- Член од
- 30 мај 2012
- Мислења
- 5.027
- Поени од реакции
- 2.889
Jas ne trazam intervencija. Tie sto ne znaat da rabotat ke crknat. Se zaletaa kako rudnik so zlato da nasle,nekoi zemaa krediti po nekolku desetina iljadi evra so jaki kamati i mislele deka med i mleko ke tece. Pogresno si me razbral,i jas sum za toa da pcovisaat kockarite,ja za leb ke izvadam,za mene nema zima.Јас не памтам некој лихвар или чоек шо издава станови да бара интерверција од државата. Вас малце ви згусти и одма плачење по телевизии... Државата си има давачки, мада никој не те тера да носиш канти од горе. Исто како шо никој мене не ме тера да продавам крастајци на пазар. За нотари/шпедитери и останата мафија не се секирај, има доволно и да не е увозот на коли. А шо мислевте до кога ќе има увоз на канти од горе? Македонија е мал пазар, се наполна и то е... толку.
Е сеа, ко сме веќе кај давачките, секој шо издава стан/дуќан е должен да напрај договор за закуп и да си плаќа данок, во спротивно казна 5000 евра. Мада колку шо ме држи умо, веќе почнаа и тие работи да ги прават преку агенции, така да нема мрдање.
А има разлика од издавање на станој и увезвање на возила, небо земја, пошто јас можам да издавам еден, два стана... ти пример можиш да довлечкаш 50 канти (до МКД си напрајл 2000 евра трошок) и да ги продајш (на сите по 100 евра ќар), автоматски со то да напрајш 5 пати појќе добивка отколку тој со станот (на годишно ниво). А за стан да купиш ти треба почетен капитал 20 пати поголем од тој за кола. Епа братче, треба да си улав за да мислиш дека тоа ќе трае така 30 години.
--- надополнето: 30 мај 2012 во 23:02 ---
Го чекаме господинот со ник Valvoline да се произјасни на темава... и мене ме интересираат доста работи, па можеме да развиеме доста квалитетна дискусија пошто се најде конечно представник на увозниците да ни подразјасни од кај си земаат со право да бараат државна интервенција.
--- надополнето: 30 мај 2012 во 23:07 ---
Taka e veruval ili ne. Sto e najsmesno ja imav namera firma da otvoram,i uste planiram,i so uvoz na polovni delovi da se zanimavam,inspektor mi rece da ne si ja belam kosata so firmi,ovo so 10e danok na dobivka po kola e negov sovet,i deka sve e regularno. Toa e.Ма немој да ме јебеш бре... семки да земиш да продаваш бараат фирма, каса, и незнамтиуштекакви не процедури.
Ама коли да продаваш, чист си по закон со 10 евра по кола.