Најекономично греење и ладење

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Леов мислам дека беше.Најдобри се.Е сеа кога ќе го поврзуваш со струја треба да го неместиш да ти грее толку вода и готово.И немој никогаш без разлика каков бојлер земаш да го наместиш да грее до крај увек нека грее до половина ако не и помалце и ќе си немаш гајле;)
Леов? Најдобри? :)
Тешко мене ако они се најдобри, рок на траење 2 години и после почнува да тече.

Член од
25 ноември 2009
Мислења
1.281
Поени од реакции
273
Па еве мене ме служи 6-та година по ред.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Знам дека е за греење темава, но не гледам соодветно место да прашам за бољери. Некој да даде предлог за квалитетен бољер, а не овие кршовиве на три години што ги менуваме. И да не троши струја скапа е.
Земи прохромски со неограничена гаранција, нешто се поскапи ама немаат смрт.

http://www.parnovod.com.mk/index.php?option=com_k2&view=itemlist&layout=category&task=category&id=1&Itemid=200

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Предходно на тема ‘‘соларни колектори‘‘ пишував за овој класичен бојлер. Како соларна технологија која чини 400-500 Евра, а има рок на употреба 10 години воопшто не е исплатлива кога имаш толку евтин а многу економичен бојлер на струја.... и тн и тн
ДА, го препорачувам секако! Извонреден бојлер еве трета година го користам. Тоа е моделот Ariston TI SHAPE Plus 50.... vo Tehnomarket истиот за бедни 100 Евра.... Самец сум и доволно ми е 50л, но и од 80 литри имаат, секако нешто поскапи.
Има извонредна изолација, држи доста топла вода дури и зимно време, при услови на многу ниски температури. Многу бргу загрева, така да за нешто малку над половина саат ги постигнува од мене бараните 50-55*С.... што значи многу мала потрошувачка, ако се земе дека греачот е 2Kw, а како реков времето за загревање дебело испод саат.... прецизен дигитален дисплеи, овозможува одложено те програмирано вклучување и исклучување (на пример само кога е евтина струјата ;)) .... резервоар од Титаниум (Тоа е во моделот на бојлерот "Тi") отпорен на висок притисок.... еве од сајтот на Аристон:
TITANIUM GLASSLINED STEEL INNER
TANK TESTED AT 16 BAR
OVERSIZED MAGNESIUM ANODE
TEMPERATURE CONTROL THROUGH
LCD DISPLAY
HIGH-PRECISION NTC TEMPERATURE
SENSOR
TRIPLE SAFETY VALVE
OVERPRESSURE SAFETY VALVE
THICK THERMAL INSULATION
некои тех подат и потрошувачката:
Capacity l 50
Power W 2000
Voltage V 230
Max. Working Temp. °C 80
Heat dispersion kWh/24h 0,70
Max. Working Pressure bar 8
Weight kg 19,8
не верувам дека може повеќе да се очекува од бојлер кој чини само 100 Евра!?
Мене ми е извонреден! Јас добив три години гаранција, сега гледам две даваат!
Моја препорака....
http://technomarket.com.mk/products/09067857/ariston-ti-shape-plus-50
--- надополнето: 15 август 2012 во 14:30 ---
Земи прохромски со неограничена гаранција, нешто се поскапи ама немаат смрт.

http://www.parnovod.com.mk/index.php?option=com_k2&view=itemlist&layout=category&task=category&id=1&Itemid=200
Единствено ме чуди зошто толкава потрошувачка? 80 литарскипт 3000W, оној за кујна од 10л дури 2Kw!? Веќе одамна не се употребуваат 3Kw греачи за бојлери од 50-100 литри... баш чудно!? Дури и тренд стануваат 50-80 литарски со 1,500w
Ова 3,000 секако незначи 50% поголема потрошувачка од останатите кои имаат греачи 2,000w, бидејки секако за побргу време ќе ја загрее водата, но сепак факт е дека имаат поголема потрошувачка.... Инаку стои тоа дека се извонредни, те дека немаат смрт.

Член од
27 декември 2011
Мислења
591
Поени од реакции
508
Пред еден месец бев во Техномаркет по бојлер и си земав најобичен 80 литарски Аристон. Се интересирав и за овој што го препорача Змиго, ама ме поучи другар кој работи таму дека освен програмирањето на време (и шминкерскиот изглед) нема разлика во моделите. Капак стави еден друг пријател кој веќе една година го користи истиот бојлер и е презадоволен. Јас сеуште не го користам доволно долго за да кажам колку е добар или не.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Пред еден месец бев во Техномаркет по бојлер и си земав најобичен 80 литарски Аристон. Се интересирав и за овој што го препорача Змиго, ама ме поучи другар кој работи таму дека освен програмирањето на време (и шминкерскиот изглед) нема разлика во моделите. Капак стави еден друг пријател кој веќе една година го користи истиот бојлер и е презадоволен. Јас сеуште не го користам доволно долго за да кажам колку е добар или не.
Во принцип Ariston е солидна фирма за бојлери. Незнам дали она што за овој модел (Ti Shape Plus) производителот го вели: TITANIUM GLASSLINED STEEL INNER TANK TESTED AT 16 BAR.... е некоја предност врз останатите или не, меѓутоа мене на пример многу ми се допаѓаат 3-те мода за програмирање.... особено она за тајмингот, го програмираш еднаш и не се замараш дали си го уклучил или исклучил или не си го сторил тоа. А ова не сум го преплатил премногу во однос на обичниот.... Ќе повторам ме чинеше 6,000 Денари.

Член од
18 ноември 2010
Мислења
436
Поени од реакции
135
Baram sovet. Ako nekoj znae koja firma pravi kvalitetni protocni bojleri neka pise.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Baram sovet. Ako nekoj znae koja firma pravi kvalitetni protocni bojleri neka pise.
сименс се лидери во тоа поле...
--- надополнето: 18 август 2012 во 01:33 ---
Во принцип Ariston е солидна фирма за бојлери. Незнам дали она што за овој модел (Ti Shape Plus) производителот го вели: TITANIUM GLASSLINED STEEL INNER TANK TESTED AT 16 BAR.... е некоја предност врз останатите или не, меѓутоа мене на пример многу ми се допаѓаат 3-те мода за програмирање.... особено она за тајмингот, го програмираш еднаш и не се замараш дали си го уклучил или исклучил или не си го сторил тоа. А ова не сум го преплатил премногу во однос на обичниот.... Ќе повторам ме чинеше 6,000 Денари.
и јас го зедов овој бојлер лани пролет... само од 100 литри зедов, толкава потреба имаме... 7000 денари на акција некоја у моментот, во техномаркет... син дисплеј неколку копчиња и програмирање во кој дел од денот ти е потребна која температура во бојлерот... добар е си брка работа.... сега за сега...
--- надополнето: 18 август 2012 во 01:35 ---
иначе, да потсетам, бесплатни совети од тимот на кано инжинеринг околу парно греење и избор. само повелете на нашиот веб сајт и ке најдете контакт форма таму... однапред му благодарам на админот што нема да го избрише ова последново...

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.085
Поени од реакции
23.549
Знам дека е за греење темава, но не гледам соодветно место да прашам за бољери. Некој да даде предлог за квалитетен бољер, а не овие кршовиве на три години што ги менуваме. И да не троши струја скапа е.

Поквалитетни од овај амин. Бакарен казан што значи никогаш нема да се дупни, а и да се дупни по некоја случајност, лесно се лепи. Струја не трошат ич, на дрва се;)
--- надополнето: 19 август 2012 во 23:40 ---
сименс се лидери во тоа поле...
Само со бакарни цевки не со пластични, пошто кога ке се скини мембраната ке го фрлиш цел бољер, а ке се скини порано или покасно. А да и 21 кв е таман, 18 е слаб 24 е премногу јак.
Мојот да не го почудам ова му е веќе 20 година каде работи без проблеми( освем мембраната што се менува од време на време и кошта околку 400 денари).

Член од
1 декември 2010
Мислења
24
Поени од реакции
14
Здраво, би ве замолил за размена на искуства со греење со греачи во постоечки радијатор. Летово го откажавме парното (пред објавата на новиот правилник) и вградивме греачи во постојните (гусени) радијатори.
Во малите радијатори се поставува греач од 1.5 KW а во големите радијатори греач од 2 KW. За стан од 90 квадрати вкупната инсталација на 7 радијатори е 11.5 KW.
Од демонстрацијата (брзо загревање) и инсталираната моќност изгледа како економично греење, дотолку повеќе што греачите откако ќе го загреат радијаторот потоа се исклучуваат и уклучуваат по потреба. За разлика од панелките, радијаторите ја држат температурата и нема потреба од постојано активен греач.
Дали некој има искуство од предтходни години?

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Здраво, би ве замолил за размена на искуства со греење со греачи во постоечки радијатор. Летово го откажавме парното (пред објавата на новиот правилник) и вградивме греачи во постојните (гусени) радијатори.
Во малите радијатори се поставува греач од 1.5 KW а во големите радијатори греач од 2 KW. За стан од 90 квадрати вкупната инсталација на 7 радијатори е 11.5 KW.
Од демонстрацијата (брзо загревање) и инсталираната моќност изгледа како економично греење, дотолку повеќе што греачите откако ќе го загреат радијаторот потоа се исклучуваат и уклучуваат по потреба. За разлика од панелките, радијаторите ја држат температурата и нема потреба од постојано активен греач.
Дали некој има искуство од предтходни години?
Инсталирани 11,5Kw, во стан од 90М2... па баш и не ми изгледа многу економично дека ќе биде!? Барем не по-економични отколку истата квадратура да ја грееш преку централно, те топлификација.... Е сега, незнам колку сте бил задоволни кога бевте на централно!? Тоа е ми се чини единствениот бенифит кој ќе го добиете... Инаку не сум баш убеден дека гусот може да помогне во квалитетот на греењето како што на пимер тоа може шамотот и шамотните цигли во ТА печката.... но сепак не би рекол дека овој начин на загревање може да биде нешто многу поекономична од панелите, те конвекторите.... Најповикан е на оваа тема да ти одговори Онак... или КАНО што би рекле.
Едно прашање до тебе, ќе плаќате ли 10 Ден по квадрат (те 900 за 90-те) како што налага законот на регулаторната, те барањето на Топлификација... така имам слушнато дека ќе постапат за оние што се и што ќе се исклучуваат од мрежата. Или пак се лажам дека е така!? Ај можеби утре ќе го урнеме на протести! Да излезеш на протест Јакове.... и за твое добро!

Член од
1 февруари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
236
Не е тој модел, Килиан прашуваше за моделот од 42.000 БТУ, овој на линкот е 24.000. Не знам само зошто Sass мисли дека троши помалку од тоа што го пишал диструбутерот. :confused: http://www.tehnomarket.com.mk/products/09036936/neo-acc-hh42lw-eur
.
Јас размислувам за него но сега размислувам за овај, но не можам да најдам некој да објасни подобро, а кај нас во техномаркет го нема да се види...
http://www.tehnomarket.com.mk/products/09119452/neo-acf-hr-48led-r410a

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.633
Поени од реакции
785

Поквалитетни од овај амин. Бакарен казан што значи никогаш нема да се дупни, а и да се дупни по некоја случајност, лесно се лепи. Струја не трошат ич, на дрва се;)
--- надополнето: 19 август 2012 во 23:40 ---

Само со бакарни цевки не со пластични, пошто кога ке се скини мембраната ке го фрлиш цел бољер, а ке се скини порано или покасно. А да и 21 кв е таман, 18 е слаб 24 е премногу јак.
Мојот да не го почудам ова му е веќе 20 година каде работи без проблеми( освем мембраната што се менува од време на време и кошта околку 400 денари).
Чисто онака бакарот е штетен по здравје и јас не би го користел за водоводна инсталација

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.085
Поени од реакции
23.549
Чисто онака бакарот е штетен по здравје и јас не би го користел за водоводна инсталација
Па како прво сигурно нема да ја пиеш водата од бољерот пошто не е свежа, како второ секој греач или повеќето се обложени со бакарни навлаки, како трето и последно ете гледам сите испоумреа што користеа такви бољери. Дедоми и бабами бог да ги прости си поживеаја добри 90 години а готвеа во бакарни тенџериња или калајдисани( уште поштетни ако земиш така), гезвето за кафе бакарно,мангалот бакарен(тоа е инаку сад во кој се става жар од шпоретот, јаглерод моноксид и диоксид колку да сакаш),бољерот како на сликата им беше, да не набројувам понатака. По некоја твоја математика и логика ако не ги користеа сите тие работи уште ке беа живи и ке имаа некаде 130 години ???

Член од
1 декември 2010
Мислења
24
Поени од реакции
14
Претходно од парното горе-доле бевме задоволни иако редовно догревавме со клима по 21:30 бидејќи имаме мало дете. Парното го плаќавме околу 6.000 месечно, но она што најногу не нервира е неможноста за контрола на трошењето и загревањето во услови кога од 08:00 до 16:00 во станот нема никој, па парното изгледа дека го користиме (плаќавме) само за 3-4 часа во денот.

Сега со исталираните греачи во радијаторите очекуваме да имаме барем контрола на трошењето и користење на парното тогаш кога ни треба.
Во однос на паушалното плаќање - очекуваме да биде прогласено за противуставно.

Инаку инсталираната моќност е 11.5 Kw но секако немора сите соби цело време да бидат загревани (посебно кога сме отсутни во работни денови). Целта на промената ни е да имаме контрола на трошењето која Топлификација не беше волна да ни ја обезбеди.

Што се однесува до протестите, не гледам некое фајде затоа што немаат конкретни предлози и се плашам дека на крај некој дека ќе ги исполитизира. Од пријатели во регионов знам дека имаме најевтина струја и бензин а со оглед на тоа што и двете зависат од светските пазарни движења не гледам што избор имаме освен повеќе да штедиме. А и не сме многу за жалење кога само ова лето (со годишните одмори во Грција) го помогнавме јужниот сосед со 500 мил. ЕУР.

Kajgana Shop

На врв Bottom