Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Затоа што ми се најкатастрофа,во споредба со останатото.

не правам мртво кревање...
Ако повеќе ги вежбаш нема повеќе да ти растат, сигурно веќе знаеш дека мускулите растат кога одмараш и спиеш. :)
Смени го сегашниот тренинг на гради ако не ти растат доволно со него, пробај повеќе типови на тренинзи.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Ако повеќе ги вежбаш нема повеќе да ти растат, сигурно веќе знаеш дека мускулите растат кога одмараш и спиеш. :)
Смени го сегашниот тренинг на гради ако не ти растат доволно со него, пробај повеќе типови на тренинзи.
Што повеќе...башка,рано е,не е многу долг период,али мислам дека по добро и побрзо ќе се развијат ако ги вежбам 2 пати..пошто ептен заостануваат за разлика од другите групи.

еве каков ми е тренингот,од 1ви јуни...

Разбој,пропаѓања-максимум
1.-бенџ-3*12
2.-кос бенџ-3*12
3.-наведнат бенџ,надоле,за долни гради-3*12
4.-еднорачни тегови,права клупа-3*12
5.-еднорачни тегови,коса клупа-3*12
6.-пек-дек 3*12

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Што повеќе...башка,рано е,не е многу долг период,али мислам дека по добро и побрзо ќе се развијат ако ги вежбам 2 пати..пошто ептен заостануваат за разлика од другите групи.

еве каков ми е тренингот,од 1ви јуни...

Разбој,пропаѓања-максимум
1.-бенџ-3*12
2.-кос бенџ-3*12
3.-наведнат бенџ,надоле,за долни гради-3*12
4.-еднорачни тегови,права клупа-3*12
5.-еднорачни тегови,коса клупа-3*12
6.-пек-дек 3*12
И јас го правев истото порано, и потрошив 6-7 месеци на вежбање на гради по 2 пати пошто мислев дека ако повеќе ги вежбам повеќе ќе имам.
Намалив тренинг на 5 вежби за гради, еднаш неделно и сега ми се „јака страна“.
Еден период ми беа по-пораснати од рамењата и ептен чудно изглеаше ама средив и тоа.

На кратко, ако ги вежбаш 2 пати го гориш мускулот бидејќи нема време за репарација. Оптимално, воспалението ќе престанеш да го чувствуваш после 1 ден, ама бар 4-5 дена ти трае репарација на градните мускули бидејќи пред се се 2 (m. pectoralis major и minor ) и неретко во вежбите и преден припој на m. deltoideus (рамо) се активира што ја успорува репарацијата.

На твое место би презел целосна тренинг програма од некој како кој што би сакал да изгледам, пример јас во моментов идам на програма на момаков , а другарче е на програмата на Kai Greene зошто сака да е грамада. :)

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Пример,сабота да вежбам нозе и трицепс ?
Да, комплетно сосе листови. Не чини да ги двоиш во повеќе денови вежбите за нозе, најубаво се работи се во еден ден од неделата, ти сам ќе го одбереш (и во која комбинација). Еве, како што предложи, сабота нека е.

Затоа што за време на викенд луѓето обично најмногу време имаат за себе, па ми дојде чудно зошто ги оставаш за одмор. А најмногу можеш да искористиш баш тогаш.

Исто, добро ти кажа и Misery, гради, како и нозе, поубаво само еден ден од неделата да одвоиш, ама убаво да го одработиш сето тоа. На крај од тренинг да имаш тешкотии да облечеш маица на себе.

Јас комбинирам или само понеделник, среда, петок (и сабота/недела по избор), и некогаш во зависност од тоа на кој ден сум завршил за време на викендот, некогаш ја започнувам неделата и со вторник, четврток, сабота (само три дена, ама се исцрпувам до даска).

По еден ден неделно тренинг нозе, и еден ден гради, мислам дека ќе почнат да ти растат, ако внесуваш доволно протеини и одмараш/спиеш доволно.

Мене уште првиот месец ми пораснаа за неколку инчи градите, еве сега доста ги имам истакнато, и нозете почнаа да растат (и мене ми беа најпроблематични баш тие зони исто така).

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Да, комплетно сосе листови. Не чини да ги двоиш во повеќе денови вежбите за нозе, најубаво се работи се во еден ден од неделата, ти сам ќе го одбереш (и во која комбинација). Еве, како што предложи, сабота нека е.
.
Со ова не се слагам баш. Порано ги тренирав на еднаш сега ги делам а зошто. Затоа што откако ќе направам повеќе серии чучњеви со максимална килажа, потоа шут и за задна ложа скоро да неможам да стојам на нозе а не пак да правам вежби за листови, бидејќи кај нас справата за листови се прави стоечки а тежината ти паѓа на рамењата така да треба стабилно да стоиш на нозе :D . Затоа ги делам.

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Со ова не се слагам баш. Порано ги тренирав на еднаш сега ги делам а зошто. Затоа што откако ќе направам повеќе серии чучњеви со максимална килажа, потоа шут и за задна ложа скоро да неможам да стојам на нозе а не пак да правам вежби за листови, бидејќи кај нас справата за листови се прави стоечки а тежината ти паѓа на рамењата така да треба стабилно да стоиш на нозе :D . Затоа ги делам.
Мене во програмата ми се предна/задна ложа и чучњеви во еден ден,
А гради со листови во друг ден. :)

Го знам проблемот со стоењето, еднаш ќе паднев на справата за листови од иста причина. :свиркам:

Ама ако не се лажам муабетот беше да не ги вежба два пати во недела, без делење туку 2 пати ист тренинг неделно да прави .

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
"Атлета"? Единствено таму имам видено таква справа за листови (не дека сум бил низ многу теретани).

Па не знам, јас единствено имам проблем после ложата (обично прва ја работам). За другото немам проблем. Веројатно е и до конституција. Без разлика на големината на мускулите, кај некои луѓе одредени групи мускули се поиздржливи и цврсти, кај други не. Мене не ми беа изразени мускулите на нозете, ама биле од секогаш цврсти (од фудбал, долги пешачења, качувања на Водно, трчање, кое сум го правел уште како мал, пред да почнам со теретана).

Единствено ако работам 4 серии по 12 успевам да се исцрпам на начинот на кој го опиша :D. Инаку немам гајле, другите делови од телото ми се "послаби" во тој поглед.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
2 тега во рака и на праг. Таа машина за лист на рамењата што се држи е живо сра*е(n)
Не знам за што вежбаш, јас за маса имам 3 делен систем со по 2 партии(+стомачни). Шемата ми беше 1 ден во теретана работа 1 дома. Добра работа врши.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
За кого како ... :rolleyes:

Јас на таа најмногу имам постигнато.
Абе да, ама претпочитам праг или преса за лист, ем помалку се оптеретува 'рбетот, ем нема модринки на рамењата од притисокот.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
И јас го правев истото порано, и потрошив 6-7 месеци на вежбање на гради по 2 пати пошто мислев дека ако повеќе ги вежбам повеќе ќе имам.
Намалив тренинг на 5 вежби за гради, еднаш неделно и сега ми се „јака страна“.
Еден период ми беа по-пораснати од рамењата и ептен чудно изглеаше ама средив и тоа.

На кратко, ако ги вежбаш 2 пати го гориш мускулот бидејќи нема време за репарација. Оптимално, воспалението ќе престанеш да го чувствуваш после 1 ден, ама бар 4-5 дена ти трае репарација на градните мускули бидејќи пред се се 2 (m. pectoralis major и minor ) и неретко во вежбите и преден припој на m. deltoideus (рамо) се активира што ја успорува репарацијата.

На твое место би презел целосна тренинг програма од некој како кој што би сакал да изгледам, пример јас во моментов идам на програма на момаков , а другарче е на програмата на Kai Greene зошто сака да е

Затоа што за време на викенд луѓето обично најмногу време имаат за себе, па ми дојде чудно зошто ги оставаш за одмор. А најмногу можеш да искористиш баш тогаш.

Исто, добро ти кажа и Misery, гради, како и нозе, поубаво само еден ден од неделата да одвоиш, ама убаво да го одработиш сето тоа. На крај од тренинг да имаш тешкотии да облечеш маица на себе.

Јас комбинирам или само понеделник, среда, петок (и сабота/недела по избор), и некогаш во зависност од тоа на кој ден сум завршил за време на викендот, некогаш ја започнувам неделата и со вторник, четврток, сабота (само три дена, ама се исцрпувам до даска).

По еден ден неделно тренинг нозе, и еден ден гради, мислам дека ќе почнат да ти растат, ако внесуваш доволно протеини и одмараш/спиеш доволно.

Мене уште првиот месец ми пораснаа за неколку инчи градите, еве сега доста ги имам истакнато, и нозете почнаа да растат (и мене ми беа најпроблематични баш тие зони исто така).
грамада. :)

И,сега ќе може да ми кажете што-со што и кога да вежбам...?

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Абе да, ама претпочитам праг или преса за лист, ем помалку се оптеретува 'рбетот, ем нема модринки на рамењата од притисокот.
Со јаки грбни не е толкав проблем `рбетот, за почетници е пекол.
Ама модринките на рамењата многу нервираат, само повеќе ја осеќам отколку со тегови на праг. Додуше и на преса можеш да ги правиш со прстите само.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
2 тега во рака и на праг. Таа машина за лист на рамењата што се држи е живо сра*е(n)
Нее не можам со 2 тега повеќе се искилавам од колку директно да ги погодам листовите, справава многу појако удира кога ќе ја научиш тежината директно се пренесува преку рбетот а не преку рацете и рамењата кога држиш тег. Јас скоро секогаш добивам воспаление после вежбање на неа и ми порасна листовите за само неколку месеци плус ја превртев па додавам сега бучици на неа до116кг стигнав на 15 повторувања.

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
И,сега ќе може да ми кажете што-со што и кога да вежбам...?
Неможе никој да ти каже прав начин на вежби и кој вежби да ги правиш, ама важно е да оставаш доволно време за репарација.
Пример мене програмата за гради ми е :

3*8-12 повторувања кос бенч
3*8-12 повторувања рамен бенч
3*8-12 повторувања со бучици во неутрална положба рамна/коса клупа
3*до неуспех на разбој (накосен кон напред за поголема активација на долни гради)

По некогаш убацувам во тренинг со сајли растегнување .

Имаш слобода што се однесува до вежбите ама гледај од 4-5 вежби да правиш по група мускули зошто иначе е преоптеретување, што е чест проблем кај почетници (гуглни overtraining).

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Нее не можам со 2 тега повеќе се искилавам од колку директно да ги погодам листовите, справава многу појако удира кога ќе ја научиш тежината директно се пренесува преку рбетот а не преку рацете и рамењата кога држиш тег. Јас скоро секогаш добивам воспаление после вежбање на неа и ми порасна листовите за само неколку месеци плус ја превртев па додавам сега бучици на неа до116кг стигнав на 15 повторувања.
Јас само до 90 кг .... :cautious:

I need to up my game soon

Kajgana Shop

На врв Bottom