Правна помош и совети

S

Sheldon Cooper

Гостин
Каква е процедурата за поднесување на предлог закон до владата? Преку пошта се праќа законот до нив или ... ?

Член од
25 јануари 2012
Мислења
8
Поени од реакции
1
може ли некој да ми каже следново: Имам право на ЖАЛБА од 15 дена на едно решение. За несрека на 3-тиот ден од тој рок отидов во болница 13 дена . Дали ми се пролонгира ( продолжува ) рокот за онолку дена колку сум бил во болница???:(

Член од
13 март 2012
Мислења
64
Поени од реакции
2
може ли некој да ми каже следново: Имам право на ЖАЛБА од 15 дена на едно решение. За несрека на 3-тиот ден од тој рок отидов во болница 13 дена . Дали ми се пролонгира ( продолжува ) рокот за онолку дена колку сум бил во болница???:(
Ke podneses Baranje za vrakanje vo poranesna sostojba poradi ispustanje na rokot za zalba i ke podneses dokaz deka si bil vo bolnica,pa posle ke di dadat drug rok.

С

Сатори

Гостин
Каква е процедурата за поднесување на предлог закон до владата? Преку пошта се праќа законот до нив или ... ?
Чисто за секој случај, читни си го ова:
http://www.crld.org.mk/dokumenti/zakoni/Zakon_za_referendum_i_dr_oblici_na_neposredno_odlucuv_na_graganite__81_05_340410196.pdf
Скокни ги слободно деловите за референдум и оди веднаш на 14 страна.

Член од
13 март 2012
Мислења
64
Поени од реакции
2
Prasanje vo vrska so Clen 235 od ZKP Krazba> st.2 Ako vrednosta na ukredeniot predmet e pomala.........,e prasanjeto e kako ke znaeme dali vrednosta e pomala ili ne e,odnosno kako ke znaeme dali nekoja krazba e za privatna tuzba ili po gonenje.????
?????????????????????????NEKOJ ???????
--- надополнето: 24 април 2012 во 10:23 ---

Sledno prasanje? Kako mozeme da proverime avtomobilot od koj ni e pricineta steta dali i kaj koja osiguritelna kompanija ima osiguritelna polisa? Ve molam za itnost!!!!!!!

Член од
25 јануари 2012
Мислења
8
Поени од реакции
1
Ke podneses Baranje za vrakanje vo poranesna sostojba poradi ispustanje na rokot za zalba i ke podneses dokaz deka si bil vo bolnica,pa posle ke di dadat drug rok.
Благодарам многу. Но та институција не ми ја дава таа можност туку ме препраќа до повисока инстанца на повторна жалба т.е ЖАЛБА на Жалба до Министерство. Во тој случај се зголемува периодот на процедура. А имам сестра која е во кома и е моментално во една институција :( ???
--- надополнето: 25 април 2012 во 02:29 ---
Поздрав до сите !! Би сакла ако може некој да ми одговори на следното: Пред 10 години имав кривичен спор со државата каде што го изгубив процесот. Покрај санкцијата што ми беше изречена бев задолжен да ги платам судските трошоци за постапката и вештачењето во износ од 100,000 ден од 2002г. Од овие причини не можам да си ја подигнам патната исправа веке 10 г. От тогаш наваму немам платено ништо. Моментално сум невработен, не остварувам никакви приходи, немам имот и возило на свое име, примав социјална помош ( и таа ми ја укинаа) , имам сестра 37г која е во кома од 21,04,2011 а само јас се грижам за нејзе. Ме интересира дали има начин да побарам ослободување од тие трошоци за постапка, затоа што сакам да ја носам сестрами во странство на преглед ( јас сум и законски старател ) ??!?!?!? Благодарам однапред.
--- надополнето: 25 април 2012 во 02:31 ---
Поздрав до сите !! Би сакла ако може некој да ми одговори на следното: Пред 10 години имав кривичен спор со државата каде што го изгубив процесот. Покрај санкцијата што ми беше изречена бев задолжен да ги платам судските трошоци за постапката и вештачењето во износ од 100,000 ден од 2002г. Од овие причини не можам да си ја подигнам патната исправа веке 10 г. От тогаш наваму немам платено ништо. Моментално сум невработен, не остварувам никакви приходи, немам имот и возило на свое име, примав социјална помош ( и таа ми ја укинаа) , имам сестра 37г која е во кома од 21,04,2011 а само јас се грижам за нејзе. Ме интересира дали има начин да побарам ослободување од тие трошоци за постапка, затоа што сакам да ја носам сестрами во странство на преглед ( јас сум и законски старател ) ??!?!?!? Благодарам однапред.

S

Shellshock nam67

Гостин
?????????????????????????NEKOJ ???????
--- надополнето: 24 април 2012 во 10:23 ---

najverojatno vrz pazarnata vrdnost preimer ne moze nekoj da se goni ako vrednosta na predmetot e mnogu mala.

Sledno prasanje? Kako mozeme da proverime avtomobilot od koj ni e pricineta steta dali i kaj koja osiguritelna kompanija ima osiguritelna polisa? Ve molam za itnost!!!!!!!

po registarskata tablica na avtomobilot, sekoja edna osiguritelna polisa ce ti kaze vrz osnova na nivnata baza na registri koj ja imaat i se bazira tokumu na registracijata na navtomobilite.
--- надополнето: 25 април 2012 во 07:36 ---
Благодарам многу. Но та институција не ми ја дава таа можност туку ме препраќа до повисока инстанца на повторна жалба т.е ЖАЛБА на Жалба до Министерство. Во тој случај се зголемува периодот на процедура. А имам сестра која е во кома и е моментално во една институција :( ???

zemi potvrda od socijalno deka ostvaruvas socijalna pomos (ako ja ostvaruvas vo momentov), dostavi ja do sudot zaedno so polnomosnoto kade si zakonski zastapnik na Svojata sestra koja e bespomosna, sostavi podnesok vo koj ge gi dostavis ovie pismeni dokazi i bi trebalo da bides osloboden od taksite kako bezimoten gragjanin.

Член од
13 март 2012
Мислења
64
Поени од реакции
2
A za nematerijalna steta kogo treba da tuzime, pricinitelot so avtomobilot ili osiguritelnta kompanija kade sto e osiguren avotmobilot???

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
A za nematerijalna steta kogo treba da tuzime, pricinitelot so avtomobilot ili osiguritelnta kompanija kade sto e osiguren avotmobilot???
Ако е осигуреник во осигурителна компанија барате нематеријална штета од нив, а они после од тој што причинил. Тоа го правите со Барање до компанијата.

Член од
13 март 2012
Мислења
64
Поени од реакции
2
Ако е осигуреник во осигурителна компанија барате нематеријална штета од нив, а они после од тој што причинил. Тоа го правите со Барање до компанијата.
Ок,благодарам, а во тоа барање мора да се достават и записникот од полиција и лекарското или може отпосле да се достават?

Член од
4 март 2011
Мислења
708
Поени од реакции
727
Извршувањето на пресудата (за парично побарување) застарува за период од 10 години. Доколку од моментот кога пресудата станала првосилна и извршна па до сега поминале повеќе од 10 години, треба да се повикаш на институтот застареност и нема да ти се наплатат тие 100.000,оо денари зашто извршувањето по таа пресуда веќе застарело.
Истовремено патната исправа мора да ти биде вратена, иако претпоставувам дека истата веќе е неважечка (со поминат рок на важност) но ќе можеш да извадиш нова.
Нема никаква потреба да вадиш било какви документи за својата имотна состојба, бидејќи за користењето на таканареченото „сиромашко право“ и барање за ослободување од судски такси е предоцна и веќе беспредметно.

Член од
21 јуни 2009
Мислења
65
Поени од реакции
1
Колешки сакам да ве прашам за следново, дали кога се полагаат целосните испити усните пишува дека се полага казнено и уставно на три дена по ред па ме интересира дали мозам да си одберам еден ден да полагам казнено па другиот уставно или треба да се полагаат двата во еден ден, нека ми каже некој како е благодарам

Член од
21 јануари 2009
Мислења
472
Поени од реакции
292
IMG_2012.jpg

Здраво правници, ми треба правен совет....
За еден предмет кои е поднесен пред 3-4 години за враќање на имот на атрактивна локација во скопје адвокат ми побара полномоштво и на тоа го пишува следново...и се потенцира дека сите средства ќе доаѓаат на негова трансакциона сметка не е ова НЕКАКО ЧУДНО-НЕРЕАЛНО, некако јас не сум вклучен во сево ова а мој е имотот ?
Секаква правна помош е добродојдена...Благодарам

Член од
30 ноември 2010
Мислења
121
Поени од реакции
66
Прегледај го приврзокот 42622

Здраво правници, ми треба правен совет....
За еден предмет кои е поднесен пред 3-4 години за враќање на имот на атрактивна локација во скопје адвокат ми побара полномоштво и на тоа го пишува следново...и се потенцира дека сите средства ќе доаѓаат на негова трансакциона сметка не е ова НЕКАКО ЧУДНО-НЕРЕАЛНО, некако јас не сум вклучен во сево ова а мој е имотот ?
Секаква правна помош е добродојдена...Благодарам
Begaj od ovoj takanarecen advokat. Mozes da mu dades polnomosno samo da te zastapuva vo sudskiot spor i tamu da gi brani tvoite prava, a za sekoe drugo dejstvije (kako sklucuvanje vonsudska spogodba i sl. prvo da se konsultira so tebe). Isto taka ako go dobies predmetot ke treba da mu dades dopolnitelno polnomosno za da moze to da go dade predmetot na izvrsuvanje. Denovive imav eden slucaj kade sto advokat (ne sakam da go imenuvam) zastapuval edna strana i go dobil sporot i za toa bil platen, a posle toa dopolnitelno si gi naplatil sudskite trosoci i od drugata strana ( bez znaenje na strankata koja ja zastapuval.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
472
Поени од реакции
292
Begaj od ovoj takanarecen advokat. Mozes da mu dades polnomosno samo da te zastapuva vo sudskiot spor i tamu da gi brani tvoite prava, a za sekoe drugo dejstvije (kako sklucuvanje vonsudska spogodba i sl. prvo da se konsultira so tebe). Isto taka ako go dobies predmetot ke treba da mu dades dopolnitelno polnomosno za da moze to da go dade predmetot na izvrsuvanje. Denovive imav eden slucaj kade sto advokat (ne sakam da go imenuvam) zastapuval edna strana i go dobil sporot i za toa bil platen, a posle toa dopolnitelno si gi naplatil sudskite trosoci i od drugata strana ( bez znaenje na strankata koja ja zastapuval.
Благодарам за информациите ако вие сте адвокат за слични дела може да ми пратите ПП за контакт па може ќе се договорам со вас.
Иначе ова полномоштво и мене ми беше исформулирано погрешно ипак се гледам со адвокатот првпат......:)

Kajgana Shop

На врв Bottom