Правна помош и совети

Член од
12 март 2009
Мислења
20.169
Поени од реакции
16.304
Ми треба помош.
Прочитав сега брзо во Вест дека после менување на презимето ако патуваш со пасош со старото презиме следи казна од 500 евра.
Јас правам свадба сега брзо и сакам веднаш после тоа да одам надвор од земјава. Нормално, ќе нема време да извадам нов пасош.
Дали има некаков период за кој е дозволена отстапка? Ќе може повеќе детали околу ова? Што прават младите брачни парови за меден месец во случајов?
ако не е напишано во матичната книга, не менувај презиме, по одморите смени го
--- надополнето: 12 јуни 2012 во 23:00 ---
Добро е со мала казна си поминал :)
--- надополнето: 12 јуни 2012 во 17:21 ---

За ова ви треба адвокат под итно !!!
ама блгарски ??

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Сакаш да кажам да одам на одмор, па после да се венчам во општина?
--- надополнето: 12 јуни 2012 во 23:04 ---
На друг форум ова пишува:

Откако ќе го смениш презимето, треба во рок од 30 дена по промената, да се јавиш и да закажеш за промена на презиме во лична карта, потоа менуваш и презиме во пасош, па возачка итн. Сега не знам дали прво правиш промени во извод, мислам дека така оди, па после поднесуваш нов извод за лична карта, па лична карта за пасош. И мене ми е биометриски пасошот и сега коса ми се крева кога ќе помислам колку ќе треба да дремам по шалтери и да ме мотаат де оди ваму, де оди таму.
Денес или утре ќе се јавам да закажам па ќе пишам како сум поминала.
Казните се од 100-500 евра.

Значи може да се патува надвор, ама најмногу во рок од еден месец?

Член од
16 декември 2008
Мислења
391
Поени од реакции
125

ама блгарски ??
Ако мислиш дали треба адвокатот да е бугарски, НЕ . Доволно е да е адвокат од МК од областа на мегународното право и трговскиот промет.
--- надополнето: 13 јуни 2012 во 19:20 ---

ама блгарски ??
Ако мислиш дали треба адвокатот да е бугарски, НЕ . Доволно е да е адвокат од МК од областа на мегународното право и трговскиот промет.
--- надополнето: 13 јуни 2012 во 19:25 ---
--- надополнето: 12 јуни 2012 во 23:04 ---

На друг форум ова пишува:

Откако ќе го смениш презимето, треба во рок од 30 дена по промената, да се јавиш и да закажеш за промена на презиме во лична карта, потоа менуваш и презиме во пасош, па возачка итн. Сега не знам дали прво правиш промени во извод, мислам дека така оди, па после поднесуваш нов извод за лична карта, па лична карта за пасош. И мене ми е биометриски пасошот и сега коса ми се крева кога ќе помислам колку ќе треба да дремам по шалтери и да ме мотаат де оди ваму, де оди таму.
Денес или утре ќе се јавам да закажам па ќе пишам како сум поминала.
Казните се од 100-500 евра.

Значи може да се патува надвор, ама најмногу во рок од еден месец?
Ако е точно ова тоа значи дека можеш да патуваш, но пред да заврши рокот од 30 дена да се вратис во Мк и да се јавиш за да закажеш за промена на презиме во лична карта, пасош и сл. истотака пред да заврши рокот од 30 дена од денот на промената. Меѓутоа ако е точно горенапишаното ! Најдобро отиди во полициска станица и прашај.

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Дали сметки кои не се подмирени повеќе од една година се сметаат за неважечки?
Бидејќи кон т-хоум (тогаш македонски телеком), пред 8 години, имавме долг некаде околу 1800-2000 денари и тек оваа година праќаат извршители лично на врата да направат конфискација на имотот...Работата е тоа што они само двапати во овие 8 години не предупредувале за неплатен долг, дури еднаш ни пратиле такво едно ако платиме сега, ќе добиеме 50% попуст.

Татко ми нејќе да плати, многу ме нервира, можат да направат голема беља овие..

Член од
30 ноември 2010
Мислења
121
Поени од реакции
66
Дали сметки кои не се подмирени повеќе од една година се сметаат за неважечки?
Бидејќи кон т-хоум (тогаш македонски телеком), пред 8 години, имавме долг некаде околу 1800-2000 денари и тек оваа година праќаат извршители лично на врата да направат конфискација на имотот...Работата е тоа што они само двапати во овие 8 години не предупредувале за неплатен долг, дури еднаш ни пратиле такво едно ако платиме сега, ќе добиеме 50% попуст.

Татко ми нејќе да плати, многу ме нервира, можат да направат голема беља овие..
Prvo da ti kazam deka 1 godina e rokot za podnesuvawe na tuzba, znaci ako vo rok od 1 godina ne e podnesena tuzba togas smetkata e zastarena. E sega (od iskustvo znam) deka site tie dmetki od pred 8-9 godini se na vreme utuzeni, po niv e doneseno resenie za izvrsuvanje i bile na izvrsuvanje vo sud. So izmenite na Zakonot za izvrsuvanje site e ovie predmeti se transferirani od sudot kaj privatni izvsiteli. E sega kao sovet da mu kazes na tatko ti da prifati ponudata od telekom dodeka vazi za da plati so popust, zosto ako izvrsitelot pocne da gi sproveduva dejstvijata sto moze da gi sprovede togas trosocite za izvsuvanje ke mu narasnat mozda i poveke nego celiot dolg zaedno so kamata. A inace za dolg od na pr. 2.000,00 den. od 2004 godina samo kamatata do denes e okolu 12.000,00 denari. pa vidi kakov ti e esapot.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.169
Поени од реакции
16.304
--- надополнето: 13 јуни 2012 во 19:20 ---

--- надополнето: 13 јуни 2012 во 19:25 ---

Ако е точно ова тоа значи дека можеш да патуваш, но пред да заврши рокот од 30 дена да се вратис во Мк и да се јавиш за да закажеш за промена на презиме во лична карта, пасош и сл. истотака пред да заврши рокот од 30 дена од денот на промената. Меѓутоа ако е точно горенапишаното ! Најдобро отиди во полициска станица и прашај.
Пишуваше во еден весник дека во рок од 30 дена од промена на презимето треба да се одјави пасошот, а тоа не значи дека можеш да патуваш со тој пасош. По мене ако оди бргу веднаш по регистрација нова лична карта и на одмор во држава каде може да се оди со лична карта... Србија, Црна Гора, Албанија ?..и оф корс не ти бегаат ендемските видови од Охрид :D

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
За оставинска постапка кој се води на нотар...значи има три страни
1. тестамонијален наследник
2. сестра
3. сестра
Тестамонијалниот наследник и едната од сестрите на починатиот се согласуваат со тестаментот но другата сестра одбива да потпише дека се согласува со него а одбива и да потпише дека не се согласува...едноставно си заминува сред оставинска постапка.
Што следува следно? Нотарот рече дека треба уште еднаш да биде поканета и доколку не се потпише предметот ќе биде пратен на суд? Дали овде нотарот правилно постапува? Мора ли два пати да се кани сестрата која не сака да потпише ниту дека се согласува ниту дека не се согласува со тестаментот...едноставно си заминува сред постапка?
Каде е ова регулирано може ли да ми посочите да прочитам?

Член од
18 мај 2012
Мислења
59
Поени од реакции
17
2. сестра
3. сестра
Тестамонијалниот наследник и едната од сестрите на починатиот се согласуваат со тестаментот но другата сестра одбива да потпише дека се согласува со него а одбива и да потпише дека не се согласува...едноставно си заминува сред оставинска постапка.
Што следува следно? Нотарот рече дека треба уште еднаш да биде поканета и доколку не се потпише предметот ќе биде пратен на суд? Дали овде нотарот правилно постапува? Мора ли два пати да се кани сестрата која не сака да потпише ниту дека се согласува ниту дека не се согласува со тестаментот...едноставно си заминува сред постапка?
Нигде не пишува дека мора два пати да ја повика, тоа го прави со надеж дека ќе размисли малце поубаво и ќе потпише па нема да мора да се влечете по судови. Инаку ако постои некој спор помеѓу наследниците у врска со тестаментот тоа ќе мора да си го решите пред суд

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
2. сестра
3. сестра
Види во закон за вонпарнична постапка, во делот Оставинска постапка, а ѕирни и Закон за наследување.
--- надополнето: 16 јуни 2012 во 09:17 ---
Да прашам во врска со полагање на нотарски испит- се вели дека треба да се има две работни години на правни работи.
Сега јас имам повеќе пати работено такви ствари, па сакам да прашам како би се докажало тоа, зашто во договорите нема рок ДО кога сум работел, само ОД кога.
8 месеци адвокатура и од октомври до мај професор во средно. Ај некој поубаво ако се разбира нека ми дообјасни. Фала.

Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.435
Поени од реакции
5.468
Ok treba da pravam ostavinska postapka...Imotot od tatko mi da go prefrlam na mene posto e on pocinat
E sega ovde citam vikate seto toa se zapocnuva so podnesuvanje Baranje za Ostavinska postapka vo sud
Megutoa vamu dobiv drugi informacii deka seto toa treba se zapocne vo MVR?!?! Treba da podnesam izvodi od Maticna kniga na rodenei moj, na umreni od tatko mi koj btw e pocinat Skopje a zivese vo vnatresnosta i sega moram da idam tamu da vagam nova umrenica mislam WTF?! Taa sto ja imam ne e postara od godina dena...Sto po gavolite im menuva toa sto ke bide nova ili samo da plakam administrativni taksi da polnam budget.

Ako moze znaci kratko nasoka sto i kade da pocnam prvo

Danke

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Нигде не пишува дека мора два пати да ја повика, тоа го прави со надеж дека ќе размисли малце поубаво и ќе потпише па нема да мора да се влечете по судови. Инаку ако постои некој спор помеѓу наследниците у врска со тестаментот тоа ќе мора да си го решите пред суд
И како сега да се заведе тоа рочиште кога некој ниту се се согласува ниту не се согласува со тестаментот едноставно си заминува сред оставинска постапка? Немам јас време некој да чекам да се предомислува..па втор пат да го канам итн. Зошто едноставно не се спроведе тоа вонпарнично како да бил повикан и не дошол? Нотарот да донесе наследно решение според тестаментот? Има ли таква можност или ако се води дека некој не дошол се спроведува парнична постапка?

Член од
18 мај 2012
Мислења
59
Поени од реакции
17
И како сега да се заведе тоа рочиште кога некој ниту се се согласува ниту не се согласува со тестаментот едноставно си заминува сред оставинска постапка? Немам јас време некој да чекам да се предомислува..па втор пат да го канам итн. Зошто едноставно не се спроведе тоа вонпарнично како да бил повикан и не дошол? Нотарот да донесе наследно решение според тестаментот? Има ли таква можност или ако се води дека некој не дошол се спроведува парнична постапка?
Друже неможам ништо конкретно да ти кажам пошто незнам ништо за случајов. Се зависи од тоа за каков имот станува збор, дали е подвижен или недвижен, дали сте се договориле со меѓусебна вонсудска спогодба да се распредели или во постапка пред суд, односно нотар итн... Штом се бараaт ваши потписи тогаш најверојатно станува збор за спогодба помеѓу вас која поради одредена причина еден од наследниците не сака да ја потпише како резултат на што нормално неможе ни да настане спогодба. Што се однесува на имотот ако е недвижен рочиштето е задолжително, ако е подвижен онда е по ваша желба дали ќе се одржи или не, односно дали ќе се спогодите сами или ќе мора судот во вонпарнична постапка да го распредели имотот. Сега како што пишав најверојатно сте се обиделе да спогодбено да го поделите имотот па едниот наследник се премислил, што е негово право, ако не сака не мора да потпише. Во овој случај нотарот нема што да прави освен сам да закаже рочиште и да го распредели имотот, ако веќе претходно не се одржало рочиштето, или да му го препушти на судот, во секој случај ќе изгубите многу повеќе време и пари отколу да го почекате наследникот, нормално ако постои некоја шанса да се премисли и да ја потпише спогодбата.

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Друже неможам ништо конкретно да ти кажам пошто незнам ништо за случајов. Се зависи од тоа за каков имот станува збор, дали е подвижен или недвижен, дали сте се договориле со меѓусебна вонсудска спогодба да се распредели или во постапка пред суд, односно нотар итн... Штом се бараaт ваши потписи тогаш најверојатно станува збор за спогодба помеѓу вас која поради одредена причина еден од наследниците не сака да ја потпише како резултат на што нормално неможе ни да настане спогодба. Што се однесува на имотот ако е недвижен рочиштето е задолжително, ако е подвижен онда е по ваша желба дали ќе се одржи или не, односно дали ќе се спогодите сами или ќе мора судот во вонпарнична постапка да го распредели имотот. Сега како што пишав најверојатно сте се обиделе да спогодбено да го поделите имотот па едниот наследник се премислил, што е негово право, ако не сака не мора да потпише. Во овој случај нотарот нема што да прави освен сам да закаже рочиште и да го распредели имотот, ако веќе претходно не се одржало рочиштето, или да му го препушти на судот, во секој случај ќе изгубите многу повеќе време и пари отколу да го почекате наследникот, нормално ако постои некоја шанса да се премисли и да ја потпише спогодбата.
Имотот е недвижен
Непостои никаква спогодба
Постои своерачно напишан тестамент оставен на чување кај нотар според кој имотот се остава на наследник од втор ред...има двајца наследници од прв ред (сестри) од кои едната се согласува со тестаментот а другата како што реков ниту се потпиша дека се согласува ниту сакаше да потпише дека не се согласува едноставно си замина сред постапката!
Имаше едно рочиште кое веќе објаснив како заврши.
Непостои шанса да наследникот се доведе да потпише било што едноставно одбива да дојде (мислам само ме блокира и ми одзима време не дека нешто може да постигне)?
Ако незнаеш да ми кажеш кого тогаш да прашам а да не ми одере со пари за само еден совет...пошо читав овие закониве за вонпарнична, парнична постапка како и законот за наследување и на најдов ништо за ваков случај. И нотарот ми кажа вика јас незнам што да правам во ваква ситуација и затоа ќе ја повикам на ново рочиште? Прашањето е зошто ново рочиште? Зошто нотарот не го распредели имотот според тестаментот во вонпарнична постапка уште на првото рочиште не даде наследно решение а ако сака таа да тужи после нека тужи? Тестаменот не ни беше оспорен од нејзина страна туку од страна на нејзиниот маж! Може ли поради тоа што си замина сред оставинска постапка и одби било што да потпише да се смета дека воопшто не била на рочиштето? И сеа ако не дојде на следното рочиште која е постапката?

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Дали некој може да ми објасни која е разликата од "право на сопственост" до "сопственост"

Купив плац па сега приметив дека на сајтот на катастар стои - сопственост
наместо како кај другите што ми е - право на сопственост

Дали е можно плацот да имал некој товар,на пример недовршена експропријација пошто се работи за плац кој е до новата обиколница.

А ако е така се чудам како овие токмациве од катастар ми дозволија да го препишам на мое име,и ми дадоа имотен лист.

Член од
18 мај 2012
Мислења
59
Поени од реакции
17
Имотот е недвижен
Непостои никаква спогодба
Постои своерачно напишан тестамент оставен на чување кај нотар според кој имотот се остава на наследник од втор ред...има двајца наследници од прв ред (сестри) од кои едната се согласува со тестаментот а другата како што реков ниту се потпиша дека се согласува ниту сакаше да потпише дека не се согласува едноставно си замина сред постапката!
Имаше едно рочиште кое веќе објаснив како заврши.
Непостои шанса да наследникот се доведе да потпише било што едноставно одбива да дојде (мислам само ме блокира и ми одзима време не дека нешто може да постигне)?
Ако незнаеш да ми кажеш кого тогаш да прашам а да не ми одере со пари за само еден совет...пошо читав овие закониве за вонпарнична, парнична постапка како и законот за наследување и на најдов ништо за ваков случај. И нотарот ми кажа вика јас незнам што да правам во ваква ситуација и затоа ќе ја повикам на ново рочиште? Прашањето е зошто ново рочиште? Зошто нотарот не го распредели имотот според тестаментот во вонпарнична постапка уште на првото рочиште не даде наследно решение а ако сака таа да тужи после нека тужи? Тестаменот не ни беше оспорен од нејзина страна туку од страна на нејзиниот маж! Може ли поради тоа што си замина сред оставинска постапка и одби било што да потпише да се смета дека воопшто не била на рочиштето? И сеа ако не дојде на следното рочиште која е постапката?
незнам што да ти кажам, работата на судот е да го прогласи тестаментот и после тоа самиот или нотарот да го распредели имотот, ако некој од наследниците има некој проблем онда судот е надлежен да го одлучи за тоа, нотарот нема право да го направи тоа, најверојатно ќе мора нотарот да ве испрати пред суд и да го разрешите таму спорот.

Kajgana Shop

На врв Bottom