Јас си донесов за мене BMW 530D 2004 Седан со сите давачки 2900 евра ( тука го ставам и патот ) Додека “ импортерот“ ми бараше 7500 евра без никакви давачки подмирено.
--- надополнето: 24 април 2012 во 23:05 ---
Оди бе дотерај си самиот,не ти требам јас или друг трет.
Дилер како тебе може да биде секој, не е кој знај колкав капитал па за тераш купи препродај, премногу му даваш значање на тоа носење кола од европа ко кизнај што да е.Jas se zanimavam so uvoz na polovni vozila i stvarno e padnat prometot,mislam deka glavniot vinovnik se cenite na gorivata. Dolgo vreme se zanimavam so uvoz na vozila,sekoj pat koga benzinot ke ripnel preku 65-70 denara prodazbata odma paga.
Sto se odnesuva do zarabotkaka,mozam da vi kazam deka momentalno ako zarabotis 200e od vozilo si car,zboruvam za vozila do 3000e do 2000 god. Samo glup covek vo momentov odi sam nadvor da kupuva kola i sam da ja uveze,so site davacki i zaebancii nema sansa poeftino da projde od momentalnive ceni koi se nudat na pazarot. Mozebi ke vi se isplaka za poskapi vozila od ponovo godiste.A sekoj sto si ja probal srekata sam znae kako e i na zapadot za kupuvanje polovnjaci,sekoj vtor e turski,iranski ili bosanski preprodavac i samo cekaat zrtvi da ti nacukaat nekoj krs. Heh,da znaete kolku ima takvi sto se izgorea sami da si uvezat vozilo,si dovleckale najgolemi kanti i so krajna cena daleku posolena od cenite sto tuka gi nudat trgovcite (i jas). Na narodot ne mu e jasno deka od prosečnata prodazna cena vo MK za uvezeno vozilo skoro pola od sumata se trošoci. Za nekoja naprimer korsička ili polo 98-99 god sevkupnite troškovi sose prevoz natamu navamu ,col tabli,carina,homologacija,prevodi itn se dvižat 800-900e ako spies tamu +100e. A istite koli tuka se prodavaat 1500-2000e.
Eve vi ja realnata matematika.Kolegata napisal sve kako sto e. Nego ova sakso realno go cini 1700-1800e sose site trošoci za pat i prestoj dodeka go zemal, a tuka se prodavaat vakvi saksovci za 1500-1700 evra,da si biraš na raat. Jas prodadov sakso 99 god so 5 vrati pred dva meseci za 1550evra so kako od salon.Zarabotiv tacno 200evra,razlikata e vo toa sto jas imam popust kaj site tie gorenavedeni trošoci što gi navede drugarot.Epa sega odete si sami nagore po koli.Дали може некој да ми каже до колку години треба да е стара странска кола, за да може да биде пренесена тука во МК.
Односно за да може да биде оцаринета и за да може да биде тука регистрирана.И колку пари е
царината?
сите коли од 97 навака ги исполнуваат условите за увоз, а за цариан односно даноци кон државата јас за саксо од 99 (купено 600Е а проценето по каталог царински 1080Е ) уплатив 24500царина и ДДВ+
2000пријава+
2000терминал+
3500шпедиција+
5000омологација+
4000тив =
41000 денари македонски
односно усте 110% од париет кои ги платив за колата, и уште сум збунет незнам дали купив кола или бев ограбен
1550 во возна состојба беше?Drugar ne globaliziraj deka uvezuvame samo krsovi,konkretno za mene ti kazuvam deka vo 10 god sto rabotam so vozila covek od mene se nema požaleno. I vistina nekogas nosime koli od prvi gazdi,ne deka toa e neznam kolku bitno.Aj se nadevam deka ke se javi tuka nekoj sto sam si ja probal srekata pa ke vi kaze kako pominal. Kako sovet za onie sto sakate da kupite polovno vozilo,kupuvajte samo vozila sto se doneseni so vozenje i ne takvi sto se tovarani na kamion.
--- надополнето: 30 мај 2012 во 13:07 ---
Eve vi ja realnata matematika.Kolegata napisal sve kako sto e. Nego ova sakso realno go cini 1700-1800e sose site trošoci za pat i prestoj dodeka go zemal, a tuka se prodavaat vakvi saksovci za 1500-1700 evra,da si biraš na raat. Jas prodadov sakso 99 god so 5 vrati pred dva meseci za 1550evra so kako od salon.Zarabotiv tacno 200evra,razlikata e vo toa sto jas imam popust kaj site tie gorenavedeni trošoci što gi navede drugarot.Epa sega odete si sami nagore po koli.