Трговците со возила бараат државна интервенција бидејќи немаат промет

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Eve vi ja realnata matematika.Kolegata napisal sve kako sto e. Nego ova sakso realno go cini 1700-1800e sose site trošoci za pat i prestoj dodeka go zemal, a tuka se prodavaat vakvi saksovci za 1500-1700 evra,da si biraš na raat. Jas prodadov sakso 99 god so 5 vrati pred dva meseci za 1550evra so kako od salon.Zarabotiv tacno 200evra,razlikata e vo toa sto jas imam popust kaj site tie gorenavedeni trošoci što gi navede drugarot.Epa sega odete si sami nagore po koli.

Не е само цената на бензинот, едноставно презаситен е пазарот, 200 000 непродадени возила на 2 000 000 народ при толку голема сиромаштија, дефинитивно се многу.
За ова саксото што чини 1500 евра ќе почекам една година ќе го дадеш за 500 или помалку евра, ми треба место магаре ама не толку многу итно би преживеал и без него :icon_lol:.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
goran
Očigledno ne si videl kakvi se momentalnite ceni na vozilata. Zarabotki po 400-500e imase samo na pocetokot koga go puštija uvozot,i porano koga bea duplo poskapi vozilata. Nikoj ne te tera tuka da kupuvaš,odi gore i donesi si kola. Ama ja se kladam deka poskapo ke te cini nego tuka da si ja kupiš i ništo poarno nema da zemeš. Kako sto pišav vi se isplaka nagore da odite samo za koli 2004-5 pa nagore,takvi koli ne nosime oti tesko se prodavaat.
Ima i mnogu drugi kako tebe sto *videle* kako e gore. I drugarov so saksoto,koe go cini 200-300e poskapo nego li tuka da si go kupel,oti kako sto gledaš ne go znael esapot kako i 90% od narodot.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
еден од начините државата да му помогни на трговците со нови возила е да му подели на народот ваучери за купување на нови коли од 12-15.000 евра. На секое семејство по еден ваучер и ете ти одма масовна продажба на 300-400.000 возила. Ем трговците задоволни, ем народот со нови коли ем ќе се наполни буџетот со даноци, акцизи, пари од регистрации....

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Не е само цената на бензинот, едноставно презаситен е пазарот, 200 000 непродадени возила на 2 000 000 народ при толку голема сиромаштија, дефинитивно се многу.
За ова саксото што чини 1500 евра ќе почекам една година ќе го дадеш за 500 или помалку евра, ми треба место магаре ама не толку многу итно би преживеал и без него :icon_lol:.
Vo MK ima najmalku 200.000 krsovi so starost do 92-93 posebno ovie partizanskive kako jugo,lada,skoda itn spremni za na presa.Cenite veke nema dosta da pagaat,se namaluva uvozot. Jas rabotam sam i zato imam smetka i so 200e po kola,a ovie golemite rabotat poveke luge zaedno i nema matematika karot da se deli,site ke se otkazat,sto i veke se desava.

Член од
18 февруари 2008
Мислења
1.465
Поени од реакции
248
goran
Očigledno ne si videl kakvi se momentalnite ceni na vozilata. Zarabotki po 400-500e imase samo na pocetokot koga go puštija uvozot,i porano koga bea duplo poskapi vozilata. Nikoj ne te tera tuka da kupuvaš,odi gore i donesi si kola. Ama ja se kladam deka poskapo ke te cini nego tuka da si ja kupiš i ništo poarno nema da zemeš. Kako sto pišav vi se isplaka nagore da odite samo za koli 2004-5 pa nagore,takvi koli ne nosime oti tesko se prodavaat.
Ima i mnogu drugi kako tebe sto *videle* kako e gore. I drugarov so saksoto,koe go cini 200-300e poskapo nego li tuka da si go kupel,oti kako sto gledaš ne go znael esapot kako i 90% od narodot.
Пријателе добро сум упатен јас не се секирај, само не кажа дали саксото е во возна состојба или во фаза на распаѓање е.

Па нормално поскапо вреди да платам кога ќе си одберам кола по мој кејф, а не по твој, вие трговците гледате што поефтина да е колата за може да спечалите тука повеќе, а јас лично кога одам си гледам за мој кејф, разбираш, И немој да убедуваш, зошто ич не си убедителен, и прост човек сфаќа што кола носите вие таканаречени трговци, измамници.
--- надополнето: 30 мај 2012 во 13:53 ---
Vo MK ima najmalku 200.000 krsovi so starost do 92-93 posebno ovie partizanskive kako jugo,lada,skoda itn spremni za na presa.Cenite veke nema dosta da pagaat,se namaluva uvozot. Jas rabotam sam i zato imam smetka i so 200e po kola,a ovie golemite rabotat poveke luge zaedno i nema matematika karot da se deli,site ke se otkazat,sto i veke se desava.
Па и нека го укинат законот, што ќе ни се кршови од Европа.
Примерот со саксото, со каква гордост го кажуваш тоа 99 год си мислиш ново е, тоа е старо пријателе повеќе делови бараат замена, почнува да троши масло и ред други работи.
--- надополнето: 30 мај 2012 во 13:56 ---
200.000 има, но тоа се кршови од увезениве.

На прст да бројаш неможи да избројаш југо, лада, стоеден моментално.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Mislam deka tebe te jade druga rabota prijatele. Ili si kupil kola izgor skapa pred da go puštat uvozot,ili si kupil nova pa sega ne vredi ništo i ne može da ja otkačiš. Ne e bitno,golem si,pameten si,ke si doneseš sam nešto po svoj kef. Saksoto sto go donesov beše staklo. Ti ili bilo koj mušterija imate pravo da si doneseš majstor koga kupuvaš bilo koe polovno vozilo,i ubavo da si go pregledaš.
Se složuvam deka ima i dosta kršovi doneseni,posebno ako se na kamion tovarani ili od Bugarija dovlečkani kajšto od 3 pravat edna,ama sega veke ima pogolem izbor na vozila i tie nikoj ne gi kupuva.Toa treba ti ili drug kako kupuvač da si gi otvarate očite. A daleku e od toa ti sto trubiš deka sve kršovi se nosat. Da ti kazam i lugeto se sami krivi nekojpat,ke se podlažat za 100-200e poeftino vozilo i ke kupat kanta. Posebno koga se kupuvaat dizeli od programata na VW. Komedii.

Член од
8 јануари 2010
Мислења
58
Поени од реакции
18
goran

ОК прво би те замолил да пишуваш кирилица , јас ретко кога ги читам коментарите на форумов пишувани на латиница.
Потполно си во право иако многу од форумџииве се скептици за тоа што го зборуваш за заработката на увозниците.
Ова ми е втора кола која ја увезов првата беше Мареа кога стапи на сила сегашниов закон и сите давачки за неа ме чинеа 1000Е, во тоа време зависно од колата увозниците имаа 500Е+ на кола, и не само тие туку и шпедитерите заработуваа екстра.
Јас го напишав мојот пример за да може некој заинтересиран да пресмета дали да тргне да си земе кола од странство или да си побара посагла тука. Саксото реално би ме чинело уште минимум 200Е ако тргнев сам да го набава, јас си се имав договорено со еден роднина кој години работи Словенија кога ке излезе добра прилика за кола да ја купи и кога си идеше на одмор да ми ја донесе така заштедив минимум 130Е за гориво и патарини, плус неморав да ја носам со Цол табли си имаше редовна регистрација и немораше јас да одам тамо да седам неолку дена да барам кола.
Да ги немва овие предности не се нафајкав да набавувам кола од странство, макар што кога ке ја земеш сам колата немора да те убедува никој реалан е километражата, од прв газда е, гаражирана беше, и други финти знам дека сигурно од кого си ја купил, колку какко си ја донел и друго. Најголем фрномен кај увознициве е што сите коли му се околу 150-180 илјади а отвори на огласи во странство сите тиакви коли се со 250+ илјади километри.За ова нема друго објаснување освен идеш со колата од ЕУ попат пиеш едно кафенце Куманово или Скопје и бираш бројка за километража малце да ти ја освежат колата
Кога си веке поупатен во оваа работа би сакал да те прашам како цариникот утврдува висина на царина на увезеното возил, по ми пресметки према калкулаторот од то шваке ли беше германскиот каталог колата ми ја проценуваше 725Е , а цариникот 1080Е ?

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.914
Поени од реакции
7.007
Па намалете ги цените за 30% да можеме и ние сиромаштијава да купиме коли :D

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Po svake se zima osnovna cena ako e pogolema ili ednakva na 10% od cenata za novo vozilo. Ako vo svaketo osnovata e pomala od 10% vrednost na novo vozilo togas se zema 10% kako osnovna cena. Znaci vo tvojot primer zemale 10% od vrednosta na novo sakso koe znaci bilo po svake 10800e in ne vrednosta vo svaketo od 725e. Cenite vo svaketo se napumpani do daska,posebno ovie osnovicite sto gi zimaat koga demek bile novi vozilata. Abe ajde,novo saxo gol pistol bez nisto cinelo 10800e? xD Za golf4 tdi osnovicata e so 4000-5000e poniska nego za golf 3jka,sto znaci carina za golf4 pomaza za stotina evra od golf3. :pos:
p.s.
Se izvinuvam za latinicata,nemam namesten kirilicen font na laptopceto. :P
--- надополнето: 30 мај 2012 во 22:23 ---
Па намалете ги цените за 30% да можеме и ние сиромаштијава да купиме коли :D
Drugar veruval ili ne so ovie momentalni ceni edvaj nekoja para se zarabotuva,mnogu novopeceni trgovci se vece vo dlaboka dupka i ne mozat ni parite da si gi vratat. Ubavite koli ke gi soberat,uvozot e drasticno padnat,i cenite veke nema da odat nadolu,posebno za trazenite modeli na vozila. Za 1 god 80% od uvoznicite na polovni vozila ke dignat raka i ke prestanat da rabotat.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Drugar veruval ili ne so ovie momentalni ceni edvaj nekoja para se zarabotuva,mnogu novopeceni trgovci se vece vo dlaboka dupka i ne mozat ni parite da si gi vratat. Ubavite koli ke gi soberat,uvozot e drasticno padnat,i cenite veke nema da odat nadolu,posebno za trazenite modeli na vozila.
aj sega ti mene kazi mi...

dali nekoj (vkljucuvajkite tuka i tebe) od tie trgovci so vozila platil na drzavata nekavi davacki, od tipot na registracija na firma, fiskalna kasa, osiguruvanje na vraboten, danok na dobivka i site tie red trosoci za firma?

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
aj sega ti mene kazi mi...

dali nekoj (vkljucuvajkite tuka i tebe) od tie trgovci so vozila platil na drzavata nekavi davacki, od tipot na registracija na firma, fiskalna kasa, osiguruvanje na vraboten, danok na dobivka i site tie red trosoci za firma?
Jaz lično dobrovolno prijavuvam profit 100e na kola i sam si plakam 10% danok na dobivka znaci 10e na sekoe vozilo i gazot mi e cist,za sekoj slucaj,za drugite neznam. :)
Lihvarite plakaat li danok? Ovie sto izdavaat stanovi i dukani? Drzavata se otepa od pari od carini i danok blagodarenie na nas sto uvezuvame polovni vozila,da ne zboram za notarite,špediciite,preveduvači itn...

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
не, не тоа, дали плаќаш вработен, пензионо, здравство, фирма, фирмарина, фискална, книги за водење евиденција, работно време, сметководител кој по закон еве мораш да го имаш и плаќаш по 1500ден ?? остај ти тоа 10 евра по кола, неотворено дуќанчето насабајле ме кошта мене толку, откога ќе го ставам клучот за отварање почнува главното..

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Lihvarite plakaat li danok? Ovie sto izdavaat stanovi i dukani? Drzavata se otepa od pari od carini i danok blagodarenie na nas sto uvezuvame polovni vozila,da ne zboram za notarite,špediciite,preveduvači itn...
Јас не памтам некој лихвар или чоек шо издава станови да бара интерверција од државата. Вас малце ви згусти и одма плачење по телевизии... Државата си има давачки, мада никој не те тера да носиш канти од горе. Исто како шо никој мене не ме тера да продавам крастајци на пазар. За нотари/шпедитери и останата мафија не се секирај, има доволно и да не е увозот на коли. А шо мислевте до кога ќе има увоз на канти од горе? Македонија е мал пазар, се наполна и то е... толку.

Е сеа, ко сме веќе кај давачките, секој шо издава стан/дуќан е должен да напрај договор за закуп и да си плаќа данок, во спротивно казна 5000 евра. Мада колку шо ме држи умо, веќе почнаа и тие работи да ги прават преку агенции, така да нема мрдање.

А има разлика од издавање на станој и увезвање на возила, небо земја, пошто јас можам да издавам еден, два стана... ти пример можиш да довлечкаш 50 канти (до МКД си напрајл 2000 евра трошок) и да ги продајш (на сите по 100 евра ќар), автоматски со то да напрајш 5 пати појќе добивка отколку тој со станот (на годишно ниво). А за стан да купиш ти треба почетен капитал 20 пати поголем од тој за кола. Епа братче, треба да си улав за да мислиш дека тоа ќе трае така 30 години.

не, не тоа, дали плаќаш вработен, пензионо, здравство, фирма, фирмарина, фискална, книги за водење евиденција, работно време, сметководител кој по закон еве мораш да го имаш и плаќаш по 1500ден ?? остај ти тоа 10 евра по кола, неотворено дуќанчето насабајле ме кошта мене толку, откога ќе го ставам клучот за отварање почнува главното..
Го чекаме господинот со ник Valvoline да се произјасни на темава... и мене ме интересираат доста работи, па можеме да развиеме доста квалитетна дискусија пошто се најде конечно представник на увозниците да ни подразјасни од кај си земаат со право да бараат државна интервенција.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
So tie 10e po kola jas sum čist po zakon. A tebe ako ne ti odgovara tvoeto zatvori dukanot i pocni koli da uvezuvas,i ke imas po 500-1000e kar kako sto mislat tuka. Bez zamerka.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
So tie 10e po kola jas sum čist po zakon. A tebe ako ne ti odgovara tvoeto zatvori dukanot i pocni koli da uvezuvas,i ke imas po 500-1000e kar kako sto mislat tuka. Bez zamerka.
Ма немој да ме јебеш бре... семки да земиш да продаваш бараат фирма, каса, и незнамтиуштекакви не процедури (пазарна инспекција, финансиска, УЈП.. сите треба АМИН да речат)

Ама коли да продаваш, чист си по закон со 10 евра по кола.

Kajgana Shop

На врв Bottom