Законот за забрана за возење од 23 до 05 часот.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Јас ни капка не ставам в уста кога возам, или кога знам дека ќе треба да возам, ама си прашав онака. Фала ти. :)
Зато ти викам, зависи колку си мерак да пивниш... јас пример сум мерак така, да си пивнам, а ако се погодиме со друштвото... иде воз у кукуруз, си ја оставам колата и си одам дома со такси.

Ме застанаа пред некое време, имав испиено 2 пива големи со мезе, во рок од 2 и пол, 3 сати преку сила. Дувнав 0.06 па сега ти види си.

Член од
29 јануари 2010
Мислења
1.619
Поени од реакции
1.551
Најмизерен закон е ова според мене , неможам да си излезам негде како човек мора да скапам до 5 сабајле за да си одам дома најчесто спиење у кола по 2-3 саати док појдам,поглуп закон нема и нема да има.

B

BooBojan

Гостин
Имам 2години ама немам 21,и ке си возам после 11 кога ми текне,ако ептен запнат да пишуват нека пишуват,шо ги е**м ќе ги сечам.Не пијам никако кога возам.

Член од
20 ноември 2008
Мислења
6.104
Поени од реакции
2.514
Ако на 18 имам возачка, ми требаат 2 или 3 години искуство за да можам да возам после 23? И какви казни се даваат ако те фатат, нормално трезен да си?

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
Ако на 18 имам возачка, ми требаат 2 или 3 години искуство за да можам да возам после 23? И какви казни се даваат ако те фатат, нормално трезен да си?
400 eвра е доколку те фатат по 23:00.
А пази го ова, 300 евра е доколку те фатат без возачка.

Член од
20 ноември 2008
Мислења
6.104
Поени од реакции
2.514
400 eвра е доколку те фатат по 23:00.
А пази го ова, 300 евра е доколку те фатат без возачка.
Mногу..
300 евра без возачка ама мислам дека на тие 300 евра + нема да мојш да полагаш 2 или 3 години. Бар така мислам.

Член од
21 септември 2008
Мислења
14.631
Поени од реакции
14.534
Ако на 18 имам возачка, ми требаат 2 или 3 години искуство за да можам да возам после 23?
Ти требаат 2 години искуство, али треба да имаш и 21 полна година како што знам. :)
И мене ми е многу без врска законов, али кога возам после 23 најчесто со мене имам другар кој има 2+ години искуство и е над 25 години. Нели со таков придружник смееш да возиш ? Ако не, тогаш среќа имам што досега ме нема сопрено полиција. :icon_mrgr: Aј уште една година ќе издржиме..

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.549
Законот си е во ред....
Јас да сум законодавец,возачка полагање на 21 година.....нема компромиси овде....
На 18 годишни деца,зелени тато и мама за матура им купуваат ауди А4,пасати...само за да бидат фраери и да ИСКОЧАТ У ГРАД со фраерска кола,да фаќаат пичиња.......
Најсвеж пример шо се случува кога на некое детиште ќе му се купи брза кола..
Во Битола пред некоја недела....
Типчето,мангупче 18,19 години...тато имал вишок пари па му купил на синчето брза кола,за да биди мангуп во друштвото.....
И шо се случува,детево се испијанило,камен(некои велат имал 2 промили алкохол).... и ја пали колата:eek:..
И по тесна улица во центар на Битола вози со преку 100 км/ч...:mad:алооооо.....:eek:
Арно ама се движи низ улица која има незгодно свртување со агол од 90 степени,и нормално не можи да ја фати кривината со таква ненормална брзина..
И шо прави типчето?Влегува во спротивната лента,и продолжува да ГАЗИ...:eek:И СЕ СЛУЧИ ТРАГЕДИЈА....:place:
Човек си ја има паркирано колата на таа страна од улицата,(излегувал од ресторан да си оди дома)......и таман се доближил до своето возило да ја отвори вратата,налетува детево возејќи како луд,и се случи трагедија....детево удира директно во човекот,го разнезол едноставно...замислете кој удар е да те собери некој со преку 100км/ч...
Човекот,неколку недели се бореше(силен човек,масивен)ама за жал не успеа да преживее и покрај сите напори на лекарите да го спасат....
И кој е сега крив овде?
Не за џабе во развиените земји оваа возраст ја смеаат за незрела...и за возачка,и за конзумирање алкохол..
Ама ние сме мангупи,ние сме попаметни...и кога ќе се случат вакви :гомце: ќе ни дојди паметот,ама за жал е доцна,изгубен е млад живот,зацрнета е една фамилија...зошто?
Зошто некој не внимавал......најмногу родителите....
Тие се највиновни...
И сега шо ќе се случи?
Детето ќе оди на суд,ќе види еден куп :гомце: шо дете на таква возраст не смее да ги види,ќе има трауми за цел живот.....
Сообраќајка со смртни последици,дело кое повлекува кривична санкција...можна е затворска казна....
И замислете детево да оди в затвор?:eek:
И сега шо прајме?
Затоа не тресете зелени,ваков бил законот таков бил законот,учете од животните случки,шо можи да се случи и кои се последиците..
Не дека на искусен шофер под дејество на алкохол не можи да му се случи ова...на секој можи да му се случи(не дај боже)....
Ама со младите генерации,посебно оние најнеискусните кои до вчера не знаеле како изгледа волан,а сега ми јачаат коли...со оваа група на возачи мора посебно да се внимава.....да се едуцираат,да знаат како треба да возат..не е само поминија ја обуката и готово,сега знам да возам,шофериште сум...
И џандарите треба да внимаваат....
Па пичка му матер,знаат кои се местата каде излегува дечурланата....застани таму....и врши проверки.....
Не тие,си спијат во вечерните часови....една или две контроли(за Битола зборувам).....а низ центар на град секој викенд има сцени од FAST AND FURIOS:eek:...
Нормална држава овие работи(безбедноста во сообраќајот)ги става во топ приоритетите во одржувањето на безбедноста на граѓаните....
Не е само бапни му 400 евра казна,нека си плати пола,и после пак исто.....
Само со казни не ја бива работата......треба да се стави ред веќе еднаш,се претера...
Па по смртност во сообраќјни незгоди сме на врвот во Европа....страшно....:tapp:

DeviAngel

Un vero cavaliere non lascia mai la sua signora
Член од
6 април 2010
Мислења
19.821
Поени од реакции
17.768
Да си прашам, значи имам 23 години уше некој ден 24, извозив автошкола на 17 години али поради економски прилини положив вожња февруари негде 2013 а возачката ми е издадена на 23.02.2013. Е сега кога ќе ја свртам назад возачката кај категориите имам само еден датум ( наводно туак треба да седи до кога си почетник и кога си положил) и до тој датум пиши 13.12.2013

Некој да ми кажи што е тоа дали до сега сум почетник поради тоа што сум 23 или .... ?

OziLLLL

MADRIDISTA
Член од
8 октомври 2008
Мислења
3.334
Поени од реакции
1.892
Да си прашам, значи имам 23 години уше некој ден 24, извозив автошкола на 17 години али поради економски прилини положив вожња февруари негде 2013 а возачката ми е издадена на 23.02.2013. Е сега кога ќе ја свртам назад возачката кај категориите имам само еден датум ( наводно туак треба да седи до кога си почетник и кога си положил) и до тој датум пиши 13.12.2013

Некој да ми кажи што е тоа дали до сега сум почетник поради тоа што сум 23 или .... ?

Не знам каква возачка имаш ти :)

Се шалам.... Од позади ти пишува кога си положил (и по тоа се гледа 2 години за да можеш после 23.). А твоето и баш не ми е логично или имаш година збркано при пишување горе или обратно си ги сфатил работите.

Како и да е, со твои полни 23/24 не се битни годините, битно е да имаш 2 години т.н искуство во овој случај, доколку датата од позади на возачка е 13.12.2013 ќе можеш да возеш 13.12.2015.
:)

DeviAngel

Член од
6 април 2010
Мислења
19.821
Поени од реакции
17.768

Се шалам.... Од позади ти пишува кога си положил (и по тоа се гледа 2 години за да можеш после 23.). А твоето и баш не ми е логично или имаш година збркано при пишување горе или обратно си ги сфатил работите.

Како и да е, со твои полни 23/24 не се битни годините, битно е да имаш 2 години т.н искуство во овој случај, доколку датата од позади на возачка е 13.12.2013 ќе можеш да возеш 13.12.2015.
хаха

Немам ништо збркано така пиши издадена 23.02.2013, а назад пишува 13.12.2013 година ито милиони пати дискутирано е истото. Неможи да положам 10 месеци од како е издадена нели :D или имаат згрешено во мвр не е можно ова :D Сега ќе постирам сличе

Acohipmk

Манипулативна кокошка.
Член од
3 ноември 2008
Мислења
1.459
Поени од реакции
2.016
хаха

Немам ништо збркано така пиши издадена 23.02.2013, а назад пишува 13.12.2013 година ито милиони пати дискутирано е истото. Неможи да положам 10 месеци од како е издадена нели :D или имаат згрешено во мвр не е можно ова :D Сега ќе постирам сличе
И јас се чудам. Нема логика твоево, најверојатно е грешка во мвр. Озил убаво ти објасни, од моментот кога си положил ќе си сметаш 2 години, во твојов случај до февруари 2015 година ќе си почетник.

DeviAngel

Член од
6 април 2010
Мислења
19.821
Поени од реакции
17.768
И јас се чудам. Нема логика твоево, најверојатно е грешка во мвр. Озил убаво ти објасни, од моментот кога си положил ќе си сметаш 2 години, во твојов случај до февруари 2015 година ќе си почетник.

:pos:

DeviAngel

Член од
6 април 2010
Мислења
19.821
Поени од реакции
17.768
Ова е грешка од неписимените во МВР, иди кажи им таму :D Или па вака вози, секако нема да се снајдат :D И онака се .. :D
Не не не им кажвам :) веројатно можи во моја корист да се искористи ако ме застанат недај боже со оглед дека сум 24 o_O

Kajgana Shop

На врв Bottom