Провинцијалката и нејзините градски жртви

• Креатор на темата Креатор на темата bucio
  • Време на започнување Време на започнување
Кажи ми како сметките за комуналии и еве сите сметки вкупно се повисоки во Скопје отколку во внатрешноста? И храната? Охрид на пример се плаќа колекторот, нешо шо во Скопје го немате. Тинекс има исти цени и во Скопје и во Охрид.
И немојте со овие банални муабети, као демек со 15 000 денари во месецот се тера некој живот. Кај се бе тие 200 евра месечно шо еден просечен студент од внатрешноста ги троши во Скопје за еден месец престој? Од кај да се извадат тие пари? Од таа мочана плата од 15 000? Па и во студентски да си 100 евра некаде месечно треба да се издвојат. Плус сметки, плус храна за домаќинството. Не се стоки луѓето од внатрешноста па да преживуваат со 250 евра секој месец. Дојди еден месец во Охрид, јас лично ќе ти дадам 7000 и преживеј. Плати сметки, плати кредит за стан, храни се. Па да видам дали ќе ти текне уште еднаш да кажеш дека 7000 денари плата се доволни за преживување во било кој град.

Живеам во Скопје и еден периоод пет члено семејство живеевме со 14.000 илјади денари.Не се вадете со изговори само за да дојдете во Скопје дека во помалите градови не може да се преживее со 12-14000 илјади денари

Живеам во Скопје и еден периоод пет члено семејство живеевме со 14.000 илјади денари.Не се вадете со изговори само за да дојдете во Скопје дека во помалите градови не може да се преживее со 12-14000 илјади денари

Да, се преживува. Ама не се живее.

Статијава е вистина од збор до збор.Ајде веднаш направете scorn-mode ON на моја сметка!

Не сте ја ни сфатиле статијата и веднаш удривте на презир.
Не знам што не ви е јасно, во текстот потенцирано е за каков тип на жени станува збор, без'рбетници, спонзоруши и неамбициозни, но не, вас веднаш ве заслепува зборот провинцијалец и ја испуштате суштината и значењето на кој било збор напишан таму.

Во ситуацијава, конкретно, сте на страната на битијата што вообичаено ви се одвратни.
Поентата е, што овие жени не само што се од село туку имаат и такво однесување.Жени коишто работното место си го замислиле како гледање на кафе со успатната пријателка, на коишто целта на секој работен ден е да и поминат низ устата што е можно повеќе трачеви за што е можно повеќе истополови жители на Скопје.
Тоа некако вака изгледа: Васке мори, Васке, де Васке елај вамо.Кај се запусти мори онаја Горде?Два дена на работа не дошла, кизнае шо прај, тебе ти се има јавено?Ја видов онде кај Вероно некни со некој ама не ми беше познат пустио, да не се остај таја со Игор..... итн. до крајот на работното време.
(Ова важи и за студентките)

И не, ова не е исмејување на вашиот дијалект, не е навреда упатена кон Македонците коишто живеат надвор од Скопје, ова е реалноста што се одвива во главниот град.
Не ти го упатувам тебе студентке што си дошла од друг град за да студираш, ова е опсервација на тоа што се случува, престанете да ја сфаќате лично.

Ако веќе некоја се пронашла во статијата и е свесна дека е спонзоруша, а не превзема мерки да го смени тоа кај себеси, не гледам причина дотичната да се лути кога вистината ќе и биде кажана на подрзок и погруб машки начин.

Еве пример да го земеме Кочани.
Таму нема фирми,кафичи,кафани,маркети,продавници за бела техника,фризерски слаони,игротеки,вулканизери,автоперални............или таму ви е срам да го работите горе наведеното.
Морало да се дојде во Скопје,па ако треба и чистач/ка ќе бидеш во некоја фирма,ама важно комшиите не те гледаат каде работиш и што работиш
6000 денари за сметки?????????Многу е!
А 6000 денари за хранење во домашни услови стигнуваат и тоа како.
Не стигнуваат ако јадеш во сендвичари и кафани.
За таму и 20000 ти се маааалкуууууууууууу
Tи би бил задоволен цел живот да работиш како келнер?
Не ми е срам ништо да работам, сум работела и работам и гледам како е и не би сакала истово да го работам и после 20 години.
Можда си слушнал за зборот "амбиција" шо те знам.
А, за сметките очигледно не го имаш начекано поштарот.

Уствари шо се расправам со човек шо нема кренато потешко од училишна ташна.

Кажи ми како сметките за комуналии и еве сите сметки вкупно се повисоки во Скопје отколку во внатрешноста? И храната? Охрид на пример се плаќа колекторот, нешо шо во Скопје го немате. Тинекс има исти цени и во Скопје и во Охрид.
И немојте со овие банални муабети, као демек со 15 000 денари во месецот се тера некој живот. Кај се бе тие 200 евра месечно шо еден просечен студент од внатрешноста ги троши во Скопје за еден месец престој? Од кај да се извадат тие пари? Од таа мочана плата од 15 000? Па и во студентски да си 100 евра некаде месечно треба да се издвојат. Плус сметки, плус храна за домаќинството. Не се стоки луѓето од внатрешноста па да преживуваат со 250 евра секој месец. Дојди еден месец во Охрид, јас лично ќе ти дадам 7000 и преживеј. Плати сметки, плати кредит за стан, храни се. Па да видам дали ќе ти текне уште еднаш да кажеш дека 7000 денари плата се доволни за преживување во било кој град.

Чекај малце сега ............. значи сега велиш дека на студентите од внатрешноста им бил скап престојот во Скопјево ........... храна, облека, превоз, кирија, сметки, самите факултетски трошоци и.т.н. се слагам, ама па никој никого со сила не тера да доаѓа да студира во Скопје ако му е толку скапо ........... инаку дека е скапо е, без разлика дали си Скопјанец или пак си студент/ка од друг град дојден/а на престој тука !
Јас имам роднини во други градови и луѓето живеат со упола помали плати отколку тука ...... а и тие јадат леб фала богу, облечени се, имаат/одржуваат куќа, плаќаат сметки(струја, вода, ѓубре...), имаат интернет по дома(децата им), имаат автомобил... е сега да имаат и некои дополнителни дејности како лозја, ниви, прасиња, кокошки... барем храната не ја купуваат туку сами си ја произведуваат и тука заштедуваат, а овдека во главен град кај можеш да чуваш стока и да садиш бавчи, освен ако живееш во околните села, но во градов и во приградските населби такви работи мало-морген, значи мораш да ја купиш храната и тука месечно бегаат многу пари(за 4 члено семејство), цените на горивата се исти во цела држава ама за да стигнеш од еден до друг крај на Скопје(ако ти е такво работното место) треба да возиш 40/50 мин. и тоа бавно, бидејќи нонстоп е гужва 24/7 и тука се јаде многу бензин, а за да пројдеш од еден до друг дел на некој град од внатрешноста потребни се макс. 10/15 мин. !

колку би сакал да си во право,и се би дал да е така ама не е
и не жоже да биде,........размисли,предомислисе (ако.............)
Сите знаеме колку ти е тешко што не си провинцијалец... нагласуваш на секоја тема, мислам дека е време да подзастанеш малце.
Нели направија и нови факултети во неколку градови во Македонија.Што не се запишуваат таму или таму нема Скопјани и Скопјанки па да начекаат некој/а да си купат карта во еден правец.За новиот КЦ што ќе се гради јас сум најголем противник.Поголема корист би имале сите ако се направат повеќе КЦ и тоа во Делчево,Гостивар,Прилеп.Со голема желба би живеел во друг град во Македонија,ама треба корен се да преселам.Имам пријатели низ Македонија кои што со две плати од по 6-7000 денари ранат семејство.Не живеат во којзнае каков луксуз ама имаат за основни потреби.Под луксуз подразбирам 3-4 мобилни,2-3 автомобили,мада за некои и не е луксуз туку потреба!
На тие дисперзирани факултети речиси и да нема предавања, професорите во најдобар случај ги гледаш еднаш неделно, згора на тоа никој не ти ги цени, едно е да завршиш на УКИМ во Скопје, друго е да завршиш факултет во Кушкундалево. За ова со платава 6-7000 денари... Кој сака да работи за толку ниска плата. Па само сметките за струја, вода, телефон, интернет и сл. се толку пари. А луксуз? Или за провинцијалците не треба луксуз. Не сакаат тие да одат на кино, не сакаат да гледаат спортски настани и концерти, телевизија може да гледаат во црно-бела, комјутер не им треба, па уствари зашто сите овие работи, нека работат на тоа нивите што утре ќе ги продададат за да купат куќа во Волково... Еее, вакви муабети во XXI век.

Го прочитав текстот за темава, па за конкретна група на момичина и е во право авторот, ама проблемот е кога истото ќе стани генерализација за секој кој маката го донесла во Скопје.

Како што и сам кажа, еден период. И како секое нормално суштество, претпоставувам дека ти и семејството се боревте за напредок од таа ситуација. Но во Скопје.
Јас таков напредок во Прилеп можам да постигнам ако се пишам во Заводот за вработување ДПМНЕ и ме вработат како чистач во Комуналец, да да, поголема е платата на чистачот од еден фармацевт во аптека на пример. Тие се можностите во Прилеп.

Или накратко, самата централизиција во која живееме носи таква ситуација да место за професионален напредок најмногу има во Скопје. А за некои специфични струки, исклучиво само во Скопје.

Иронично е шо истите тие шо се осеќат uber само зато шо се родиле во Скопје истовремено се најголеми интернет патриоти и се залагаат за обединета Македонија, иако порадо би им ставиле давидова ѕвезда на рамото на секој шо дошол во Скопје да си ја бара среќата. Well guess what,кога пак наше би било Солунско поле како шо пејте на секоја утакмица,Солун би бил главен град а Скопје провинција

Еј овај комитава сигурно некој факултетлија е блогерска, имам пиено пиво јас со комита, му викам пичка ти матер да ебам јас твоја скопска педерска и тој ми враќа со иста мерка. Ама во ред е мојата мајка е убава за разлика од неговата :icon_lol:. Тој никогаш не би се обрукал како овај блогеров шлогеров, се знае нивото на комуникација во било која ситуација. Овај омраза има голема во текстот секој збор му е со горчина напишан, како некој нешто да му зел од неговата територија и очајнички ја обележува како кучињата мочајќи врз неа.

Еве пример да го земеме Кочани.
Таму нема фирми,кафичи,кафани,маркети,продавници за бела техника,фризерски слаони,игротеки,вулканизери,автоперални............или таму ви е срам да го работите горе наведеното.
Морало да се дојде во Скопје,па ако треба и чистач/ка ќе бидеш во некоја фирма,ама важно комшиите не те гледаат каде работиш и што работиш
6000 денари за сметки?????????Многу е!
А 6000 денари за хранење во домашни услови стигнуваат и тоа како.
Не стигнуваат ако јадеш во сендвичари и кафани.
За таму и 20000 ти се маааалкуууууууууууу

Декември/Јануари само од ЕВН толку ќе те почастат за Нова Година.Без разлика дали е вистински толку или не.

Еве за летно време да пресметаме...
- 200 за Комуналец
- 60 за Нискоградба
- 910 за Инфел (интернет, скоро дупло поефтин од Т-Срање)
- 570 за Проаква
- 190 за РДТ
- 300 за Телеком (еден правец)
- 2000 за Вип (4 броја)
- 2500 минимум за ЕВН (летно време)
-----------------------------------------------------
6730 за сметки за еден просечен стан
- без трошоци за храна,
- без рати за кредити,
- без сметка за колектор,
- без други давачки од УЈП,
- без трошоци за студенти (околу 200 евра месечно по лице),
- без трошоци за гориво,
- без трошоци за кафе - мафе,
- без трошоци за одржување на зградата итн.

Ефтини биле цените во внатрешноста, а ќе се скапат од ценкање на лето за цените во Охрид шо ние ги имаме преку цела година ...

Senior Flash Developer (програмер) со безмалку три години стаж во Invideous limited во Битола зема плата 18 000 a скоро секој ден седи прекувремено и по 2-3 сати.
Junior Flash Developer во истата Invideos limieted ама во Скопје со два месеци стаж и без никакво предходно искуство има почетна плата од 25 000 a времето го врви на ps3 и на пинг понг кој шо ги имаат во канцеларите, додека чека овај од Битола да му го напиши кодот и да му го прати на skype.

Ова мора да е заради то шо во Скопје поќе плаќате за сметки

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom