Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Фала за предлозите :)

Mirrors го имам гледано, добар е. Ќе го ѕирнам овој трилерот што го предложи :).

Немет проблем:)

Ич нема да згрешиш со Брукс. А ако ти притреба уште некое добро трилерче, исто така нема да згрешиш со ова:

Ама Брукс изгледај си го прво. Подобар е за нијанса.:)

:cuc::pos:
Каков пост човече :pos:

Нешто што ми западна во око: Не се дискутира за вкусови ама немој да си ја критикувал Анне-то.

Мада во право си тој што би ја критикувал Аннето треба директива надвор од државава да биде пратен некаде на зеленортски острови мадам.

Јас користам конвектори, те панели од Thermor (Evidence серија) веќе 5-6 години. Задоволен сум што се однесува до квалитетот на греењето... меѓутоа никој не успеа да ме убеди, ниту на форумов а ниту пријателите во тоа: што има разлика помеѓу конвектор и обична греалка.... алуминиумски дифузер и многу прецизен термостат - драпај си меот, малку пософистицирана греалка! Ништо повеќе и како таква е не-економична!
Што прави рекламата. Точно така , нема никаква разлика помеѓу конвекторот, калориферот и сличните на нив греалки. Ама буквално ништо освем дизјанот кој го доплаќаш со 100 евра.
И веќе кога сме кај струјата освем климатизер ( кој јас лично не го преферирам од Х причини) вреди да се спомне и старата добра термоакомуалциона печка. Со оглед дека евтина има само навечер само со еден тајмер и решен проблемот. Ноќе полни и акумулира, дење се празни. Сега малце повеќе место фаќа од конвекторот ама сите убајни наеднаш нема.
П.с И ај да ве видам нека легне некој на конвектор како што можеш на термопечката, башка да исушиш алишта и ред други предности кои ги има над конвекторот.

Што прави рекламата. Точно така , нема никаква разлика помеѓу конвекторот, калориферот и сличните на нив греалки. Ама буквално ништо освем дизјанот кој го доплаќаш со 100 евра.
И веќе кога сме кај струјата освем климатизер ( кој јас лично не го преферирам од Х причини) вреди да се спомне и старата добра термоакомуалциона печка. Со оглед дека евтина има само навечер само со еден тајмер и решен проблемот. Ноќе полни и акумулира, дење се празни. Сега малце повеќе место фаќа од конвекторот ама сите убајни наеднаш нема.
П.с И ај да ве видам нека легне некој на конвектор како што можеш на термопечката, башка да исушиш алишта и ред други предности кои ги има над конвекторот.
Сосема си во право за старите ТА (термоакомулациони) печки. Колку само подобар избор е ТА од 3Kw oд конвектор дури и со послаба снага да речеме 2KW.... токму така како рече Владе, предноста е што акумулира кога е двапати поевтина струјата, а грее преку цел ден... Единствено кај нив што не ми се допагја е тоа што освен топлинска енергија акумулираат и прашина така да кога дуваат прашината ја вдишуваме.... крајно непрактична за оние што имаат проблеми со дишните патишта, носот.... а и за здравите не е добро нели да вдишуваат, би требало комплетно да се чисти (веројатно стручно лице или познавач) бар на две години, нешто слично како со климатизерите!.... Е да ако со ова се сложив, тогаш воопшто нема да се сложам со она: ‘‘можеш да легнеш на ТА печката‘‘ или да седнеш.... сосема погрешно. Не правете го тоа никако! Особено не ако имате потреба бргу по тоа да излезете надвор на студ. Каква траума за телото е тоа!? И доколку не излегувате не е многу корисно да седите на печката, особено не младите луѓе - организми во развој.... штетно е за коските.

Сосема си во право за старите ТА (термоакомулациони) печки. Колку само подобар избор е ТА од 3Kw oд конвектор дури и со послаба снага да речеме 2KW.... токму така како рече Владе, предноста е што акумулира кога е двапати поевтина струјата, а грее преку цел ден... Единствено кај нив што не ми се допагја е тоа што освен топлинска енергија акумулираат и прашина така да кога дуваат прашината ја вдишуваме.... крајно непрактична за оние што имаат проблеми со дишните патишта, носот.... а и за здравите не е добро нели да вдишуваат, би требало комплетно да се чисти (веројатно стручно лице или познавач) бар на две години, нешто слично како со климатизерите!.... Е да ако со ова се сложив, тогаш воопшто нема да се сложам со она: ‘‘можеш да легнеш на ТА печката‘‘ или да седнеш.... сосема погрешно. Не правете го тоа никако! Особено не ако имате потреба бргу по тоа да излезете надвор на студ. Каква траума за телото е тоа!? И доколку не излегувате не е многу корисно да седите на печката, особено не младите луѓе - организми во развој.... штетно е за коските.
За прашината се има прашина, тоа е неизбежно без разлика дали е лето или зима, таа си е тука па колку сакаш бриши проветрувај и незнам што.
Разликата помеѓу прашината од климатизер и обичната прашина е во тоа што таа од климатизерот( барем јас така си мислам, не е научно поткрепено) поради зголемената влага во самата единица и топлина која ја има истата ствара погодно место за развој на бактерии и други штетни бубачиња отколку од прашината која излегува од самата термо печка која е онаа истата прашина што ја има низ цела соба и најчесто е само прашина и ја вдишуваме секој ден и во лето и во зима, така да навикнати сме. Друго кај климатизерот што ми пречи е што ствара некој вид на промаја, а промајата е фактор еден за настинка па додадиму и бактериите кои ги разнесува низ цела соба и ете ти рецеп за болест на дишни патишта.
За лежењето цел живот сум лежел па ете и пораснав и никому ништо. Тоа ме потсеќа на муабетот од бабами не излегвај надвор капен си, ке настинеш.

Чисто за информација на форумашите:
Колку би чинело еден третман на чистенје на достапна надворешна единица?
Колку би чинело дополнуванје со фреон?
со оглед на цена на гориво цената на еден комплетен третман е од 1900 до 2500 денари. во то а следи:

-хемиски третман на надворешна единица
-хемиски третман на внатрешна единица
-дополна со фреон

но.. морам да нагласам дека во моментов не го работам ова, затоа што на мојата фирма прва и основна окупација е парно греење, производство и монтажа на кано системите, за економично греење... еве на овој линк можете да видите за што се работи:

http://www.kanosistemi.com.mk/index.php?id=72

инаку со климатизери и третман нивни само во лето и/или почеток на лето, кога на нас македонците едноставно ни се брише од глава моментот дека иако е лето ке дојде зима пак, па сите забораваат дека треба да го решаваат греењето и сите идеи кои ги имале да ги реализираат тогаш или во текот на летото бидејки тогаш е нај евтино, за разлика од есенскиот и зимскиот период кога се е поскапо и тоа за некои работи и повеке оф 50%... септември е преломен период, период кога сеуште може по стари цени да се средат некои работи...

Како може бе овие комедии да ги предложувате? Уште ace ventura да му го предложевте на Македонец... овие комедии ги одрвеа веќе на нашиве телевизии, не постои човек што ги нема изгледано

Иначе од новиве Wanderlust ми се свиѓаше. И нешто попаметно и потценето (!) Whatever Works

Јас пред 1 месец пак го глеав Airplane. :D

Инаку ова зезањево меѓу модераториве ми се свиѓа. Troubles in paradise? :D

Разликата помеѓу прашината од климатизер и обичната прашина е во тоа што таа од климатизерот( барем јас така си мислам, не е научно поткрепено) поради зголемената влага во самата единица и топлина која ја има истата ствара погодно место за развој на бактерии и други штетни бубачиња отколку од прашината која излегува од самата термо печка која е онаа истата прашина што ја има низ цела соба и најчесто е само прашина и ја вдишуваме секој ден и во лето и во зима, така да навикнати сме. .
Јас многи ги ценам твоите постови, но од ова со прашината, влагата, бактериите и штетните бубачиња нај голем впечаток ми остави ова што го подвлеков.

А таман помислив дека еднаш нема да ги исхејта роботите......
Ах бе Io Sono Interista.....ама ајде ти простувам не е лесно на денешно време да си Интерсита по занимање:свиркам:

Јас многи ги ценам твоите постови, но од ова со прашината, влагата, бактериите и штетните бубачиња нај голем впечаток ми остави ова што го подвлеков.
Многу јасно, тоа што незнам незнам, а кога нешто незнам тогаш логиката работи:). И кога сме кај логиката скоро на секој климатизер како основно средство на одржување се филтрите и внатрешната единица, додека кај ТА такво нешто нема. Ако сакаш отворај и чисти ако не никому ништо( а да ја отвораш ТА печка и да ја чистиш баш и не е лесна работа).Значи има нешто во тие палени филтри освем ако се затнати помалце топло да дува. Ако е само ради тоа најдобро да се извадат, така никогаш нема да се затнат. Но најверојатно има и нешто друго, а тоа друго логично е да се штетните бубачиња кои си најдоја топол дом во филтерот и со циркулацијата на воздухот низ собата ке завршат во твоите бели дробови и ете ти бронхопнеумонија( а да ме вервате ич не е убаво чувството кога имате бронхопенумонија, сум имал знам:().

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom