Prometheus / Alien: Covenant

Z

zmej gorjanin

Гостин
Мoja грешка за геологот, реков, го изгледав филмот и одма у рисајкл бин отиде па работиве не можев да ги проверам, како и дијалозите, нејсе, ништо страшно.
Што се однесува до текстот што го пастираше, глупо е нештата во друг филм да се правдаат со слични работи од Елиен кој е снимен пред 30 години, нема смисла таквата паралела, останува фактот дека луѓето требаше да бидат дел од оваа експедиција, да спијат 2 години за да откако ќе се разбудат у сред универзум всушност да им биде приложено за што е оваа мисија ( доста несериозно за ваков тип на експедиција ), останува фактот дека собран е инкогнито екипаж кој претставуваше огромен ризик за мисијата со нивната '' стручност ''; луѓе кои меѓу себе не се познаваа а се дел од прескапа мисија која е од енормна важност, на крајот испадна, дека и човештвото на некој начин зависи од нив, дека истата се базира на цртежи од кои произлегува теорија и интерпретрање на истите а подоцна таа интерпретација се покажува и како погрешна ( слични цртежи и интерпретации денес можеме да начекаме на нетот ) па ова е стварно глупа причина за поттик за реализација на ваква мисија во, кхм, 2093та година, премногу плитко, сметам дека треба нешто многу повеќе од ова за ваков тип на мисија, поготово ако станува збор за 2089та година ...

И сериозно, те молам, ова за биологов е смешно да се каже

Аnd the worst question of all is „Why did the character do this or do that? That is soooo stupid“

Не, ова воопшто не е глупаво, напротив, прво имаш еден биолог ( види дефиниција за биолог ) кој претпоставуваме, е внимателно избран за ваков тип на мисија од енормна конкуренција, значи мора да е нешто посебно нели, тоа го тргам на страна, ако веќе се плаши од мртов вонземјанин кој долги години дремел тука и истиот воопшто не е интересен за него ко биолог ( неинтелигентно бајаги, во ситуација кога ликот е апла спореден и планираат да го умрат, боље да беше нешто друго а не биолог ), логично е да се плаши и од уште едно вонземско суштество, кое подоцна брутално го уби.

Тhis is soooo stupid, ова беше апла малоумен дел од сценариото, јас можам да си дозволам да изнесам ваков заклучок а сум никој и ништо и пак ќе кажам, срамота е да не се посочи на истиово, ова е класичен fail кој еден Ридли Скот не смееше да си го дозволи.

п.с. Диксусијата помеѓу Јанек и Викерс пред поканата на Викерс за секс

"- hello - Janek is playing on his accordion in the corner
- how much longer is gonna take? - Vickers is pointing to the scanner
- i dont know im just the captain - Janek continue playing
- that thing sounds like a dying cat by the way - Vickers
- well have you know that this thing once belonged to Stephen Stills? - Janek
- am i suppose to know who that is? - Vickers
- /laughing/ you know....if you wanna get laid you really dont have to pretend to be intrested in a pyramid scanner, i mean you can just say, hey im trying to get laid - Janek
- hm i could, i could say that right? but that wouldnt make sence why i fly myself a half a billion miles from every man on earth if i wanted to get laid, would it? - Vickers is about to leave
- hey ummm Vickers! hey Vickers!....i was wondering.....are you a robot? - Janek
- my room, 10 minutes - Vickers walks out of the room
- well if you cant be with the one you love, love the one you with, love the one you with" - Janek singing and playing

:pos:Ако веќе имале неколку отфрлени сцени од филмот, оваа чудно како ја испуштиле најискрено. Нискобуџетни порничи имаат бољи дискусии пред актерите да се впуштат у акција.
Во оваа сцена Линделоф ни ја наметнува загатката дали Терон е робот или не, после тоа имаш друга сцена со Вејланд кај што го нарекува - Татко, а човекот има сто и кусур години. :)

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Во оваа сцена Линделоф ни ја наметнува загатката дали Терон е робот или не, после тоа имаш друга сцена со Вејланд кај што го нарекува - Татко, а човекот има сто и кусур години. :)
Blade runner подобро ја долови таа работа.

А од кај Викерс е робот? Што ако е клон на пример?

Z

zmej gorjanin

Гостин
Blade runner подобро ја долови таа работа.

А од кај Викерс е робот? Што ако е клон на пример?
Можно е не викам не, само имаа една мала конфронтација со Дејвид и оваа кога го грабна не можеше да и мрдне, тешко дека тоа на робот би можела да го изведе.:)

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Можно е не викам не, само имаа една мала конфронтација со Дејвид и оваа кога го грабна не можеше да и мрдне, тешко дека тоа на робот би можела да го изведе.:)
Како и да е она слободно можела да биде подреден дел од посадата наместо да се однесува ко командант во екипаж кој не знаеш кој им е главниот, дал Јанек, дал Викерс, дал Елизабет.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.772
Поени од реакции
12.235
И сега пазете контрадикторност, бегаат од кај вонземјанитот, '' изненадувачки '' се губат и мора да преноќат таму, одат во собата со големата '' човечка '' фаца, и им се избацува нешто во облик на змија, наеднаш тоа непознато суштество за биологов е маче, сака да си игра со него, му иде со раката, а претходно бега поради најдено мртво тело на вонземјанин кое таму дремело таму долги години, .
малку дебилска сцена. Има одредени правила и во обична хемиска "лабораторија", камоли ситуација со суштество излезено од течност (ми наликуваше на онаа примордијална течност) на икс планета.

Од ваков филм повеќе барам порака/идеја и колку е таа логична од наша гледна точка со издржана сци-фи приказна...Во тој поглед филмот ми се допадна.

Имам едино замерка што беше многу краток за сите елементи од приказната да влезат во 2 часа. Многу прашања допрени се само површно. Инженерот, течноста, резултатот, Дејвид и неговото познавањето на планетата, бродот, течноста и резултатите, намерата за уништување на човекот...
Можда овој дел требаше да го поделат барем на два дела.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Не, се согласувам со она размислување на дечкото од ИМДБ дека во денешно време многу цепидлачиме. Малку се филмови, посебно од жанр како Сај Фај, кои не можеш да ги изребраш како сакаш. Премногу навлегуваме во прашања како: зошто овој карактер направил така и така... Веројатно затоа што секој карактер е приказна за себе, можеби во моментот не му чуело за нешто друго. Да не бегаа плавушите нагоре по скали наместо на улица, ќе немавме хорори за гледање. И што ќе беше ако луѓето во 80-ите цепидлачеа како нас и го поставеа сосем логичното прашање: како Мајкл Маерс успева со лагано пешачење да ги стигне жртвите кои трчаат? Да, денес тој филм не би преживеал.

Не се изземам воопшто од друштото на критичари, еден куп филмови поминале на ребрање (оној со лименките не спаѓа овде пошо тоа не е ни филм... wot Iceboy) но во главно мислам дека си правиме лоша услуга кога прeбираме, посебно во филмови чија единствена цел е забава за масите.

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Не, се согласувам со она размислување на дечкото од ИМДБ дека во денешно време многу цепидлачиме. Малку се филмови, посебно од жанр како Сај Фај, кои не можеш да ги изребраш како сакаш. Премногу навлегуваме во прашања како: зошто овој карактер направил така и така... Веројатно затоа што секој карактер е приказна за себе, можеби во моментот не му чуело за нешто друго. Да не бегаа плавушите нагоре по скали наместо на улица, ќе немавме хорори за гледање. И што ќе беше ако луѓето во 80-ите цепидлачеа како нас и го поставеа сосем логичното прашање: како Мајкл Маерс успева со лагано пешачење да ги стигне жртвите кои трчаат? Да, денес тој филм не би преживеал.

Не се изземам воопшто од друштото на критичари, еден куп филмови поминале на ребрање (оној со лименките не спаѓа овде пошо тоа не е ни филм... wot Iceboy) но во главно мислам дека си правиме лоша услуга кога прeбираме, посебно во филмови чија единствена цел е забава за масите.
Овој филм со оглед на своите реклами не се презентираше како забавен филм слешер за масите.

Инаку змајот веќе стави реплика на тип кој го брани Прометеј и во една прилика има наведено како луѓето не се прашувале зошто имало пропусти во Ејлиен поради атмосферата која знаела како да те зграпчи и да не се прашуваш што и зошто и како. Океј, има поента, но зошто Прометеј го немаше тој ефект како првиот Ехјлиен?

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.634
Поени од реакции
34.026
Абе Ио ќе ме спојлнаш, уште не ми е гледан, туку го прочитав дечкото од имдб и ми стои како да држи вода муабетот.
Еве и на Мара му се допаѓа, а он ми е репер за блокбастери. He gets them.

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Овој филм со оглед на своите реклами не се презентираше како забавен филм слешер за масите.

Инаку змајот веќе стави реплика на тип кој го брани Прометеј и во една прилика има наведено како луѓето не се прашувале зошто имало пропусти во Ејлиен поради атмосферата која знаела како да те зграпчи и да не се прашуваш што и зошто и како. Океј, има поента, но зошто Прометеј го немаше тој ефект како првиот Ехјлиен?
Болд 1: не знам како се презентирал. Сај-фај блокбастер за што може да биде ако не за забава?
Болд 2: за кој како. Го немаше тој ефект да, но според мене е добар наследник на Елиен. Јас не ни очекував да го надмине оригиналот, а и прашање е колку време му требало на “Елиен“ да стане класика. Немој да мислиш дека сите излегувале од кино со WOW фаци кога го гледале Елиен. Елиен едноставно е филм кој “останал“, го издржал тестот на времето.

Член од
23 август 2012
Мислења
40
Поени од реакции
13
Болд 1: не знам како се презентирал. Сај-фај блокбастер за што може да биде ако не за забава?
Болд 2: за кој како. Го немаше тој ефект да, но според мене е добар наследник на Елиен. Јас не ни очекував да го надмине оригиналот, а и прашање е колку време му требало на “Елиен“ да стане класика. Немој да мислиш дека сите излегувале од кино со WOW фаци кога го гледале Елиен. Елиен едноставно е филм кој “останал“, го издржал тестот на времето.

Тешко дека е добар наследник на елиен . Времето кога елиен е представен е сосема друго и по однос на содржината и по однос на ефектите . Од тогаш навака имаме многу содржински добри СФ филмови исто како и технолошки совршени . Прометеј е во многу работи лоша копија со превземени делови од Елиен и повеќето кои го гледале денес а го имаат гледано Елиен веројатно не се многу воодушевени .
Ако се работело за навраќање на предходното слученото( пред Елиен ) и тоа ако го посматраме како моно дело или трилогија (потенцијална во која ќе следат делови понатаму ) сепак е лошо сработен затоа што нема нови креативни моменти кои те држат и кои ќе те натераат да следиш и понатаму .
Чорба од концепт е тоа навраќање наназад што се сретнува во доста сф филмови како стар трек и ако не се сработи добро со нови моменти ,добивам впечаток дека Ридли нема што ново да каже па си се ископирал себеси во недостаток на квалитетна идеја .
Всушност и во последно време нема богзнае какви изненадувања кои те оставаат без здив . Нешто како да ги фатила летаргија па копираат , преработуваат и прават копија на копија во ново руво и со ПС а ШУПЛИВО СОДРЖИНСКИ.

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Ве читам ама не ме убедувате, имате некакви полу-аргументи и сковани реченици без некакво конкретно значење. Мислам извинете ама сеуште не прочитав некој конкретен аргумент зошто филмот е тотална утка како што повеќето викате дека е.

Не знам како го доживувате Прометеус, како приквел, римејк на старите филмови или што знам... јас на овие филмови им дадов мој термин - Alternative Prequel. Таков филм е исто и Rise of The Planet of Apes. Дејствието му е сместено пред почетокот на оригиналот, сепак ќе оди по нова линија. Како и да е не се замарам со тоа. Елиен си е Елиен, ова е само освежување на истата тема и така го доживувам.

Z

zmej gorjanin

Гостин

Мислам дека дечкото критиката ја упати кон оние кои се занимаваат со баналности од типот: Зошто овој у ваква ситуација вака изреагирал а у друга поинаку, зошто не избегал кога можел тоа да го направи, не било воопшто рационално и останати небитни работи и барање влакно во јајце. И јас имам замерки кон филмот кои прават тој да застрани од оригиналниот Елиен серијал од типот на еден мадафака им ебава мајката на вонземјаните и го спасува светот. Тоа е тотално утињање на концептот на Елиен серијалот, такви вметнувања прават филмот да изгледа несериозно. Иако и не ми се јасни оние фанови кои бараат стопроцентна доследност на првите два дела. Јас не би сакал да го гледам истиот филм, тоа ќе биде едно големо клише. Плус кога правиме муабет за Прометеј треба да имаме на ум дека ова е плодна почва за посадување на интересни прашања и отскочна даска за еден нов серијал кој врвот треба да го достигне во наредните два дела.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Едвај чекам да излезе во 1080p па да се приклучам на дискусијава, ама од друа страна, чим има толку кои негатвино се изјасниле, јасно е од старт дека филмот не е она што треба, како и да е да го погледнам па ќе коментирам.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.772
Поени од реакции
12.235
како приквел.
најповеќе одговара на приквел.
Ја па не ни знаев дека е нешто поврзан со серијалот Елиен, се до пред крај на филмот. И додека не ве исчитав оти обично не читам однапред информации за филм :)

Кому му се свиѓа или не, вкусови и субјективност. Мене ми легна, а каква суша беше последно време за филмови од овој тип...,според тоа како заврши се надевам ќе има продолжение од барем едно 3 часа.

Kajgana Shop

На врв Bottom