Цени на горивата во Македонија (поскапување и поевтинување)

Член од
12 март 2008
Мислења
1.055
Поени од реакции
758
Ја возам точак од април наваму, максимална рута, за да си ги бркам обврските низ Скопје, од една до друга точка ми е 5-6 километра. И да ви кажам немам нервози. Ни зашо давам 45 денари за паркинг, ни дали ќе го фатам семафорот на црвено, ни колку ми троши. Не знам дали ви се десило ама јас полно пати додавам гас и над 60 за да фатам семафор на зелено. Кај е скупо горивото па уше некоја казна да ми сочукаат.

М

Мартин`

Гостин
Бензинот во Македонија побрзо крева 100ка од Мерцедес.. и наскоро ќе нема место за бројките ако дојде 100+ :X3:

1.jpg

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Ako nisto drugo fer bi bilo da se namali akcizata na benzinot i da se izednacat cenite na benzinot i naftata. Ova nema logika sega sto se pravi.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Нафтата е превисока, транспортот повторно ќе се покачи, а со тоа и увозните производи. Нема есап никаков.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Tocno. A, chare ima li?:)
Има ама не го сакаат не им одговара. Нека ги симнат акцизите да се врати во нормала се, додека не се нормализира цената на нафтата на берзите.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Има ама не го сакаат не им одговара. Нека ги симнат акцизите да се врати во нормала се, додека не се нормализира цената на нафтата на берзите.

Toa e kratkorocno resenie.

Slamka za davenik.

Potrebna e sanacija na celokupnata urnisana ekonomska sostojba.

A malku alternativi ostanuvaat za toa i se stesnuva se poveke prostorot.

Sudbinata ja resavaat lugje koi se daleku od eksperti i poradi toa kje ostane edinstvenoto chare - emigracija:)

Zalno, no za nekolku godini kje bide prva opcija na sekoj gragjanin na RM (ako ne e i sega veke).

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Toa e kratkorocno resenie.

Slamka za davenik.

Potrebna e sanacija na celokupnata urnisana ekonomska sostojba.

A malku alternativi ostanuvaat za toa i se stesnuva se poveke prostorot.

Sudbinata ja resavaat lugje koi se daleku od eksperti i poradi toa kje ostane edinstvenoto chare - emigracija:)

Zalno, no za nekolku godini kje bide prva opcija na sekoj gragjanin na RM (ako ne e i sega veke).
Нема чаре на долг рок овде со овие фаци кој не водат. Се е тоа само самозалажување ќе биде подобро. Нема да биде, идеме економски надоле, стандардот од кај ни беше мизерен овие три години уште толку и ни се намали.
Со новите покачувања кои следат на храната како резултат на ценовниот шок од струја и парно, бонус нафтени деривати и најголемиот оптимист си мава шамар.

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.379
Поени од реакции
1.968
цените се креваат гледам скоро на се, платите исти, ако не дури и намалени (зависи каде) чист пример ке напоменам македонија пат, владата пушти голем број луге на принуден одмор, 70% плата, а пак тие што останаја земаат по 90% плата, и ај тури бензин со 10.000 плата ако имаш кола посебно што троши 7-8 литри o_O
Аман бе друже,змиски очи,калдрми,малдрми и уште има вишок работници??
Па мме, колку луѓе работат во таа Македонија Пат?

Член од
25 април 2009
Мислења
367
Поени од реакции
135
Аман бе друже,змиски очи,калдрми,малдрми и уште има вишок работници??
Па мме, колку луѓе работат во таа Македонија Пат?
паа баш мислам оти тие калдрмите немаат никаква врска, баш сите тоа го мислат но парите од патарина НЕ одат т.е НЕ ги зема македонија пат, едино тоа е така пошто работниците се водат како вработени во македонија пат, а парите одат на сосем друго место. А инаку викаш колку работат? Па сета она партиски вработена раја, дојди едни на власт вработи партиски војници, дојди други на власт ајде и тие, па дојде и рамковен, па ајде и еден куп албанци........ии толку беше, му дојде крајот :)

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
So ovie ceni ke ja uništat ekonomijata,ke pcovisaat i toa malku firmi sto edvaj dišat. Momentalnata situacija so cenite na hranata i gorivata e kako pred 3-4 god koga prvpat eksplodira krizata. Mislam deka scenarioto se povtoruva. Vladata treba veke ednas da se strezni deka ovaka veke ne biva,fiksna davacka-akciza od 20 denari za litar gorivo i kraj. DDVto na gorivata da se ukine. Istoto vazi za cela Evropa,ekonomijata totalno ke krahira ako prodolžat vaka. Nema sansa da se konkurira na globalno nivo zato sto se cenite na gorivata skoro nasekade po svetot osven EU upola poeftini. Istoto vazi i za strujata.

Член од
8 август 2008
Мислења
1.309
Поени од реакции
151
цените на нафтата се преголеми....еве шо би направиле вие за да се смали цената.....идеи овде.....

еве пример акцизата за нафатат е 12 денари (подршка од мене) оти ако е иста со бензинот......ни се скина тапанот со повисоки увозни проиводи.......

акцизата на другите е 22 денари е сеа ни шо возиме на бензин палкаме акциза и за превозниците........тука болката......

нека стават прогресивна акциза........
--- надополнето: 29 август 2012 во 09:13 ---
формирањето на малопродажние цени не треба да се гледа и пресметува и колкави биле малопродажните во другите земји......тоа е нон сенс........само цена на берза и курс на доларот.....плсу давачките кон државата.......а и бензинските треба да им се намали од 3,2 денари добивка од литар....барем на 2,5-2,7 денари во зависност од рафинериската цена.......исто и за акцизите треба колку е повисока рафинериската........толку акцизата да биде помала........вака лесно е......ама дали им испаѓа математиката во буџетот.....:rolleyes:

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Ne znam dosega zošto na nekoja od kulturnite tv stanici ne imalo emisija vo živo-tribina za cenite na gorivata,i da se objasni na narodot kako bez sram i perde ne-ve kolat so davacki 40tina denari po litar gorivo i imame isti ceni kako vo nekoi državi so 10x podobar standard.

Kajgana Shop

На врв Bottom