамилија.
Јас сметам дека има карактери кои сеуште не ја обзнаниле целосно својата суштина и кои ќе изненадат со покажување на многу повеќе отколку што сега мислиме дека се. Мислам пред се на Руз Болтон и Даркстар.
Интересно е ова именце, што му го закачи Хостер, а у ствари он не само што го надживеа татко му, него и него го испрати...
Инаку, ваљда сите ги знаете трите глави од следната книга.
Следната глава од наредната книга, која се очекува да излезе, е причината за големото доцнење на (U.S.) пејпер-бег изданието на aDwtD, кое ко што чув е поместено дури за 2013.
Да.Штета што Оберин, како и други солидни ликови имаше ограничен рок на траење. Имаше потенцијал.
Истово. На сите на кои им се фалев дека сум ја прочитала третата книга и дека знам што ќе се деси следните две сезони, им викав третата нема да биде ништо посебно, ама четвртата... Ама ок, штом Црвената венчавка ќе е во трета сезона, има надеж.Абе ако ја стаеја кај шо треба, а тоа е у четврта сезона, тогаш трета немаше многу возбудлива да биде, пошто втората книга од третиот дел е најдинамична, со највише настани, а првата книга (т.е. трета сезона), е малку помирна. Сторм Оф Сордс е неофицијално најдобра негова книга и очекувам четврта сезона (т.е. втора книга од третиот дел) да биде најинтересна.
Експериментите на Мартин од третата книга, секако ќе постигнат голем ефект, но каков? 4 сезона ќе биде своевидна кулминација, а што понатаму, во 5 сезона ? Мислам, свадбените журки во сите бои си се сосем о.к., забавно, весело и сето тоа, како што зетовите и невестите можат само да сонуваат и да посакуваат, ама да не ги боли глава во наредните сезони. Сериозен мамурлак е во прашањеИстово. На сите на кои им се фалев дека сум ја прочитала третата книга и дека знам што ќе се деси следните две сезони, им викав третата нема да биде ништо посебно, ама четвртата... Ама ок, штом Црвената венчавка ќе е во трета сезона, има надеж.
Искрено, мене многу ми се допаѓаше Feast и би сакал НВО да и посветат цела сезона екслузивно на неа. Така би му дале повеќе време на GRRM да заврши со Winds. Тој се надева дека книгата ќе биде готова кон крајот на 2014, ама неговите дати не се многу за верување.Една од можностите е делови од AFfC и ADwD да бидат вметнати кон крајот на 4тата сезона, и секако 5тата со оглед на тоа што поголемиот дел од настаните се одвиваат паралелно и на тој начин нема да биде толку развлечено дејството. Иако искрено јас би сакал AFfC и ADwD да се опфатат во две сезони. Но тука е и проблемот со преостанатите две книги (ако бидат само две), односно фактот што на GRRM му треба многу време да ги напише и многу веројатно сценарио е дека серијата ќе заврши со материјалот од петтата книга пред излегувањето на TWoW. Па и да излезе порано од очекуваното шестата книга и да донесе доволно материјал за две сезони, пак на GRRM му остануваат само две до три години за последната книга, што е невозможно.
Со сето тоа во предвид останува можноста за серијата малку повеќе да отстапи од source материјалот се со цел да се даде доволно време на писателот да ги заврши книгите, и во таа ситуација 8-10 сезони изгледаат како најреален outcome.
Да не ја заборавам и мојата најнеомилена опција, а тоа е серијата да заврши пред да излезе последната книга, затоа што најверојатно GRRM ќе го има осмислено крајот пред да успее да ја заврши ADoS. Мислам дека ова би не ставило во многу непријатна ситуација нас, фановите на книгите, со оглед на тоа што поголемиот дел од нас ја гледаат серијата само како еден вид на бонус, во споредба со книгите кои што се the real deal.
Све што мењаат, мењаат со негов амин. Он рече дека добро му дошла серијава да испита, да претстави, некои идеи, кои не ги реализирал, во книгите, односно се откажал и тргнал по друг пат. (Карт...)вање.
А тоа отстапувањето се надевам дека нема да се случи. НВО направи доволно измени во светот на Мартин, не сакам да чепкаат уште подлапоко. А, имаат права да го направат тоа?
Добро, реков не ми сметаат овие малите измени шо чепкаат, ама не би сакал многу да избегаат од source материјалот, како што спомна Eddard Stark.Све што мењаат, мењаат со негов амин. Он рече дека добро му дошла серијава да испита, да претстави, некои идеи, кои не ги реализирал, во книгите, односно се откажал и тргнал по друг пат. (Карт...)
Абе ја ништо не би мењал и би ја напраил иста ко книгата. Јебеш рејтинг, профил на публика и адаптивност.Добро, реков не ми сметаат овие малите измени шо чепкаат, ама не би сакал многу да избегаат од source материјалот, како што спомна Eddard Stark.
Qarth, HotU, Xaro, тие измени ми се допднаа.
Ама, why not Cleos Frey? Why not Jeyne Westerling?
Да, ама јас не можам вака да чекам цела сезона да помини.Глобално, задоволен сум и вака и сметам дека е многу боље да се гледа цела сезона одеднаш, неголи да се чека еднаш неделно, по една епизода.
Мора да прикажат нешто од бунтот. Мислам дека треба да вметнат flashbacks со оглед на тоа што многу би им го олеснило раскажувањето на приказната, отколку ликовите само да разговараат за тоа што се случило. А и не останаа многу ликови што биле сведоци на тие настани.Инаку, ако Winds не е завршена кога НВО ја завршат адаптацијата на Dance, би можеле да посветат една сезона на Бунтот на Роберт ( или барем мини-серија, како што направија со John Adams ), или да почнат со адаптација на Dunk & Egg.
Многу сакам да го видам бунтот, ама некако ми е страв бидејќи не знам како ќе ги адаптираат настаните кај Harrenhal или Tower of Joy.Мора да прикажат нешто од бунтот. Мислам дека треба да вметнат flashbacks со оглед на тоа што многу би им го олеснило раскажувањето на приказната, отколку ликовите само да разговараат за тоа што се случило. А и не останаа многу ликови што биле сведоци на тие настани.
Eddard беше оној за кој мораше да се направи flashback, односно она што се случува во the tower of joy.
А тоа за мини серија е одлична идеја, само тешко дека ќе се одлучат на такво нешто, иако се надевам дека барем ќе размислат за таа опција.
Него некоја страна поназад сте дискутирале за Stannis, па ја да си спомнам како сум убеден дека е жив, и дека информациите кои што ги имаше во писмото на Ramsey, како за Lightbringer на пример, се извелечени од Mance.
А не знам дали сте ја прочитале теоријата дека Stannis всушност е Azor Ahai (што е ептен малку веројатно, а прашање е и дали воопшто на крај GRRM ќе ја одигра таа карта, некој од главниве ликови да е the prince that was promised), мене ми се виде како интересна.
Во основа теоријата претпоставува дека е возможно GRRM да си игра со нас, со тоа што не убедува дека Stannis не е во никој случај AA, така да ние ги сметаме за наивни оние кои што веруваат во тоа, when really the joke is on us. Интересен пресврт би бил во секој случај, со оглед на тоа што во моментов мнозинството сме убедени дека AA ќе биде или Jon или Dany.