Кој е виновен за скапите фудбалски трансфери?

Kostic

Sadio smokve oko Tadz Mahala
Член од
31 јули 2009
Мислења
9.856
Поени од реакции
5.611
Chelsea troshele, City troshele, PSG troshele ... Pa kje troshat e ne, kje ve cheshlaat. Kako isto na bogatash da mu kazes ne kupuvaj Porshe i Ferarri, kupi Ficho.. Zasho ficho da kupam? Pa taka be brat, kupi ficho, sho ke ti se 2 te fantastichni koli vo garaza Ferari i Porshe koa ke imash fico. Pa brat imam be pari, ke si kupam i ferari i porshe i bentli i aston i bmw i mercedes... AMA AKO BE BRAT, AKO IMASH PARI, kupi si ficho, ne se rasfrlaj so pari... E taka mu doagja ova.

ManUtdChampions

Lleyton Hewitt
Член од
5 февруари 2009
Мислења
32.721
Поени од реакции
43.769
Chelsea troshele, City troshele, PSG troshele ... Pa kje troshat e ne, kje ve cheshlaat. Kako isto na bogatash da mu kazes ne kupuvaj Porshe i Ferarri, kupi Ficho.. Zasho ficho da kupam? Pa taka be brat, kupi ficho, sho ke ti se 2 te fantastichni koli vo garaza Ferari i Porshe koa ke imash fico. Pa brat imam be pari, ke si kupam i ferari i porshe i bentli i aston i bmw i mercedes... AMA AKO BE BRAT, AKO IMASH PARI, kupi si ficho, ne se rasfrlaj so pari... E taka mu doagja ova.
Купи си го ти Ферарито, ама за реалната цена, а не за 20 милиони повеќе од што вреди.. Тука е проблемот на денешниот трансфер пазар..

Kostic

Sadio smokve oko Tadz Mahala
Член од
31 јули 2009
Мислења
9.856
Поени од реакции
5.611
Купи си го ти Ферарито, ама за реалната цена, а не за 20 милиони повеќе од што вреди.. Тука е проблемот на денешниот трансфер пазар..
Kje go kupi ferarito i za 100 milioni povekje od sto vredi ako saka.. Zashto? Zashto ima pari i ic kurot ne go boli nego za nekoj od strana sho ke zbori. :X3::)
--- надополнето: 15 јули 2012 во 18:31 ---

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
А кога ќе направиш милиони долгови и загуби ќе молиш државата да те спасува така, испробан рецепт од амерички банки, авто индустрии и грчка политика.

KTBFFH

Schutzstaffel SS
Член од
19 август 2009
Мислења
137
Поени од реакции
269
Demek vas napatenite luzerski fanovi na Liverpul i Arse8nal ve boli k... dali Abramovic i Chelzi ke propadne i ke bide vo dolgovi ;)

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Demek vas napatenite luzerski fanovi na Liverpul i Arse8nal ve boli k... dali Abramovic i Chelzi ke propadne i ke bide vo dolgovi ;)
Не, ич кур не ме боли искрено, дури и сакам такво нешто да се деси, не за друго туку за да се покаже дека сум во право за тоа што го напишав на темата.

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.186
Поени од реакции
8.263
А кога ќе направиш милиони долгови и загуби ќе молиш државата да те спасува така, испробан рецепт од амерички банки, авто индустрии и грчка политика.
Што има врска поединец со Држави, Банки и Грчка политика?

GTFO

Pushing the button
Член од
3 април 2009
Мислења
5.654
Поени од реакции
4.579
Demek vas napatenite luzerski fanovi na Liverpul i Arse8nal ve boli k... dali Abramovic i Chelzi ke propadne i ke bide vo dolgovi;)

Го немаат веќе ексклузивното право (за Ливерпул и Арсенал зборам) да ги собираат сите млади таленти од ПЛ и од Европа за мали пари,не може веке со вложени 10м евра како порано да се биде во борба за титула во лигата и да им биде загарантирано местото во првите 4 (автоматски немаат сигурен излез во ЛШ)
Едноставно им смета посилната и постабилна конкуренција (во случајов Челзи и Сити)..
Имаат сопственици "евреи" кои мораат некако да ги изманипулираат навивачите.Сопствениците на таквите тимови сакаат целиот профит да им оди за нив,не сакаат да дадат некое евро/фунта за поквалитетен играч и се вадат пред нив со тоа дека трансфер пазарот е невозможен покрај Челзи/Сити/Реал/Барса/Јунајтед/ПСЖ/Малага и сл..
За Ливерпул не ја знам моменталната состојба со новите сопственици,но барем така беше претходно со 2цата американци,ги продаваа најдобрите играчи скоро секоја сезона (Чаби Алонсо,Маскерано) и не носеа никакви замени за нив.Арсенал знаеме сите како функционира последниве 5-6 години,нема еден трансфер период ,а да не ги напушти некој од главните играчи и ретко кога истите пари се инвестираат во нови засилувања..

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Што има врска поединец со Држави, Банки и Грчка политика?
Па има врска, трошење без лимит, непотребно луксузирање, исто како грците, само што за разлика од нив каде ги спасува цела европа, фудбалскиот клуб ќе банкротира и ќе го снема или ќе биде ставен во најдолната лига во државата, а такви примери постојат.

H

HoT IcE

Гостин
Не е виновен ниту Челзи, ниту Абрамович, уште помалце пак Реал Мадрид или Арапите од Сити.
Проблемот е што, за разлика од порано фудбалот се превише искомерцијализира, превише маркетинг, големи суми на пари, win-win ситуација за сите. Да не збориме за можностите за перење пари преку клубови, тоа е денес топ на црн пазар. Абрамович што мислите вие, го купи Челзи поради тоа што го сака и навива за него? Јас лично како фан на Челзи, неверувам во тоа. Али мене тоа не ме загрижува, што сака нека прави, само нека инвестира во клубот, нека го развива.
Агентите денес, за разлика од порано имаат огромна улога во трансферите и кариерите на играчите, ќе направат се за да добијат бонус, пример, земете го агентот на Тиаго Силва кој потпиша за ПСЖ пред некој ден, земал 10 милиони, da fuq.
Има превише фактори ради кои фудбалот во поглед на трошење пари не е како порано, кога би разглабале за тоа ниту 200 страни нема да се доволни затоа што сите се во win-win ситуација со тоа како што реков погоре.

Јас денешниот трансфер пазар го замислувам како обичен пазар, се состои од два дела. Едниот дел го претставува понудувачот, другиот купувачот.
Првиот дел е составен од два дела, понудувач кој нуди квалитетни јаболка на пазар со висок квалитет и сорта, и понудувач кој нуди обичен делишес јаболка за сечиј џеб. Рамномерно на тоа и делот на купувачи би се распоредил на исто, едниот ќе има доволно парични средства да ги купи квалитетните сорти на јаболко и да јаде најквалитетно, другиот истотака ќе купи јаболка но со квалитет колку може џебот да му дозволи.
Денешното општество е такво, кој има пари - може да посака било што и да го добие, а тој што нема пари ќе се труди да го хејта тој што има и обвинува дека го уништува општеството заради свој неуспех да го има истото.
Што е до мене, кој има нека троши, не ми смета, но смета кога фанови на Арсенал особено ќе го хејта Абрамович и Челзи како они да им се виновни за нивната суша долга 7 години, а не поради неамбициозноста на самиот клуб кој само гледа да продаде млади играчи и спечали.
Плус, Шевченко беше купен за само 30 милиони евра, и тоа у најдобри години за напаѓач, напаѓач кој во сезоната која беше купен беше најдобар на свет, не би рекол дека е преплатен, Челзи немал освен Торес преплатени играчи, но Торес е од нова ера, Челзи само имаше масивно продавање и купување во првата сезона на Абрамович и затоа сите мислат дека Челзи го почнал тоа но грешат, постојат статистики колку Челзи потрошил за секој играч, и кога ќе ги видите цените, ниту еден не е преплатен. Ако се фаќаме за глупости, и Фердинанд на времето беше преплатен, па дали тоа значи дека Јунајтед го започна тоа уште тогаш? Не!
Peace!:)

Член од
21 септември 2008
Мислења
14.594
Поени од реакции
14.413
Да, ако Реал на пример можел да го купи Роналдо за 60 милиони, немало да го купи за толку, туку го купи за 90 милиони, онака од ќеиф, да им дае +30 милиони на Манчестер пошо Глејзер се во долгови до гуша. Размислете малку, во сите клубови работат дипломирани економисти кои ги бркаат сите работи со парите, и ако Роналдо можел да дојде во Реал за 10 милиони помалку ќе дошол, а не Реал да го плаќа толку скапо. Јас би рекол дека проблемот е во клубовите кои ги продаваат играчите, а не во клубовите кои ги купуваат, тие само сакаат да го имаат тој и тој играч во својот тим и си плаќаат колку треба..

п.с Роналдо го земав само за пример, немој да мислиш дека имам нешто против Манчестер. :)

ManUtdChampions

Lleyton Hewitt
Член од
5 февруари 2009
Мислења
32.721
Поени од реакции
43.769
Kje go kupi ferarito i za 100 milioni povekje od sto vredi ako saka.. Zashto? Zashto ima pari i ic kurot ne go boli nego za nekoj od strana sho ke zbori. :X3::)
Океј е.. Ама наредниот пат па они ќе "го проценат" 100 милиони повеќе од што реално вреди.. И така..

Лукас Моура вредел повеќе од 30м? Кој курац им е на бразилците бе? 15 - 20 милиони најмногу може да вреди едно детиште што има талент, ама нема постигнато ништо во фудбалската кариера.. А овие одбиваат 30 и кусур милиони.. Гансо вредел 50.. Треба да ги остават да скапат таму, да им досади на самите фудбалери и да не ги продолжат договорите, па да не земат ни 10 после тоа..
--- надополнето: 15 јули 2012 во 20:52 ---
Да, ако Реал на пример можел да го купи Роналдо за 60 милиони, немало да го купи за толку, туку го купи за 90 милиони, онака од ќеиф, да им дае +30 милиони на Манчестер пошо Глејзер се во долгови до гуша. Размислете малку, во сите клубови работат дипломирани економисти кои ги бркаат сите работи со парите, и ако Роналдо можел да дојде во Реал за 10 милиони помалку ќе дошол, а не Реал да го плаќа толку скапо. Јас би рекол дека проблемот е во клубовите кои ги продаваат играчите, а не во клубовите кои ги купуваат, тие само сакаат да го имаат тој и тој играч во својот тим и си плаќаат колку треба..

п.с Роналдо го земав само за пример, немој да мислиш дека имам нешто против Манчестер. :)
Не е исто да се прави муабет за најдобриот фудбалер на светот во тој момент и да се прави муабет за преценетите детишта од Бразил на пример.. Мене тие ме нервират, набилданите цени за овие што освен талент нема ништо друго со што можат да се пофалат дека постигнале во фудбалот.. Да се дадат 40+ милиони за веќе докажан фудбалер уопште не ми смета..

Kajgana Shop

На врв Bottom