Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
А имало и некоја сурутка,"природно" што се добивала,баш денес слушав на тренинг ја збореа.. демек,поздраво од овие..нешто повеќе за тоа ?

(ги конзумирам и ја овие погоре што стави линк,не дека нешто јадам гомна,ама онака,како прашање..)
Чиста необработена сурутка има нутритивна вредност еднаква на најлошиот гејнер, додади на тоа еден еден од најлошите шеќери, лактозата, и добиваш калорична бомба која нема никаква добра улога во креирањето на добро градено тело.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Чиста необработена сурутка има нутритивна вредност еднаква на најлошиот гејнер, додади на тоа еден еден од најлошите шеќери, лактозата, и добиваш калорична бомба која нема никаква добра улога во креирањето на добро градено тело.
Фала на одговор.

неинформираноста е чудо...:)
--- надополнето: 21 мај 2012 во 23:55 ---
Со вратило асиметрично ќе се развиеш ?
Вежбаш:
Грб
Бицепс
Трицепс
Гради
Трапези
Рамења
Подлактица
Стомачни

Братчет ,едино кватроцепс не вежбаш и препони...

Зар на вратило само една вежба се праи ? На вратило имаш тродупло вежби за кој што во теретана со универзалната справа и бенџ може да ги сонуваш...

Barbrothers и уште милион луѓе ти се совршен пример како вежбањето во парк е толку добро...

Мразам теретана ,повеќе поради оние сељаците кој ги "пукаат" справите во тератаната...Сеедно за мене вратило е совршената справа.
Да не се разбереме погрешно немам ништо против тие што одат во теретана ,едноставно ја нејќам теретаната и готово...повеќе преферирам вратило и дипс...крај на приказната :)

Озиблно мислиш,дека сето ова,го вежбаш така,како што треба,само со вратилото ??

алал да ти е ако е така брат...

а за сељаците,не иди у таква теретана,и решен проблем:)

L1quiD

Only Trees Grow Naturally
Член од
17 мај 2010
Мислења
139
Поени од реакции
108
Вежбаш:
Грб
Бицепс
Трицепс
Гради
Трапези
Рамења
Подлактица
Стомачни

Зар на вратило само една вежба се праи ? На вратило имаш тродупло вежби за кој што во теретана со универзалната справа и бенџ може да ги сонуваш...

Barbrothers и уште милион луѓе ти се совршен пример како вежбањето во парк е толку добро...

Мразам теретана ,повеќе поради оние сељаците кој ги "пукаат" справите во тератаната...Сеедно за мене вратило е совршената справа.
Да не се разбереме погрешно немам ништо против тие што одат во теретана ,едноставно ја нејќам теретаната и готово...повеќе преферирам вратило и дипс...крај на приказната :)
Најмногу што ми се допаѓа кај овие "војнички" вежби со сопствена тежина е што преку нив може да се прикаже јачината и издржливоста, т.е да се увиди жилавоста на некој начин. Тие што ги гледаш, очигледно имаат добра генетика. Ако сакаш мускулна маса, дефинитивно теретаната е избор, бидејќи имаш голем број на вежби што овозможуваат различни движења. Тие движења таргетираат мускулна група на различни делови, што овозможува во целост да се извежба истата мускулна група, а и со тоа логично е и поголем мускулен раст.
Не велам дека и со тие вежби со сопствена тежина неможе да се изгради мускулна маса, но монотоните движeња нема да направат таква квалитетна мускулна маса како кај вежбањето во теретана. Не за џабе во теретана се менуваат вежбите на одредено време, како што е општо прифатено,а штом е општо прифатено, сигурно не е глупост.
Инаку, околу тоа дека се опфаќаат повеќе мускулни групи, да, но бидејќи ги вежбаш индиректно нема да предизвика такво кинење на мускулните влакна на тие мускулни групи, за да поттикне брз мускулен раст. Ако си во можност, купи тегови или пак homemade тегови, и комбинирај, бидејќи не сакаш во теретана. Или пак, одбери скромна теретана, не толку голема, побрзо ќе се адаптираш, ќе ги запознаеш луѓето, ќе ти се промени мислењето.

Член од
17 јули 2008
Мислења
704
Поени од реакции
260
Вежбаш:
Грб
Бицепс
Трицепс
Гради
Трапези
Рамења
Подлактица
Стомачни

Кога стануваш од спиење или од стол работат стомачните-не прави стомачни воопште,кога креваш вилушка или нешто друго работи дел од грбот,рацете и рамото-не ги вежбај,кога одиш или кога трчаш работат нозете-не вежбај нозе.Ако гледаш по твоево незнам зошто и воопште работиш на вратило кога секако сите мускули ти се активираат од кога ќе станеш па се до спиење. ;)

Член од
21 март 2012
Мислења
31
Поени од реакции
2
moze nekoj da mi kaze najdobar nacin stomak da izgubam...posto cel sum slab (taman)ne mn slab ama stomak imam ne mn golem no imam..dali da trcam poveke i kolku dena vo nedelata ili so pravenje na poveke stomacni ke se namaluva ?sto e poarno

Д

Дамјан_Amstaff

Гостин
Кога стануваш од спиење или од стол работат стомачните-не прави стомачни воопште,кога креваш вилушка или нешто друго работи дел од грбот,рацете и рамото-не ги вежбај,кога одиш или кога трчаш работат нозете-не вежбај нозе.Ако гледаш по твоево незнам зошто и воопште работиш на вратило кога секако сите мускули ти се активираат од кога ќе станеш па се до спиење. ;)
Со вратило вежбаш ЕФИКАСНО само горен дел од грб (со нормален фат) и бицепс со контра фат. Подлактот да кажеме добро може да се погоди со вратило исто и трапезите како и стомачните. Незнам што да изведуваш на вратило да се бесиш како мајмун тоа му се можностите.

Квадрицепс, задна ложа, листови, глутеус, долен дел од грб ??? ништо од ова не ни допираш со згиб. Рамето и гради ни приближно добро не ги вежбаш Трицепс неможеш да вежбаш со вратило, може со пропаѓања (дипс) ама вежбата е напорна за рамо и ако со години ја практикуваш со зголемување на килажа дефинитивно ќе завршиш со проблеми во рамениот зглоб. Гради исто така не се вежбаат со згиб, ниту пак рамења.

Ова ти го зборувам од искуство затоа што пред да појдам во теретана висев 2 години на вратило повторувања и склекови.

Исто ќе те потесетам дека секоја теретана има вратило и 99% од тие што одат во теретана вежбаат вратило.
Фала на одговор.

неинформираноста е чудо...:)
--- надополнето: 21 мај 2012 во 23:55 ---

Озиблно мислиш,дека сето ова,го вежбаш така,како што треба,само со вратилото ??

алал да ти е ако е така брат...

а за сељаците,не иди у таква теретана,и решен проблем:)

Најмногу што ми се допаѓа кај овие "војнички" вежби со сопствена тежина е што преку нив може да се прикаже јачината и издржливоста, т.е да се увиди жилавоста на некој начин. Тие што ги гледаш, очигледно имаат добра генетика. Ако сакаш мускулна маса, дефинитивно теретаната е избор, бидејќи имаш голем број на вежби што овозможуваат различни движења. Тие движења таргетираат мускулна група на различни делови, што овозможува во целост да се извежба истата мускулна група, а и со тоа логично е и поголем мускулен раст.
Не велам дека и со тие вежби со сопствена тежина неможе да се изгради мускулна маса, но монотоните движeња нема да направат таква квалитетна мускулна маса како кај вежбањето во теретана. Не за џабе во теретана се менуваат вежбите на одредено време, како што е општо прифатено,а штом е општо прифатено, сигурно не е глупост.
Инаку, околу тоа дека се опфаќаат повеќе мускулни групи, да, но бидејќи ги вежбаш индиректно нема да предизвика такво кинење на мускулните влакна на тие мускулни групи, за да поттикне брз мускулен раст. Ако си во можност, купи тегови или пак homemade тегови, и комбинирај, бидејќи не сакаш во теретана. Или пак, одбери скромна теретана, не толку голема, побрзо ќе се адаптираш, ќе ги запознаеш луѓето, ќе ти се промени мислењето.

Првин да ви ја кажам целта моја:

Не сакам да сум набилдан и да имам 101 кила ,сакам да сум жилав покретен ,агилен.
Висок сум 183цм и моментално 73кг но целта ми е 76-77...Сакам да сум дефиниран ,атлетски граден ,"0%" сало и толку не да имам огромни гради и раце...

А задна ложа ,нозе ,не ме интересираат тие мускулни групи бидејќи и да сум во теретана не би ги вежбал...

Зар barbrothers се асиметрично градени ? Нив ги земав за пример има уште милион што вежбаат streetworkout.

Ова е за мене совршенство...

Иначе со тројца другари вежбам ,сите имаме резултати јас имам 5цм проширување во грб ,4цм во гради ,1.6цм во бицепс...овие резултати се за 2 месеци ,со онака лесен тренинг ,сега почнавме со потешки и понапорни тренинзи па ќе видime. Досега сум ,не задоволен туку презадоволен ,ме прашуваат во "која теретана идам"...оваа ми е сосем доволно за мене...

И билдери не мора одма да ме напаѓате ако сум против теретана ,имајте почит и за нас што вежбаме во детските паркови и се пентариме на дрва оти не можат овие буљашите од општина да заварат 10 шипки :)

Verdict

Galadriel
Член од
21 мај 2012
Мислења
2.197
Поени од реакции
2.114
Mayers дај бе пообјасни поедноставно сеа како да правам значи да не мешам Протеин со Гејнер заедно а ? Како да правам сеа да земам протеин прво па ко ќе го допијам да продолжам со гејнер или ?

Член од
6 септември 2007
Мислења
2.255
Поени од реакции
116
Mayers дај бе пообјасни поедноставно сеа како да правам значи да не мешам Протеин со Гејнер заедно а ? Како да правам сеа да земам протеин прво па ко ќе го допијам да продолжам со гејнер или ?
Една препорачана доза Mutant Mass на пример има 1000 калории, 170 грама јаглехидрати, 52 грама протеин и 17 грама масти.

На телото му се доволни и 30 грама протеин + 60 грама јаглехидрат после тренинг што е уствари една дозерка веј со вода + околу 80 грама суво грозје (60 грама декстроза) - ова е околу 400 калории.

Зашто да се пукаш беспотребно со калории кога можеш истите да ги земеш од природни извори. Гејнерите се безвезе, нема никаква "магија" во нив, само шеќер и протеин. Вејот е еден од ретките суплементи кои вредат да се купуваат, гејнерите и не баш.

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Колку е интересно кога некој ќе дојде на тема Бодибилдинг, ќе ви плесне дека теретаните каде одат билдерите се за сељачаана, и на крај ќе констатира дека сте многу нервозни, непотребно......
Кога се зборува за Бодибилдинг, не се мисли само на одредени делови на телото. Исто како да му кажеш на фудбалер дека едната нога му е за потпирање, а од него да бараш да биде, Фудбалер.
Ценам луѓе кои знаат што сакаат од себе во животот, па макар тоа да било и лев бицепс од 50 см, десниот не ми треба воопшто. Ама, не ценам кога некој ќе се обиде да ми плесне во лице дека фабриката за мускули (теретана, зашто без алат нема занат) е место за тапчовци, а со бесење на железа за тресење теписи (ова до вчера беше основната дејност на сите тие железа кои постојат во маалата пред зградите) се обликува тело идеално. Здраво.
--- надополнето: 22 мај 2012 во 17:29 ---
Немаш потреба од нивно мешање, но ако сакаш можеш паралелно да ги користиш во текот на денот и да надополнуваш во одреден периодона што ти недостасува од хранливи материи.
--- надополнето: 22 мај 2012 во 17:31 ---
Една препорачана доза Mutant Mass на пример има 1000 калории, 170 грама јаглехидрати, 52 грама протеин и 17 грама масти.

На телото му се доволни и 30 грама протеин + 60 грама јаглехидрат после тренинг што е уствари една дозерка веј со вода + околу 80 грама суво грозје (60 грама декстроза) - ова е околу 400 калории.

Зашто да се пукаш безпотребно со калории кога можеш истите да ги земеш од природни извори. Гејнерите се безвезе, нема никаква "магија" во нив, само шеќер и протеин. Вејот е еден од ретките суплементи кои вредат да се купуваат, гејнерите и не баш.
Се чудам само како до пред неговото појавување на пазар, луѓето успеваа да се развијат....мислам на појавувањето на сурутката како квалитетен протеин, не како додаток во исхрана на свињите. Да не ме разберете погрешно, но по обработка на млекото, она што ќе останеше, зборувам за во минатото поради немање на технологија, има се даваше на свињите во исхраната. И нормлано, тие стануваа по месести :)

Член од
6 септември 2007
Мислења
2.255
Поени од реакции
116
Се чудам само како до пред неговото појавување на пазар, луѓето успеваа да се развијат....мислам на појавувањето на сурутката како квалитетен протеин, не како додаток во исхрана на свињите. Да не ме разберете погрешно, но по обработка на млекото, она што ќе останеше, зборувам за во минатото поради немање на технологија, има се даваше на свињите во исхраната. И нормлано, тие стануваа по месести :)
Апсолутно, природен извор си е природен, но сепак една канта протеин низ дома не е на одмет да се користи, јас лично додавам веј во шејкови со млеко и смрзнато овошје, за да направам покомплетен "оброк". Никако не смее да остане единствен извор на протеин при толку храна во светов. :)

Единствен проблем кај нас е што луѓето мислат дека мора да се јаде варен стек и варен ориз секој ден - што станува доста монотоно а и невкусно. Ако некој навлезе малку во ова ќе сфати дека всушност има милион рецепти кои прават и здравата храна да биде вкусна и примамлива за окото. На Youtube има неколку солидни канали околу ова, потоа има и неколку книги со лесни рецепти, само треба желба да се истражува.

Verdict

Galadriel
Член од
21 мај 2012
Мислења
2.197
Поени од реакции
2.114

Немаш потреба од нивно мешање, но ако сакаш можеш паралелно да ги користиш во текот на денот и да надополнуваш во одреден периодона што ти недостасува од хранливи материи.
Зарем не би добијам подобри резултати, со ете такво како што ти кажуваш, паралелно во текот на денот ?

Gjoroski

Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Апсолутно, природен извор си е природен, но сепак една канта протеин низ дома не е на одмет да се користи, јас лично додавам веј во шејкови со млеко и смрзнато овошје, за да направам покомплетен "оброк". Никако не смее да остане единствен извор на протеин при толку храна во светов. :)
Не ме разбра, па ќе се дообјаснам. Сурутката е еден вид на протеински извор во прашак кој се продава како додаток во исхраната и тој си има своја цел и примена.Но не е единствен.

Gjoroski

Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998

Зарем не би добијам подобри резултати, со ете такво како што ти кажуваш, паралелно во текот на денот ?
Секој производ си има своја примена. А дали ќе купите цела палета од производи од одредена марка, зависи што можете да си дозволите. Претежно кај нас, од познати причини се шири информација дека гејнерот е фрлање пари и дека со убав протеин, високопроцентен каде ќе додадеме една рака суво грозје или некоја мерица декстроза, ќе го имаме истиот резултат.
Јас повеќе немем време за такво нешто, па наутро како прв шејк ми е Lean Body Mass, две мерици измешани во млеко, перко зима и вода, во пролет и лето.

Verdict

Galadriel
Член од
21 мај 2012
Мислења
2.197
Поени од реакции
2.114
Секој производ си има своја примена. А дали ќе купите цела палета од производи од одредена марка, зависи што можете да си дозволите. Претежно кај нас, од познати причини се шири информација дека гејнерот е фрлање пари и дека со убав протеин, високопроцентен каде ќе додадеме една рака суво грозје или некоја мерица декстроза, ќе го имаме истиот резултат.
Јас повеќе немем време за такво нешто, па наутро како прв шејк ми е Lean Body Mass, две мерици измешани во млеко, перко зима и вода, во пролет и лето.
Еве што би користел, каков протеин каков гејнер...

Kajgana Shop

На врв Bottom