¯
¯\_(ツ)_/¯
Гостин
^Na 3D izlezen e, kako e mozno na 1080p ushte da ne e?
Тоа е тоа. Чиста копија, само ќе мора да почекаме да излезе вториот дел за да се даде целосен заклучок, нормално во овој случај крајот не ни е познат.Тешко дека е добар наследник на елиен . Времето кога елиен е представен е сосема друго и по однос на содржината и по однос на ефектите . Од тогаш навака имаме многу содржински добри СФ филмови исто како и технолошки совршени . Прометеј е во многу работи лоша копија со превземени делови од Елиен и повеќето кои го гледале денес а го имаат гледано Елиен веројатно не се многу воодушевени .
Ако се работело за навраќање на предходното слученото( пред Елиен ) и тоа ако го посматраме како моно дело или трилогија (потенцијална во која ќе следат делови понатаму ) сепак е лошо сработен затоа што нема нови креативни моменти кои те држат и кои ќе те натераат да следиш и понатаму .
Чорба од концепт е тоа навраќање наназад што се сретнува во доста сф филмови како стар трек и ако не се сработи добро со нови моменти ,добивам впечаток дека Ридли нема што ново да каже па си се ископирал себеси во недостаток на квалитетна идеја .
Всушност и во последно време нема богзнае какви изненадувања кои те оставаат без здив . Нешто како да ги фатила летаргија па копираат , преработуваат и прават копија на копија во ново руво и со ПС а ШУПЛИВО СОДРЖИНСКИ.
Од кој аспект филмот треба да е утка ?Ве читам ама не ме убедувате, имате некакви полу-аргументи и сковани реченици без некакво конкретно значење. Мислам извинете ама сеуште не прочитав некој конкретен аргумент зошто филмот е тотална утка како што повеќето викате дека е.
Не знам како го доживувате Прометеус, како приквел, римејк на старите филмови или што знам... јас на овие филмови им дадов мој термин - Alternative Prequel. Таков филм е исто и Rise of The Planet of Apes. Дејствието му е сместено пред почетокот на оригиналот, сепак ќе оди по нова линија. Како и да е не се замарам со тоа. Елиен си е Елиен, ова е само освежување на истата тема и така го доживувам.
Биологот та биологот. Може преку Тасета му било. Може не си ја сака професијата ко милиони други луѓе. Може само пари го интересираат. Може му фали женска му. Знаеш до кога можам вака?Од кој аспект филмот треба да е утка ?
Приказната ко приказна е добра, тоа од кое ја сум изиритиран е фактот што потенцијалот кој овој филм го поседуваше не е искористен, според мене воопшто не е искористен а најголем дел од вината лежи во смешното сценарио и дел од сцените кои ги спомнав ... повторувам, ДЕЛ од сцените кои ги спомнав.Тебе ако ти е ок еден биолог, уште еднаш повторувам, БИОЛОГ, да бега од нешто што всушност за неговата професија е револуционерно откритие за да подоцна истиот кон нешто вонземско се понаша ко да е маче, мене лично, ми е дебилно, поготово за филм на Ридли, и тоа го окарактеризирам ко голем пропуст кој филмов не смееше да си го дозволи, без разлика дали тој лик бил 20мин дел од филмот, или 5, сеедно. Ова класичен автогол, ова може да го вметне само човек кој всушност поим нема каква професија е ова, во минус да е навлезен со информациите за оваа професија.
Еве и уште една сцена ќе посочам, кога Eлизабет се оперираше за да го извади тоа створењето од себе, после таков зафат она нема да е способна од кревет да стане неколку дена ( сечење и копање во абдоменот ), а не да трча и да биде до тој степен агилна, ова знам дека е споменато уз фактот што типката донесе вонземско суштество на бродот, а при еден таков проект и употреба на таква машина за операција ( како што разбрав, истата била огромен пробив во медицината и реткост на планетата Земја, па голема привилегија било тоа што е вметната во Прометеус ), стварно апсурдно ми беше никој за истото да не знае и да не провери што уствари се десило таму ( луѓето што ја разбудија Елизабет не беа мртви, али уз клише моментот, удрени и онесвестени на неодредено), поготово поради фактот што мажот на Елизабет беше убиен зашто беше изложен на инфекција и не смееше да биде внесен во бродот. За мене ова е катастрофално и избрзано, сигурно постоела некоја друга импровизација во сценариото за да ете биде внесено сушстеството во бродот чија цел на крајот сите видовме која беше.
Филмот нуди само прашања без никаков конкретен одговор а истите треба да дојдат за минимум 2 до 3 години, ова според мене е уште една утка, затоа реков, филмот е добар за прва епизода од некоја серија со потенцијал да биде одлична па и да биде со epic размери. Убаво рече џимеј погоре, на Линделоф не требаа да му дадат да го пишува сценариово за филмов, овој проект всушност нема фалинки ко што многу гледам пишуваат по нетов, има еден вишок од старт, а истиот се вика Дејмон Линделоф.
Уште еднаш ќе кажам, факторот Ридли многу влијае кај оние кои се обидуваат да го исперат филмот од калта во која длабоко навлезе, да беше некој друг режисер, ко Финчер со Елиен тројката, човек кој тогаш не беше експониран многу во филмскиот свет, филмот ќе наидеше на далеку поостри критики од оние кои сега беа приложени во јавноста од филмските критичари.
И ја оставам еден мал простор за демант со наредниот филм, односно филмови нормално едвај чекам истите проекти да бидат реализирани без разлика на она што го мислам за Прометеус, ама размакот од овој до следниот проект е огромен и после ваков приквел не смееа да си дозволат толкава временска разлика ( која може да биде и уште поголема ).
Prometeus се случува на LV-223, Alien на LV-426.Мене највише ме изнервира филмот кога го разбудија тој “креаторот“ и он ни две ни три него ги зашамара сите ги изрита без збор да каже. И он бил некој супериорен вид како па да не, ксеноморфите па се по интелигентни од него. И на крај тој креаторот ист серко што умре у пиче си мамино тамо наместо да умре на стол каде што го најдоа во Алиен
Не ми се свиѓа филмот и нема никаква смисла.
Добро, ако одиме по таа логика, за секој филм можеме истиов муабет да го водиме и секое просечно филмче да го величиме до небо само ради фактот што до утре можеме да го тераме муабетот, ама може ова, може она, фактите се следни, они го претставија него ко кукавица, за да наеднаш, кон нешто вонзмеско се понаша ко да е негово милениче, фантастичен прелаз, а тоа е она кое ја го критикувам најмногу, ок, биолог е а бега од нешто револуционерно за негова професија, каде може да пишува историја, нејсе, терај така со него до крај па макар и го расчеречат на 2 дела, а не наеднаш на нешто одвратно, непознато, во облик на змија, да се понаша на таков малоумен начин.Биологот та биологот. Може преку Тасета му било. Може не си ја сака професијата ко милиони други луѓе. Може само пари го интересираат. Може му фали женска му. Знаеш до кога можам вака?
После тој зафат нема да може да мрдне, во 2012. Финтата со Сај Фај е дека во иднина ќе бидат можни работи кои денес не се. Што ако му се навртевме на Стар Трек за направата за храна која никогаш нема да биде измислена. Или за докторите што ги лечат пациентите со некакво ласерче. Ај да му се навртиме и да го отераме у три лепе затоа што сите тие работи се невозможни. И ховербордот на Мајкл Џ Фокс е невозможен па ете тој го возеше а сите ние ќе го сањаме. На Оливија во Фринџ и свирнаа метак во глава па го извади. Јас брмчев за тоа ама другите немаа против. Тоа е Сај Фај. Ја пушташ фантазијата да работи и си свиркаш.
Линделоф и ја го мразам. Џубре.
Тој брод што го најдоа на Alien не е истиот брод кој беше соборен во Prometheus, и како што кажа Max Legend не се работи за истата планета. Си го пропуштил делот каде Дејвид кажува дека тоа не е единствениот брод, и последната сцената каде ја напуштаат планетата со Елизабет со ДРУГ брод. Помеѓу крајот на Prometheus и почетокот на Alien има барем уште еден филм. Гледај на филмов како предходник на предходникот на Alien и ќе ти има повеќе смисла.Мене највише ме изнервира филмот кога го разбудија тој “креаторот“ и он ни две ни три него ги зашамара сите ги изрита без збор да каже. И он бил некој супериорен вид како па да не, ксеноморфите па се по интелигентни од него. И на крај тој креаторот ист серко што умре у пиче си мамино тамо наместо да умре на стол каде што го најдоа во Алиен
Моre like top 3.Неможете да уживате во филмов зашто од старт правите огромна грешка и го споредувате со Alien (можеби топ 5 Sci-Fi на сите времиња). Alien е one and only...
Ajde bash da vidam stavi go pred 2001, Blade Runner i Star Wars.Моre like top 3.
1. 2001Ajde bash da vidam stavi go pred 2001, Blade Runner i Star Wars.