Астрономија (истражувања, откритија, новости)!

• Креатор на темата Sagan
  • Време на започнување
Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.382
Може некој да ми објасни што гледам?
Значи мислам дека е звезда, статична е, секоја вечер е на небото. На Север, цело време светка во различни бои, цврена,сина,жолта. Не може да е авион никако, не се движи, не ќе да е вселенската станица Мир, и таа се движи. Е сега ако е звезда што мислам дека е, зошто толку брзо да менува бои? Секундарно ги менува боите. Што е муабетот?

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Може некој да ми објасни што гледам?
Значи мислам дека е звезда, статична е, секоја вечер е на небото. На Север, цело време светка во различни бои, цврена,сина,жолта. Не може да е авион никако, не се движи, не ќе да е вселенската станица Мир, и таа се движи. Е сега ако е звезда што мислам дека е, зошто толку брзо да менува бои? Секундарно ги менува боите. Што е муабетот?
Можно е да е Бета Лира тип на варијабилна ѕвезда, па затоа такви бои светка.

Дали можеш да ми кажеш во кое соѕвездие ја гледаш? Може и ќе ја најдам.

Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.382
Можно е да е Бета Лира тип на варијабилна ѕвезда, па затоа такви бои светка.

Дали можеш да ми кажеш во кое соѕвездие ја гледаш? Може и ќе ја најдам.
Не сум навлезен во Астрономијата толку, но сега излегов на тераса, се разденува полека, и на Северо-Исток се гледа само таа звезда, сеуште трепка во различни бои.... Ако излезеш сега ќе ја видиш, погледни на Север и врти накај Исток. Немаш промашај. Со години ја приметувам, некогаш трепка побавном некогаш побрзо, но секогаш само таа звезда со различни бои. Едвај чекам да си купам професионален телескоп.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Не сум навлезен во Астрономијата толку, но сега излегов на тераса, се разденува полека, и на Северо-Исток се гледа само таа звезда, сеуште трепка во различни бои.... Ако излезеш сега ќе ја видиш, погледни на Север и врти накај Исток. Немаш промашај. Со години ја приметувам, некогаш трепка побавном некогаш побрзо, но секогаш само таа звезда со различни бои. Едвај чекам да си купам професионален телескоп.
Можеш преку мобилен да откриеш кое соѕвездие е (североисток е широк поим :) ). Има програмче кое лесно се симнува, а чим те интересира небото би ти било интересно. Има повеќе ѕвезди што така трепкаат, всушност многу, за да ја изолирам само таа ѕвезда. Интересно сепак.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Овој викенд ако одите на плажа понесете си крем за сончање со повисок фактор:icon_lol:
A giant solar flare shot out of a sunspot Thursday, hitting Earth with a powerful burst of X-ray and ultraviolet radiation. Solar researchers expect a moderate geomagnetic storm to follow and strike Earth this weekend, causing satellite glitches, power disruptions and colorful auroras possibly as far south as Washington D.C.
At 12:11 p.m. EDT, the flare began unleashing about a billion hydrogen bombs’ worth of energy. Radiation temporarily jammed some radio frequencies for about an hour.
Right behind the flare is a belch of solar atmosphere called a coronal mass ejection, or CME, which is now traveling toward Earth at about 3 million mph. The resulting solar storm at Earth, which NASA predicts will be a G2 to G4 (on a scale of one to five), should start Saturday morning and conclude by Sunday’s end.
“It’s the biggest of the summer so far,” said heliophysicist Alex Young of NASA’s Goddard Space Flight Center. “This could produce auroras as far south as northern California and Alabama [and] into central UK and Europe or southern New Zealand.”
“At its worst it could lead to some intermittent satellite/radio navigation problems, surface charging on satellites and power grid fluctuations,” Young wrote in an email to Wired. “But the larger storm is less likely, these are just rough estimates.”

Every solar cycle, which is an 11-year period that ramps up activity toward the end, produces between 150 and 180 large flares and related CMEs. This year has been one of the most active in recorded space weather with a flare almost four times larger striking a glancing blow to Earth in March.
If and when a solar megastorm hits Earth — and there’s a 1-in-8 chance by 2020 — the outcome would be much different. A powerful CME could temporarily peel away a significant portion of Earth’s protective magnetic shield, exposing satellites, power grids and other electronics to disruptive magnetic fields and radiation.
“We have more to expect from the sun through late 2013, perhaps through the beginning of 2014,” Young said. “That’s when we’ll reach solar maximum and see we’ll continue to see more solar eruptions.”
Image: An orbiting spacecraft called the Solar Dynamics Observatory captured this view of the sun about an hour before it launched an X-class solar flare. The purple coloring shows the strength of magnetic fields of the sun.

http://www.wired.com/wiredscience/2012/07/solar-flare-cme-aurora/

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.395
Поени од реакции
5.021
^Целестиа е подобра, барем за мене. :)

Слики од окултацијата на Јупитер од Месечината:

Глетката беше фантастична, особено излегувањето на Јупитер позади Месечината.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Сабајле беше , да кажеме, забавно. Месечината и две планети јасно видливи, непосредно блиски една до друга. Соу ту сеј :icon_lol: (y)(y)(y)

S

Sagan

Гостин
Asteroid 2002 AM31

Големина меѓу 600 и 1400 метри, на 13,7 месечеви единици (5.2 милиони километри од Земјата).
Во живо за три ипол часа
Овде

С

Сибињанин Јанко

Гостин
Пред некој ден, на ноќното небо имаше многу убава глетка. На североисток вертикално една зад друга беа Јупитер и Венера, а над Јупитер јасно се гледаше ѕвезденото јато Плеади. :D Во овој момент Јупитер исто би требало да се гледа на североисток, но небото е премногу облачно.

Член од
23 јули 2012
Мислења
23
Поени од реакции
6
Гледам да тука има некој кои повеќе се навлезени во полето на астрономијата па ми треба одговор. Доцна навечер на источната страна може да се забележи една ќе речам огромна звезда пошто стварно се истакнува од другите, ме чуди тоа што не сум ја забележал порано па ме интересира што ќе да е тоа ??? o_Oo_O

S

Sagan

Гостин
Гледам да тука има некој кои повеќе се навлезени во полето на астрономијата па ми треба одговор. Доцна навечер на источната страна може да се забележи една ќе речам огромна звезда пошто стварно се истакнува од другите, ме чуди тоа што не сум ја забележал порано па ме интересира што ќе да е тоа ??? o_Oo_O
Ако е после 21ч, тогаш е Вега (алфа Лира). После 3 наутро, на тоа место се Јупитер, Венера и Капела (алфа Колар). Инсталирај си Stellarium и ќе си дознаеш одма.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Ако е после 21ч, тогаш е Вега (алфа Лира). После 3 наутро, на тоа место се Јупитер, Венера и Капела (алфа Колар). Инсталирај си Stellarium и ќе си дознаеш одма.
Најверојатно е Јупитер, Вега е премногу високо во тој период.

Член од
7 јуни 2012
Мислења
214
Поени од реакции
6
^Целестиа е подобра, барем за мене. :)

Слики од окултацијата на Јупитер од Месечината:

Глетката беше фантастична, особено излегувањето на Јупитер позади Месечината.
Прекрасно:)

S

Sagan

Гостин
Ќе има ли пренос на нет од слетувањето на Curiosity на Марс???

Kajgana Shop

На врв Bottom