Перверзно добра епизода, не можеше подобро да заврши. Целата сезона ми беше интересна од прва до последна епизода, некоја помалку, некоја повеќе но немаше филер епизоди. Очекувам третата сезона да ја надмине популарноста и квалитетот (дај Боже поголем буџет) на првата и втората сезона. Постои општ консензус помеѓу фановите на A Song of Ice and Fire кои ја сметаат третата книга од серијалот за најдобра, и бидејќи премногу луди работи се случуваат, HBO се одлучи да биде поделена на две сезони и со тоа подобро и подетално да се опфатат настаните.
Друга работа, јас лично мислам дека тие на коњите се White Walkers. Зашто? Па познато е дека со доаѓањето на зимата се појавуваат White Walkers, или обратно, White Walkers ја носат зимата. Секој пат кога ќе се појават доаѓа до нагло намалување на температурата, тоа може да се види во сцената со виулицата. Второ според оружјето кое го носи коњаникот се гледа дека е од лед/кристал - ваков тип на уружје користат според описот во книгите, додека останатите зомбиња (wights) носат оружја и облека која ја имале на себе кога умреле. И трето и најкарактеристично според мене се нивните очи, споредете ги со очите на зомби-девојчето од првата сезона или пак на зомбито кое го нападна Jon Snow во собата на Lord Commander Mormont. Плус дефинитивно се разликуваат од несвесно-тромавите wights, се гледа дека овие на коњите им се лидери и според кожата се добива впечаток дека се стари неколку илјади години (супер CGI btw). Дефинитивно White Walkers!
Ајде да не испадне дека испофалив се, не ми се допаднаа промените со Theon (нема да коментирам повеќе за да избегнам спојлери). И второ House of the Undying беше слабо изведено и илузиите беа сменети, сите пророштва што ќе ја насочат и ќе ја мотивираат кон своите цели се исцрпени од таа глава во книгата. Најлошото е што трите предавства и пророштвата од The Undying не ги видовме ни слушнавме.
Ќе гледаме 3та сезона, yes?