Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Дали има некој да користи инфрацрвени панели за греење? Ме интересира ако има некој да сподели искуство за нив, како и за цени, производители итн.
Инаку јас бев готов да земам панелни конвектори, истите се доста евтини, можат да се најдат за некаде 5000 - 6000 денари за 2,5 KW. Но нешто што не ми се допаѓа кај истите е циркулацијата на воздухот, топлиот воздух како полесен оди во горниот дел на просторијата, значи не ми се допаѓа таа неизедначена температура во просторијата и исто така ако се одалечам од истата да е поладно а премногу блиску до неа да е премногу топло.

Еве еден текст кој што одлично ги опишува инфрацрвените панели, ако добро разбрав ги нема овие проблеми и греењето со нив е поевтино.

Топлиот воздух секогаш оди нагоре, без оглед како се грее. Од мое искуство, конверторите се најблиску до греење со радијатори, бесшумни, без вентилатор што го насочува воздухот некаде. И нормално е дека во близина на грејното тело е потопло отколку на спротивниот дел од просторијата. Ако не постојано така, тоа значи дека топлотното тело нема капацитет да ја загрее просторијата, дали поради големината или поради лоша изолација која ја губи топллината.
--- надополнето: 13 август 2012 во 12:28 ---
Планирам да стои тотемот во салон и да грее и лади цело време па јас кога сакам и која соба сакам да ја отворам и да се грее
Размислував за инвертер клими но не знам што ќе се прави кога температурата надвор е -20-30 ем поскапо е со клими ем нема шанса да се греам цела зима ќе мора да се појачува со некој панел...додатен трошок но и 4-5 единици за греење ќе имам(комплицирано).
Знам дека тотеми има од 7-15kw мене ми треба максимум 12kw, вчера прашував во техномаркет никој не знаеше да објасни ....
А да разгледаш мултисплит системи? На една надворешна единица, повеќе внатрешни. Во секој случај е подобро е на повеќе места да се лади/грее толкава просторија, отколку од една точка.

Планирам да стои тотемот во салон и да грее и лади цело време па јас кога сакам и која соба сакам да ја отворам и да се грее
Размислував за инвертер клими но не знам што ќе се прави кога температурата надвор е -20-30 ем поскапо е со клими ем нема шанса да се греам цела зима ќе мора да се појачува со некој панел...додатен трошок но и 4-5 единици за греење ќе имам(комплицирано).
Знам дека тотеми има од 7-15kw мене ми треба максимум 12kw, вчера прашував во техномаркет никој не знаеше да објасни ....

Ni totemot ni pa nekoja druga klima ke ti gi zagree drugite sobi kako sto ke ti go great salonot. Znaci so edna klima pa i invertot ili totem ili sto saka neka e ne vrsis rabota. Inace od porenomiranive marki na invertori kako Toshiba, Carrier, Daikin..... imas modeli sto great do -15 kataloski a inace vo realnost siguren sum i do poniski temperaturi ke great i ke si rabotat isto. Znaci najpametno a i najekonomicno na krajot ke ti izleze da si zemes 2x5 kW invertori i da gi grees bez nikakov problem tie 100 m2 sto planiras da si gi grees. A ne ti e losa rabota i da razgledas kako opcija i greenje so toplinska pumpa koja povrzana so fenkojleri ili radijatori (moze i podno greeenje) ke ti ja gree do -20 celata kuka a greenjeto ke ti bide ekonomicno isto kako so invertori.

А да разгледаш мултисплит системи? На една надворешна единица, повеќе внатрешни. Во секој случај е подобро е на повеќе места да се лади/грее толкава просторија, отколку од една точка.

И јас мислам така дека е најдобро. Со мулти-инвертер те. една надворешна единица и 2-3 внатрешни...ако не со 2 или 3 инвертери.... да, тоа би била скапа солуција, но многу помала би била потрошувачката и поквалитетно греењето...
Јас искрено сеуште не сум слушнал некој квалитетно да загрева со едно грејно тело преку отвор на врата повеќе простории.... Ок можеби тоа би можело за спална каде што и немора температурата да биде пријатни 21-23 степени, туку 4-5 степени помалку... меѓутоа детска соба или работна соба, трпезарија.... само со отворање врата - тешко!

Mala ispravka,
Ne trosi 9kw, tuku oddava kon okolinata toplinska energija od 9kw,
mislam deka principot na rabota e kako klima (topl. pumpa itn...),dali ima nadvoresna edinica ili ne, dupka u zid itn...
--- надополнето: 12 август 2012 во 07:00 ---
Aj malce okolu ovie klimi koj ima iskustvo poveke, ne gledam nekoj od renomiranite proizvoditeli da prodava vakvi ili gresam ...
--- надополнето: 12 август 2012 во 07:08 ---
Aj napamet da kazam, ovaa klima bidejki nema nadvoresna edinica (mislam deka e bez) ke buci u soba mnogu, kondenzatot treba da se zbira vo kofa ili sl, kade ke odi topliot vozduh (dupka u zid i nadvor ili,,,) ???

Имаш информација колку троши? Сите тотеми што ги имам видено досега, работеле на систем со надворешна единица, членот потврди погоре дека се работи за кулер со надворешна единица која во зимо има греачи за да ја одржуваат температурата.
Мое мислење е дека ако не се работи за отворен објект, ова чудово од Нео нема да функционира и нема да брка никаква работа. Подобро нека купи 4 Лед Клими од Нео со Тошиба инвертер за тие пари, наместо да вложува во вакво нешто.

Имаш информација колку троши? Сите тотеми што ги имам видено досега, работеле на систем со надворешна единица, членот потврди погоре дека се работи за кулер со надворешна единица која во зимо има греачи за да ја одржуваат температурата.
Мое мислење е дека ако не се работи за отворен објект, ова чудово од Нео нема да функционира и нема да брка никаква работа. Подобро нека купи 4 Лед Клими од Нео со Тошиба инвертер за тие пари, наместо да вложува во вакво нешто.
5,3KW, видено од тука.
И дефинитивно има надворешна едницина.
Инаку, модел 2008-ма.
И дефинитивно наменето е за отворени објекти како продавници, салони, големи канцеларии...

5,3KW, видено од тука.
И дефинитивно има надворешна едницина.
Инаку, модел 2008-ма.
И дефинитивно наменето е за отворени објекти како продавници, салони, големи канцеларии...
Не е тој модел, Килиан прашуваше за моделот од 42.000 БТУ, овој на линкот е 24.000. Не знам само зошто Sass мисли дека троши помалку од тоа што го пишал диструбутерот. :confused: http://www.tehnomarket.com.mk/products/09036936/neo-acc-hh42lw-eur

Како и да е, мое мислење е дека не чинит за потребата која ја има тој.

Не е тој модел, Килиан прашуваше за моделот од 42.000 БТУ, овој на линкот е 24.000. Не знам само зошто Sass мисли дека троши помалку од тоа што го пишал диструбутерот. :confused: http://www.tehnomarket.com.mk/products/09036936/neo-acc-hh42lw-eur

Еве го моделот и спецификациите http://www.altoklima.com/buy.php?id=573&&urlenc_qstr=

Упс, моја грешка. Како и да е, од податоците на линкот на alek_jov, COP 2,8, EER 2,6. Вредности кои не се баш за фалење

Знам дека е за греење темава, но не гледам соодветно место да прашам за бољери. Некој да даде предлог за квалитетен бољер, а не овие кршовиве на три години што ги менуваме. И да не троши струја скапа е.

Леов мислам дека беше.Најдобри се.Е сеа кога ќе го поврзуваш со струја треба да го неместиш да ти грее толку вода и готово.И немој никогаш без разлика каков бојлер земаш да го наместиш да грее до крај увек нека грее до половина ако не и помалце и ќе си немаш гајле;)

Леов мислам дека беше.Најдобри се.Е сеа кога ќе го поврзуваш со струја треба да го неместиш да ти грее толку вода и готово.И немој никогаш без разлика каков бојлер земаш да го наместиш да грее до крај увек нека грее до половина ако не и помалце и ќе си немаш гајле;)

Леов? Најдобри? :)
Тешко мене ако они се најдобри, рок на траење 2 години и после почнува да тече.

Па еве мене ме служи 6-та година по ред.

Знам дека е за греење темава, но не гледам соодветно место да прашам за бољери. Некој да даде предлог за квалитетен бољер, а не овие кршовиве на три години што ги менуваме. И да не троши струја скапа е.

Земи прохромски со неограничена гаранција, нешто се поскапи ама немаат смрт.

http://www.parnovod.com.mk/index.ph...layout=category&task=category&id=1&Itemid=200

Предходно на тема ‘‘соларни колектори‘‘ пишував за овој класичен бојлер. Како соларна технологија која чини 400-500 Евра, а има рок на употреба 10 години воопшто не е исплатлива кога имаш толку евтин а многу економичен бојлер на струја.... и тн и тн
ДА, го препорачувам секако! Извонреден бојлер еве трета година го користам. Тоа е моделот Ariston TI SHAPE Plus 50.... vo Tehnomarket истиот за бедни 100 Евра.... Самец сум и доволно ми е 50л, но и од 80 литри имаат, секако нешто поскапи.
Има извонредна изолација, држи доста топла вода дури и зимно време, при услови на многу ниски температури. Многу бргу загрева, така да за нешто малку над половина саат ги постигнува од мене бараните 50-55*С.... што значи многу мала потрошувачка, ако се земе дека греачот е 2Kw, а како реков времето за загревање дебело испод саат.... прецизен дигитален дисплеи, овозможува одложено те програмирано вклучување и исклучување (на пример само кога е евтина струјата ;)) .... резервоар од Титаниум (Тоа е во моделот на бојлерот "Тi") отпорен на висок притисок.... еве од сајтот на Аристон:
TITANIUM GLASSLINED STEEL INNER
TANK TESTED AT 16 BAR
OVERSIZED MAGNESIUM ANODE
TEMPERATURE CONTROL THROUGH
LCD DISPLAY
HIGH-PRECISION NTC TEMPERATURE
SENSOR
TRIPLE SAFETY VALVE
OVERPRESSURE SAFETY VALVE
THICK THERMAL INSULATION
некои тех подат и потрошувачката:
Capacity l 50
Power W 2000
Voltage V 230
Max. Working Temp. °C 80
Heat dispersion kWh/24h 0,70
Max. Working Pressure bar 8
Weight kg 19,8
не верувам дека може повеќе да се очекува од бојлер кој чини само 100 Евра!?
Мене ми е извонреден! Јас добив три години гаранција, сега гледам две даваат!
Моја препорака....
http://technomarket.com.mk/products/09067857/ariston-ti-shape-plus-50
--- надополнето: 15 август 2012 во 14:30 ---
Земи прохромски со неограничена гаранција, нешто се поскапи ама немаат смрт.

http://www.parnovod.com.mk/index.ph...layout=category&task=category&id=1&Itemid=200
Единствено ме чуди зошто толкава потрошувачка? 80 литарскипт 3000W, оној за кујна од 10л дури 2Kw!? Веќе одамна не се употребуваат 3Kw греачи за бојлери од 50-100 литри... баш чудно!? Дури и тренд стануваат 50-80 литарски со 1,500w
Ова 3,000 секако незначи 50% поголема потрошувачка од останатите кои имаат греачи 2,000w, бидејки секако за побргу време ќе ја загрее водата, но сепак факт е дека имаат поголема потрошувачка.... Инаку стои тоа дека се извонредни, те дека немаат смрт.

Пред еден месец бев во Техномаркет по бојлер и си земав најобичен 80 литарски Аристон. Се интересирав и за овој што го препорача Змиго, ама ме поучи другар кој работи таму дека освен програмирањето на време (и шминкерскиот изглед) нема разлика во моделите. Капак стави еден друг пријател кој веќе една година го користи истиот бојлер и е презадоволен. Јас сеуште не го користам доволно долго за да кажам колку е добар или не.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom