Трговците со возила бараат државна интервенција бидејќи немаат промет

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
А бе е не само купи ја колата и паркирај ја во двор. Треба гориво за нејзе одржување моторни масла, ребрасти каиши....

Тоа чини пари.

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Во секој бизнис може да се успее но за тоа треба време брада и потење гз стратегии една две три Македонија нема критична маса за потрошувачка а има критични плати кои се трошат додека речеш кекс

Член од
13 септември 2008
Мислења
556
Поени од реакции
307
Јас си донесов за мене BMW 530D 2004 Седан со сите давачки 2900 евра ( тука го ставам и патот ) Додека “ импортерот“ ми бараше 7500 евра без никакви давачки подмирено.
--- надополнето: 24 април 2012 во 23:05 ---

Оди бе дотерај си самиот,не ти требам јас или друг трет.

bravo..........не су ми ги дал парите на некој да те прави овца......секоагш кога сам ке се потрудиш ке си наеш поефтина и добра....а тој шо несака да се мачи или не го бива нека си купи од Џемиљ(y)

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Нека ги расклопат и резервни делови инаку нема продажба.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
Ма ајде безобразни се до бескрај:
1. Народот нема пари за да купи возило кој купи купи другиве што останавме јбг неможеме да си дозволиме
2. Го издонесоа најголемиот крш го закрпија и сакаат да го продадат како ок возило епа не иде така
3. Срамота е тоа што го праат кај пукаат цени уште вадат радијата, звучниците, резервните гуми и сево ова после ти го допродаваат
ЕПА ГОСПОДА ПРОДАВАЧИ НЕ СМЕ СИТЕ ОВЦИ

Член од
22 мај 2012
Мислења
109
Поени од реакции
34
Дали може некој да ми каже до колку години треба да е стара странска кола, за да може да биде пренесена тука во МК.
Односно за да може да биде оцаринета и за да може да биде тука регистрирана.И колку пари е царината?

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
Nema kolku godini treba da zadovoluva euro 2 normi na emisija. Carinata od EU e 1% povekje se davackite za danok

Член од
8 јануари 2010
Мислења
58
Поени од реакции
18
Дали може некој да ми каже до колку години треба да е стара странска кола, за да може да биде пренесена тука во МК.
Односно за да може да биде оцаринета и за да може да биде тука регистрирана.И колку пари е
царината?
сите коли од 97 навака ги исполнуваат условите за увоз, а за цариан односно даноци кон државата јас за саксо од 99 (купено 600Е а проценето по каталог царински 1080Е ) уплатив 24500царина и ДДВ+​
2000пријава+​
2000терминал+​
3500шпедиција+​
5000омологација+
4000тив =
41000 денари македонски
односно усте 110% од париет кои ги платив за колата, и уште сум збунет незнам дали купив кола или бев ограбен​

Член од
22 мај 2012
Мислења
109
Поени од реакции
34
Фала за информацијата!Јас треба да внесам кола од 97,на 15 јули прави точно 15 год старост.Така да би требало да побрзам да не го испуштам рокот.Се работи за сеат ибица.
Инаку колата ми е поклон :)

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
Значи, кај нас пазарот не функционира и тоа е нормално, затоа што кога ќе видиш препродавачи се луѓе кои имаат пари ама немаат поим од коли. Секаде плацевите функционираат поради тоа што ги водат луѓе кои се разбираат од оваа работа и многу често прифаќаат старо за ново, што кај нас поретко се случува. Е сега не може некој купил кола, а не знае ништо за неа да ми соли мене памет и да ми става 1000 евра маржа иако имаат многу помали фиксни трошоци отколку ти да идеш и да донесеш кола.

Има еден пример за тоа како умира пазарот:
Замислете на пазарот се продаваат 10 мерцедеса (при претпоставка дека се слични) по цена од 4 000 до 5 000 евра. По пат на логиката просечна цена за овие коли би била околу 4 500 евра. Од тие 10 мерцедеси, да претпоставиме дека 5 се лоши а 5 се добри. Ако купувачите понудат по 4 500 евра на оние продавачи кои ги имаат подобрите 5 тие нема да ги продадат зошто имаат секогаш повеќе информации за колите од купувачите. И тогаш на пазарот се продаваат само лошите 5 ( што ги носат кај нас :)) Но доколку се разбираат, тие ќе платат за некоја и над просечната цена 4 700 доколку можат да проценат дека таа вреди толку. Доколку плацевите имаат механичари, луѓе кои ќе знаат да ја исперат и да ја исчистат колата би можеле да успеат во овој бизнис....Но онаа познатото за македончето - дека се знае и се може сам.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Абе некој има слушнато за free market? Мене џамлиите не ми се продаваат а и на другарите мои па ја повикувам државата да интервенира.На некој деловите не му се продаваат и он ја повикува државата да интервенира.На некого не му идат луге во кафаната се бара државата да интервенира.Во бордел во тетовско, заради намален промет се бара владата да интервенира. Бидејќи комшијата мој не може да се ожени се замолува државата да интервенира. А во врска со тоа Македониај да биде пазарна економија се бара државата да не реагира.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Jas se zanimavam so uvoz na polovni vozila i stvarno e padnat prometot,mislam deka glavniot vinovnik se cenite na gorivata. Dolgo vreme se zanimavam so uvoz na vozila,sekoj pat koga benzinot ke ripnel preku 65-70 denara prodazbata odma paga.
Sto se odnesuva do zarabotkaka,mozam da vi kazam deka momentalno ako zarabotis 200e od vozilo si car,zboruvam za vozila do 3000e do 2000 god. Samo glup covek vo momentov odi sam nadvor da kupuva kola i sam da ja uveze,so site davacki i zaebancii nema sansa poeftino da projde od momentalnive ceni koi se nudat na pazarot. Mozebi ke vi se isplaka za poskapi vozila od ponovo godiste.A sekoj sto si ja probal srekata sam znae kako e i na zapadot za kupuvanje polovnjaci,sekoj vtor e turski,iranski ili bosanski preprodavac i samo cekaat zrtvi da ti nacukaat nekoj krs. Heh,da znaete kolku ima takvi sto se izgorea sami da si uvezat vozilo,si dovleckale najgolemi kanti i so krajna cena daleku posolena od cenite sto tuka gi nudat trgovcite (i jas). Na narodot ne mu e jasno deka od prosečnata prodazna cena vo MK za uvezeno vozilo skoro pola od sumata se trošoci. Za nekoja naprimer korsička ili polo 98-99 god sevkupnite troškovi sose prevoz natamu navamu ,col tabli,carina,homologacija,prevodi itn se dvižat 800-900e ako spies tamu +100e. A istite koli tuka se prodavaat 1500-2000e.

Член од
18 февруари 2008
Мислења
1.466
Поени од реакции
249
Jas se zanimavam so uvoz na polovni vozila i stvarno e padnat prometot,mislam deka glavniot vinovnik se cenite na gorivata. Dolgo vreme se zanimavam so uvoz na vozila,sekoj pat koga benzinot ke ripnel preku 65-70 denara prodazbata odma paga.
Sto se odnesuva do zarabotkaka,mozam da vi kazam deka momentalno ako zarabotis 200e od vozilo si car,zboruvam za vozila do 3000e do 2000 god. Samo glup covek vo momentov odi sam nadvor da kupuva kola i sam da ja uveze,so site davacki i zaebancii nema sansa poeftino da projde od momentalnive ceni koi se nudat na pazarot. Mozebi ke vi se isplaka za poskapi vozila od ponovo godiste.A sekoj sto si ja probal srekata sam znae kako e i na zapadot za kupuvanje polovnjaci,sekoj vtor e turski,iranski ili bosanski preprodavac i samo cekaat zrtvi da ti nacukaat nekoj krs. Heh,da znaete kolku ima takvi sto se izgorea sami da si uvezat vozilo,si dovleckale najgolemi kanti i so krajna cena daleku posolena od cenite sto tuka gi nudat trgovcite (i jas). Na narodot ne mu e jasno deka od prosečnata prodazna cena vo MK za uvezeno vozilo skoro pola od sumata se trošoci. Za nekoja naprimer korsička ili polo 98-99 god sevkupnite troškovi sose prevoz natamu navamu ,col tabli,carina,homologacija,prevodi itn se dvižat 800-900e ako spies tamu +100e. A istite koli tuka se prodavaat 1500-2000e.
Дилер како тебе може да биде секој, не е кој знај колкав капитал па за тераш купи препродај, премногу му даваш значање на тоа носење кола од европа ко кизнај што да е.

200 еура заработка па дај бе, мислиш ќе ти поверува некој.

Мислиш ќе ти поверувам ако кажеш колата е од прв газда, многу нормално земате коли што се ефтини невидени кршови со помала цена за туак да ви излезе ќарот поголем.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Drugar ne globaliziraj deka uvezuvame samo krsovi,konkretno za mene ti kazuvam deka vo 10 god sto rabotam so vozila covek od mene se nema požaleno. I vistina nekogas nosime koli od prvi gazdi,ne deka toa e neznam kolku bitno.Aj se nadevam deka ke se javi tuka nekoj sto sam si ja probal srekata pa ke vi kaze kako pominal. Kako sovet za onie sto sakate da kupite polovno vozilo,kupuvajte samo vozila sto se doneseni so vozenje i ne takvi sto se tovarani na kamion.
--- надополнето: 30 мај 2012 во 13:07 ---

Односно за да може да биде оцаринета и за да може да биде тука регистрирана.И колку пари е

царината?

сите коли од 97 навака ги исполнуваат условите за увоз, а за цариан односно даноци кон државата јас за саксо од 99 (купено 600Е а проценето по каталог царински 1080Е ) уплатив 24500царина и ДДВ+​

2000пријава+​

2000терминал+​

3500шпедиција+​

5000омологација+

4000тив =

41000 денари македонски

односно усте 110% од париет кои ги платив за колата, и уште сум збунет незнам дали купив кола или бев ограбен​
Eve vi ja realnata matematika.Kolegata napisal sve kako sto e. Nego ova sakso realno go cini 1700-1800e sose site trošoci za pat i prestoj dodeka go zemal, a tuka se prodavaat vakvi saksovci za 1500-1700 evra,da si biraš na raat. Jas prodadov sakso 99 god so 5 vrati pred dva meseci za 1550evra so kako od salon.Zarabotiv tacno 200evra,razlikata e vo toa sto jas imam popust kaj site tie gorenavedeni trošoci što gi navede drugarot.Epa sega odete si sami nagore po koli.

Член од
18 февруари 2008
Мислења
1.466
Поени од реакции
249
Drugar ne globaliziraj deka uvezuvame samo krsovi,konkretno za mene ti kazuvam deka vo 10 god sto rabotam so vozila covek od mene se nema požaleno. I vistina nekogas nosime koli od prvi gazdi,ne deka toa e neznam kolku bitno.Aj se nadevam deka ke se javi tuka nekoj sto sam si ja probal srekata pa ke vi kaze kako pominal. Kako sovet za onie sto sakate da kupite polovno vozilo,kupuvajte samo vozila sto se doneseni so vozenje i ne takvi sto se tovarani na kamion.
--- надополнето: 30 мај 2012 во 13:07 ---

Eve vi ja realnata matematika.Kolegata napisal sve kako sto e. Nego ova sakso realno go cini 1700-1800e sose site trošoci za pat i prestoj dodeka go zemal, a tuka se prodavaat vakvi saksovci za 1500-1700 evra,da si biraš na raat. Jas prodadov sakso 99 god so 5 vrati pred dva meseci za 1550evra so kako od salon.Zarabotiv tacno 200evra,razlikata e vo toa sto jas imam popust kaj site tie gorenavedeni trošoci što gi navede drugarot.Epa sega odete si sami nagore po koli.
1550 :vozbud: во возна состојба беше?

Зошто да бирам помеѓу 5 возила, кога можам да бирам помеѓу 2000 и повеќе возила, најреално.

Другар може да му кажуваш на тој што не бил горе, и не видел како е што е.

Kajgana Shop

На врв Bottom