Киселини во стомак

• Креатор на темата Креатор на темата Офчар
  • Време на започнување Време на започнување
^^ ќе стискаш заби до вторник. Таму треба да бидеш храбар, не е нешто страшно (еден комшија беше таму пред 5-6 месеци, не било многу страшно). Подобро на време да провериш што е отколку да бегаш од ваков проблем.

I jas imam veke 3 godini problemi so kiselinite ..vo zeludnikot ....... probav so lekarstva,caevi .... no ne mi pomognaa ...napraviv i od taa Gadna!_ Gsstroskopija- mi najdoja ostetuvajne na zeludnikot ... mi prepisaja caevi,rupurut ,i povremeno ranitidi- ili ranisan .....no resenie nema ......
inaku kiselinite si gi dobiv od jadejne blago i testenini .....celosno ja smeniv isxranata no povremeno pak imam kiselini i od toa sto nemav porano ...
primer ..sega i od mleko blago/kiselo imam kiselini od jabolko,od maslinki ..od limon porano bev prezadovolen ..a sega i toj mi smeta .....
resenie za sega ja promeniv isxranata ne pijam sokovi,ne jadam na vecer samo obicna voda ...
pa ima podobruvajne ....inaku so izxranata jasdam po 2/3 parcija Leb zito luks Rzan.... ili dvopek ..i bas mie ok .....

Има апчиња за лижење што се ... rupurut и уште две-три врсти не ми текнува како се викаа. Јас си ги пијам чат-пат ради болки во желудникот, ама и кога имам киселини ми помагаат. А за да немам киселини се трудам да пијам повеќе кисела вода (дека општо не пијам течности баш). Немаш мака така Офчар ... кисела вода и све е можно:icon_lol: :wink:

Луѓето кои се подложни на киселини не смеат кисела вода да пијат, уште повеќе ја зголемува киселоста во желудниот.

Тие што патат од киселини само чиста вода и 1,5 л на ден и секој ден, има навистина голем ефект. Јас порано патев од ГАСТРИТИС, намалив благо, пржено и не јадам, се ставив на пробиотички јогурти ама најдобро е насабајле да се пијат, хараната ми е сведена на варено и печено со малку масло и тоа маслиново и мноооогу вода, еве зимно време ми се случува по 2 л вода да испијам и ич немам проблем, порано пиев помалку но се помагав со тие таблети Рупурут, но сега ич не ги пијам.

Aх, 4 години ме умреа тоа киселините, пијам ранитидин еднаш или 2 пати во денот обавезно пред јадење. Еден период престанаа околу 3 месеци појма немам зошто и како. Имам забележано дека кафето најмногу ми прави проблем а јас просто го обожувам. Можеби дисциплинирано конзумирање храна и пијалоци, некакво откажување и бирање што да се јаде или не ќе помогне ама...

четвртина јаболко. доволно е. на мене одма ми помага..

Aх, 4 години ме умреа тоа киселините, пијам ранитидин еднаш или 2 пати во денот обавезно пред јадење. Еден период престанаа околу 3 месеци појма немам зошто и како. Имам забележано дека кафето најмногу ми прави проблем а јас просто го обожувам. Можеби дисциплинирано конзумирање храна и пијалоци, некакво откажување и бирање што да се јаде или не ќе помогне ама...

Поразговарај со матичниот или евентуално и со доктор од гастро, можда би било поефикасно да се префрлиш на Ланзул ако имаш толку проблем со киселината. Ланзулот е инхибитор на протонска пумпа, што значи дека самиот желудник ќе ти лачи помалку киселина и ќе ти се средат проблемите.
Јас веќе 3 години скоро сум на Ланзул стандардно, секојдневно, претходно бев со Рутацид и што се' не пробував од оние домашни лекови (ладно млеко, двопек, чаеви), ништо не ми делуваше. Сега имам проблем исклучиво ако јадам нешто презачинето, со многу лук или кромид, ама и тогаш си земам уште еден ланзул и ми поминува одма.

Ајде да кажам нешто на темава....Лосек ,шведски таблети од 3 генерација ,ги решава проблемите со киселината ,ја обновува слузокожата на желудникот и сведок сум за лечење на чир на желудник со овие таблети.

Ајде да кажам нешто на темава....Лосек ,шведски таблети од 3 генерација ,ги решава проблемите со киселината ,ја обновува слузокожата на желудникот и сведок сум за лечење на чир на желудник со овие таблети.

Кое им е генеричкото име на овие?
Edit: најдов, ги имам и тие пиено, ама се посилни од Ланзулот. Ако се само киселини, нема потреба од толку силни лекови. Би било како за течење нос да земаш панцеф.

Кое им е генеричкото име на овие?
Edit: најдов, ги имам и тие пиено, ама се посилни од Ланзулот. Ако се само киселини, нема потреба од толку силни лекови. Би било како за течење нос да земаш панцеф.
Пријателе побарај на гугл...иначе ги произведува Астра Зеника ,чим се во слободна продажба во Шведска да знаеш дека нема шанса за нуспојава ...овие не даваат ни појак парацетамол без рецепт камо ли таква работа..

Пијам ранитал доста ретко, по потреба. Најчесто мене ми се појавува имам приметено ако јадам нешто презачинето или пак кашкавал/сирење во поголеми количини :/

abe rupurut na mene onaka funkcionira denes ako se napijam utre moze pak da imam zoso ja skoro sekoas imam :P :) i mn mi smeta i plus mi se due stomakot i sea imam kislini i neznam so da pravam znam deka jabolko te smiruva ti gi vadi kiselinite ili nesto ama nemam jabolko imam rupurut od apcinja ama e mn gadno spored mene nekoj mi kaza deka treba zrno kafe da go izgrizas za kiselini :P a soda bikarbona e najgroznoto nesto nema sansi da se napijam sum probala ama mn malce i mn e grdo takada neznam sto da pravam posto ja porano sve jadev sve mesav i sekogas kiselini ama sega sum vegeterijanec i podobro se hranam ko dekek ama pak imam kiselini :( POMOS! :)

Сум забележал кога не јадам редовно или многу ретко ми се појавуват кселини, па затоа со редовна исхрана се си доаѓа потоа во нормала, може кај некој и тоа ке помогне .Пробај

Морате да се придржувате и до посебно препорачан режим на исхрана покрај пиењето лекови.

Само јогурт пиење е спасот.

Aпсолутно се сложувам со ова ... одамна имам мака со киселини ( на прилепски ја викаме жигојна :) ) , еднаш до два пати неделно сигурно имам жигојна ( киселини ) , и покрај тоа што знам од кои јадења ми се појавува , сепак не планирам да прекинам да ги јадам ... како што напиша Лудата ( la-loca ) само јогурт му е мајката ( и тоа ладен од фрижидер ) , доволно ми е да се напијам само 2-3 голтки ладен јогурт и за 1 минута веќе ги снемува киселините ... некој погоре напиша дека лек било јаболко или кисела вода , напротив јас кога имам мака од киселини ако каснам јаболко или пијам кисела вода уште повеќе ме пече киселината .

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom