јас како сервисер на клими тврдам и стално велам дека не на 3 туку на максимум 2 години треба да се ПРОВЕРУВА нивото на фреон во клими, но никако да се ПРОМЕНУВА... нема потреба.. фреонот не е со променлив карактер и не ги менува карактериситиките со текот на годините. она што во еден климатизер се менува е компресијата на моторот т.е. клипот а тука неможеш ништо да смениш со менување на фреонот...
значи само дополна и проверка е потребно не и промена... незнам кој ти го кажал тоа, ама сигурно грешел или нешто не си разбрал добро...
еве читај за клими на овој мк сајт:
http://www.kanosistemi.com.mk/content.php?id=100
Чисто за информација на форумашите:
Колку би чинело еден третман на чистенје на достапна надворешна единица?
Колку би чинело дополнуванје со фреон?
. И кога сме кај логиката скоро на секој климатизер како основно средство на одржување се филтрите и внатрешната единица, додека кај ТА такво нешто нема. Ако сакаш отворај и чисти ако не никому ништо( а да ја отвораш ТА печка и да ја чистиш баш и не е лесна работа).Значи има нешто во тие палени филтри освем ако се затнати помалце топло да дува. Ако е само ради тоа најдобро да се извадат, така никогаш нема да се затнат. Но најверојатно има и нешто друго, а тоа друго логично е да се штетните бубачиња кои си најдоја топол дом во филтерот и со циркулацијата на воздухот низ собата ке завршат во твоите бели дробови и ете ти бронхопнеумонија( а да ме вервате ич не е убаво чувството кога имате бронхопенумонија, сум имал знам
).