Правна помош и совети

Член од
2 мај 2012
Мислења
1
Поени од реакции
0
Vo koj zakon e regulirano deka smetkite za komunalni uslugi zastaruvaat za edna godina?

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Ок,благодарам, а во тоа барање мора да се достават и записникот од полиција и лекарското или може отпосле да се достават?
Се комплет.

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Да ве замолам да ми кажете ако некој знае откако ќе се заврши оставинската постапка која се води кај нотар и имотот се распредели што потоа следува нели има некој данок на имот кој треба да се плати? Се работи за стан и ниви колкав е тој данок, како се пресметува, каде се плаќа?

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Прво колено е ослободено од данок.

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Прво колено е ослободено од данок.
Во случајов се работи за наследство од вујко значи наследникот е внук што не е прво колено. Некои ми рекоа дека е 3% а други 5%?
--- надополнето: 4 мај 2012 во 19:26 ---
Во случајов се работи за наследство од вујко значи наследникот е внук што не е прво колено. Некои ми рекоа дека е 3% а други 5%?
Добро го најдов
Предмет на оданочување

Целокупниот недвижен имот како и правото на плодоуживање и користење на недвижниот имот, кој наследниците го добиваат во наследство врз основа на Законот за наследување, односно примателите на подарок го добиваат како дар врз основа на договор за подарок, е предмет на оданочување со данок на наследство и подарок.
Овој вид на данок се плаќа и доколку се наследат или се примат како подарок готови пари, други парични побарувања, хартии од вредност и друг подвижен имот, под услов да нивната пазарна вредност е повисока од износот на едногодишната просечна плата во РМ во претходната година.
Даночен обврзник

Обврзник на данок на наследство и подарок е секое физичко и правно лице – резидент на РМ кое наследува одреден имот или пак прима имот на подарок, како и странско физичко и правно лице – нерезидент, за оној недвижен и подвижен имот на територија на РМ кој го наследува или пак прима на подарок
Даночната основица

Основа за пресметување на данокот на наследство и подарок претставува пазарната вредност на наследениот, односно на подарок примениот имот, согласно пропишаната Методологија, која вредност се намалува за долговите и трошоците што го товарат имотот кој е предмет на оданочување.
Даночна стапка

Стапката е пропорционална и различна во зависност од наследниот ред. Доколку станува збор за обврзник од втор наследен ред таа се движи од 2% до 3%, а доколку обврзникот е трет наследен ред или пак не е во никакво сродство со оставителот, односно со подарокодавателот, се движи од 4% до 5%.
Наследниците од прв наследен ред се ослободени од данок. Советот на соодветната општина односно Советот на градот Скопје, со одлука ја утврдува висината на даночната стапка.

Член од
5 мај 2012
Мислења
1
Поени од реакции
0
akomozinekoj da mi kazi kako funkcionira ostavinskata postapka otkako veke ednas e ponisteno resenieto od notarot od strana na sudot po prigovor na eden od ucesnicite? kako odi toa ponatamu? fala odnapred :D

Член од
13 март 2012
Мислења
64
Поени од реакции
2
akomozinekoj da mi kazi kako funkcionira ostavinskata postapka otkako veke ednas e ponisteno resenieto od notarot od strana na sudot po prigovor na eden od ucesnicite? kako odi toa ponatamu? fala odnapred :D
bidi pokonkreten , kakov prigovor odnosno zosto prigovaral eden od ucesnicite?

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Колку кошта да се преведе диплома од средно кај судски преведувач на англиски јазик?

Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.382
Каква е процедурата за вадење изгубени свидетелства од Средно Образование ?

Член од
13 март 2012
Мислења
64
Поени од реакции
2
da ve prasam, kolku e rokot za zastarenost za dolg od prodavnica, se smeta opstiot rok za zastarenost od 5 god. ili?

Член од
25 јануари 2012
Мислења
8
Поени од реакции
1
Благодарам многу !!
Значи вака : Се обратив до "СУДЕТСКИОТ" судија со допис каде што се повикував на ИНСТИТУЦИЈА СИРОМАШКО ПРАВО. Тоа вке неколку пати го сторив во текот на 9.г за жал никогаш не добив писмен одговор. На последното писмено обракање по истата правна работа добив одговор од службеничката која е одговорна за предметите на тој судија која гласи вака : Судијата рече дека и покрај тоа што ги исполнуваш условите на "сиромашко право" nema da te oslobodi od plakawe na trosoci za krivicna postapka ...zavrsen citat. Јас не коментирав на тоа образложение и само побарав писмено известување за тоа. Наводно ке ми бидело испратено допис со одговор . Се прашувам само едно ???
Даали по правосилност на пресуда - кога се работи за молби жалби и преставки поврзани со паришни трошоци и слободување од истите треба да одлучува истиот судија , кој за жал сеуште е со предрасудите од предметот кој е завршен пред 10 г и кој е друг правен лек???? Ве молам помогнете ми !!!!!! Благодарам

Член од
25 јануари 2012
Мислења
8
Поени од реакции
1
Значи вака : Колку што успеав да разберам ПАРИЧНО ПОБАРУВАЊЕ застарува за 10 г. Тоа е во ред. Но ме интересира од кој датум се пресметува периодот од 10г застарување ??? Од денот кој е назначен или пишан во пресудата на АПЕЛАЦИЈА или од денот на заверка на истата ???

Kajgana Shop

На врв Bottom