Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
moze li nekoj da mi kaze dali e mozno na 23 godini da se rasirat ramenicite i gradniot kos gorniot del,ne samo da se kaci masa nego da se rasirat koskite.negde procitav deka vratilo mu e majkata za posirok izgled a svarno si imam problem so toa i ako moze nekoj da mi kaze dali e mozno i ako znae nekoja vezba za toa i suplement sto bi bil od pomos fala
Неможе да порасне коската во должина по 19-21 годишна возраст затоа што се затвораат епифизните плочи кои доведуваат до раст. Она што може е да порасне коската во дебелина т.е. да ојача главно како резултат на зголемен напор на кој е изложена (пример при вежбање) и лачење на специфични хормони кои потикнуваат раст на коската. Постои теорија дека градниот кош делумно може да се рашири и по 21 годишна возраст ако е изложен на специвични вежби кои ги растегнуваат рскавичните припои на ребрата кај стернумот, но нема доволно докази за ова, јас сум скептичен, а и да има некоја поврзаност во прашања се милиметри. Она што јас би ти препорачал е да ги вежбаш рамењата и обавезно m.latissimus dorsi на грбот (секако вежбај се сразмерно да не се искривиш како Квазимодо. Конкретно сакам да посочам дека тие мускулни групи визуелно даваат поширок изглед на рамењата и толку посакуваната V форма. Доволно да додадеш 1-2 цм мускул во рамото кој и така е мал мускул за да веќе има забележлива разлика во ширињата на рамењата.

Член од
26 август 2012
Мислења
37
Поени од реакции
8
Не знам зашто толку давате пари за гејнери,земи си протеин и декстроза повеќе ќе ти користи од гејнерот.Ако мислиш дека ќе имаш успех со овие две без добра исхрана.Земи додатно креатин+протеин+декстроза и ќе имаш подобри резултати со нормална исхрана.
Може да се купи посебно декстроза како прашок на пример или мора преку исхрана да се внесува? Мислам дека сувото грозје содржи декстроза, така?

Зар никој не забележа дека првото не е гејнер туку ПРОТЕИН: Глупо е воопшто да се споредуваат, особено по количнита на БЦАА/Глутамин. Прво за гејнерот препорачаната доза е 125гр (30гр протеин) а за Мамутот дозерката е 25 гр (со околу 20гр протеин) така да многу веројатно гејнерот ќе има повеќе глутамин / БЦАА по препорачана доза. Од друга страна Dymatize Mega Gainer има плус калории но ќе се потроши мноогу побрзо затоа што има само 29 дози а протеинот 120 дози.
--- надополнето: 26 август 2012 во 14:46 ---

BTW кој носи и продава Mammut Formel 90 Protein кај нас ? Цената е исклучително примамлива за 3кг протеин со 80% чистина проблемот е што не е веј туку е доминантно протеин од соја.
Битолска фирма, незнам точно како се викаше, знам само дека еден мој другар, заедно што вежбаме, купи од кај нив од Мамутов. Планирам да земам и јас, бидејќи е доста исплатлив за тие пари. Иако не е 100% од сурутка, сепак мислам дека е многу подобар избор од гејнерот.

Инаку, 55% е соја протеин изолат, 35,4% протеин од сурутка, 4% млечен протеин, 1% јајчен протеин + 14,6 гр. BCAA, 18,7 гр. Глутамин и Витамин Б6 (165% RDA).

moze li nekoj da mi kaze dali e mozno na 23 godini da se rasirat ramenicite i gradniot kos gorniot del,ne samo da se kaci masa nego da se rasirat koskite.negde procitav deka vratilo mu e majkata za posirok izgled a svarno si imam problem so toa i ako moze nekoj da mi kaze dali e mozno i ako znae nekoja vezba za toa i suplement sto bi bil od pomos fala
Не губиш ништо ако пробаш, напротив, можеш само да добиеш. Суплементи и магии за постигнување на тоа што си го замислил - нема. Се се сведува да голема волја и вежбање. Вежбај, ти гарантирам дека ќе изгледаш многу подобро отколку сега и ќе се чувствуваш многу поздраво.
Немој да вежбаш само грб или само рамо, вклучи вежби за целото тело и вежбај прописно. Мускулите и телото треба да се развиваат паралелно и подеднакво, не само рамо или само грб или само гради.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Инаку, 55% е соја протеин изолат, 35,4% протеин од сурутка, 4% млечен протеин, 1% јајчен протеин + 14,6 гр. BCAA, 18,7 гр. Глутамин и Витамин Б6 (165% RDA).
А сигурен си дека нема исофлавини?
Се верува дека може да ти го намали тестостеронот ако има.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247

Неможе да има ПЛУС глутамин и БЦАА. Тоа се вредности пресметани веќе во 80те грама протеин што ги има. Значи од 80 гр чист протеин 14,6гр се БЦАА а 18,7гр е глутамин. Уште еден трик што го користат произведувачите да те залажат.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Вака среди си ја исхраната гледај да симнеш што е можно повеќе масти .. така половината ќе ти изгледа помала од рамениците.. вратило и рамо форсирај ако се стремиш кон тој изглед..Само со ваква манипулација можеш да добиеш V тело.. иначе коската неможа да се рашири.. може како што ти кажаа да зајакне со кревањето тегови.. поз

Член од
21 март 2012
Мислења
31
Поени од реакции
2
Вака среди си ја исхраната гледај да симнеш што е можно повеќе масти .. така половината ќе ти изгледа помала од рамениците.. вратило и рамо форсирај ако се стремиш кон тој изглед..Само со ваква манипулација можеш да добиеш V тело.. иначе коската неможа да се рашири.. може како што ти кажаа да зајакне со кревањето тегови.. поз
toa i planiram ke forsiram grb i ramo pa ke vidime ...i planiram protein nekoj da vmetnam vo isharanava,negde procitav deka dzabe dadeni pari deka gejner mi treba za da kacam nekoe kilo e sea problemot mi e da ne mi otide vo stomak gejnerot posto i stomakot planiram skros da go iscistam ...sovet nekoj okolu suplementive ako moze posto gi nemam koristeno fala

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
toa i planiram ke forsiram grb i ramo pa ke vidime ...i planiram protein nekoj da vmetnam vo isharanava,negde procitav deka dzabe dadeni pari deka gejner mi treba za da kacam nekoe kilo e sea problemot mi e da ne mi otide vo stomak gejnerot posto i stomakot planiram skros da go iscistam ...sovet nekoj okolu suplementive ako moze posto gi nemam koristeno fala
На прво и основно место ти е исхраната.. не купувај ништо дур не си ја средиш.Почни да следиш калории читај отприлика колку ти требаат на гугл имаш се..
После одкако ќе го направиш сето тоа по извесен период види се во огледало ако процениш дека сакаш да качиш мускулна маса убаво е да вметнеш протеинче во исхраната.. Али пак ќе ти спомнам исхраната е фактор 1 ако сакаш оцртано тело.. А ако се стремиш кон мускулесто тело ќе треба да имаш определен внес на протеини.. без разлика дали е од исхрана или од суплемент..

Член од
21 март 2012
Мислења
31
Поени од реакции
2
На прво и основно место ти е исхраната.. не купувај ништо дур не си ја средиш.Почни да следиш калории читај отприлика колку ти требаат на гугл имаш се..
После одкако ќе го направиш сето тоа по извесен период види се во огледало ако процениш дека сакаш да качиш мускулна маса убаво е да вметнеш протеинче во исхраната.. Али пак ќе ти спомнам исхраната е фактор 1 ако сакаш оцртано тело.. А ако се стремиш кон мускулесто тело ќе треба да имаш определен внес на протеини.. без разлика дали е од исхрана или од суплемент..
ke razgledam ova za vnes na kalorii ubavo pa ke vidam za sto ke se odlucam fala vo sekoj slucaj

Член од
19 септември 2010
Мислења
121
Поени од реакции
7
може да се пие само креатин или пак треба да се внесува комбинирано со протеин/гејнер. И ако може некој поискусен да ми објасни малку кога и како се внесува креатинот, колку вода?

инаку ваков е креатинот
http://media.astronutrition.com/media/catalog/product/cache/6/image/5e06319eda06f020e43594a9c230972d/d/y/dymatize_nutrition_creatine_micronized_500g/astronutrition.com-Dymatize-Nutrition-Creatine-Micronized---500-g-31.jpeg

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
може да се пие само креатин или пак треба да се внесува комбинирано со протеин/гејнер. И ако може некој поискусен да ми објасни малку кога и како се внесува креатинот, колку вода?

инаку ваков е креатинот
http://media.astronutrition.com/media/catalog/product/cache/6/image/5e06319eda06f020e43594a9c230972d/d/y/dymatize_nutrition_creatine_micronized_500g/astronutrition.com-Dymatize-Nutrition-Creatine-Micronized---500-g-31.jpeg
Нема поврзаност меѓу протеин и креатин можат да се земаат и оделно и заедно. Постојат повеќе теории како да се зема креатинот. Јас лично преферирам да земам по 5-10 гр веднаш по станување на гладен стомак со чаша сок од боровница и секогаш се покажува дека функционира. Некои го земаат и пред и по вежбање можеш и така да пробаш, поентата е да го земаш кога организмот најубаво би го апсорбирал (наутро на гладно или по тренинг) и да го земеш заедно со некој прост шеќер (најдобро 30-40гр декстроза во прав, ама може и со сок од боровница, мед или шеќер) Ако пак веќе имаш земено гејнер провери колку шеќери има во една доза, можеби идеално би било да го земаш со гејнер ако егејнерот од типот на MuslceJuice2544 кој е поооолн со шеќер.
--- надополнето: 27 август 2012 во 18:21 ---
Може да се купи посебно декстроза како прашок на пример или мора преку исхрана да се внесува? Мислам дека сувото грозје содржи декстроза, така?
.
Содржи, ама декстроза се продава и во прав. Мислам дека беше 150денари килограм. Сепак гледај што помалку работи да внесуваш преработени, а повеќе диреткно од храна. Исклучок би направил за PWM, барем тоа е мое мислење.

Komita Skopje

Скопје Обединето за Вардар!!!
Член од
14 декември 2011
Мислења
107
Поени од реакции
27
Може ли да се јаде во главен оброк заедно 100г ориз со 150г стек???Пошто во теретана еден збореше дека не било добро да се меша оризот со стек...

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Може ли да се јаде во главен оброк заедно 100г ориз со 150г стек???Пошто во теретана еден збореше дека не било добро да се меша оризот со стек...
Па со што да се јаде стек ако не со ориз? Нормално дека може, една од најдобрите комбинации

Kajgana Shop

На врв Bottom