Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Голдот и мене ми го препорачаа кога се распрашував за протеини. Не од продавница, туку искуства, другар, другар на другар итн. Ја кога планирав, се мислев меѓу голдот и еден дајматајз од калифорнија фитнес, ама од икс причини на туна и јајца останав...

Него, и мене ме интересираат искуства со ЗМА. Некој?
--- надополнето: 23 август 2012 во 22:22 ---

Многу типци у теретана ги гледам вежбаат раце (бицепс и трицепс) во еден ден...колку е ефикасно не знам, ја ги имам поделено у различни денови.

Според мене подобро би било да не се вежбаат,или ако се вежбаат да се оделат од денот за гради и грб 1 ден..пошто пример,ако денес вежбам трицепс и бицепс,и утре ми е гради ден...нема шанса :D
--- надополнето: 23 август 2012 во 23:39 ---
Голдот и мене ми го препорачаа кога се распрашував за протеини. Не од продавница, туку искуства, другар, другар на другар итн. Ја кога планирав, се мислев меѓу голдот и еден дајматајз од калифорнија фитнес, ама од икс причини на туна и јајца останав...

Него, и мене ме интересираат искуства со ЗМА. Некој?
--- надополнето: 23 август 2012 во 22:22 ---

Многу типци у теретана ги гледам вежбаат раце (бицепс и трицепс) во еден ден...колку е ефикасно не знам, ја ги имам поделено у различни денови.

Според мене подобро би било да не се вежбаат,или ако се вежбаат да се оделат од денот за гради и грб 1 ден..пошто пример,ако денес вежбам трицепс и бицепс,и утре ми е гради ден...нема шанса :D

S

Stef Bachatero

Гостин
Вежба некој бицепс и трицепс во 1 ден ?

Јас вежбам понеделник гради, вторник грб, четврток бицепс и трицепс, петок рамо, сабота нозе. Ми рекоа дека не одело бицепс и трицепс во еден ден.
Последен тренинг секогаш ми беше бицепс и трицепс особено ако сакам да накачам мускулна маса.Нема ништо лошо во тоа.Баш спротивно добивав повеќе сила на бенч,вратило и другите справи кога ги правев овие вежби.

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Еден од гостите на Државното бо бодибилдинг, фитнес и бенч прес годинава, Раде Савиќ. Европски и Светски рекордер и Шампион во бенч прес. savic.jpg

П

Паган-др

Гостин
Ја имав честа да се погодам со Савиќ во теретана пред пола саат. Типов е ѕвериште. 260 кила на бенч еден реп, со 220 кила 5 повторувања, 2 серии.

Коа ќе биде државното? Или пројде?

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Ја имав честа да се погодам со Савиќ во теретана пред пола саат. Типов е ѕвериште. 260 кила на бенч еден реп, со 220 кила 5 повторувања, 2 серии.

Коа ќе биде државното? Или пројде?
Атлета на Македонија.

http://herkules.com.mk/index.php?option=com_kunena&Itemid=56&func=view&catid=5&id=29876

Член од
26 август 2012
Мислења
37
Поени од реакции
8
Има некој користено Mammut Formel 90 Protein?

Се двоумам дали да земам од овој или да земам Dymatize Mega Gainer. Незнам што би било покорисно за мене како почетник, инаку вежбам скоро 3 месеци.
Еве состав накратко:

Mammut Formel 90 Protein 3 KG (во 100 грама)

- Калории: ................. 379
- Протеини: ............... 78,3 гр.
- Јагленихидрати: ..... 5.7 гр.
- Масти: ..................... 3.5 гр.
- Витамин Б6: ........... 2.31 мг.

Има и доста амино-киселини:

- BCAA: 14,6 гр.
- Глутамин: 18,70 гр.

ЦЕНА: 2200 денари

За подетално инфо, овде: http://www.mammut-nutrition.com/mammut-formel-90-protein.php
(десно, под сликата, има опција да смените јазик во Англиски, инаку на Германски е сајтот)

Dymatize Mega Gainer 3.6 KG (во 125 грама)

- Калории: ................ 540
- Протеини: .............. 30 гр.
- Јагленихидрати: .... 89 гр.
- Масти: .................... 7 гр.

ЦЕНА: 2040 денари

За подетално инфо, овде: http://www.dymatize.com/clientuploads/directory/products/MegaGainer-8lb-Van-Facts.jpg

Повеќе сум за Mammut, но некако ме плаши големата количина на Глутамин. Затоа, ме интересира ваше мислење.

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Повеќе сум за Mammut, но некако ме плаши големата количина на Глутамин. Затоа, ме интересира ваше мислење.
Во секој протеин/гејнер ја има скоро истата количина на глутамин и BCAA.
И која е причината што те плаши?

Член од
26 август 2012
Мислења
37
Поени од реакции
8
Во секој протеин/гејнер ја има скоро истата количина на глутамин и BCAA.
И која е причината што те плаши?
Не баш во секој, но повеќето имаат, а тие што имаат, обично кај нив е нагласено дека содржат BCAA и Глутамин.
Причината што ме плаши е да не има некое негативно дејство, бидејќи во 100 гр. (дневна доза) од протеинот има речиси 19 грама Глутамин. А како што гледам по други производи, препорачливо е да се внесува по 5 или 10 грама дневно.

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Не баш во секој, но повеќето имаат, а тие што имаат, обично кај нив е нагласено дека содржат BCAA и Глутамин.
Причината што ме плаши е да не има некое негативно дејство, бидејќи во 100 гр. (дневна доза) од протеинот има речиси 19 грама Глутамин. А како што гледам по други производи, препорачливо е да се внесува по 5 или 10 грама дневно.
Пак ќе ти кажам дека во секој протеин и гејнер има глутамин и БЦАА.
И количината горе долу е иста (во доза на 25 грама протеин)
Глутаминот и БЦААто се едни од побитните амино киселини кои се клучни за градба на мускулно ткиво.
Нема никаква штета затоа што секојдневно и ги внесуваме преку исхраната која ја конзумираме, а е содржајна со протеини.

S

Stef Bachatero

Гостин

Се двоумам дали да земам од овој или да земам Dymatize Mega Gainer. Незнам што би било покорисно за мене како почетник, инаку вежбам скоро 3 месеци.
Еве состав накратко:

Mammut Formel 90 Protein 3 KG (во 100 грама)

- Калории: ................. 379
- Протеини: ............... 78,3 гр.
- Јагленихидрати: ..... 5.7 гр.
- Масти: ..................... 3.5 гр.
- Витамин Б6: ........... 2.31 мг.

Има и доста амино-киселини:

- BCAA: 14,6 гр.
- Глутамин: 18,70 гр.

ЦЕНА: 2200 денари

За подетално инфо, овде: http://www.mammut-nutrition.com/mammut-formel-90-protein.php
(десно, под сликата, има опција да смените јазик во Англиски, инаку на Германски е сајтот)

Dymatize Mega Gainer 3.6 KG (во 125 грама)

- Калории: ................ 540
- Протеини: .............. 30 гр.
- Јагленихидрати: .... 89 гр.
- Масти: .................... 7 гр.

ЦЕНА: 2040 денари

За подетално инфо, овде: http://www.dymatize.com/clientuploads/directory/products/MegaGainer-8lb-Van-Facts.jpg

Не знам зашто толку давате пари за гејнери,земи си протеин и декстроза повеќе ќе ти користи од гејнерот.Ако мислиш дека ќе имаш успех со овие две без добра исхрана.Земи додатно креатин+протеин+декстроза и ќе имаш подобри резултати со нормална исхрана.

Г

Гучи

Гостин
Има некој направено шипка за бенџ? Колку треба да биде долга? И кај има да се купи? :)

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Не знам зашто толку давате пари за гејнери,земи си протеин и декстроза повеќе ќе ти користи од гејнерот.Ако мислиш дека ќе имаш успех со овие две без добра исхрана.Земи додатно креатин+протеин+декстроза и ќе имаш подобри резултати со нормална исхрана.
Зар никој не забележа дека првото не е гејнер туку ПРОТЕИН: Глупо е воопшто да се споредуваат, особено по количнита на БЦАА/Глутамин. Прво за гејнерот препорачаната доза е 125гр (30гр протеин) а за Мамутот дозерката е 25 гр (со околу 20гр протеин) така да многу веројатно гејнерот ќе има повеќе глутамин / БЦАА по препорачана доза. Од друга страна Dymatize Mega Gainer има плус калории но ќе се потроши мноогу побрзо затоа што има само 29 дози а протеинот 120 дози.
--- надополнето: 26 август 2012 во 14:46 ---
BTW кој носи и продава Mammut Formel 90 Protein кај нас ? Цената е исклучително примамлива за 3кг протеин со 80% чистина проблемот е што не е веј туку е доминантно протеин од соја.

Член од
21 март 2012
Мислења
31
Поени од реакции
2
moze li nekoj da mi kaze dali e mozno na 23 godini da se rasirat ramenicite i gradniot kos gorniot del,ne samo da se kaci masa nego da se rasirat koskite.negde procitav deka vratilo mu e majkata za posirok izgled a svarno si imam problem so toa i ako moze nekoj da mi kaze dali e mozno i ako znae nekoja vezba za toa i suplement sto bi bil od pomos fala

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
moze li nekoj da mi kaze dali e mozno na 23 godini da se rasirat ramenicite i gradniot kos gorniot del,ne samo da se kaci masa nego da se rasirat koskite.negde procitav deka vratilo mu e majkata za posirok izgled a svarno si imam problem so toa i ako moze nekoj da mi kaze dali e mozno i ako znae nekoja vezba za toa i suplement sto bi bil od pomos fala
Нека кажат постариве членови,но мислам дека КОСКА да се рашири,нема шанса...на било која возраст..али пак ќе кажам,нека кажат постариве..со вратило ќе ти се изразат lats-от,и така ќе бидеш по широк во раменици...вежбај и рамо исто..

Kajgana Shop

На врв Bottom