Најекономично греење и ладење

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Да има единица која стои надвор или на плоча тешка е 100кг и има вградени греачи за зимно време кои не дозволуваат да мрзни тоа што е внатре поради тоа нема ограничување на минус температура. Сакам да ја ставам во салон од каде ќе лади и грее. Квадратурата за ладење е 200м2 па не ни мора сите да ги лади, а за греење мислам да греам само 100м2.
Отворен простор е тоа што треба да го лади-грее климава или пак соби кои планираш да ги ладиш-грееш со отворени врати?
Еве пресметај си сам колкава клима ти е неопходна за просторијата, 200 квадарти нема шанси да ти ги излади кулеров .http://www.calculator.net/btu-calculator.html

Друга работа е што многу троши...9 КВ од час без додатните грееачи надвор кога ќе падни температурата...Колку КВ од час трошат греачите надвор за одржување на температура? Нека биде 10 КВ од час во просек што е скоро колку едно електрично котле за парно.
По мое посиплатлива варијанта ти е да земиш повеќе помали инвертори и да ги распоредиш во сите соби. Поскапа варијанта од старт, но ќе можеш да ги пушташ по потреба и да ја контролираш потрошувачката. Сигурно не живеете во 4 соби нон-стоп цела фамилија, туку ги користите по потреба.

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Mala ispravka,
Ne trosi 9kw, tuku oddava kon okolinata toplinska energija od 9kw,
mislam deka principot na rabota e kako klima (topl. pumpa itn...),dali ima nadvoresna edinica ili ne, dupka u zid itn...
--- надополнето: 12 август 2012 во 07:00 ---
Aj malce okolu ovie klimi koj ima iskustvo poveke, ne gledam nekoj od renomiranite proizvoditeli da prodava vakvi ili gresam ...
--- надополнето: 12 август 2012 во 07:08 ---
Aj napamet da kazam, ovaa klima bidejki nema nadvoresna edinica (mislam deka e bez) ke buci u soba mnogu, kondenzatot treba da se zbira vo kofa ili sl, kade ke odi topliot vozduh (dupka u zid i nadvor ili,,,) ???

Член од
1 февруари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
236
Отворен простор е тоа што треба да го лади-грее климава или пак соби кои планираш да ги ладиш-грееш со отворени врати?
Еве пресметај си сам колкава клима ти е неопходна за просторијата, 200 квадарти нема шанси да ти ги излади кулеров .http://www.calculator.net/btu-calculator.html

Друга работа е што многу троши...9 КВ од час без додатните грееачи надвор кога ќе падни температурата...Колку КВ од час трошат греачите надвор за одржување на температура? Нека биде 10 КВ од час во просек што е скоро колку едно електрично котле за парно.
По мое посиплатлива варијанта ти е да земиш повеќе помали инвертори и да ги распоредиш во сите соби. Поскапа варијанта од старт, но ќе можеш да ги пушташ по потреба и да ја контролираш потрошувачката. Сигурно не живеете во 4 соби нон-стоп цела фамилија, туку ги користите по потреба.
Планирам да стои тотемот во салон и да грее и лади цело време па јас кога сакам и која соба сакам да ја отворам и да се грее
Размислував за инвертер клими но не знам што ќе се прави кога температурата надвор е -20-30 ем поскапо е со клими ем нема шанса да се греам цела зима ќе мора да се појачува со некој панел...додатен трошок но и 4-5 единици за греење ќе имам(комплицирано).
Знам дека тотеми има од 7-15kw мене ми треба максимум 12kw, вчера прашував во техномаркет никој не знаеше да објасни ....

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Дали има некој да користи инфрацрвени панели за греење? Ме интересира ако има некој да сподели искуство за нив, како и за цени, производители итн.
Инаку јас бев готов да земам панелни конвектори, истите се доста евтини, можат да се најдат за некаде 5000 - 6000 денари за 2,5 KW. Но нешто што не ми се допаѓа кај истите е циркулацијата на воздухот, топлиот воздух како полесен оди во горниот дел на просторијата, значи не ми се допаѓа таа неизедначена температура во просторијата и исто така ако се одалечам од истата да е поладно а премногу блиску до неа да е премногу топло.

Еве еден текст кој што одлично ги опишува инфрацрвените панели, ако добро разбрав ги нема овие проблеми и греењето со нив е поевтино.
------
Мошне малку е пишувано или се знае за греење со инфрацрвени грејачи, како функционира тоа, колку е ефикасно, кои се недостатоците а кои се предностите на истото. Доколку не сте запознати со основните начела на инфрацрвената енергија што е таа можете да прочитате на следниот текст.

Инфрацрвеното греење, за разлика од традиционалните системи на греење, фукнционира на малку поинаков начин. Имено, кај традиционалните системи на греење, како што се струја, нафта или гас, воздухот се загрева и се крева нагоре додека ладниот водух слегува надолу. Така настанува струење помеѓу поладните и потоплите слоеви на воздухот со што се создава една разлика во темепературата во погорните и подолните слоеви на воздухот.

Со инфрацрвените грејни тела не се загрева само воздухот туку и предметите кои се наоѓаат во собата. Така што нема струење во воздухот на оној начин како што може да се забележи кај другите видови на греење. Она што може да се забележи кај овој вид на греење е што подот, околните ѕидови, предметите како и таванот во просторијата зрачат со топлина која ја апсорбирале од инфрацрвените грејачи. Така се добива еден мошне пријатен амбиент кој создава чувство на пријатност кај лицата кои престојуваат во таа соба.

Покрај тоа што еден ваков вид на греење и тоа како позитивно влијае врз здравјето на луѓето, тоа е мошне економично. Имено, споредено со класично греење на струја со конвенционални грејни тела тоа е за 60% поефикасно, што го прави една од поефиканисте методи за греење. Единствен недостаток е можеби нешто поголемата цена на инфрацрвените панели. Ама со оглед на цената на струјата која е во постојан пораст, една инвестиција во еден ваков вид на греење би се вратила за многу кус период.

http://energetskaefikasnost.info/greene-so-infratsrveni-grejachi/#ixzz23LrxKuN0

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Kade kaj nas moze da se najdat ovie paneli???
Odi na sajtot na Graniterm ima nesto poveke za infracrvenoto greenje (mermerni paneli)

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.747
Поени од реакции
2.562
Дали има некој да користи инфрацрвени панели за греење? Ме интересира ако има некој да сподели искуство за нив, како и за цени, производители итн.
Инаку јас бев готов да земам панелни конвектори, истите се доста евтини, можат да се најдат за некаде 5000 - 6000 денари за 2,5 KW. Но нешто што не ми се допаѓа кај истите е циркулацијата на воздухот, топлиот воздух како полесен оди во горниот дел на просторијата, значи не ми се допаѓа таа неизедначена температура во просторијата и исто така ако се одалечам од истата да е поладно а премногу блиску до неа да е премногу топло.

Еве еден текст кој што одлично ги опишува инфрацрвените панели, ако добро разбрав ги нема овие проблеми и греењето со нив е поевтино.
Топлиот воздух секогаш оди нагоре, без оглед како се грее. Од мое искуство, конверторите се најблиску до греење со радијатори, бесшумни, без вентилатор што го насочува воздухот некаде. И нормално е дека во близина на грејното тело е потопло отколку на спротивниот дел од просторијата. Ако не постојано така, тоа значи дека топлотното тело нема капацитет да ја загрее просторијата, дали поради големината или поради лоша изолација која ја губи топллината.
--- надополнето: 13 август 2012 во 12:28 ---
Планирам да стои тотемот во салон и да грее и лади цело време па јас кога сакам и која соба сакам да ја отворам и да се грее
Размислував за инвертер клими но не знам што ќе се прави кога температурата надвор е -20-30 ем поскапо е со клими ем нема шанса да се греам цела зима ќе мора да се појачува со некој панел...додатен трошок но и 4-5 единици за греење ќе имам(комплицирано).
Знам дека тотеми има од 7-15kw мене ми треба максимум 12kw, вчера прашував во техномаркет никој не знаеше да објасни ....
А да разгледаш мултисплит системи? На една надворешна единица, повеќе внатрешни. Во секој случај е подобро е на повеќе места да се лади/грее толкава просторија, отколку од една точка.

Член од
18 април 2012
Мислења
27
Поени од реакции
15
Ni totemot ni pa nekoja druga klima ke ti gi zagree drugite sobi kako sto ke ti go great salonot. Znaci so edna klima pa i invertot ili totem ili sto saka neka e ne vrsis rabota. Inace od porenomiranive marki na invertori kako Toshiba, Carrier, Daikin..... imas modeli sto great do -15 kataloski a inace vo realnost siguren sum i do poniski temperaturi ke great i ke si rabotat isto. Znaci najpametno a i najekonomicno na krajot ke ti izleze da si zemes 2x5 kW invertori i da gi grees bez nikakov problem tie 100 m2 sto planiras da si gi grees. A ne ti e losa rabota i da razgledas kako opcija i greenje so toplinska pumpa koja povrzana so fenkojleri ili radijatori (moze i podno greeenje) ke ti ja gree do -20 celata kuka a greenjeto ke ti bide ekonomicno isto kako so invertori.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
А да разгледаш мултисплит системи? На една надворешна единица, повеќе внатрешни. Во секој случај е подобро е на повеќе места да се лади/грее толкава просторија, отколку од една точка.
И јас мислам така дека е најдобро. Со мулти-инвертер те. една надворешна единица и 2-3 внатрешни...ако не со 2 или 3 инвертери.... да, тоа би била скапа солуција, но многу помала би била потрошувачката и поквалитетно греењето...
Јас искрено сеуште не сум слушнал некој квалитетно да загрева со едно грејно тело преку отвор на врата повеќе простории.... Ок можеби тоа би можело за спална каде што и немора температурата да биде пријатни 21-23 степени, туку 4-5 степени помалку... меѓутоа детска соба или работна соба, трпезарија.... само со отворање врата - тешко!

Windfucker

Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Mala ispravka,
Ne trosi 9kw, tuku oddava kon okolinata toplinska energija od 9kw,
mislam deka principot na rabota e kako klima (topl. pumpa itn...),dali ima nadvoresna edinica ili ne, dupka u zid itn...
--- надополнето: 12 август 2012 во 07:00 ---
Aj malce okolu ovie klimi koj ima iskustvo poveke, ne gledam nekoj od renomiranite proizvoditeli da prodava vakvi ili gresam ...
--- надополнето: 12 август 2012 во 07:08 ---
Aj napamet da kazam, ovaa klima bidejki nema nadvoresna edinica (mislam deka e bez) ke buci u soba mnogu, kondenzatot treba da se zbira vo kofa ili sl, kade ke odi topliot vozduh (dupka u zid i nadvor ili,,,) ???
Имаш информација колку троши? Сите тотеми што ги имам видено досега, работеле на систем со надворешна единица, членот потврди погоре дека се работи за кулер со надворешна единица која во зимо има греачи за да ја одржуваат температурата.
Мое мислење е дека ако не се работи за отворен објект, ова чудово од Нео нема да функционира и нема да брка никаква работа. Подобро нека купи 4 Лед Клими од Нео со Тошиба инвертер за тие пари, наместо да вложува во вакво нешто.

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.747
Поени од реакции
2.562
Имаш информација колку троши? Сите тотеми што ги имам видено досега, работеле на систем со надворешна единица, членот потврди погоре дека се работи за кулер со надворешна единица која во зимо има греачи за да ја одржуваат температурата.
Мое мислење е дека ако не се работи за отворен објект, ова чудово од Нео нема да функционира и нема да брка никаква работа. Подобро нека купи 4 Лед Клими од Нео со Тошиба инвертер за тие пари, наместо да вложува во вакво нешто.
5,3KW, видено од тука.
И дефинитивно има надворешна едницина.
Инаку, модел 2008-ма.
И дефинитивно наменето е за отворени објекти како продавници, салони, големи канцеларии...

Windfucker

Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
5,3KW, видено од тука.
И дефинитивно има надворешна едницина.
Инаку, модел 2008-ма.
И дефинитивно наменето е за отворени објекти како продавници, салони, големи канцеларии...
Не е тој модел, Килиан прашуваше за моделот од 42.000 БТУ, овој на линкот е 24.000. Не знам само зошто Sass мисли дека троши помалку од тоа што го пишал диструбутерот. :confused: http://www.tehnomarket.com.mk/products/09036936/neo-acc-hh42lw-eur

Како и да е, мое мислење е дека не чинит за потребата која ја има тој.

Член од
7 декември 2009
Мислења
8
Поени од реакции
3
Не е тој модел, Килиан прашуваше за моделот од 42.000 БТУ, овој на линкот е 24.000. Не знам само зошто Sass мисли дека троши помалку од тоа што го пишал диструбутерот. :confused: http://www.tehnomarket.com.mk/products/09036936/neo-acc-hh42lw-eur

Еве го моделот и спецификациите http://www.altoklima.com/buy.php?id=573&&urlenc_qstr=

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.747
Поени од реакции
2.562

Упс, моја грешка. Како и да е, од податоците на линкот на alek_jov, COP 2,8, EER 2,6. Вредности кои не се баш за фалење

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Знам дека е за греење темава, но не гледам соодветно место да прашам за бољери. Некој да даде предлог за квалитетен бољер, а не овие кршовиве на три години што ги менуваме. И да не троши струја скапа е.

Член од
25 ноември 2009
Мислења
1.281
Поени од реакции
273
Леов мислам дека беше.Најдобри се.Е сеа кога ќе го поврзуваш со струја треба да го неместиш да ти грее толку вода и готово.И немој никогаш без разлика каков бојлер земаш да го наместиш да грее до крај увек нека грее до половина ако не и помалце и ќе си немаш гајле;)

Kajgana Shop

На врв Bottom