Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Да доста повеќе, околу 5-10 степени.

Член од
13 декември 2010
Мислења
17
Поени од реакции
1
10 години терам со отворено куќиште и да не се зареквам никогаш не ми се расипал некој дел. Кој не сака не мора да го чува отворено, ама на лето мој совет е да си го отвори обавезно.
И да се надврзам на постот од Дум шо се запнал за куќиштата од кулер мастер - Шо мислиш колку луѓе имаат такво кукиште во Македонија ? Ни 2% сигурен сум. А тие 98% сигурно не ги произвела некоја фирма за шпорети ...

Член од
2 јули 2010
Мислења
4.625
Поени од реакции
5.678
Дај препорачајте матична, процесор и рам до кај 8000 ден. Другите делови ги имам само тоа планирам да надоградам.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Процесор > во иднина ќе го смениш со некој I5 2xx, подобро така него сега да земеш AMD quad core, за којшто во иднина ќе немаш абгрејд, значи помини сега евтини со процесоров, па за едно година-2, ќе си земеш quad core.

Матична > најевтината што подржува оверклок, (ако воопшто правиш) ако не можеш да пробаш да идеш на оваа, ем доста поефтина матична е, нешто што ќе те држи до абгрејдот.

Рам> X2

Тоа е тоа.

Член од
2 јули 2010
Мислења
4.625
Поени од реакции
5.678
Процесор > во иднина ќе го смениш со некој I5 2xx, подобро така него сега да земеш AMD quad core, за којшто во иднина ќе немаш абгрејд, значи помини сега евтини со процесоров, па за едно година-2, ќе си земеш quad core.

Матична > најевтината што подржува оверклок, (ако воопшто правиш) ако не можеш да пробаш да идеш на оваа, ем доста поефтина матична е, нешто што ќе те држи до абгрејдот.

Рам> X2

Тоа е тоа.
Колку би бил овој целерон појак од AMD Athlon 3800+ на 2.0 Ghz?
Инаку би ја земал втората плоча немам толку средства за таа другата:)

И ако може една амд платформа за тие пари:D

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Колку би бил овој целерон појак од AMD Athlon 3800+ на 2.0 Ghz?:)
Инаку би ја земал втората плоча немам толку средства за таа другата:)

И ако може една амд платформа:D
Не го гледај како Celeron, нема врска со старите Селерони...овој е едно 4 пати побрз најмалце од твојот сегашен процесор, значи ќе го прегази, користи далеку по ефикасна и подобрена артитекура- техонлогија, помалце троши, помалце грее....

Друго, АМД платформа не ти склопив, затоа што за последниот нивни сокет, процеосорите не се прават што значи во иднина нема да можеш да правиш асален апгрејд, (мртва платформа е тоа) Intel се во секој поглед подобри, подобри драјвери за чипсет, побрз трансфер на меморија, подобри сата контролери, подбри USB контролери/драјвери, далеку поголема компатабилност-стабилност итн.

Член од
2 јули 2010
Мислења
4.625
Поени од реакции
5.678
Не го гледај како Celeron, нема врска со старите Селерони...овој е едно 4 пати побрз најмалце од твојот сегашен процесор, значи ќе го прегази, користи далеку по ефикасна и подобрена артитекура- техонлогија, помалце троши, помалце грее....

Друго, АМД платформа не ти склопив, затоа што за последниот нивни сокет, процеосори не се прават што значи во иднина нема да можеш да правиш асален апгрејд, (мртва платфортма е тоа) Intel се во секој поглед подобри, подобри драјвери за чипсет, побрз трансфер на меморија, подобри сата контролери, подбри USB контролери/драјвери, далеку поголема компатабилност-стабилност итн.
Јас не сум заинтересиран да правам апгрејд значи како овој до сега што ме служел 5 години така и тој ќе биде. Може само да му додадам рам меморија ништо више:) Не ми треба за игри.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Тогаш од абсолутна важност е да ја земеш поефтината матична, но да го земеш овој процесор наместо првиот.

http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?cat_id=3004&pid=32809

Значи присобери некоја иљадарка, и земи ги овој, ако неможеш и Celeron-от ќе заврши работа.

Член од
2 јули 2010
Мислења
4.625
Поени од реакции
5.678
Тогаш од абсолутна важност е да ја земеш поефтината матична, но да го земеш овој процесор наместо првиот.

http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?cat_id=3004&pid=32809

Значи присобери некоја иљадарка, и земи ги овој, ако неможеш и Celeron-от ќе заврши работа.
Ќе идам на целеронот ако е добар како што викаш нема проблем.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Ќе идам на целеронот ако е добар како што викаш нема проблем.
Eпа вака, компјутерот ќе ти биде многуууууууу побрз од овој сега, само немој да заборавиш да ставиш повеќе од 2GB рам, (4 најмалце) а ако ме прашуваш мене иди на 8GB.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
OCZ Agility 3 ili Intel 330? Конечно се решив да земам ССД, ама се двоумам помеѓу овие два.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
OCZ Agility 3 ili Intel 330? Конечно се решив да земам ССД, ама се двоумам помеѓу овие два.
Зошто баш тие, дали ти се брза, имаш ли Paypal, и кој ти е максимален буџет?

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Зошто баш тие, дали ти се брза, имаш ли Paypal, и кој ти е максимален буџет?
Не ми се брза, само проблемот е што одложувам цело време. :D Мора да се земе веќе еднаш. Макс буџет ми е околу £100, имам пејпал.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Не ми се брза, само проблемот е што одложувам цело време. :D Мора да се земе веќе еднаш. Макс буџет ми е околу £100, имам пејпал.
60GB така?

Kajgana Shop

На врв Bottom